|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
excalibur
|
Въпрос към експертите по Скакавците!!! |
|
От последният Скакавец, който е след Сакън дупка до хижа Рибни езера (по картата на bg mount) през Драганица, Възела, Шишковица, Венеца и подсичане на Йосифица е около 11-12 км. Ако колата се остави над Кирилова поляна, т.е. Водната кула (слизането от х. Рибни езера до колата е около час) не могат ли да се направят пустите Скакавци за един ден, без да се спи горе?
И някой скоро ползвал ли е пътя с кола до там? Преди години с внимание и малко нерви се качваше нормална кола след Кирилова поляна до горе.
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 11:56 am |
|
 |
Митак
|
|
|
|
Преди 2-3 години го правихме това с един приятел, но от Тиха Рила. Но си спахме на високото, макар да имахме време да слезем до колата.
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 1:03 pm |
|
 |
excalibur
|
|
|
 |
 |
Преди 2-3 години го правихме това с един приятел, но от Тиха Рила. Но си спахме на високото, макар да имахме време да слезем до колата. |
Мерси за отговора ! Важното е, че има възможната сламчица да се пробва...Иначе от написаното за подходите към Скакавци бях загубил надежда, че е възможно без бивакуване...И все пак предполагам, че говорим за туристическо ходене, а не а ла Дизела и сродните му от форума...
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 1:35 pm |
|
 |
irina
|
|
|
|
Хмм, ами не е съвсем туристическо ходене, с по-бързичко темпо ще трябва е с доста водица като запас. То чара на това място е не просто да се мине а да се наслаждава човек на гледките, да се качва по всички връхчета...та за туй се прави със спане горе, за пълна наслада на сетивата по време на залез и изгрев...
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 1:50 pm |
|
 |
excalibur
|
|
|
Един познат, който ходи доста бързо, а и катери сериозно ми препоръчва следното
"Според мен най-лекият маршрут е: в 7:00 с колата да си на Тиха Рила, после от западната пътека за Рибни езера се прехвърляш на източната и поемаш към Водния връх за малко.
След това виждам 2 варианта:
- вървиш по северната страна на р. Маринковица и директно катериш Възела
- косиш на североизток и минаваш покрай Погледец и катериш Възела
(На Възела аз бих оставил всичко, защото следва доста качване-спускане-...)
После катериш до последния Скакавец, връщаш до Възела и по обратния път.
(На Възела можеш да избираш какво да правиш)
Всичко друго ми се струва по-време-отнемащо.
(Траверсът от Възела до Йосифица не е много лек за човек с раница. Да съм честен - съмнявам се че ще успея за един ден след Скаквците да изтраверсирам и Йосифица през Жандармите, Шишковица и Венеца)"
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 2:02 pm |
|
 |
Митак
|
|
|
|
 |
 |
МнениеПуснато на: Чет Авг 06, 2015 2:02 pm Заглавие:
Един познат, който ходи доста бързо, а и катери сериозно ми препоръчва следното
"Според мен най-лекият маршрут е: в 7:00 с колата да си на Тиха Рила, после от западната пътека за Рибни езера се прехвърляш на източната и поемаш към Водния връх за малко.
След това виждам 2 варианта:
- вървиш по северната страна на р. Маринковица и директно катериш Възела
- косиш на североизток и минаваш покрай Погледец и катериш Възела
(На Възела аз бих оставил всичко, защото следва доста качване-спускане-...)
После катериш до последния Скакавец, връщаш до Възела и по обратния път.
(На Възела можеш да избираш какво да правиш)
Всичко друго ми се струва по-време-отнемащо.
(Траверсът от Възела до Йосифица не е много лек за човек с раница. Да съм честен - съмнявам се че ще успея за един ден след Скаквците да изтраверсирам и Йосифица през Жандармите, Шишковица и Венеца)" |
Напълно съм съгласен с твоя приятел и ние точно така направихме.
Само дето оставихме багажа някъде около най-южния скакавец. Преминаването на жандармите към Шишковица и Йосифица с раница никак не е приятно, а може даже и да е опасно и не виждам смисъл да се пъне човек. Най-лесно и безопасно ми се струва пак да си слезеш на Тиха Рила.
Не сме бягали, но не бива и да се мотае човек, няма време за мотане.
 |
 |
То чара на това място е не просто да се мине а да се наслаждава човек на гледките, да се качва по всички връхчета...та за туй се прави със спане горе, за пълна наслада на сетивата по време на залез и изгрев... |
Точно затова си останахме да спим горе. Гледка и залез най-прекрасни.
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 4:38 pm |
|
 |
excalibur
|
|
|
Може би ще го пробваме седмицата 17-22.08 с lubitel с ранно тръгване от София пък не е речено да стане от първият път. Явно е важно да успееш да налучкаш верните пътеки около р. Маринковица и изкачването към Възела. Още повече, че не сме се мотали там никога... А и предполагам яко клек около реката ...
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 4:53 pm |
|
 |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4324 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
 |
 |
Хмм, ами не е съвсем туристическо ходене, с по-бързичко темпо ще трябва е с доста водица като запас. То чара на това място е не просто да се мине а да се наслаждава човек на гледките, да се качва по всички връхчета...та за туй се прави със спане горе, за пълна наслада на сетивата по време на залез и изгрев... |
 |
 |
....
Точно затова си останахме да спим горе. Гледка и залез най-прекрасни. |
Е мое ли да сте толкова назадничави?
Са е модно да се тича горе.
Насладата е друга в последно време - цифрите са важни по инженерному 
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Чет Авг 06, 2015 4:55 pm |
|
 |
excalibur
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Хмм, ами не е съвсем туристическо ходене, с по-бързичко темпо ще трябва е с доста водица като запас. То чара на това място е не просто да се мине а да се наслаждава човек на гледките, да се качва по всички връхчета...та за туй се прави със спане горе, за пълна наслада на сетивата по време на залез и изгрев... |
 |
 |
....
Точно затова си останахме да спим горе. Гледка и залез най-прекрасни. |
Е мое ли да сте толкова назадничави?
Са е модно да се тича горе.
Насладата е друга в последно време - цифрите са важни по инженерному  |
Абе ние не можем да тичаме. Само от страх, че жените ще ни тепат ако спим горе...Притесняват се да не ги сменим с мечката... 
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 5:11 pm |
|
 |
dobrifin
|
|
|
Тук май се е заформило нещо като "Скакавци"- Run . Очакваме списък на записалите се за участие и (евентуално) някакво отправно време за константа 
|
|
|
Пон Авг 10, 2015 2:39 pm |
|
 |
Marthin
|
|
|
|
Една от най-дивата и красива част на Рила да се мине на тичане , е прахосничество.
За мен, най-добрият вариант е оставянето на раниците преди качването на дъждомера, стигане до края без бързане и с много спиране за снимане, и гледане.
Връщането където може в по-голямата част подсичане. И накрая на деня като награда слизане към Песъкливото езеро+ баня.
На другия ден следователно обратно към Тиха Рила, или минаване през Венеца и Йосифица.
Така за 2 дни без бързане може човек да се наслади на максимум.
|
|
|
Сря Авг 19, 2015 5:18 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
С кола може да се отиде до Тиха Рила, но внимателно, качват се даже и старички Фолксвачен Роло и Корса до там. Има и обособено нещо като паркинг всяка съб/ неделя от 3-5 коли на планинари пред сградата на горско или нещо друго е, жълто - оранжева , на самият пат .
|
|
|
Сря Авг 19, 2015 8:25 pm |
|
 |
excalibur
|
|
|
Абе засилих се за Скаквците, т.е. взех отпуск от 17.08. ама прогнозите за тази седмица криви....Lubitel вика да не правим глупости...И почнах да тренирам на къщата, за да поддържам форма - цепене на дърва за зимата, чистене на комини с въже, гюле и четка, ходене по пкрив на къща на четири крака и оглед на керемидите... И сега съм с лека мускулна треска без да съм стигнал 2 000 м...А за Скакавците ще чакаме време...
|
|
|
Сря Авг 19, 2015 10:12 pm |
|
 |
excalibur
|
|
Нед Авг 30, 2015 4:55 pm |
|
 |
SHOGO
Регистриран на: 10 Окт 2014 Мнения: 232 Местожителство: град София |
|
|
|
Общо взето ако ги броиш, Скакавците са поне 7 на брой (като отделно-обособени скали / безименни върхове).
Последния такъв е с височина около 2670m, точно над връх Пчелина. Аз ги минах преди 4-5 години ВСИЧКИ, но имаше хора, които се задоволиха с ДВАТА показани на повечето карти (Голям и Малък) и си мислеха че са минали всичките.
Реално тогава остават още ДВА + междинна остра скала(преди последния), която може да се обособи като трети.
Мога да приложа снимков материал довечера, защото в офиса нямам. Дано сте направили пълния траверс.
Поздрави, Шого.
|
|
|
Пон Авг 31, 2015 10:04 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|