Здравейте!
В периода 10-15 август с двама прители планираме разходка в Рила по следния маршрут:
с. Самораново – х.Отовица(нощ) - х.Рилски езера(нощ) - х.Мальовица(нощ) - х.Рибни езера(нощ) - 8:00 - х.Грънчар(нощ) - Боровец (през вр. Мусала).
Първоначалната ми идея е на 10-ти да оставим колата в Самоков (при приятел) и да се придвижим до с. Самораново от къдетото да се качим до хижа Отовица.
При планирането на маршрута възникнаха няколко въпроса и се надявам, че с ваша помощ ще успея да намеря отговор за себе си.
Искам да направя и уточнение, че маршрута х.Седемте езера, х.Мальовица, х.Рибни езера, х.Грънчар, Боровец сме го минавали с жената през 2006г. и имам представа, какво да очаквам но все пак по ред:
1. х.Отовица - х.Рилски езера - След като прегледах доста карти установих следните варианти за минаване:
а) по р.Отовица до езеро Отовица и от там излизам от север на вр.Отовица, след това покрай ез.Окото и към хижата. За съжаление в нито една карта не видях маркировка в участъка от езеро Отовица до северното подножие на вр.Отовица. Тук съм се опитал да покажа моите представи за маршрута: http://prntscr.com/7vywr7.
б) по р. Отовица първоначално и след това се поема на север (изкачване) към вр. Кабул. След това маршрута е ясен по билото (с евентуално изкачване на вр. Отовица по желание) и порай ез. Окото до х.Рилски езера.
в) през х.Иван Вазов, вр. Отовица и отново към Окото. Изключих маршрута който върви от билото южната страна на река Отовица (без да се стига до Иван Вазов), защото ми се струва доста алпийски терена.
Тук се нуждая най-много от вашите съвети относно избора на вариант и какво да очаквам по маршрута (продължителност колкото и относително да е това, особени моменти, опасности и т.н). Също така все още се колебая дали да взема и щерката с мен по Рила (8 годишна).
2. х.Рилски езера - х.Мальовица през връх Мальовица и слизане покрай Еленските езера по червената маркировка. За този маршрут имам спомени (изключително неприятно спускане след вр. Мальовица) въпреки че изходната ми точка беше х. 7-те Езера.
Тук въпроса ми е какво е положението в х. Мальовица, тъй като четох че върви ремонт. Разбира се ще врътна един телефон, но все пак ако някой скоро е минавал и сподели впечатления ще бъда благодарен. Също така едно евентуално слизане до ЦПШ-то и едно нощуване там дали ще утежни доста повече и без това тежкия следващ маршрут до х. Рибни езера?
3. вр. Мусала - Ястребец (кабинков лифт) - Маршрута съм го минавал само през Леденото езеро и хижа Мусала и по пътя, но виждам че има път и по билото. Бих ли спестил време ако мина по билото и по-тежък ли е маршрута?
Както писах малко по-горе, все още имам колебания относно това дали да взема дъщерята с мен. Миналата година с нея направихме Паниците - х. Рай за един ден и на следващия ден х.Рай до Ботев по тарзановата пътека и слизане до Паниците през Рай в същия ден. Държа се геройски, но все пак по Рила ще са няколко дни с дълги маршрути та не зная ..
Ще имам възможност да преценя седмицата преди ходенето ми в Рила, тъй като сме планирали с жената и щерката ходене по Стара Планина по маршрут :С. Скобелево - х. Мазалат(нощ) – х. В.Тъжа(нощ) – вр.Ботев - х. Рай(нощ) – Паниците.
Здравейте!
В периода 10-15 август с двама прители планираме разходка в Рила по следния маршрут:
с. Самораново – х.Отовица(нощ) - х.Рилски езера(нощ) - х.Мальовица(нощ) - х.Рибни езера(нощ) - 8:00 - х.Грънчар(нощ) - Боровец (през вр. Мусала).
Първоначалната ми идея е на 10-ти да оставим колата в Самоков (при приятел) и да се придвижим до с. Самораново от къдетото да се качим до хижа Отовица.
При планирането на маршрута възникнаха няколко въпроса и се надявам, че с ваша помощ ще успея да намеря отговор за себе си.
Искам да направя и уточнение, че маршрута х.Седемте езера, х.Мальовица, х.Рибни езера, х.Грънчар, Боровец сме го минавали с жената през 2006г. и имам представа, какво да очаквам но все пак по ред:
1. х.Отовица - х.Рилски езера - След като прегледах доста карти установих следните варианти за минаване:
а) по р.Отовица до езеро Отовица и от там излизам от север на вр.Отовица, след това покрай ез.Окото и към хижата. За съжаление в нито една карта не видях маркировка в участъка от езеро Отовица до северното подножие на вр.Отовица. Тук съм се опитал да покажа моите представи за маршрута: http://prntscr.com/7vywr7.
Може да се мине по приблизително такъв начин, без пътека. Минавали сме го в обратната посока (на слизане към Отовишката долина) с тежки раници и не си спомням да ни е затруднило особено.
Ozzi написа:
б) по р. Отовица първоначално и след това се поема на север (изкачване) към вр. Кабул. След това маршрута е ясен по билото (с евентуално изкачване на вр. Отовица по желание) и порай ез. Окото до х.Рилски езера.
Това вероятно е най-лесния, макар и по-дълъг вариант. В участъка между Отовишката долина и билото между Кабул и Крива соспа, означен "без пътека" в BGMountains, не съм минавал и нямам лични впечатления.
Ozzi написа:
в) през х.Иван Вазов, вр. Отовица и отново към Окото. Изключих маршрута който върви от билото южната страна на река Отовица (без да се стига до Иван Вазов), защото ми се струва доста алпийски терена.
Този маршрут е много панорамен и приятен и не съдържа особени технически трудности в участъка от кота 2354 нагоре по билото. За пътеката от х. Отовица до разклона при кота 2354 нямам лични впечатления.
В допълнение към горните възможности бих добавил и още една: преминаване в непосредствена близост до Отовишкото езеро и изкачване на билото на югозапад от него (без пътека). Тръгва се първоначално на юг и след това по характерни доста широки тераси се подсича стръмния склон с изкачване в посока северозапад, като излизаме на малко билно понижение, нейде в района югоизточно от вр. Сейменски камък:
Снимката не дава съвсем добра представа за наклона на тревистия склон в последните метри преди билото, който предизвиква известни притеснения при изкачване, особено с големи раници. За отбелязване е и преспата, която през юли 2004 г. все още си беше там, но можеше да бъде заобиколена отдолу. Това е един по-бърз, но вероятно не най-лесен начин за достигане на билото на Отовишки връх откъм Отовишкото езеро.
Ozzi написа:
Тук се нуждая най-много от вашите съвети относно избора на вариант и какво да очаквам по маршрута (продължителност колкото и относително да е това, особени моменти, опасности и т.н). Също така все още се колебая дали да взема и щерката с мен по Рила (8 годишна).
Аз бих заменил х. Рилски езера с х. Иван Вазов, особено в месеците юли и август, през които циркуса на 7-те езера е налазван от няколко хиляди души дневно. От х. Отовица до х. Иван Вазов бих предпочел билния маршрут през Ашикларски връх и Сейменски камък, но и маркираната в червено подсичаща пътека от южната страна на билото също е чудесен вариант. На следващия ден бих изкачил отново билото на Отовишки връх и продължил по него към Раздела и по-нататък. Така 7-те езера могат да бъдат разгледани от птичи поглед и далеч от градската глъчка. При нормална физическа и психическа подготовка, това са преходи напълно по силите на 8-годишно дете.
Ако все пак държите на минаване през х. Рилски езера, имате и още един по-малко амбициозен вариант -- да следвате маршрута от х. Отовица през Крива соспа и Ташмандра към Зелени преслап. В околностите на Ташмандра имате избор дали да се спуснете към Скакавица (по-пряко) или Зелени преслап на път към към Рилски езера. Участъка от х. Отовица до вр. Крива соспа не съм го минавал, но би могло някой съфорумец да разкаже за него.
Ozzi написа:
2. х.Рилски езера - х.Мальовица през връх Мальовица и слизане покрай Еленските езера по червената маркировка. За този маршрут имам спомени (изключително неприятно спускане след вр. Мальовица) въпреки че изходната ми точка беше х. 7-те Езера.
Тук въпроса ми е какво е положението в х. Мальовица, тъй като четох че върви ремонт. Разбира се ще врътна един телефон, но все пак ако някой скоро е минавал и сподели впечатления ще бъда благодарен. Също така едно евентуално слизане до ЦПШ-то и едно нощуване там дали ще утежни доста повече и без това тежкия следващ маршрут до х. Рибни езера?
Между х. Мальовица и ЦПШ с нормално ходене разстоянието се взема за по-малко от час, а наклони особено големи -- няма. Едва ли ще ви откажат подслон в хижата, въпреки ремонтните дейности в нея, но наистина най-добре би било да се свържете със стопаните ѝ за по-обвързващи обещания.
Ozzi написа:
3. вр. Мусала - Ястребец (кабинков лифт) - Маршрута съм го минавал само през Леденото езеро и хижа Мусала и по пътя, но виждам че има път и по билото. Бих ли спестил време ако мина по билото и по-тежък ли е маршрута?
Време бихте спестили ако умеете да се придвижвате чевръсто по неголеми камъни -- терена е общо взето такъв между Мусала и Алеко:
Следва подсичането на Алеко от запад и по-надолу -- билна пътечка (тук-там обрасла с малко клек), която постепенно се разширява и се превръща в черен път в горния край на най-южния ски-влек на Маркуджиците. Този маршрут е по-интересен откъм гледки, а също и избягва хилядите туристи, които обикновено пъплят по обичайната пътека през долината и покрай езерата в летен ден, в който кабинковия лифт работи.
Ozzi написа:
Както писах малко по-горе, все още имам колебания относно това дали да взема дъщерята с мен. Миналата година с нея направихме Паниците - х. Рай за един ден и на следващия ден х.Рай до Ботев по тарзановата пътека и слизане до Паниците през Рай в същия ден. Държа се геройски, но все пак по Рила ще са няколко дни с дълги маршрути та не зная ..
Ще имам възможност да преценя седмицата преди ходенето ми в Рила, тъй като сме планирали с жената и щерката ходене по Стара Планина по маршрут :С. Скобелево - х. Мазалат(нощ) – х. В.Тъжа(нощ) – вр.Ботев - х. Рай(нощ) – Паниците.
Мисля си че детето би се справило добре. Хубаво е все пак да имате предвидени дни за евентуална почивка в случай на преумора или бурно време. Тръгвайте колкото се може по-рано сутрин, за да избегнете жегите по пладне, както и евентуални светкавици следобед, които не са за пренебрегване по билните маршрути. От всичките изброени места за преспиване имате и резервни варианти за слизане към селища, тъй че има как да съкратите маршрута при такава необходимост.
Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 12:13 am; мнението е било променяно общо 1 път
Благодаря много за изчерпателната информация. Ще помисля и за варианта х. Иван Вазов, но предполагам че колегите ми ще искат да се поразходят по езерата. Ще опитам да поразгледам и терена около езеро Отовица с google earth за да добия по-пълна представа. В интерес на истината от 10 години не съм стъпвал в района на езерата и само чета колко е пренаселено.
Ще опитам да поразгледам и терена около езеро Отовица с google earth за да добия по-пълна представа.
През 2004 г. все още нямахме GPS приемник, затова на фигурите по-долу нарисувах по памет от къде горе-долу изкачихме билото над Отовишкото езеро (червена прекъсната линия). Тогава разполагахме с повечко време, прекарахме две нощи и един ден край езерото, като в част от свободното време се изкачихме и разгледахме без раници пътя за изкачването на следващата утрин. Без това проучване може би нямаше да се осмелим да минем оттам на следващия ден с големите раници.
Аз бих заменил х. Рилски езера с х. Иван Вазов, особено в месеците юли и август, през които циркуса на 7-те езера е налазван от няколко хиляди души дневно. От х. Отовица до х. Иван Вазов бих предпочел билния маршрут през Ашикларски връх и Сейменски камък, но и маркираната в червено подсичаща пътека от южната страна на билото също е чудесен вариант. На следващия ден бих изкачил отново билото на Отовишки връх и продължил по него към Раздела и по-нататък. Така 7-те езера могат да бъдат разгледани от птичи поглед и далеч от градската глъчка. При нормална физическа и психическа подготовка, това са преходи напълно по силите на 8-годишно дете.
След като днес прозвъних хижите по маршрута ни и се разбра, че на хижа 7-те езера няма свободни места, а на хижа Рилски езера цената на легло в стая без санитарен възел е 30 лева плюс цялата лудница в района, ще се вслушам в препоръката за нощувка на х. Иван Вазов. Да няма да има възможност да обиколим езерата, но за сметка на това ще спестим малко сили и нерви. От хижа Мальовица ме информираха, че няма да има проблем с нощувките, което означава, че ремонта е към приключване. Единствено не успях да се свържа с хижа Грънчар на нито един от телефоните които са посочени за контакти. Надявам се утре да осъществя връзка и да няма проблем с местата.
Също така не успях да си изясна въпроса с това в колко часа най-късно трябва да съм на лифтовата станция на Ястребец, за да нямам притеснения с хващането на последното качване от 18:00 часа, като се отчита че става въпрос за събота 15.08. На телефона за информация не успяха да ми дадат конкретен отговор. Казаха ми , че всичко зависи от натоварването на лифта, но за това и ще се постараем да пристигнем възможно най-рано.
Благодаря отново за съветите. Надявам се на добро време в периода 10.08-15.08
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети