ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Парка и хората или нещо такова
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Парка и хората или нещо такова
Автор Съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Мнение Парка и хората или нещо такова Отговорете с цитат
В Централен балкан има едно красиво място, където тече една малка рекичка и образува невероятно пръскало. Бабското пръскало. Част от него е видимо от пътя към м. Смесите, но цялата му прелест може да се почувства само от едно място над пътя. Затова може би другарите от Парк Централен Балкан решават да изградят екопътека, по която всеки да може да се докосне до това красиво творение на природата.

Речено-сторено. Парите намерени, пътеката трасирана, колците поставени, парапетите и мостовете изградени и готово. Красива пътека, обзорни погледни места и т.н. и т.н. Някой сигурно щастливо е резнал лентата и потока от туристи се е юрнал да цъка с език и снима на воля. Само че.....

Само че след няколко години всичко това вече го няма. Погледните места са разрушени, мостовете поизчупени, колците паднали и маршрута официално е затворен. Точка. И така вече две години.

В началото на пътеката по Бабски рът имаше погледна площадка с парапети и табели, от която многократно съм се любувал на Петкановите водопади и ждрелото на Тъжа

Днес от тях няма и помен - останала е само голата поляна. Нагоре след като се излезе над гората бяха поставени дървени колци с надписани табели, сочещи водопада и х. Триглав. Днес те все още сочат на някъде, но къде точно никой не може да разбере. Над реката има два моста. Първият е задънен и от него се гледа началото на водопада. (снимката е стара - краднах я от Пламен)

Днес половината перила ги няма и спокойно може да полети някой надолу

Само, че както казах маршрута е затворен, затова няма проблеми. Нали никой не ходи там

То как да ходиш като стълбата е счупена

Колеца с табелата е полегнал

а красивата погледна площадка изглежда уникално зле

Вообще няма да задълбавам по-нататък как е пътеката. Там някъде имаше кът за отдих. Ей го на какво представлява сега

Представете си следното: чувате, че има такова чудо Екопътека Бабско пръскало. Че е красиво и лесно достъпно. И се грабвате от на майната си да я посетите. С жената, с хлапетата, кучето, бабата. В ранни зори сте на пътя над Тъжа и след обилно потене в жегата достигата началото й. Тряс. Табела. ЗАТВОРЕН МАРШРУТ. И какво правим сега. Разбира се поемаме щастливо надолу. Все пак се поразходихме малко.

Да ама не. Утепал си се до тук и няма да продължиш още малко нагоре, поне да надникнеш. Ако не се залуташ из поляните, не паднеш от моста или не си счупиш крака по стълбата може би ще достигнеш до площадката, от където се вижда пръскалото. А то е невероятно красиво. Само, че не се вижда цялото. Трябва малко да надникнеш в бездната, да прескочиш купчината колци и въжета, останали от парапета. И ще го видиш

Ще успееш може би да го снимаш

Може и да не се претрепиш. Но децата, бабата - дали те ще оцелеят? Да ама маршрута е затворен драги приятели. Парка е поставила табели и си е измила ръцети. Тя и на моста под хижа Левски си ги бе измила, ама стана белята. Но това е друга тема.

Защо драги ми другари администратори от Парка изграждате нещо, което после не може да поддържате? Защо ви трябва да го правите и после да го затваряте? Защо харчите нашите пари за ваши удоволствия? И от бюджета да са - пак от нас са, и от европейския съюз да са - ние там членски внос не даваме ли? Спрете моля ви да градите бетонни простотии на входовете. Какво ви пречеха старите? Нима бяха грозни? Или щото в Рила са същите и да се различаваме? Дайте най-после тез огромни средства за нещо рационално и полезно. Не ги усвоявайте само за себе си.

Пък ако не ви се дават пари поне не отказвайте безплатната помощ на туристите. Насърчавайте ги, помагайте им. Заедно могат много неща да се направят. Само, че на кого му пука за туристите. Те трябва да се ограничават. Защото пречат. Защото ходят много и виждат нередното и грозното. Е те там е разковничето на проблема. То и проблем не е всъщност.

Не ми слушайте глупостите. Ходете си често и на воля. Другите да му мислят. Другите? Те пък кои ли са.....
Вто Сеп 01, 2015 12:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Rincewind

Мнение Отговорете с цитат
Димо, добре е, че поставяш този въпрос.
Изобщо, мисля си, е добре да има един раздел във форума, наречен примерно "Разрухата", в който да се представят подобни документирани ужасии.

Тази вече несъществуваща убавиня, мисля, е реализирана в рамките на ето този проект.

Любопитно ми е колко точно е струвала направата/рехабилитацията на въпросната екопътека. Конкретно нея дължим на фирма Джамбо 33 ЕООД - Велико Търново, както става ясно от тази презентация.
Сегашното й състояние, разбира се, е крещящо свидетелство за пълната несъстоятелност на една от точките на всеки подобен проект, а именно "план за устойчивост на дейностите" по него.
Отделен е въпросът за това с какво посетителите са допринесли за чудесното й сегашно състояние.

Вто Сеп 01, 2015 1:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

За тази дивотия отдавна писах. Според мен всички подобни инициативи във високата планина са обречени. Снежните условия не търпят такива издевателства, особено когато са и направени по цигански - с паянтови мАтарЯли. Не тъжи толкова за малоумните съоръжения, те така или иначе повече пречеха и тежкия сняг добре си е свършил работата. Който иска да ходи, не виждам нещо да го спира/освен епизодично ако има вардещ пъдар/ - и без скованата набързо стълбичка "тип кофраж" от там може да се минава...
Вто Сеп 01, 2015 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Rincewind: Не ми се чете статията от линка - всичко вече е свършило, пътеката я няма. Дали в тези пари или с други средства е направена няма вече значение. Важното е обаче за вбъдеще какво и как ще се прави. Тя не е единствена.

Относно посетителите. Не вярвам всичкото това разрушение да е дело на посетителите. По-скоро е на калпово свършена работа и най-вече на неподдържането на съоръженията.

vladofff: Не си прав. Ако всичко това не трябва да се прави обикновенния човек остава беден. Не се е докоснал до красивото, не е разбрал къде живее, какво има в Татковината и не може да оцени стойността на тази красота. Сега пак ще ме зачекнат че деля хората на обикновенни и специални. Нищо подобно. Просто такива като нас могат и без него и виждат много повече неща. Щото могат, искат, не ги е страх и т.н. Обаче голяма група хора не могат. По ред причини. И затова ги има Екопътеките. Достъпен маршрут за повече хора с различни възможности. Аз също обичам да ходя по тях, защото са изградени около интересни места, които си заслужава човек да види. А що се отнася за това, че природата не ги ще - прав си. Но затова човек е умен и може да ги съгради така, че да устоят по-дълго време на условията там горе. Пък после да ги поправи когато остареят. Ама не след 2-3 години разруха.

Ходил си навънка. Там не е така. Там почти навсякъде е направено стабилно, красиво. С презумцията, че ще се ползва да не кажа вечно, но за много дълъг период от време. Където позволява съоръженията и пътеките са обградени и платени. Има видеонаблюдение. И с тези пари всичко се обновява и поправя. Пък и входа в повечето случаи е символичен - 2-5 евро. 2-3 лева за нашите условия. Не смятам че е непосилна сума, ако искаш да видиш нещо което си заслужава. Там където това е неприложимо трябва просто да се поддържа. А както казваш и без стълбичка може да се мине, но така е по интересно и вълнуващо, особено за децата.

На Крушунските водопади го направиха. Поправиха пътеката, изчистиха я и сложиха къщичка с вход. Не че не можеш да влезеш и от другаде, но по-голямата част си взема билетче. Пък който иска винаги може да чупи или минава гратис. Там вече сме ние хората, които можем да осъществим някакъв контрол. Тези с билетчетата. Дето спазваме правилата. Не казвам, че трябва да е платено, но това е един от варинатите. Който работи.

А и Rincewind в това което го предлагаш да има тема наречена Разрухата няма смисъл. Тя ще стане огромна и ще си начупим пръстите от писане за тези места. По-лесно ще е да има тема от рода на "Нещо добре свършено из планините", където да се хвалят хората. Така даже може и стимул да има. То ще е ясно, че всичко друго което не е написано е зле.
Вто Сеп 01, 2015 2:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladofff

Не е така и не може да бъде така. Не може една среда, различна от градската, да я приспособиш и за последния инвалид, защото ще престане да бъде извънградска. Ето аз съм отдавна сакат с едната ръка, това дава ли ми право да искам някой да ми изкове по-удобни хватки на врачанската стена, за да мога да и се наслаждавам отново? Всичко трябва да е с мяра, която напоследък все се надскача по един твърде нахален начин. А навънка, всеки сериозен и уважаващ себе си планинар презира виафератите и всички подобни улеснения. Хубаво е да прочетеш статията на Меснер - "... две неща съм избягвал винаги при височинните изкачвания - кислородът и парапетите..." А сега китайците строят не парапети, направо ферати, а на северния ледник под Еверест има и хотели с барокамери - да се насладели всички на тая красота - ти това ли искаш? Ако това е твоето мислене, по нищо не се отличаваш от парковата управа, поради което не виждам защо я критикуваш.
Вто Сеп 01, 2015 2:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

това ли е мястото? ако да, то дори не забелазахме че е затворена пътеката, бяхме се втренчили в екрана на навигацията понеже търсихме КутийкЪта...И честно казано не видях някакъв проблем да се стигне до въпросното място дори от търбух като мен... Колкото за остатъците от парапети, да забелязах ги но си мислех че са дело на местни ентусиасти. Както се вижда и без тях се минава...

За фератите, аз като вече не много сериозен турист, пък алпинист изобщо.... си ги ползвах барабар с Ирена отдеве в Германия, да - направени са стабилно, да - улесняват, ама от ферата до ферата разликата е колкото от небето до земята /има доста корави участъци без намек за какви да е било ДЖИлеза/ и подозирам, че никой не го е еня какви ги върши фигурнта демек всеки си преценява възможностите, собствената екипировка и мерака, Като късмета и времето също са от значение. Е, ако пострадаш и имаш силици да уведомиш тамощните спасители сигур ще те спасят, но иначе никой не ти обръща някакво внимание какви ги вършиш горе.
Вто Сеп 01, 2015 3:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

vladofff какво предлагаш. Да ги затворим и развалим всичките. И тоз които иска да ходи както си иска. Майната му. Да се спасява. Пък после хеликоптерите си знаят работата. За алпинизма незнам как е. Не съм такъв и не разбирам кое е добро и кое лошо. Само, че алпинист не всеки може да е, докато обикновен кашкавал турист кой не може. Само този който не иска
Вто Сеп 01, 2015 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladofff

Всеки трябва според възможностите и сътоянието си да преценява кое му е по силите и кое не е за него. По тази причина не може и не трябва някои естествено недостъпни и трудни места да се превръщат буквално в строежи, за да можело да е по силите на всеки. Логиката е същата като за лифта на Езерата - нямаше лифт - по-малко хора, по-малко ерозия, по - малко боклук, има лифт от няколко години и гледай сега на какво заприличаха. Планината трябва да е достъпна евентуално до някои изходни точки в ниското, откъдето нататък човешкото въздействие рязко да се ограничава до минимум, защото иначе по нищо няма да се отличава от парка в квартала.
Вто Сеп 01, 2015 6:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Dimo Kolev написа:
[По-лесно ще е да има тема от рода на "Нещо добре свършено из планините", където да се хвалят хората.

Цял раздел има, Димо, не си ли го видял досега?
Доброволчески дейности

Dimo Kolev написа:
vladofff какво предлагаш. Да ги затворим и развалим всичките. И тоз които иска да ходи както си иска. Майната му. Да се спасява. Пък после хеликоптерите си знаят работата. За алпинизма незнам как е. Не съм такъв и не разбирам кое е добро и кое лошо. Само, че алпинист не всеки може да е, докато обикновен кашкавал турист кой не може. Само този който не иска

Миналата година видях сляпо момче на Мусала, само майка му леко го насочваше. Наистина всеки може да отиде навсякъде, стига да го иска. Като почнат да се превъзнасят някои как лифтовете и джиповете са нужни на инвалидите... тези хора ще се качат и на лакти, защото са борбени, а в джиповете се возят другите. Така че не го извъртай така, защото нямаш какво да отговориш на vladofff Laughing

На снимките гледам сте около десетина човека. Всеки да беше взел по една летва и с една шепа пирони за половин час тая стълба щеше да стане като нова.
Или вместо да пишеш в тоя форум, да беше писал на човека, от когото зависи съоръженията да се оправят.
Знаеш, че съм на принципа, по-добре да се сбърка, но нещо да се прави, отколкото да се говорят празни приказки.
Като те видях миналото лято, че маркира пътеката в Джафар дере и си викам - това е човек на действието, ама от тогава не си спрял да мрънкаш и нищо не правиш. Вярно държавата ни е скапана, но и ние не сме най-свестните граждани на света.

Модераторите, баннете ни с Димо, че вече имам чувството, че зациклих да пиша едно и също, чувствам се като форумна хамстерка на въртележката Confused Спрете ме! Laughing

Вто Сеп 01, 2015 6:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Mariana1000 написа:

На снимките гледам сте около десетина човека. Всеки да беше взел по една летва и с една шепа пирони за половин час тая стълба щеше да стане като нова.

Минавах по тази стълба още като беше току що поставена. Дори нова, тя бе недодялана, пречеща и даже опасна - може лесно да се спънеш по стърчащите чепове на стъпалата и да се търколиш боя надолу. Така, че и без нея, който е поискал, все е преминал, даже се радвам, че районът не след дълго, като изгният тези боклуци може и да си възвърне първоначалния неосквернен вид. Предишния ден пък, минахме по скалата точно срещу Бабското пръскало, ей така без екипировка, просто за разходка, на мен там за пръв път ми се прояви рецидив на луксацията и на 10 метра преди края на скалата от болката за малко да падна до дъното на водопада. Така, че ако се прави нещо искам и там стълба, при това с парапет, щото като се лизна, да мога да се хвана за нещо, нали съм от малцинството в неравностойно положение....
искам "Еко"-пътеки на следните места, както сами виждате, от там "се наблюдава" значително по-добре красивото място, дайте тогава да го претаковаме и него:

ей там пък е чудничко за снимка на храбрия покорител на планината с водопада:

Вто Сеп 01, 2015 6:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станислав

От къде тръгна дискусията и на къде отиде!

Идеята беше за смисълът да правиш нещо, но да не го поддържаш.

ПС - Иначе подкрепям, че планината трябва да бъде оставена максимално непокътната, но ми се губи логиката след като си направил нещо, защо не се грижиш за него.
Вто Сеп 01, 2015 7:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Станислав написа:
От къде тръгна дискусията и на къде отиде!

Идеята беше за смисълът да правиш нещо, но да не го поддържаш.

ПС - Иначе подкрепям, че планината трябва да бъде оставена максимално непокътната, но ми се губи логиката след като си направил нещо, защо не се грижиш за него.

Такъв беше замисъла Станиславе но се изкривяват нещата много лесно в друга посока.
Маринче като теб не мога да стана. Една пътека на година да има пак е нещо. Имам си достатъчно много работа и задължения които ми вземат част от свободното време. А когато ми остане такова гледам да кача някой баир. Но не нося пирони по джобовете.
Вто Сеп 01, 2015 7:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

Местожителство: София

Знам че не можеш да станеш като мен, не е и нужно, даже е непрепоръчително Smile
Просто няма да пребориш институциите с писане в този форум. Има си други механизми, знам ли - например медии, по-висши инстанции, дори се посъветвай с юрист, обърни се към омбудсмана, ако друго не помогне.

А и ти виждаш само лошите неща. Все пак в националните паркове маркировката е най-добра, значи и гадните паркаджии правят нещо. Не обичам изцяло негативните теми, затова така реагирам.

Ясно е, че работата не се върши качествено, но така е с почти всеки проект в България, а рибата се вмирисва от към главата. Няма ли да ти е по-лесно да си ходиш по баирите без да си мислиш непрекъснато за Парка? Имаше някъде един надпис: "Отнесете си боклука - него няма кой да ви го вземе. Оставете лошите мисли тук - и тях няма кой да ви ги вземе."

П.П. Сетих се, че същите работи някой някъде ще пише и за нас след време като ни свършат парите, времето и ентусиазма и се занемари това, което сме направили. А ти ходи ли да си нагледаш пътеката, да не вземе някой да пусне подобни снимки и от там? Wink

Вто Сеп 01, 2015 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Storm

vladofff написа:
Всеки трябва според възможностите и сътоянието си да преценява кое му е по силите и кое не е за него. По тази причина не може и не трябва някои естествено недостъпни и трудни места да се превръщат буквално в строежи, за да можело да е по силите на всеки. Логиката е същата като за лифта на Езерата - нямаше лифт - по-малко хора, по-малко ерозия, по - малко боклук, има лифт от няколко години и гледай сега на какво заприличаха. Планината трябва да е достъпна евентуално до някои изходни точки в ниското, откъдето нататък човешкото въздействие рязко да се ограничава до минимум, защото иначе по нищо няма да се отличава от парка в квартала.

Що, какво му е на Езерата, опашката за лифта, акането, ФаФлите, кроасаните и боклука след това Laughing Shocked Споделям мнението ти.

Вто Сеп 01, 2015 8:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Тия луди ли са да чакат лифта? Как не ги мързи, не знам?
Ей оня с бялата фанелка, на която пише "aerosmith" виждаш ли го? Докато му стигне реда до лифта, аз ще съм слязъл вече.
Но като ги кефи да си губят времето по опашки... То всеки с хобито си, колкото и ненормално да изглежда. Smile

Вто Сеп 01, 2015 10:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.