Маркиран маршрут: р. Гьолска - мандра - Манастирски езера
Отварям тази тема с надеждата скоро някой с GPS да мине по целия маршрут, за да бъде довършен на картата.
Онзи ден слязохме от Рилецкото било до руините от мандрата и оттам покрай р. Гьолска до пътя Кирилова поляна - Тиха Рила. Оказа се, че зелената маркировка отива малко над руините от мандрата и малко преди един водопад завива надясно. Съжалявам, че не снимах и марката след завоя в посока Манастриските езера.
Първата зелена марка, която се забелязва на слизане отгоре. Кадърът е правен 20-30 м. след като се мине покрай водопада.
Поглед назад в посока на водопада, който се вижда под скалите в лявата част на кадъра.
Малко след първата марка се пресича р. Гьолска и се отива към останките от мандрата.
Покрай останките от мандрата
Поглед назад от мандрата
Табелите на новата маркирана пътека
Зелената маркировка не стига до Кирилова поляна, а само долу до пътя.
Информационното табло на пътя, където е началото на маршрута.
Малко са сбъркали цветовете - червено, зелено все тая...
Общите ми впечатления от пътеката от мандрата надолу са добри. Има много добра проходимост в клека и маркировката е доста начесто (10-20 м.) Най-нарядко е от излизането от клека под мандрата до пресичането на р. Гьолска след мандрата (ако човек идва отдолу). Най-голямата напаст по тази пътека се оказаха комарите.
Сря Юли 22, 2015 12:40 pm
аngel
Вие бяхте май на билото,видяхме Ви доста отдалеч отдолу от Джендемските езера,бяхте най-малко 3-ма човека, най-малко един с широкопола шапка. Ние преминахме отдолу, наобратно на вашето ходене- първо през Водница / Гьолска река /,после по билото..... в темата Зеленият път, по надолу е описано.
Единствената жива душа, която срещнахме за 3 дни, беше стадо диви кози и доста нови пилета на птици....
Сутринта на Гьолска река нямаше комари, може би са били притиснати от дъжда, валял през нощта.
Сря Юли 22, 2015 6:41 pm
ivailo.hr
Няма как да сме се засекли, защото ходихме на 18-19 юли, а Вашият пътепис е отпреди. Освен ако не сте ходили пак натам.
Сря Юли 22, 2015 9:34 pm
аngel
Няма лошо, не погледнах датите. Отгатна,планината е толкова красива по тези места, че съвсем скоро ще повторим.
Чет Юли 23, 2015 7:56 pm
irina
Хванах я. От мандрата продължава до манастирските езера. Горе на едното езеро са направили много опознавателни табели, пейки..много приятно е станало. Ще пусна билетче на маркировката.
Хванах я. От мандрата продължава до манастирските езера. Горе на едното езеро са направили много опознавателни табели, пейки..много приятно е станало. Ще пусна билетче на маркировката.
Качи и тракче някъде , да има
Вто Юли 28, 2015 8:48 pm
irina
Ще пусна. Гледам, че на картат ги няма всички Манастирски езера. Точно това с табелите и пейките го няма. Най-високото на нашата карта се казва Черното гьолче, а на старата ми хартиена карта се казва Голямо Манастирско езеро.
Вто Юли 28, 2015 9:04 pm
iozkan
Трите Манастирски езера са подробно проучени и описани още през 1932г. от проф. Ал.Вълканов. Най-голямото и високо разположено езеро от Манастирските езера е Черното гьолче, на някои карти по тоталитарно време и след това се появява като Голямо Манастирско. Второто и третото езеро са разположени на север от първото. Интересно е че, на web vers.-BgM, според мен са дадени и трите езера коректно, докато на Garmin BgM едното от езерата, тоест третото, което е най-отдалеченото от връх Баба липсва. В събота, като си почивах на Орловец, бях забил поглед към Черней, и мисля в събота, при възможност, да се разходя до там.
Вто Юли 28, 2015 11:35 pm
irina
Да , сега разгледах, има разминаване в двете карти. Верно, че по тоталитарно време си ги кръщаваха с разни измислени имена.
Сря Юли 29, 2015 10:20 am
Мавруд
Някой може ли да ми каже колко време е изкачването от отклонението за Манастирските езера от пътеката за Тиха Рила до самите езера. Защото на самата информационна табела пише 5 часа, което силно ме съмнява - може би имат предвид в двете посоки ?
Ооо, 5 часа....абсур, то от Рилския манастир до х. Рибни езера е толкова. Тези табели нещо не ми харесаха, на някои даже се споменаваше червена маркировка...на всички пишеше различни неща Не мога да ти кажа колко точно колко е, защото аз си спирам, снимам си, пуша си, блея си...
Предния уикенд с Добри, Марти и отбор шопинки направихме кръгчето от Кирилова поляна - х.Рибни езера - Мермерски преслап - Дядо Тодоровата чешма - Мандрата - Кирилова поляна с един прескок до в.Йосифица и Малък Мермер.
Е малко гледки по маршрута:
Назад към чукарите над манастиро:
Йосифица и джунглите на Кьоравица /с намигане към Коле Чергата и Асен Христофоров/:
Синьото езеро с Павлев връх, Карааланица, Аладжа слап, Ангелов връх и големия Айгидик:
Мермерското езеро с Джендемския рът:
По билото над Джендемските езера на шарена сенкя:
Инъ панорама някъде от Малкия Мермер посока север:
... и йощ инъ със Смрадливото езеро някъде от началото на Джендемския рът:
Много красива планината .... ние бяхме до Теодосиевият караул и спахме под него, тоз уйкенд Само за сведение, Ристо, вашата група или част от нея са били на родна земя. Имайки доста работа преди време и джиткал по гр. Рила, Кочериново, Стоб и селата по Рилска река, с изненада установих, че старите местни от цялата Рилска долина се имат за шопи и доста ми помогна това, вкарвайки по некоя шопска простотия в говора. Чувствуват се най-свързани духовно със Самоковско, а не с Дупница или Горна Джумая. Тея , казват, са избеглици или избегалци / бегълци от македонските области, приютили се след всевъзможните турски,гръцки и сръбски гонения на македонските българи/.С никакво лошо чувство против тях, просто факт .
Много красива планината .... ние бяхме до Теодосиевият караул и спахме под него, тоз уйкенд Само за сведение, Ристо, вашата група или част от нея са били на родна земя. Имайки доста работа преди време и джиткал по гр. Рила, Кочериново, Стоб и селата по Рилска река, с изненада установих, че старите местни от цялата Рилска долина се имат за шопи и доста ми помогна това, вкарвайки по некоя шопска простотия в говора. Чувствуват се най-свързани духовно със Самоковско, а не с Дупница или Горна Джумая. Тея , казват, са избеглици или избегалци / бегълци от македонските области, приютили се след всевъзможните турски,гръцки и сръбски гонения на македонските българи/.С никакво лошо чувство против тях, просто факт .
Дано Добри се сети да свали трак от там другия уикенд, че има две-три сериозни неточности в следата в BGMountains, касаещи няколко участъка от слизането към езерцето и свършващи на 100-тина метра след мандрата.
Дано Добри се сети да свали трак от там другия уикенд, че има две-три сериозни неточности в следата в BGMountains, касаещи няколко участъка от слизането към езерцето и свършващи на 100-тина метра след мандрата.
Гледам, че са сложили на картата много зелена малкировка, чак до Черното гьолче, а тя не стига чак до там. Аз хванах само 15 марки. В моя билет 264 съм ги сложила мацките. А от мандрата към Дядо Тодоровата чешма няма маркировка по принцип.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети