ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
ЦПШ-Орловец-Двуглав-Синият Улей-Иглата и до Дяволският Улей
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
ЦПШ-Орловец-Двуглав-Синият Улей-Иглата и до Дяволският Улей
Автор Съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение ЦПШ-Орловец-Двуглав-Синият Улей-Иглата и до Дяволският Улей Отговорете с цитат
ПЪРВА ЧАСТ: КАЧВАНЕ НА ОРЛОВЕЦ ПРЕЗ КУЛОАРА ИЗТОЧНО ОТ СЕВЕРНАТА СТЕНА

В чудене къде да походим тази събота и след четенето на темите за Орловец и Синият улей, решихме да тестваме нещата на живо. Very Happy
Аз, Ачо и Жоро в 9,40 тръгнахме от ЦПШ с някаква смътна идея, че ще слезем по Синият и ако можем ще се върнем по Дяволският Улей, доста наивно се оказа, трябваше поне в 6.00 ч да тръгнем, но каквото такова.

В 10,15 бяхме на х.Мальовица, по магистралата, до отбивката за БАК имаше стотици хора.

Орловец и Петлите от терасите:

Орловец, страната по която ще се качим, идеята дойде от vladofff.Very Happy

Поглед назад към долината:

По пътя към БАК:

Малко преди БАК се отбива по пътеката в дясно към ето това заслонче:

Поглед към Камилата:

Към и по Орловец:

На Орловец:

И поглед към Мальовица:

Към Злия Зъб:

Ловница, Купена и Злия Зъб:

Към долината:

Към Иглата:

Към Двуглав и Иглата:

В посока Рибни езера:

* ВНИМАНИЕ!!!
Това не е туристически маршрут. Изискват се елементарни умения по скално катерене и има голяма опасност от падане със съответните последици ако не се ползва осигуровка. Не минавайте от там без опитен водач. Ползвайте стандартните пътеки за качване на Орловец.

Нед Юли 21, 2013 5:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

Мнение Отговорете с цитат
ВТОРА ЧАСТ: РАЗХОДКА ОТ ОРЛОВЕЦ ДО ЗЛИЯТ ЗЪБ И ДВУГЛАВ ПО СТАНДАРТНИТЕ ПЪТЕКИ

Забравих да кажа, че на Орловец се качихме за 2ч40м от ЦПШ.

От Орловец слязохме към Злия зъб по стандартната пътека и отидохме до въпросният винкел на Зъба:

Жоро качи набързо Зъба, но няма да влизам в обяснение откъде и как, че да не вменим на някого, че става ей така.

Поглед към Голяма Дяволска игла от под винкела:

Входа към Дяволският Улей, а вдясно се вижда Двуглав и една от пътеките за Двуглав тръгва плътно вдясно на снимката:

Двуглав от пътеката:

Ачо омаян от гледката на Дяволският улей и си мисли за връзката му със Синия Very Happy :

Жоро ни изчаква да се наахкаме:

Някой е нарисувал Еделвайс на камъка:

Стигнахме северната кота на Двуглав и решихме да не ходиме до южната, че времето напредваше сериозно а още не бяхме започнали това, за което бяхме дошли. Затова наснимахме панорами във всички посоки от Двуглав и тръгнахме по пътеката към Синия улей.

Ето и изгледите от северната кота на Двуглав:
Към Рилски манастир а някъде долу, не се вижда е Синият улей:

Към южната кота на Двуглав:

Право надолу към Дяволският Улей:

Към Купена:

Към Ловница:

Към Злият Зъб:

Към Орловец:

Към Еленин връх и Мальовица:

И само Мальовица (горе се вижда колко човечета има на върха):

Игли на западния склон на Синият улей:

* Тази част от маршрута е ОК за туристи, които не ги е страх от високо и внимават къде вървят. Минава се за около 30-40 мин, зависи колко се захласвате от красотите наоколо.
Нед Юли 21, 2013 6:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

ТРЕТА ЧАСТ: СИНИЯТ УЛЕЙ-ИГЛАТА-ПОДСИЧАНЕ НА ДВУГЛАВ-БЕЗДНАТА НА ДЯВОЛСКИЯТ УЛЕЙ И ОБРАТНО

Целта ни беше да слезнем по Синият улей, да подсечем Иглата с Двуглав на изток и да стигнем до Дяволският улей и да потърсим връзка между тях, която да не изисква използването на сечива и екипировка.

Само ще уточня, че няма да влизам в детайли, кое как се минава, т.е. това също не смятам, че е стандартен туристически маршрут и на места си иска да имаш добра физическа форма и умения по скално катерене/слизане по точно/. По улеят няма нито един малък или голям камък, който да си е намерил мястото. Всичко се клати а понякога се предвижваш по метър надолу заедно с камънаците. Всички паднахме по няколко пъти, слава Богу се разминахме, само с леки натъртвания. Има значение кога си отляво и кога отдясно на улея.
Качвам снимките понеже е невероятна красота.

И така, не знам колко беше станал часът, най-накраят тръгнахме надолу по Синият Улей:

Поглед назад от под Иглата:

Поглед към източния склон на улея,т.е. към Иглата:

Поглед към западният склон на улея:

Поглед напред към поредната класика:

Иглата от запад:

Жоро слиза на една страна, че тревата е ужасно хлъзгава:

На тази "равна поляна" похапнахме малко:

Точно в центъра на снимката е водопада, за който говори vladofff, но всичко беше пресъхнало.

Убежище в основата на Иглата:

Имаме още малко до отбивката в ляво:

Красота (за да се придобие представа за мащаба, този камък е дълъг малко над 3 метра):

Най-после козята пътека за подсичане на Иглата:

Иглата от юг:

Тук малко не съм наясно кое какво е, но се пада по западния склон на улея:

И се почнаха едни слизания и качвани от по 40-50 метра по много голям наклон и на места работеше само 4х4 или 5х5.

И така подсичахме Иглата и Двуглав към 40-50 мин докато не се изправихме пред бездната на Дяволския улей:

Поглед към Дяволските игли отдолу:

След 30 мин почивка и чудене, решихме, че най-мъдро днес ще е да се върнем по обратния маршрут и да дойдем друг път да търсим, къде има връзка между двата улея.

Слязохме и качихме улея, до под Иглата, за едно и също време от 1ч 30 мин. Реално по-бързо се катери, но вече бяхме доста уморени нагоре. Коленат не ни държаха, глезените поддаваха, залитахме без да искаме и всички други признаци на преумора.

Вода намерихме само на 2-3 места из улея, такава от топящият се сняг, която бързо изчезваше между камъните. През целия преход изпих 4,5 литра вода, като 3 литра напълних от улея.

ВНИМАНИЕ!!! Не ходете там ако нямате водач, който знае как да ви преведе през камънака и отвесите. В никакъв случай не е желателно влизане в улея ако е мокро и/или вали.

Тук вече слизаме към БАК след като сме излезли от улея:

Цепим в ляво от заслона през снега, че времето отиваше на разваляне:

Реално тази пряспа е в западния улей на Орловец, и мисля че тази година няма да се стопи:

Жоро и Ачо, вече на х.Мальовица, разминахме се с дъжда, само малко прикапа а върховете вече бяха в облаците.

Тази хижа все не случва на хижари откакто я помня. И сега сервиза и храната е под всякаква критика. Лещата ми беше дадена ледено студена, чаят беше меко казано противен. Така е защото имат много клиенти и не смятат, че трябва да се старят. Типично по БГ. Very Happy
Нед Юли 21, 2013 7:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
lubitel

Местожителство: София

Излиза, че вас сме гледали от БАК към 13 ч. Чудехме се откъде сте се качили....И чудни места сте посетили, ама и доста опасни.
Нед Юли 21, 2013 7:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Хаха сега видях каква снимка ми е направил Ачо, тук бях забоксувал сериозно, добре че включих бързо 4х4, това е на излизане от улея, т.е. едвам ни държат краката Very Happy

Ето още няколко сними от подсичащата "пътека":

Нед Юли 21, 2013 7:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

lubitel написа:
Излиза, че вас сме гледали от БАК към 13 ч. Чудехме се откъде сте се качили....И чудни места сте посетили, ама и доста опасни.

Зависи къде сте ни гледали. Към 12,30 тръгнахме от Орловец към Зъба, а горе на Орловец имаше още двама човека и още няколко се качваха от Зъба нагоре.
Нед Юли 21, 2013 7:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

ZCEZBPM написа:
На такова място само самичък тръгвам.SmileSmile
Не ми трябва някой дето върви след мен да ми бутне някой разлабен камък върху чутурата.
Още по-лошо ще е Аз да изсипя един самосвал камъни на тези отдолу.
Егатии реката от камъни и наклона.
Ако някой се изтърси по-здраво и тия отдолу отиват на кино от камънака.

Гледай на какви убави места ходите и ни вопъл ни стон.

На следващото ходене там ще те поканя специално да дойдеш с нас. Very Happy Very Happy Very Happy
Нед Юли 21, 2013 7:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
excalibur

Местожителство: гр.София

Clap Respect Според мен най-атрактивния дял на Рила....

Страхотно преживяване!
Нед Юли 21, 2013 10:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Chamovsky

Местожителство: БГ

Планински поздрав ,дружина. Страхотни места сте посетили. Уникални рилски девствени ландшафти.

Пон Юли 22, 2013 9:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Според мен не бива да се прокламира и тиражира информация за това място. Аз също сгреших като дадох някои данни. Освен, че е резерват, то е и много опасно - като лабиринт от опасни възможности за преминаване между разни отвеси. Такива материали само стимулират разни "търсачи" на приключения да сменят Зъба, който в момента е основен обект за напъните им, защото липсват информации за алтернативни обекти, с нещо друго, но далеч по-сериозно, където наистина да се претрепят. Като гледам, с вас се е случило точно това - стигнали сте до отвеса между Портала и Дяволския улей, и понеже не сте знаели какво да правите сте се върнали. Ако в предишното си описание не бях спрял дотам, а бях описал и пътя към Дяволския улей, както и трасето към долна Дяволска игла и Белия улей, сега снимките щяха да са и от там. Молбата ми към вас е - запазете спомените си за вас, и не ги тиражирайте. Аз също имам много снимки, дори филм, заснет с камерата на мой приятел, когато катериха Портала, а аз ги снимах отдолу, но задръжте си ги за себе си. Мисля, че ще се съгласите с мен, че мястото освен че не е за всеки, то има нужда да бъде оставено на мира - все пак и животните трябва да има къде да живеят необезпокоявани, нали?
Пон Юли 22, 2013 9:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

Тема, по която ще има много противоположни мнения.
Нищо лошо в това, разни хора, разни идеали !
И аз преди време се чудех дали да пускам снимки и
клипчета с диви прасета и кози от Пирин, но накрая
реших, че не мога да отговарям за евентуали дела
на други хора с лоши резултати (в моя случай бракониерство,
в тази тема - към предприемане на опасни преходи).
Мисля, че затова и законът не предвижда такава отговорност.
Всеки трябва да мисли (или да не мисли) с главата си и
внимателно да преценява опасностите. Лесно е да се напише,
трудно е да се спазва без изключения! Знам го от опит,
колкото и да се стремя да избягвам рисковете.

Поздравления за андреналиновата разходка!
С интерес разгледах снимките!
Пон Юли 22, 2013 10:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Прав си Бате Борко. Наистина, лошото е не в самото описание, а в това, че ако опишеш пътищата публично, бракониерът лесно ще ги прочете и едно препятствие по-малко за него по пътя към отстрела...
Пон Юли 22, 2013 10:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

А, Владофф, не се притеснявай. Бракониерите познават по-добре планината от нас.
За пример - попитай колко души от форума са били на Йозола. Smile А бракониерите са си направили маркировка до там...
А и по общо мнение на уважавани от мен съфорумци - колкото е по-популярна една местност и по-често посещавана от туристи, толкова е по-избягвана от бракониери тя и респективно има повече диви животни.
Проблемът в такава информация е, че някой ентусиаст/и може да се претрепе.
Няма как да спрем Земята да се върти Very Happy
Въпроса е като видите такива хора /бракониери/ веднага да сигнализирате. Най-добре е на тел.112, че всичко се записва и им търсят отговорност по реда на подадената информация.

Пон Юли 22, 2013 10:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Както и да е, правете каквото знаете. Просто изказах мнението си, без да го налагам.
Пон Юли 22, 2013 11:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zahri-emin

Местожителство: Смолян

vladofff написа:
Както и да е, правете каквото знаете. Просто изказах мнението си, без да го налагам.

Напълно подкрепям колегата.
Тази тема е по- добре да я няма. Лесния достъп на информация подкрепена със снимков материал и безразсъдната идея може да подхрани някой друг не запознат обикновен турист, и да стане причина за инцидент.
Няма нищо лошо човек да се похвали но не забравяйте, че това е алпийска част за катерачи не за туристи, да не говорим, че доста в числото на туристите нямат никакви познания и опит за нормалното ходене по планини.
Преди 3-4 години по- стъпките на съдбата и аз се озовах на БАК към смечеряване на един юлски ден. Незнайно как объркахме маршрута и макар, че чувство ми крещеше, че не сме в правилната посока стигнахме до заслона. Не подозирайки нищо отидох към в.Ловница
където най- после проблясна всичко и се разбра, че на следващия ден сме по обратния път. Срещу БАК имаше големи каманаци на които щях да се подхлъзна а и след това последва снежна преспа на която отново за малко щях да се попързалям. Стйгайки под Злия зъб изтръпнах целия , качвайки се към върха срещу него (към Ловница) тръпката растеше и така вече горе точно 15сетина минути преди залез на по малко от метър от отвеса към Страшното езеро, стоейки с ускорен пулс, лек вятър и неочакван звук на прелитаща гарка ме изплаши до такава степен, че направо изтръпнах. Голямата умора от продължителния преход от Кирилова поляна и многото денивилация + всички нерви ми помогна да бъда по- податлив на страх от нормалното за мен . Споделих всичко това за да може поредния читател да види и другата страна. Страна на изплашен поглед, затаен дъх, висок пулс и постоянна вина която ти повтаря "Как можа да се зачукаш тук?" Smile
Никога не трябва да се подценява терена, времето и умората. Преди всичко разума,за да не бъде разходката ни последна. И все пак всеки сам си преценя и решава но нека да не даваме повод за бели. Wink
Пон Юли 22, 2013 12:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.