|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
rumi_xristova
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 9:47 am |
|
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
Много качествено ходене. Поздравления!
Ще си позволя една вметка. Тези скали между подсичащата Вихрен пътека за Казаните и самия връх Вихрен НЕ СА Джамджиевите. Както масово се пише пред последните години от планинарите из форуммите.
Джамджиевите скали са над хижа "Бъндерица", района, където зачезва гората.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Чет Авг 06, 2015 10:54 am |
 |
 |
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 653 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
Чет Авг 06, 2015 11:39 am |
|
 |
Пчелата Жужа
|
|
|
|
Руми, ти си просто брилянтна! Безупречна. Юнак-момиче! Възхитих ти се от сърце. Бъди жива и здрава!
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 1:59 pm |
|
 |
EXIIIT
|
|
|
АБЕ РУМИ ЩЕ ТЕ ОТРЕПЯ И аз бях там по същото време че и колата си ми снимала на паркинга пред х.Вихрен че как не сме се засекли и с татко ти говорих преди това той не ми каза че ще си по тези места.
|
|
|
Вто Авг 11, 2015 10:05 am |
|
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Малко думи, повечко снимки и много ходенье! БравУс!
|
|
|
Вто Авг 11, 2015 7:56 pm |
|
 |
rumi_xristova
|
|
|
|
 |
 |
АБЕ РУМИ ЩЕ ТЕ ОТРЕПЯ И аз бях там по същото време че и колата си ми снимала на паркинга пред х.Вихрен че как не сме се засекли и с татко ти говорих преди това той не ми каза че ще си по тези места. |
Еми, незнам как не сме се засекли, но не сме. Щях да се радвам да те видя. Извинявай, че съм снимала колата ти - стараех се да не хващам коли - ама те бяха толкова много, че не се получаваше. Явно татко е пропуснал да ти каже.
|
|
|
Вто Авг 11, 2015 8:50 pm |
|
 |
Storm
|
|
|
|
 |
 |
Тези скали между подсичащата Вихрен пътека за Казаните и самия връх Вихрен НЕ СА Джамджиевите. Както масово се пише пред последните години от планинарите из форуммите.
Джамджиевите скали са над хижа "Бъндерица", района, където зачезва гората. |
Toва как се нарича и скалистият ръб с паметните плочи надолу в посока Бъндерица

|
|
|
Съб Авг 22, 2015 3:40 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Тези скали между подсичащата Вихрен пътека за Казаните и самия връх Вихрен НЕ СА Джамджиевите. Както масово се пише пред последните години от планинарите из форуммите.
Джамджиевите скали са над хижа "Бъндерица", района, където зачезва гората. |
Toва как се нарича и скалистият ръб с паметните плочи надолу в посока Бъндерица
 |
Ръбът догоре е все Джамджиев, но както ти се обясни, самите Джамджиеви СКАЛИ са долу. Конкретно на снимката се вижда на преден план тази част от ръба, на която е седлото с Голямата жандарма и отзад - горната лява част на северната стена на Вихрен, там където излизат туровете Лхоце и Скалния жлеб. Други въпроси?
|
|
|
Нед Авг 30, 2015 8:55 am |
|
 |
Storm
|
|
|
|
искам да ми разкажеш приказката за Атанас Джамджиев и брането на еделвайси 
|
|
|
Нед Авг 30, 2015 9:58 am |
|
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
Джамджѝев ръб
Описание: Рид. Отделя се от билото на Пирин при в. Вихрен, от който се спуска на СИ към долината р. Бъндерица. В отделни участъци наподобява гребен, на който стърчат единични или групи труднодостъпни скали, най-известните от които носят името Джамджиеви. Склоновете му са много стръмни – във високите части голи, а в по-ниските покрити с клек и иглолистна гора. По тях расте един от символите на Пирин, красивият еделвайс. На Ю и ЮИ те се спускат към долините на р. Бъндерица и нейния приток Елтепската вода, а на С и СЗ ограждат циркусите Голям и Малък Казан. От тях всяка зима падат лавини. Средната част на рида се пресича от маркирана туристическа пътека от х. „Вихрен“ за циркуса Голям Казан, а долната от тези водещи от х. „Бъндерица“ към циркуса Малък Казан.
Джамджѝеви скали
Описание: Н. Миронски, А. Вълчев и В. Попов в „Пирин пътеводител“ (1970 г.) ги наричат Сините скали (Миронски, Вълчев, Попов, 1970, стр. 63). Издигат се на едноименния рид, недалеч от х. „Бъндерица“. Известни са с растящите по тях еделвайси.
Име: По фамилията на алпиниста Атанас (Тасьо) Джамджиев, който загива трагично на тях през август 1931 г. За неговата кончина има няколко версии.
Според една Джамджиев с двама приятели решават да отидат да се катерят в Пирин. Тъй като намеренията им са сериозни, скриват плановете от приятелките си и решават да ходят по мъжки, но една от тях научава и неочаквано идва на гарата. Въпреки плановете си, взимат и нея. Когато достигат подножието на скалите, спират за почивка. Момичето решава да бере еделвайси и тръгва да се катери по склона, но без да иска бута камък, който пада върху главата на Атанас. Ударът е фатален. Бащата на Джамджиев взема камъка, за да го сложи на гроба му. Същият, книжар по професия, от тъга по сина си, издава тетрадки с неговия лик. Така случката се разпространява и постепенно скалите, а от след това ридът, започват да се наричат Джамджиеви.*
Подробности относно инцидента се дават в един от броевете на сп. „Български турист“ от същата година, където случката е описана по следния начин: „В събота, 1 август Ат. Джамджиев в една компания от десетина души туристки и туристи заминал за излет из Пирина. В неделя, към 5:30 ч. след пладне същата група излиза от х. „Бъндерица“ за беритба на еделвайс по скалите западно от хижата, които са много стръмни и опасни, но и обилни с това рядко цвете. Един зад други те започват да се катерят по скалите; напред вървели турист и туристка, която се подхлъзва, пада и почва да се търкаля по стръмнината надолу. Със счупена ръка и навехнат крак, по една щастлива случайност тя се задържа, но заедно с това откъртва няколко големи камъни, един от които с голяма сила удря в главата катерещият се по-надолу Джамджиев. С разбита глава, в безсъзнание и цял облян в кръв, той полита назад и се търкаля около 30 м из стръмнината. Спускат се всички, вдигат окървавения си другар, за да му дадат първа помощ в хижата. Един лекар турист изпълва дълга си, превързва го и веднага на ръце понасят намиращия се в безсъзнание Джамджиев за болницата в Разлог. Веднага уведомени, близките му от София заминава брат му, заедно с хирурга д-р Михайловски, за да го оперира. Половин час, обаче, след операцията той издъхна, без да може да дойде в съзнание. Тялото на нещастния турист бе донесено в София и погребано при стечението на множество негови другари и приятели“ (Български турист, 1931, кн. 9, стр. 143).
Повечето автори на туристическа литература застъпват мнението, че Атанас Джамджиев бере еделвайси и пада от скалите, което може би е идеализиране на случая.
*Случката е разказана от алпиниста Никола Добрев, така както я помни от баща си – близък приятел на семейство Джамджиеви.
ИЗТОЧНИК: Пирин - географски и етимологичен речник стр. 127-128
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Нед Авг 30, 2015 10:03 pm |
 |
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|