|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Emil
|
ЦПШ-Орловец-Двуглав-Синият Улей-Иглата и до Дяволският Улей |
|
ПЪРВА ЧАСТ: КАЧВАНЕ НА ОРЛОВЕЦ ПРЕЗ КУЛОАРА ИЗТОЧНО ОТ СЕВЕРНАТА СТЕНА
В чудене къде да походим тази събота и след четенето на темите за Орловец и Синият улей, решихме да тестваме нещата на живо.
Аз, Ачо и Жоро в 9,40 тръгнахме от ЦПШ с някаква смътна идея, че ще слезем по Синият и ако можем ще се върнем по Дяволският Улей, доста наивно се оказа, трябваше поне в 6.00 ч да тръгнем, но каквото такова.
В 10,15 бяхме на х.Мальовица, по магистралата, до отбивката за БАК имаше стотици хора.
Орловец и Петлите от терасите:
Орловец, страната по която ще се качим, идеята дойде от vladofff.
Поглед назад към долината:
По пътя към БАК:
Малко преди БАК се отбива по пътеката в дясно към ето това заслонче:
Поглед към Камилата:
Към и по Орловец:
На Орловец:
И поглед към Мальовица:
Към Злия Зъб:
Ловница, Купена и Злия Зъб:
Към долината:
Към Иглата:
Към Двуглав и Иглата:
В посока Рибни езера:
* ВНИМАНИЕ!!!
Това не е туристически маршрут. Изискват се елементарни умения по скално катерене и има голяма опасност от падане със съответните последици ако не се ползва осигуровка. Не минавайте от там без опитен водач. Ползвайте стандартните пътеки за качване на Орловец.
|
|
|
Нед Юли 21, 2013 5:35 pm |
 |
 |
Emil
|
|
|
ВТОРА ЧАСТ: РАЗХОДКА ОТ ОРЛОВЕЦ ДО ЗЛИЯТ ЗЪБ И ДВУГЛАВ ПО СТАНДАРТНИТЕ ПЪТЕКИ
Забравих да кажа, че на Орловец се качихме за 2ч40м от ЦПШ.
От Орловец слязохме към Злия зъб по стандартната пътека и отидохме до въпросният винкел на Зъба:
Жоро качи набързо Зъба, но няма да влизам в обяснение откъде и как, че да не вменим на някого, че става ей така.
Поглед към Голяма Дяволска игла от под винкела:
Входа към Дяволският Улей, а вдясно се вижда Двуглав и една от пътеките за Двуглав тръгва плътно вдясно на снимката:
Двуглав от пътеката:
Ачо омаян от гледката на Дяволският улей и си мисли за връзката му със Синия :
Жоро ни изчаква да се наахкаме:
Някой е нарисувал Еделвайс на камъка:
Стигнахме северната кота на Двуглав и решихме да не ходиме до южната, че времето напредваше сериозно а още не бяхме започнали това, за което бяхме дошли. Затова наснимахме панорами във всички посоки от Двуглав и тръгнахме по пътеката към Синия улей.
Ето и изгледите от северната кота на Двуглав:
Към Рилски манастир а някъде долу, не се вижда е Синият улей:
Към южната кота на Двуглав:
Право надолу към Дяволският Улей:
Към Купена:
Към Ловница:
Към Злият Зъб:
Към Орловец:
Към Еленин връх и Мальовица:
И само Мальовица (горе се вижда колко човечета има на върха):
Игли на западния склон на Синият улей:
* Тази част от маршрута е ОК за туристи, които не ги е страх от високо и внимават къде вървят. Минава се за около 30-40 мин, зависи колко се захласвате от красотите наоколо.
|
|
|
Нед Юли 21, 2013 6:13 pm |
 |
 |
Emil
|
|
|
ТРЕТА ЧАСТ: СИНИЯТ УЛЕЙ-ИГЛАТА-ПОДСИЧАНЕ НА ДВУГЛАВ-БЕЗДНАТА НА ДЯВОЛСКИЯТ УЛЕЙ И ОБРАТНО
Целта ни беше да слезнем по Синият улей, да подсечем Иглата с Двуглав на изток и да стигнем до Дяволският улей и да потърсим връзка между тях, която да не изисква използването на сечива и екипировка.
Само ще уточня, че няма да влизам в детайли, кое как се минава, т.е. това също не смятам, че е стандартен туристически маршрут и на места си иска да имаш добра физическа форма и умения по скално катерене/слизане по точно/. По улеят няма нито един малък или голям камък, който да си е намерил мястото. Всичко се клати а понякога се предвижваш по метър надолу заедно с камънаците. Всички паднахме по няколко пъти, слава Богу се разминахме, само с леки натъртвания. Има значение кога си отляво и кога отдясно на улея.
Качвам снимките понеже е невероятна красота.
И така, не знам колко беше станал часът, най-накраят тръгнахме надолу по Синият Улей:
Поглед назад от под Иглата:
Поглед към източния склон на улея,т.е. към Иглата:
Поглед към западният склон на улея:
Поглед напред към поредната класика:
Иглата от запад:
Жоро слиза на една страна, че тревата е ужасно хлъзгава:
На тази "равна поляна" похапнахме малко:
Точно в центъра на снимката е водопада, за който говори vladofff, но всичко беше пресъхнало.
Убежище в основата на Иглата:
Имаме още малко до отбивката в ляво:
Красота (за да се придобие представа за мащаба, този камък е дълъг малко над 3 метра):
Най-после козята пътека за подсичане на Иглата:
Иглата от юг:
Тук малко не съм наясно кое какво е, но се пада по западния склон на улея:
И се почнаха едни слизания и качвани от по 40-50 метра по много голям наклон и на места работеше само 4х4 или 5х5.
И така подсичахме Иглата и Двуглав към 40-50 мин докато не се изправихме пред бездната на Дяволския улей:
Поглед към Дяволските игли отдолу:
След 30 мин почивка и чудене, решихме, че най-мъдро днес ще е да се върнем по обратния маршрут и да дойдем друг път да търсим, къде има връзка между двата улея.
Слязохме и качихме улея, до под Иглата, за едно и също време от 1ч 30 мин. Реално по-бързо се катери, но вече бяхме доста уморени нагоре. Коленат не ни държаха, глезените поддаваха, залитахме без да искаме и всички други признаци на преумора.
Вода намерихме само на 2-3 места из улея, такава от топящият се сняг, която бързо изчезваше между камъните. През целия преход изпих 4,5 литра вода, като 3 литра напълних от улея.
ВНИМАНИЕ!!! Не ходете там ако нямате водач, който знае как да ви преведе през камънака и отвесите. В никакъв случай не е желателно влизане в улея ако е мокро и/или вали.
Тук вече слизаме към БАК след като сме излезли от улея:
Цепим в ляво от заслона през снега, че времето отиваше на разваляне:
Реално тази пряспа е в западния улей на Орловец, и мисля че тази година няма да се стопи:
Жоро и Ачо, вече на х.Мальовица, разминахме се с дъжда, само малко прикапа а върховете вече бяха в облаците.
Тази хижа все не случва на хижари откакто я помня. И сега сервиза и храната е под всякаква критика. Лещата ми беше дадена ледено студена, чаят беше меко казано противен. Така е защото имат много клиенти и не смятат, че трябва да се старят. Типично по БГ. 
|
|
|
Нед Юли 21, 2013 7:05 pm |
 |
 |
lubitel
|
|
|
Излиза, че вас сме гледали от БАК към 13 ч. Чудехме се откъде сте се качили....И чудни места сте посетили, ама и доста опасни.
|
|
|
Нед Юли 21, 2013 7:28 pm |
|
 |
Emil
|
|
|
Хаха сега видях каква снимка ми е направил Ачо, тук бях забоксувал сериозно, добре че включих бързо 4х4, това е на излизане от улея, т.е. едвам ни държат краката
Ето още няколко сними от подсичащата "пътека":

|
|
|
Нед Юли 21, 2013 7:50 pm |
 |
 |
Emil
|
|
|
 |
 |
Излиза, че вас сме гледали от БАК към 13 ч. Чудехме се откъде сте се качили....И чудни места сте посетили, ама и доста опасни. |
Зависи къде сте ни гледали. Към 12,30 тръгнахме от Орловец към Зъба, а горе на Орловец имаше още двама човека и още няколко се качваха от Зъба нагоре.
|
|
|
Нед Юли 21, 2013 7:52 pm |
 |
 |
Emil
|
|
|
 |
 |
На такова място само самичък тръгвам.
Не ми трябва някой дето върви след мен да ми бутне някой разлабен камък върху чутурата.
Още по-лошо ще е Аз да изсипя един самосвал камъни на тези отдолу.
Егатии реката от камъни и наклона.
Ако някой се изтърси по-здраво и тия отдолу отиват на кино от камънака.
Гледай на какви убави места ходите и ни вопъл ни стон. |
На следващото ходене там ще те поканя специално да дойдеш с нас. 
|
|
|
Нед Юли 21, 2013 7:53 pm |
 |
 |
excalibur
|
|
|
Според мен най-атрактивния дял на Рила....
Страхотно преживяване!
|
|
|
Нед Юли 21, 2013 10:28 pm |
|
 |
Chamovsky
|
|
|
Планински поздрав ,дружина. Страхотни места сте посетили. Уникални рилски девствени ландшафти.
_________________ Хората идват и си отиват,но ПЛАНИНАТА остава! |
|
|
Пон Юли 22, 2013 9:25 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Според мен не бива да се прокламира и тиражира информация за това място. Аз също сгреших като дадох някои данни. Освен, че е резерват, то е и много опасно - като лабиринт от опасни възможности за преминаване между разни отвеси. Такива материали само стимулират разни "търсачи" на приключения да сменят Зъба, който в момента е основен обект за напъните им, защото липсват информации за алтернативни обекти, с нещо друго, но далеч по-сериозно, където наистина да се претрепят. Като гледам, с вас се е случило точно това - стигнали сте до отвеса между Портала и Дяволския улей, и понеже не сте знаели какво да правите сте се върнали. Ако в предишното си описание не бях спрял дотам, а бях описал и пътя към Дяволския улей, както и трасето към долна Дяволска игла и Белия улей, сега снимките щяха да са и от там. Молбата ми към вас е - запазете спомените си за вас, и не ги тиражирайте. Аз също имам много снимки, дори филм, заснет с камерата на мой приятел, когато катериха Портала, а аз ги снимах отдолу, но задръжте си ги за себе си. Мисля, че ще се съгласите с мен, че мястото освен че не е за всеки, то има нужда да бъде оставено на мира - все пак и животните трябва да има къде да живеят необезпокоявани, нали?
|
|
|
Пон Юли 22, 2013 9:51 am |
|
 |
BateBorko
|
|
|
Тема, по която ще има много противоположни мнения.
Нищо лошо в това, разни хора, разни идеали !
И аз преди време се чудех дали да пускам снимки и
клипчета с диви прасета и кози от Пирин, но накрая
реших, че не мога да отговарям за евентуали дела
на други хора с лоши резултати (в моя случай бракониерство,
в тази тема - към предприемане на опасни преходи).
Мисля, че затова и законът не предвижда такава отговорност.
Всеки трябва да мисли (или да не мисли) с главата си и
внимателно да преценява опасностите. Лесно е да се напише,
трудно е да се спазва без изключения! Знам го от опит,
колкото и да се стремя да избягвам рисковете.
Поздравления за андреналиновата разходка!
С интерес разгледах снимките!
|
|
|
Пон Юли 22, 2013 10:24 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Прав си Бате Борко. Наистина, лошото е не в самото описание, а в това, че ако опишеш пътищата публично, бракониерът лесно ще ги прочете и едно препятствие по-малко за него по пътя към отстрела...
|
|
|
Пон Юли 22, 2013 10:29 am |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4325 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
А, Владофф, не се притеснявай. Бракониерите познават по-добре планината от нас.
За пример - попитай колко души от форума са били на Йозола. А бракониерите са си направили маркировка до там...
А и по общо мнение на уважавани от мен съфорумци - колкото е по-популярна една местност и по-често посещавана от туристи, толкова е по-избягвана от бракониери тя и респективно има повече диви животни.
Проблемът в такава информация е, че някой ентусиаст/и може да се претрепе.
Няма как да спрем Земята да се върти
Въпроса е като видите такива хора /бракониери/ веднага да сигнализирате. Най-добре е на тел.112, че всичко се записва и им търсят отговорност по реда на подадената информация.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пон Юли 22, 2013 10:42 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Както и да е, правете каквото знаете. Просто изказах мнението си, без да го налагам.
|
|
|
Пон Юли 22, 2013 11:04 am |
|
 |
zahri-emin
|
|
|
 |
 |
Както и да е, правете каквото знаете. Просто изказах мнението си, без да го налагам. |
Напълно подкрепям колегата.
Тази тема е по- добре да я няма. Лесния достъп на информация подкрепена със снимков материал и безразсъдната идея може да подхрани някой друг не запознат обикновен турист, и да стане причина за инцидент.
Няма нищо лошо човек да се похвали но не забравяйте, че това е алпийска част за катерачи не за туристи, да не говорим, че доста в числото на туристите нямат никакви познания и опит за нормалното ходене по планини.
Преди 3-4 години по- стъпките на съдбата и аз се озовах на БАК към смечеряване на един юлски ден. Незнайно как объркахме маршрута и макар, че чувство ми крещеше, че не сме в правилната посока стигнахме до заслона. Не подозирайки нищо отидох към в.Ловница
където най- после проблясна всичко и се разбра, че на следващия ден сме по обратния път. Срещу БАК имаше големи каманаци на които щях да се подхлъзна а и след това последва снежна преспа на която отново за малко щях да се попързалям. Стйгайки под Злия зъб изтръпнах целия , качвайки се към върха срещу него (към Ловница) тръпката растеше и така вече горе точно 15сетина минути преди залез на по малко от метър от отвеса към Страшното езеро, стоейки с ускорен пулс, лек вятър и неочакван звук на прелитаща гарка ме изплаши до такава степен, че направо изтръпнах. Голямата умора от продължителния преход от Кирилова поляна и многото денивилация + всички нерви ми помогна да бъда по- податлив на страх от нормалното за мен . Споделих всичко това за да може поредния читател да види и другата страна. Страна на изплашен поглед, затаен дъх, висок пулс и постоянна вина която ти повтаря "Как можа да се зачукаш тук?"
Никога не трябва да се подценява терена, времето и умората. Преди всичко разума,за да не бъде разходката ни последна. И все пак всеки сам си преценя и решава но нека да не даваме повод за бели. 
|
|
|
Пон Юли 22, 2013 12:27 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|