ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Маркиран маршрут: р. Гьолска - мандра - Манастирски езера
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Маркиран маршрут: р. Гьолска - мандра - Манастирски езера
Автор Съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
...
Брех, като гъби никнат. Smile При това над него има и още едно. Написах билетче.
Верно като гъби. Laughing По спомен джендемските бяха 7. Обаче от горе като ги гледах не ги докарах на брой и махнах с ръка.
Сега се заинатих и загледах - тия две ги няма никъде. А едното се вижда от билото.
Въобще, къ да не организираш един езерен туризъм там по тия циркуси. Еле па ако се открие оная пътека от Смрадливото към Черни гьол и Джендемския циркус. Като почнеш от двете Рибни, минеш през гьолчетата м/у хижата и Кьоравица - над 20 ги броя... Idea

Пет Авг 14, 2015 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irina

Ехх, браво бре, много посещавано стана туй местенце! Преди много години когато за първи път тръгнах по пътеката за мандрата беше една тесничка, мечки си се разхождаха там...а на горе към билото си беше кой от дет мине Laughing А някой знае ли историята за кръста който е на една височинка до мандрата?
Пет Авг 14, 2015 7:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Преди години не беше просечена пътеката в горският пояс и едва се минаваше. Сега както е просечена, се вижда, че това явно е бил коларски път и е кипяла дейност в тази долина. Интересно, точно над мандрата,в крайната точка на погледа високо преди билото се вижда каменна пирамида, някъде на около 2450 м.н.в. До там, както пътека нямаше по обширните поляни над езерата, изведнъж се появи прокопана водоравно в стръмния склон доста широка пътека, водеща до малка долина под самото било на Теодоси.Продължавайки по моренен вал на същата височина, водоравно, пътеката отклонява наляво. Ние продължихме надясно към двете езера-близнаци на Джендема.
Тази пътека ,някой минавал ли е по нея? Дали продължава надолу по Джендемска река?
Тоя район, и един заход към Сърцето, Синьото езеро, билото на Павлев- Черна поляна-Аладжа слап- Ангелов-Ай гидик - връхмай е най-убавата Рила
Кръст не видяхме, друг път ще го потърсим. Минахме един път отгоре на мандрата, един път през средата-старите зидове.
Пет Авг 14, 2015 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

nabludatel50 написа:
Интересно, точно над мандрата,в крайната точка на погледа високо преди билото се вижда каменна пирамида, някъде на около 2450 м.н.в. До там, както пътека нямаше по обширните поляни над езерата, изведнъж се появи прокопана водоравно в стръмния склон доста широка пътека, водеща до малка долина под самото било на Теодоси.Продължавайки по моренен вал на същата височина, водоравно, пътеката отклонява наляво. Ние продължихме надясно към двете езера-близнаци на Джендема.
Тази пътека ,някой минавал ли е по нея? Дали продължава надолу по Джендемска река?

Водоравно подсичащата пътека под северното ребро на Теодосиев караул се вижда и на сателитните снимки дори. Загледах се преди няколко дни в нея, а впоследствие открих че не само аз съм се заинтересувал, щото горе-долу по същото време Дидо я е добавил в картата. Не съм посещавал тези места, но клека надолу по Джендемска река след двете най-ниски езера изглежда много избуял, тъй че освен ако някой наскоро не е просичал пътека, едва ли има лесно минаване оттам.
Ристо Туристо написа:
Въобще, къ да не организираш един езерен туризъм там по тия циркуси. Еле па ако се открие оная пътека от Смрадливото към Черни гьол и Джендемския циркус. Като почнеш от двете Рибни, минеш през гьолчетата м/у хижата и Кьоравица - над 20 ги броя...

Черни гьол така и не успях да го достигна откъм Смрадливото езеро в неравна борба с клека преди много, много години. Повече не съм и опитвал. Доколкото си спомням имаше следи от някогашна просечена в клека пътека, но отдавна изоставена. Хубаво би било да бъде улеснен достъпа до тази чудесна част от Рила, особено ако това може да се организира така, че циркусите да не се напълнят с безпризорни коне и друг едър добитък...
Пет Авг 14, 2015 10:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
irina

Цитат:
...че циркусите да не се напълнят с безпризорни коне и друг едър добитък...

Няма шанс за никакъв добитък, от ранна утрин горе по Рилецкото било са заседнали бракониери да трепят козите...
Съб Авг 15, 2015 7:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sevdelin

Местожителство: Кюстендил

Мнение Комари Отговорете с цитат
Никъде не са ме яли толкова комари и никъде не ми е изпита толкова кръв от други гадини, както на Манастирските езера. По едно време на крачолите на панталоните ми кацаха по 200 мухи едновременно. Всяка снимка означаваше раздяла с малко месо и кръв от тялото ми
Съб Авг 15, 2015 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Севделине, като се вижда щу снимка си измаал по нашите планини, требе само на кокал да си останал вече Laughing
Съб Авг 15, 2015 8:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tanjai

Местожителство: София

Чета, чета, ама не видях това, което точно ме интересува (не знам дали не е от виното Croc ).
Колко е пътят от Кирилова поляна до Манастирските езера?

Вечерта ще се довличаме от Мечит до Чичо Киро и имаме смелите идеи на сутринта да отидем до езерата, а после да ловим автобуса в 15.00 за София.
Пон Авг 31, 2015 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

tanjai написа:
Чета, чета, ама не видях това, което точно ме интересува (не знам дали не е от виното Croc ).
Колко е пътят от Кирилова поляна до Манастирските езера?

Вечерта ще се довличаме от Мечит до Чичо Киро и имаме смелите идеи на сутринта да отидем до езерата, а после да ловим автобуса в 15.00 за София.

http://www.kade.si/#map=15/2607839.13/5183192.57/0

Пон Авг 31, 2015 9:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ivailo.hr

Местожителство: София

vedrin написа:
..................................
Черни гьол така и не успях да го достигна откъм Смрадливото езеро в неравна борба с клека преди много, много години. Повече не съм и опитвал. Доколкото си спомням имаше следи от някогашна просечена в клека пътека, но отдавна изоставена. Хубаво би било да бъде улеснен достъпа до тази чудесна част от Рила, особено ако това може да се организира така, че циркусите да не се напълнят с безпризорни коне и друг едър добитък...

Едни приятели, с които бяхме юли в района минаха на връщане по маршрута х. Рибни езера - Смрадливото езеро - Тиха рила. Казаха, че от Смрадливото имало някаква зелена маркировка за Черния гьол през някакви каменопади, както те се изразиха. Момичето не беше свикнало да ходи много (имайки предвид колко нанагорно й дойде преходът от Кирилова поляна - Тиха Рила - х. Рибни езера) и затова ги посъветвах на връщане да не идват с нас по Рилецкото било, а да минат оттам. Те пък имали някакво премеждие по въпросните каменопади. Не съм ходил никога там и не знам каква е действителната ситуация.
Вто Сеп 01, 2015 3:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.