Не помня от кога се каня да го направя това слизане от Незабравка до Аневско кале и Сопот, но ето тази неделя тръгнах. Предварителния план беше да се кача през съседния рид, през Солукая и Коджаалан до горната част на сопотското Куру дере, да го пресека някак и да изляза в горната част на Чавдарлъка и от там надолу към калето. Още преди да тръгна разумно се отказах от този вариант на качване, но само за сега.
Горе, преди Незабравка налях вода от чучура и седнах да се чудя от къде да се завирам в шубрака. Избрах да тръгна надолу между вилите и под последната излязох на поляна, след която започваха скалите. Първоначално реших да ги заобиколя през гъстата гора в дясно към Куру дере, но след първия пасаж смених посоката и се преместих от другата страна, към Асар дере. Изключително диво място, нямаше дори и животински пътеки! С падане, ставане, суркане се добрах до първото открито място:
Не знаех още какво ме чака, но поглеждайки от страната на Куру дере, разбрах, че съм на прав път - т.е. заобикаляне само от към Асар дере.
Куру дере:
Следваше нова порция шубрак и скали. Поглед назад към вече изминатото, х. Незабравка трябва да е някъде в гората, горе на заден план:
По някое време излязох на скалите, в горната част на Чавдарлъка. Появиха се и първите човешки боклуци, което идваше да покаже, че надолу ходенето ще е песен.
Чавдарлъка, нейде долу се вижда и калето:
Съседния рид със Солукая:
Калето от Чавдарлъка:
Чавдарлъка се оказа приятно място за слизане в облачно време, за качване в слънчево ще е точно обратното, нещо подобно на Заногата.
Балканска чубрица:
Долната част на Куру дере, противно на името долу си шумеше реката:
Следва продължително слизане със заобикаляне на скалите и ето го Аневско кале:
Остана качване по скалите и въжето. Поглед нагоре към Куру дере:
Поглед от цитаделата. На заден план се вижда от къде съм слязъл, плешивото петно е Чавдарлъка, а зад него всичко се губи нейде по високото:
Цитаделата:
Оставаше финалното слизане, след което още няколко километра жега до Сопот.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Последната промяна е направена от mislesht на Пет Юли 07, 2017 2:35 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Авг 31, 2015 2:09 pm
Станислав
Re: Трудния начин за достигане на Аневско кале
Поздрави, много хубав поход.
mislesht написа:
........... да се кача през съседния рид, през Солукая и Коджаалан .....................
Солукая и Коджаалан и на мен са ми в програмата за изкачванията, ама незнам кога ще им дойде реда. Все пак от снимките, които си публикувал, си мисля, че е по-добре това да стане или на пролет преди или малко след разлистването или на есен след листопада. Твоето мнение какво е?
Би било добре. Почти сигурно до Солукая има път или пътека, който прави широк завой на запад. От там нагоре може и да има до някъде, но може и да няма. Долу в началото на пътеката за калето има чешма, почти в Асар дере, нама я на картата.
Може на есен да се разберем да ходим натам заедно.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Авг 31, 2015 8:46 pm
Станислав
mislesht написа:
Може на есен да се разберем да ходим натам заедно.
Решихме и ние да минем да го видим...тръгнахме от Сопот,покрай лифта и нацелихме пътеката за Калето(то има и табелка) после продължихме по ръбчето нагоре до стръмната поляна,където според БГМ пътеката кривва към Асар дере...там обаче се появиха сини стрелки,сочещи нагоре и ние им се доверихме!(после като гледах ОФРМ се оказа че там я има тая пътека) По камъните и докато стихнем гората-там беше очакена кутията от синята боя(доста притеснително),но се появи жълта и много стара червена боя..."аве боя да има" викаме си и карахме по нея...в един момент обаче стрелката показа наляво и ние кривнахме-явно е била за идващите отгоре а пътечката минава през Асар дере чак в основата му и отива към пътя.Да ама на нас не ни се връщаше и като шибеци са прекатерихме през някакви скаляци и излязохме на постройките под х.Незабравка наградата беше юнаците в най-долното бунгало дето ни нагостиха, че и напоиха
в крайна сметка-доволен съм че изкарахме цялото ръбче догоре
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети