ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Водопадът на Червената скала + наводнителен бонус
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Водопадът на Червената скала + наводнителен бонус
Автор Съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Мнение Водопадът на Червената скала + наводнителен бонус Отговорете с цитат
Времето се позатопли и след множеството зимни преходи, реших - времето за малко каньонинг дойде.

Каньонът на Джафардере в Стара планина и водопадите по поречието на река Джафардере, отлежаваха дълго време в списъка ми - непосетени... Разположението и трудният терен, по който се намира водопадът на Червената Скала - ('Митичният водопад' на Джафардере) запълниха голяма част в колекцията с труднодостъпни водопади. Митичният водопад, за който малко хора са чували, а още по-малко и видели. Дерето, по което се навлиза в планината, както и начало на подхода, догатват защо. Реката от следващата снимка е в самото начало на туристическата пътека. Възлов момент за евентуален бъдещ успех или провал. Отстрани са отвеси (непристъпни скали), видяло се е, ще се гази Smile.

Поредното пресичане:

Дивата природа:

Топлото време беше изкарало и дъждовниците (саламандри, тритони).

Саламандър-самосвал:

Първият водопад, обозначен е на картите като този, за който сме тръгнали, но както знаех от митични източници..... съвсем не беше той:

Тук беше и възлов момент дали да продължим или не. Изкачвайки полегатия склон, заваля дъжд, който ни подсказа, че не ни е мястото тук, та взехме да се връщаме, слънцето обаче разбули облачната ситуация и след половин час екстремен подход и загуба на чувство за хумор се озовахме до самият водопад.

Мястото е оградено от високи скали, от които се виждаше това, за което бяхме дошли:

После заваля проливен дъжд, да не говорим, че нямаше и неударен крак,ръка, но след всичко видяно и изпитано, нищо не беше от значение.

Връх Юмрука на връщане ми се блещеше между два ореха:

Последната промяна е направена от martin555 на Пон Апр 01, 2013 8:52 am; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Мар 12, 2013 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555

Мнение Отговорете с цитат
Фоторазказа и подхода: http://martinpetrov555.blogspot.com/2013/03/blog-post_11.html

Вто Мар 12, 2013 10:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Малко сте подранили, след април ще е по-добре. То там си е кракотрошачка независимо от сезона.

Вто Мар 12, 2013 2:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Мартине,
аз не съм ходил по Джафар дере, но гледах картите на 'бгмаунтийнс' и книжната на Домино /м 1:50 000, изд. 2012г/. И на двете карти има обозначена Червена скала, но тя е на запад от дерето на около 600-700м нагоре по склона. И Джафар дере в горната си част, където си снимал водопадите е именувано като Кастрак дере в картата на бг маунтийнс, защо е така аз не знам.
Ама що така шляпаш из водата бе човек, ще изстинеш?! Луда работа, да не е от бъбречните лекарства? Very Happy
Вто Мар 12, 2013 3:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

mislesht написа:
Малко сте подранили, след април ще е по-добре. То там си е кракотрошачка независимо от сезона.

Там ако се потроши човек, изхода не е особено ясен, иначе ще го налазим повторно към средата на май, хем ще има и зеленинка! Може да се обадим Wink! Знам те, че си падаш по подобни места! Smile

Вто Мар 12, 2013 3:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555

Plamen К написа:
Мартине,
аз не съм ходил по Джафар дере, но гледах картите на 'бгмаунтийнс' и книжната на Домино /м 1:50 000, изд. 2012г/. И на двете карти има обозначена Червена скала, но тя е на запад от дерето на около 600-700м нагоре по склона. И Джафар дере в горната си част, където си снимал водопадите е именувано като Кастрак дере в картата на бг маунтийнс, защо е така аз не знам.
Ама що така шляпаш из водата бе човек, ще изстинеш?! Луда работа, да не е от бъбречните лекарства? Very Happy

Точно, 'Червената скала' е съвсем извън дерето (западно от 'пътеката', ако може да се нарече пътека), там няма водопад! Водопадът обаче се нарича така, защото е в местността, където е 'Червената скала'. Относно прелитането над водата, не би следвало да е от лекарства, то от време на време ме прихващат лудите, та от това ще е Wink!

Вто Мар 12, 2013 3:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gollum

Местожителство: Видин

Стигнали сте до водопада по трудния път,следвайки лявото дере.
Има съвсем прилична пътека.
Тръгва се по дясното дере/даже има някакви стари марки/ и след около 200м се свива рязко наляво и нагоре,като всъщност това е пътеката за Орлово гнездо.
След около половин час вляво и леко надолу отбива пътека,която води без особени перипетии до водопада.
Чуден е водопада/когато има вода,де/,ама не става за бивакуване-няма никакво равно място-само купчини камъни.
Вто Мар 12, 2013 4:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Баш по Джафар дере е пътеката за Орлово гнездо-някога е била маркирана в жълто Very Happy Червената скала остава западно както е описал Мартин-вижда се от пътеката когато излезе от гората..а стопанина на Кърнарското ханче(където оставихме колата)ни предупреди че вода няма Sad щом и сега-напролет няма си е жив късмет да го видиш пълен водопада....
Чет Мар 14, 2013 10:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak

Местожителство: Видин

това би трябвало да е Червената скала
Чет Мар 14, 2013 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Stefak Smile

fena73 написа:
Баш по Джафар дере е пътеката за Орлово гнездо-някога е била маркирана в жълто Very Happy Червената скала остава западно както е описал Мартин-вижда се от пътеката когато излезе от гората..а стопанина на Кърнарското ханче(където оставихме колата)ни предупреди че вода няма Sad щом и сега-напролет няма си е жив късмет да го видиш пълен водопада....

Инак относно водата, най-добре през май, като условието е да се дебне да е след дъждове. Smile

Чет Мар 14, 2013 11:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Stefak написа:

това би трябвало да е Червената скала

Нее,това е Купена(къде ли няма купени Very Happy )-остава вдясно(източно)от пътеката а Червената скала е на снимката на Мартин-доста по-масивна и остава вляво(западно) от пътеката
Чет Мар 14, 2013 11:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Природата оживява и се раздава неописуемо рядко. Човек дебне, търси, крои стратегически подходи срещу нея, очаква зажаднял в еуфория определеният "наречен" от него момент и в повечето случаи си остава с това, защото Тя действа винаги с една крачка напред. След предният ни опит, малко вода по почти пресъхналото Джафардере и едно голямо нищо, тръгнах с неопределени очаквания, въпреки че вътрешното ми 'Аз' крещеше с пълни сили - ще газиш във вода до кръста, водопадите ще преливат бясно, гонейки гравитацията с опасна мощ. Напоителните дъждове от предните дни ще те накарат да се почувстваш смешен и да клекнеш пред великите планове, които отново кроиш......

Уви, гласчето отекваше сред пустинята от мисли, бушуващи в прегорялата ми глава. Този път надминахме себе си... и определено си струваше.

Съвсем съвсем в началото на пътеката, преминава се скален тунел с отвесни скали! Как обаче, умен въпрос - по вода приятели, по вода, това ако не ви откаже от прекомерни мераци, увеличавате шанса си за успех на 10-15 процента (при това състояние на природата) без намеса от травматолог.

Почти излязох сух от първото предизвикаателство - новите обувки се държаха доволно с гети и специален каньонинг (спелео) панталон. Взех да се радвам и после Господ ме уби Smile... Нататък водата в по-дълбоките участъци започна да се влива през горната част на гетите и кръста ми... Лошо начало. Smile Ама да не си разваляме настроението, все пак всички части - ръце, крака са си още по нас, но не пропусках плахо да догатвам за ямите, криещи се под огромните камъни на стръмното дере. Самото представлява големи камъни, хаотично нахвърляни из планината, с дупки между тях.
След 36-оо пресичане, Катя хич не и пукаше: Very Happy

Последната промяна е направена от martin555 на Пон Апр 01, 2013 9:37 am; мнението е било променяно общо 6 пъти
Пон Апр 01, 2013 8:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555

Леле, като знам, че без малко да се откажа, добре че беше Катя, да натисне, че по едно време бях ни взел, ни дал, хах Smile. Имаше сложни врътки, тя ме чака, аз отидох до водопада, после се върнах да я посрещам, щото тя беше във фобията на каньонинга (не посмя да пресече реката под един водопад) . Еуфорията обаче, както и бушуващите гледки в подножието му запълниха почти всички липси. Катя излива напрежението от трудния подход с всякакви мимики и жестове Smile. Водопада се раздаваше стихийно, еуфория имаше Smile...

Последната промяна е направена от martin555 на Пон Апр 01, 2013 9:52 am; мнението е било променяно общо 4 пъти
Пон Апр 01, 2013 8:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Голяма красота, голямо нещо!
Respect

Пон Апр 01, 2013 9:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Този път здраво си го "заловил" водопада, много яки снимки!
И все пак да отдадем значимото на Катето, твоята каньонинг-муза, подбутнала те в решаващия момент с вълшебната пръчица, пардон щека... Иначе, ако се беше отказал, щеше да си останеш само с мокротията... Smile
Закъде са творците без музи!?
Пон Апр 01, 2013 10:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.