олеле ся видях снимката, това много хора бре. сигур п.дъновистите. ако пръднат всички заедно - харамията ще се цепне и езерата ще се изпарят. не съм фен на чак такова облагородяване, но си има и плюсове. така се нахакват мангизи в масово посещаваните места, а наистината тайните красоти си остават тайни. колкото до цитираните по-горе крушунски водопади, през активния летен сезон и в почивен ден при хубаво време е ужасно. дори нордически характер като мен получи трайни ментални увреждания от един такъв опит. то не бяха.... и....и....мймуните във варненския зоопарк изглеждат като бан покрай сбирщината от двукраки която се беше събрала там. хубу че наблизо гарваница, да си успокоя нервите. не се ядосвай димчо, туризма няма да загуби ако няма три парапета над бабското, докато не се научат хората да се държат като хора и да пазят, дори требе да има рестрикции за посещения. както има в "духлата" примерно. което не попречи преди няколко години няколко калпака да ... там и ББ да се ... прочее. с две думи поздрави.
Вто Сеп 01, 2015 10:28 pm
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
Мястото за което говори Димо е на една ръка разстояние и наистина нищо не пречи на безделниците от парка да натоварят един катър от Тъжа и да пооправят нещата.За тва им плащат!Просто е!
Премахнаха скамейките около отклонението за Бабското,питах ги къде са,посочиха ми ги в задния двор на пункта им-щели да ги подменят.Тва миналата година месец май.Тази година питам кво стана-ми няма време ,много бързате-викат....
Аз съм музикант и никой не идва вместо мен да свири.И аз не съм длъжна да върша тяхната работа.В тези им задължения влиза и почистването.Нарекли са ги национални ''паркове''-да ги поддържат!
И как да се реагира в държава ,където във всеки дом има крадено отнякъде.Хора с прегоряла съвест!
Велинче това което го има в подписа ти отдолу е невероятно изпълнение. Чак сега го пуснах. Благодарно. Дойде ми красив завършек след излятата помия. Ама туй не е джаз? Щото джаза не го разбирам, а рокаджийската ми душа се накефи максимално.
Вто Сеп 01, 2015 11:27 pm
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
Димо,значи гледните ни точки ,освен в хубавите печени мръвки,се сбират и в-у хубавата прогресив музика)
-Димо...Мамка МУ!...Прав си!
Колкото и да са ми непонятни тези мостчета и парапети,като са ги направили,да си ги поддържат или да ги махнат-Ве-е.!
Сря Сеп 02, 2015 1:29 am
vladofff
rain написа:
Мястото за което говори Димо е на една ръка разстояние и наистина нищо не пречи на безделниците от парка да натоварят един катър от Тъжа и да пооправят нещата.За тва им плащат!Просто е!
Изначало точно това ми беше замисъла. Защо трябва да се прави нещо след като после няма да се поддържа. Това важи не само за екопътеките а и за всякакви други пътеки и съоръжения. Ама отлетяхте в друга посока. Прав си, както и Яница да опреквате, че едно е да си лаеш, друго е да вземеш четката и да действаш. В това няма лошо. Само, че ти ще си действаш бавно и по малко, ама и те ще си действат по тяхно му. Като си затваряме очите и си мълчим ще става каквото е ставало и до сега. Тоест нищо.
Аз пробвах да говоря с тях. Не е само онова писмо. Разговарял съм лично. С заместничката, която от скоро вече не е такава. И с други на по-ниско ниво. Сам човек нищо не може да направи. То и за всяко друго нещо е така. Затова се вдигат митинги и т.н. Не че тогава винаги стават нещата, но поне се чуват. Ако аз възроптая ще ми се изсмеят. Ако двамата с теб го направим ще се изсмеят също. Ако обаче го направят 100 човека вече няма да им е толкова смешно. И ще се уплашат. Което поне може да намали до някъде фрапантните грешки, които правят. Пък може и други неща да се случат.
Иначе каква е алтернативата. Всеки който се върне от някой преход и пуска снимки или мнение за това което е видял и не му е харесало. Казваме мамка му задружно и след два дена всичко е по старо му. Ето тази тема я бях забравил, а е толкова скорошна. Мен ме притеснява и друго. Аз като тръгна и ще се оправя навсякъде. Познавам планината, ползвам GPS когато се наложи, мога да кажа, че с ориентирането съм добре. Изпитъл съм вече капризите на времето многократно. Знам до някъде какво ме очаква. И какво да направя ако примерно времето се влоши. На моите години вече имам роднини, чиито деца са големи и започват сами да прохождат по баирите. До скоро ги водихме, сега те водят. Само, че нямат опит и достатъчно познания. Питат разбира се от къде да минат, как да стигнат, какво да видят. Но са луди глави. Щото са млади. И като се зачукат някъде заради това, че понякога маркировката просто свършва нейде, щото боята не е стигнала или на маркировача му се е препило бира и са до там. Ама нали са млади ще продължат, какво му е. И не се знае дали ще стигнат до някъде. Когато ходя по хижите обичам да говоря с хижарите, познаваме се вече все пак. И разправят, че такива случаи има всяка седмица. Добре, че по Балкана има и падари, които наистина помагат и упътват. Виждал съм го многократно и това.
Казваш всяка жаба да си знае гьола. Който не може да си стои на село, таман планината ще е по-спокойна. Само, че всички ние някога сме тръгнали по този начин. След по-опитните и знаещите. Който се е научил - научил. Който не иска - и сега се губи. Аз съм го правил това със загубването и в по-ново време. Пак заради маркировката, пак заради незнанието. И затова се хванах да правя това което правя сега. Може на някои да не им харесва, но за други е полезно. Особенно на Парка не им харесва. Защото всички по-удобни и красиви НЕМАРКИРАНИ пътеки също са описани. Не всеки ползва този форум, не всеки ползва добре и интернет. Всяка алтернатива е добре дошла. Моето мнение е, че планината е за всички. И ако на места като Рилски езера, Мусала или Вихрен потока от народ е огромен и заради лесния достъп и заради самото място, то тук не може да стане така. От Сопот също има лифт. Да не би там да е митинг и с джапанките да махат по Амбарица. Просто там заради лифта ходят и други хора, нямащи нищо общо с планината. И затова такива места се избягват от тези на които това им пречи. И толкоз. Но природата си остава същата
Сря Сеп 02, 2015 11:12 am
dido
От последните 10 мнения така и не разбрах какъв точно ти е замисъла, нито за какво си пробвал да говориш с "тях", нито на какво - каква е алтернативата.
Факт е, че в България имаше (и вероятно още продължава) бум на строежа на т.нар. екопътеки. Всички обаче сме се убедили, че това всъщност е удобен начин за източване на пари по европроекти. Източването става изключително лесно: Под формата на благовиден предлог "да сторим нещо еко" се намисля маркиране и облагородяване на дадено трасе, на цената на няколостотин хиляди лева. За 20-на хиляди се наковават 3 стълби, 2 моста и 5 паянтови пейки, намазват се 3 кутии боя, а остатъка - все още стотин хиляди - се прибира в нечии джобове. Кои са тези "нечии" - ми - да предположим - на чиновниците, отпуснали парите за проекта, на тези, разрешили проекта да се изпълни в границите на парка и на онези, "сделали" заданието.
Та. Ясно ти е, че целта не е да се свърши работа, а да се приберат парите с минимален разход. Ти си бил свидетел на една подобна операция, според мене перфектно изпълнена. Щот от буков или чамов материал (дето е под ръка на всичкото отгоре), нищо дълготрайно не може да се направи. Ако искаш да сложиш прът в каруцата на източването на европари - има си ОЛАФ и прочее. Опиши на хората за какво се харчат германските пари у нас, да ходят и да огледат. Нищо повече не можеш да направиш по темата.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Сеп 02, 2015 12:47 pm
ivailo.hr
И аз да кажа нещо за "екопътеките". Прав е Дидо принципно за няколкото кутии с боя, няколкото пейки и т.н. Краде се безогледно, дърварски... Ама най-много ме е яд, като гледам дърварския им, лишен от всякаква логика, че даже и без извинение скудоумен начин на маркиране по тези екопътеки. Имам предвид разбира се тези в Родопите, защото напоследък им сърбам попарата в стремежа си да ги вкарам на картата.
С всичко мога да се съглася - беседки, пейки, барбекюта, тоалетни в които няма вода и т.н., където трябва и където не трябва, ама с некадърното и като че ли на места злоумишлено поставяне на най-евтината част на една екопътека - маркировката не мога да се съглася. Скоро пак се нагледах на простотии по екомаршрута "Хвойна - Елидже" най-вече между с. Турян и Гарга дере. При положение, че има хубав черен път и при положение, че района замира и все по-малко ниви и ливади се обработват, ония хайвани са направили пътеката през черен път, отдавна неизползван, който забива в едно дере и след това сякаш се изпарява, а последната видима марка е на дърво в ливади с трева 1,50 м. Ми нормално, ако тези кухандери са маркирали пътеката през пролетта, когато няма трева...
Проблемът е същия като със стадионите и басейните по селата със средна възраст на населението >65 години.
Има изключения, потвърждаващи правилото. На мен примерно ми бяха полезни образователните табели по маршрута Кирилова поляна - Рибни езера - научих нагледно що е Тинтява и разновидностите и - поляните наоколо бяха осеяни с нея. Така наречените ботанически маршрути.
Екопътеката Бели Искър е другия пример. По нея дори е облагородявано трасето да се не сопинят по-нежните излетници.
Та има светулки в тунела. И не са фасовете на горските.
Сега като вече съм тъй да се каже безработен се зачетох в обявения конкурс на НП Централен Балкан за изграждане на посетителски център Светицата. Същият ще бъде изграден на поляна Светицата, намираща се над х.Русалка. Знаете чешмата с останките от кошарата в ляво от пътя. Ето защо от толкова време се говори, че пътят от с. Тъжа нагоре ще бъде рехабилитиран. Явно заради посетителския център. Ще бъде изградена сграда, прилежаща инфраструктура, WC, паркинг за няколко автомобила. Ще има персонал само събота и неделя и т.н.
Също така, екопътека Бабско пръскало ще бъде изградена наново. Крайно време беше. Освен нея обаче, ще бъде изграден още един опознавателен маршрут към ждрелото на р. Тъжа. Както виждате района се развива , идват избори все пак. Сумата е доста голяма и ще се усвои несъмнено изцяло. Оправянето на Бабско пръскало трябва, защото го има и е опасно. Ама за какъв чеп им е нов маршрут там. Е ясно защо. Не вярвам да мислят за туристите само. Освен това е доста нагоре в планината - 1100 м н.в., около 12-13 км от тъжа. Освен някоя организирана група ученици кой ли ще се юрне да ходи да посещава района. Интересното е, че една от любимите ми пътеки от ВЕЦ-а нагоре също ще минава през посетителския център. Поне ще има къде да се изпикаем като хората, преди да продължим към Кадемлията.
Явно по-голямата част от сумата ще е за оправяне на пътя. А там никой не може каже колко пари ще отидат. Ех vladofff - още една от любимите ти пътеки ще има в Балкана. Ама хората трябва да се интегрират все пак.
Темата ми още от началото беше "Защо трябва да се изгражда нещо щом няма да може после да се поддържа". Ето обаче хората правят още едно нещо което ще трябва да се поддържа. А дали ще могат? И дали трябва? И вообще нужно ли е? Въпроси ...... без кръчмарите. Те са в Габрово.
Сега отивам да се поразходя, после ще прочета и другия проект - Дановска поляна. И там ще е интересно сигурно
Между другото освен всички пълнежи в документацията има една хубава едромащабна карта на района, която си краднах с удоволствие. И много снимки, които навяват спомен за съоръженията които вече ги няма по Бабско пръскало. Но нали ще ги оправят. Скоро пак ще са там
Нед Сеп 06, 2015 10:30 am
vojd
Един начин е да се направи нещо като гражданска организация от хора които не им е все тая какво става в Балкана и да се ръчка парк Централен Балкан ( специално за такива работи ). Юридически на това му викат сдружение с нестопанска цел.
И оттам се ръчкат вече - ако пътека е затворена, какви са причините : липса на средства за подръжката, просто мързел да се направи нещо, ограничаване на човешкото въздействие или някаква комбинация от тези...Ако е липса на средства, може да се осигури събиране на дарения, кой колкото може при строга отчетност ( демек не сме ги направили на пърцуца) , мисля че все ще има хора да помогнат малко. Ръчкането става посредством лични срещи с администрацията на Централен Балкан :
Централен офис
гр.Габрово,п.к. 5300, ул. „Бодра смяна” 3, ПК 80
тел./ факс: +359 66/801277, 801278, 801279
Не вярвам да хапят, пък и може и хора да не ядат. Поне да се знае кое е от горните 3 причини .
Това го казвам от моята камбанария за екопътеката Видимско пръскало - еми със сигурност адски посещавана, има семейства с деца, автобуси с ученици и т.н Преди 2 години я затвориха щото бяха изгнили мостовете, които просто наразяха, за да не минава никой. Резултатът - всички си идват пак, само че вместо по мостовете пресичат реката, които се сещате с лапета какъв купон е. Фрапиращото е, че по пътя за там за 10 мин ще се разминеш поне с 3 камиона, всеки с дървен материал за 5 екопътеки. Като имате предвид, че труда ще ви е практически безплатен ( и с доброволци и т.н.), прави все пак впечатление, че си седи така...
Иначе това го обсъждахме и в Facebook тук : https://www.facebook.com/guide.staraplanina/posts/1633267046929509 Всъщност твърдят,че тази пътека за която говоря е практически готова. Въпроса е, защо седя така толкова време, както и други казаха не трябва чак пък толкова много..
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети