Здравейте,искам да попитам нещо за характеристиката на спален чувал.Както знаете всеки има таближа с комфортна преходна и рискова(екстремна) зона с градуси.Някой може ли да ми я обясни точно.Ако примерно комфортната зона е от +25 до +12 означава ли това че ако примерно е 30 градуса няма да мога да го ползвам ?И друго ако примерно комфорт е 7градуса става ли за лятото или това е главно за зимата ?Може ли някой да ми я разясни като цяло.
Питам защото гледах че някой хора дават ниска температура 4-8 градуса комфорт и казват че чувала е за лято.Затова може ли някой да ми обясни.
Стандарта EN 13537 дефинира 4 температури за спалните чували. За сравнение, доколкото ми е известно, в Щатите няма наложен такъв стандарт, което дава несъмнено предимство на Европа по тази тема. Та, тези 4 температури според този стандарт са:
- горна граница - това е най-високата температура при която стандартен възрастен човек е в състояние да спи комфортно без излишно потене с отворени ципове и извадени извън чувала ръце;
- комфортна граница - комфортен сън на стандартна възрастна жена в отпусната позиция;
- долна граница - най-ниската температура при която стандартен възрастен човек счита, че може да е в състояние да спи комфортно в продължение на 8 часа в свита позиция без да се буди;
- екстремна граница - най-ниската температура при която стандартна възрастна жена би оцеляла в продължение на 6 часа без риск от хипотермия;
При покупка гледай температурите на комфортната и долната граница. В зависимост от сезона при който основно възнамеряваш да използаваш чувала купувай така, че продукта да попада в тези граници. Уважаващите себе си търговци и производители предоставят тези данни. Нещо от рода на:
Т.е. такъв чувал е подходящ за температури от -5°C до -11°C, но екстремно, в краен случай, може да оцелееш и при -30°C в продължение на 6 часа. Все пак при избора на спален чувал имай предвид следното:
- говорим за "стандартен възрастен човек", но аз лично адекватно определение на този термин не съм срещал. Всеки човек е индивидуален екземпляр, той не е стандартизирано промишлено изделие. В този ред на мисли има хора, които са студенокръвни и зъзнат при най-малката промяна на температурата надолу, а има и такива на които вечно им е топло и вечно страдат от излишък на енергия. Да не говорим за възрастовия фактор - младеж на 21 години се очаква да има повече излишък на енергия отколкото, когато същият този човек стане на 52 год. Тези фактори са индивидуални и следва да ги отчетеш при покупката на спален чувал през призмата на собственото познание за себе си;
. обърни внимание на това, че стандарта прави разлика между мъж и жена. Естествено е, ако купуваш чувала за жена, да предвидиш по-добри температурни характеристики, отколкото ако ще го ползва мъж;
- много е различно усещането за топлинен комфорт когато си отпочинал добре и когато си недоспал. Също, когато си нахранен и когато си гладен като пес. Говорим за усещане, което си е субективна категория;
- когато избираш спален чувал обърни внимание на комплементарната двойка чувал-шалте. Едно е усещането ако легнеш с чувала директно на студената земя, друго е когато си си постелил едно шалтенце, а трето е когато шалтето е сериозно;
- дръж сметка на теглото на чувала, защото в крайна сметка ти ще го носиш на гръб. В тази връзка не се хвърляй на дебел и тежък спален чувал ако планираш в 85% от случаите да го използваш през лятото. Грехота е да се гърбиш с нешо, с което вечерта само ще се намяташ, че даже и често-често ще се отвиваш защото ще ти е възтопло;
- дръж сметка за това, че нашите планини са влажни (особенно Рила, Водната планина). Т.е. ако си търсиш чувал за бивакуване в нашите планини по-добре избери такъв с пълнеж от синтетични влакна, отколкото такъв с пух. Пуха топли, лек е, запазва свойствата си при правилно складиране далеч по-дълго от синтетичните влакна, ама като поеме влага става тежък и топлоизолационните му свойства буквално изчезват. Да не говорим, че съхне с дни. За разлика от синтетиката, която влагата не я плаши;
- и накрая - като видиш, че разполагаш с чувал комфот +7°C, а там където ще нощуваш температурата се очаква да падне до 0°C, вместо да сменяш чувала по-добре си вземи едно клинче и полар, които да облечеш преди да се напъхаш в торбата.
Та такива ми ти работи за спалните чували.
Иначе директно на твоите въпроси - ако чувала е комфот +7°C и спиш в района на вр. Ботев през август тази година, когато нощната температура пада до +10°C, това значи, че ще ти е екстра, че даже може да ти се наложи ципа малко да го свалиш ако си млад, пращиш от енергия и си се нахранил добре. Ако обаче със същия чувал ти се налага да спиш отново на вр. Ботев през октомври, когато нощната температура е например +1°C, то може да ти се наложи през определен интервал от нощта да се посвиеш в чувала в ембрионална поза за да съхраниш температурата си. Или да се пооблечеш по-дебело преди лягане.
Чет Авг 20, 2015 10:44 pm
gogo124
Благодаря за страхотните отговори.Имам още един въпрос на даден чувал с температурна таблица като тази:
Това означава че чувала ще се ползва нормално до около 10 градуса нали така? Също долната граница е +8 нали така?
И друго ако примерно чувал е комфорт +7градуса няма да мога да го ползвам в +20 градуса защото ще надвиша горната граница и ще ми е горещо нали така?
Поздрави,Георги!
Пет Авг 21, 2015 2:15 am
Станислав
gogo124 написа:
Това означава че чувала ще се ползва нормално до около 10 градуса нали така? Също долната граница е +8 нали така?
Да, за чувала, който си снимал, е така.
gogo124 написа:
И друго ако примерно чувал е комфорт +7градуса няма да мога да го ползвам в +20 градуса защото ще надвиша горната граница и ще ми е горещо нали така?
Комфортната зона е между горната граница и комфортната граница. Та, ако чувала е комфорт +7°C (т.е. това е комфортната граница), но горната граница е +25°C, тогава при +20°C ще спиш комфортно без излишно потене с отворени ципове и извадени извън чувала ръце. Но ако горната граница е +15°C, тогава при +20°C ще се потиш даже да си отворил циповете и да си си извадил ръцете.
Това е според стандарта и сухата теория. Но при всеки човек усещането за топлинен комфорт е индивидуално. Затова - пробвай. Отделно обърни внимание на шалтето. И бъди готов да реагираш според условията - като ти е студено да се пооблечеш, като ти е топло - да се посъблечеш.
Пет Авг 21, 2015 9:26 am
gogo124
Супер вече ми се изясни всичко.А ако даден чувал пише +7комфорт и -2 екстиим, тогава как да разбера горна граница примерно?
Поздрави,Гого!
Пет Авг 21, 2015 11:45 am
Mariana1000
Виждам че тази горна граница много те тормози, а тя е най-маловажната в случая. Като е много топло просто не влизаш в чувала, а се завиваш с него като с одеало. Ако ти е жега, ръцете и краката са отвити, през нощта ако захладнее ги прибираш отдолу и така.
Моя чувал е +7 комфорт и наистина си е чисто летен чувал за планината, случвало се е при лошо време над 2000 метра да мръзна дори лятото. Също така обаче съм спала с него в сняг, вярно навлечена с дрехи, ама оцелях. Та не мисли за това колко ще ти е топло, а дали ще ти е студено. Защото от топло и мръсно в планината никой не е умрял, ама от студ много хора.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Авг 21, 2015 12:21 pm
gogo124
Разбрано.Благодаря че отговорихте на всичките ми макар и глупави въпроси.
Поздрави!
Пет Авг 21, 2015 12:34 pm
vladofff
има и още нещо: единият ми чувал е Диадем с екстрем -42. При -20 в хладилник съм се събуждал потен в него, същевременно когато бях болен с температура и треска при +15 си спях в него без да изпитвам жега и ми беше твърде добре... Освен това жени и мъже имат тотално различно усещане за комфорт и екстрем, даже някои производители пишат и скали за съответния пол. Когато пък влажността на въздуха е над определена мяра, а в българските планини над 2000м почти винаги е надхвърлена, има значение и дали е първа или втора нощ в чувала. Личното ми мнение е тез граници да си ги заврат някъде тия дето са ги измислили изобщо да не им вярваш, пълен цирк са.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети