Автор |
Съобщение |
igurbev
|
Мирковският Балкан |
|
Мирковският Балкан - това са южните склонове на Старата Планина между Баба (Буновска, Мирковска, Етрополска) и Мургана. Наистина хубаво място, ако не бяха Елаците, ако не бяха утайниците ... Но карай.
Снимките са от 24.12.2011.
Пускам албума като поздрав за всички, които биха се почувствали поздравени!
Маршрутът беше Мирково - бившата Мирковска мандра - Мара Гидиа и слизане покрай Червен Камик.
Ето трак ако някой се интересува.
Ето и снимките.
И накрая една типично мирковска, коледна:
|
|
|
Пон Дек 26, 2011 8:53 pm |
|
|
zezo
|
|
|
Снимките са чудни
Този уикенд мисля и аз да се завъртя близо до моята "баба" (тетевенската)
|
|
|
Пон Дек 26, 2011 9:46 pm |
|
|
mircho
|
|
|
Вто Дек 27, 2011 1:15 am |
|
|
mircho
|
|
|
|
За първи път виждам снимки на билото през зимата. Не се качвам до там когато има сняг а и почти винаги духа горе та ми издухва и кокалите. С добро темпо сте се движили от селото до мандрата. Най-бързо съм го взимал за 2 часа. Разстоянието от селото пак до там сме го засичали веднъж с едно Етезе 7км. гледам по трака точно е било горе долу. Минал си покрай мене както и покрай твоя рода или нещо такова че хората са с твоята фамилия. Снимките са ти екстра.
|
|
|
Вто Дек 27, 2011 1:38 am |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Минал си покрай мене ... |
Хе-хе, нямаше как да зная, иначе можеше да кръстосаме щеки по трасето
Знаеш ли нещо за онази постройка, под скалите, източно от Мара Гидиа?
|
|
|
Вто Дек 27, 2011 11:54 am |
|
|
mircho
|
|
|
|
На някакъв тарикат е софиянец (бил голям връзкар разправят) разпределя интернет от там. Обаче е направил боклук по цялото било, чували от по един кубик на бая места и кашони всякакви. Там около тези скали ако се завъртиш лятно време ще намериш една дупка в земята. Носят се легенди че никой не знае колко е дълбока и върви подземна река която излиза от етрополска страна. От долната страна точно на средата под боровете на връх Баба има много хубав кладенец в селото е бая известен. Под Червен камик както сте вървяли по хребета е можело да се спуснете от западната му страна по поляната и там в долния край има пътека която води до гарата. Местността около колибата под Червен камик се казва Полени от там също тръгва пътека (малко под колибата) и води до жп гарата. Пътя по който си се качил до мандрата тоест по дерето на горе може да минеш и по обиколен маршрут но с панорамна гледка. Това е по хребета от западната страна на дерето или близо до жп тунела има път на горе покрай говедарника. Ето две снимки от там https://plus.google.com/photos/117719967925604434979/albums/5690872771665545393?authkey=CKmZtoGejPWp6gE по този маршрут излизаш на боровете под връх Баба.
|
|
|
Вто Дек 27, 2011 9:21 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Човек, идея си нямаш колко детайлно изпъкват описанията ти пред очите ми. Незнам дали стана ясно, но коренът ми е в Мирково и не една лятна ваканция съм прекарал там. Червен камик - от гарата по реката, после по водохващането, по яката подсичаща пътека и нагоре до откритото и Червен камик - любимо по това време . Преди 2 години, пак по коледа се извъртях от там, но като видях как е изорано, особено в горната част, някак ми падна ентусиазма. Сега също доста се чудих, но понеже бях чакал залеза горе, та си беше тъмница, пък и чакайки бях посръбнал, реших да си тропам кротко по пътя, тъкмо да го тракна как се вие. "Полени" и "колибата под Червен камик"? нищо не ми говори(знам една над), но пък и тогава нямаше кой да ми спомене имена. От краварника до Баба също не съм го минавал цялостно, то малко далече идва като изходна точка. Но пък ето идея за следващата коледа
|
|
|
Вто Дек 27, 2011 10:29 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
Вто Дек 27, 2011 11:48 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Еее, бах тоя Ком Емине!
meco puh ето ти от снимките в темата една изрезка на участъка между Свищи Плаз и Вежен:
Кажи сега как точно пък тук успя да се загубиш!
|
|
|
Сря Дек 28, 2011 12:08 am |
|
|
meco puh
|
|
|
|
|
Еее, бах тоя Ком Емине!
meco puh ето ти от снимките в темата една изрезка на участъка между Свищи Плаз и Вежен:
Кажи сега как точно пък тук успя да се загубиш! |
Никъде не съм писал, че съм се загубил. Писах само, че маркировката не е добре и ти намери повод да ме заядеш. Спрях, но ти продължаваш. Аз тръгнах от Ком и жив и здрав, без да се загубя се добрах до нос Емине.Снимката наистина е идеална
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Сря Дек 28, 2011 12:20 am |
|
|
igurbev
|
|
|
Не бързай да се чувстваш заяден, по-скоро се замисли над доста грубия намек. И между другото кои за кои казват?
|
|
|
Сря Дек 28, 2011 12:33 am |
|
|
meco puh
|
|
Сря Дек 28, 2011 8:40 am |
|
|
Kubineca
Регистриран на: 03 Ное 2011 Мнения: 165 Местожителство: Народна Република България |
|
|
|
Като е лоша маркировката, какво е виновен човека. Минавал ли си КЕ и то сам? Ако не, тогава кого критикуваш?
_________________ Екипировкaта не прави туриста, само помага... |
|
|
Сря Дек 28, 2011 2:15 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Минавал ли си КЕ и то сам? |
Отговорът е: да.
Но репликата ми беше срещу тези, които пускат безсъдържателни коментари в неподходящи теми (визирай себе си). Има достатъчно такива за Ком - Емине. На мен също би ми било интересно ако се пусне тема "Ком - Емине в зимни условия" с факти за тези, които са го правили. Стига да се намери някой, който да положи труда и да издири информацията
|
|
|
Сря Дек 28, 2011 2:30 pm |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
Незнам дали е уместно да се намеся.Да ви кажа нещата ще се оправят с маркировката в близко време.Който е минал таз есен по билната част на Стара планина в централната част трябва да е забелязал че си имаме нова зимна маркировка.Доколкото сьм запознат през новата година делото ще продьлжи.Вече по поречието на Стара река има 4 нови моста другите ще чакат и те редпрез новата година.Та всичко по реда си, започнаха да разбират че все повече хора ще излизат в планината.А това води до повече нещастни сьбития и носене на отговорност кой е виноненза това.
|
|
|
Пет Дек 30, 2011 10:29 am |
|
|
|