ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Идеи за маршрут

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Идеи за маршрут
Автор Съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Мнение Идеи за маршрут Отговорете с цитат
Здравейте приятели, искам да се поразходя около седмица в Рила,но за разлика от Стара планина не я познавам добре.Ето и няколко опорни точки.Трябва да се тръгне от хижа до която има асфалтов път за да оставя колата там за целия период.Края на маршрута трябва да завършва или пак там, или да има удобен транспорт до там.Идеята е да се ходи по-лежерно,че аман от изчанчващи ходения.Ще се спи на палатка,но да е до хижа за храна и баня.Желателно е да се спи поне по два дни на едно и също място за да не се прибира лагера всеки ден.Това предполага лъчове до дадена дестинация и обратно в рамките на деня и ако може да не се връщам по същия път.Желателно е да не се върви по най-натоварените пътеки като Боровец-Мусала.Един от възможните вариянти за начало може да е х. Гурголица.Приемам предложения.Само ще помоля да не ми обеснявате като на бавноразвиващ се , защото имам достатъчно опит и съм оборудван с всичко необходимо.
Вие сте на ход.Благодаря на всички които ще се включат. Very Happy
Вто Юли 21, 2015 9:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Мнение Отговорете с цитат
Изненадвате ме , от снощи до днес нито една идея. Very Happy
Сря Юли 22, 2015 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Семково, Трещеник, Кирилова Поляна над Рилския манастир

Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Сря Юли 22, 2015 11:12 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юли 22, 2015 11:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Кирилова поляна е твоето място. И хижа "Рибни езера".
Могат да се правят кръгчета към Сакавците и обратно, към хижа "Македония" и Рилецкото било, към Кобилино бранище и Мальовишкото било.

Въпросът е какво разбираш под "да се ходи по-лежерно, че аман от изчанчващи ходения"? Smile

За варианта за хижа "Гургулица":
Според мен по-добре е с колата до спортната база Белмекен и класиката през Ортачал, Ибър, Каменити чал, Сиври чал и Равни чал до хижа "Белмекен", на другия ден през връх Белмекен и при желание Сунгурли чал и Славов връх до колата.

След което местите колата под хижа "Грънчар" и започвате ново кръгче там - Юрушки чал, Песоклива вапа, Маришки чал, Манчу, Ропалишки циркус... На другия ден може връх Ковач, Суха вапа, Якорудските езера...

Ако имате още време - местите колата към Семково или Добърско и хижа "Македония" например.

Варианти много. Зависи какво искате да изкачите и да видите.

Сря Юли 22, 2015 11:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Благодаря за отговорите.
Стефко под лежерно разбирам по-бавно ходене с повече почивки и повече време за любуване на планината до колкото е възможно в този пек.Не ме бърка да е цял ден ходене, но да е без юркане.
Сря Юли 22, 2015 12:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Ако не държите много на банята ето едно от нашите кръгчета : Колата в ЦПШ - Мальовица- Кобилино бранище (през страшното) - Смрадливото (през рибни) - по Бричебор до рилския - през Баучер до Раздела и нощука на Зелени рид (има тераси с вода) и през Яворова поляна до колата.

Ако оставате на Рибни едно интересно кръгче е Йосифица - Венеца - Шишковица - Жандармите - Възела - Маринковица - Рибни.

Ако оставите колата на Рилския манастир - по Илиина река до Македония - през Ангелов връх до Рибни - и през Бричебор до Рилския
Сря Юли 22, 2015 1:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
igurbev

Местожителство: София

Todor написа:
...

ЦПШ е удобен изходен пункт, само че тези вариации не бих ги нарекъл "лежерни". По-скоро разходка и спане на Урдини езера, Мальовишки, прехвърляне към Орловец, Страшното. ГПС имаш, карта имаш, к'во повече да ти обяснявам?
Сря Юли 22, 2015 5:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
НИКОЛАЙ Т.

Ванка прав си,че мога и сам да си направя маршрути.Въпроса го зададох,защото не съм добре ориентиран в терена на място и в разстоянията между обектите.Тъй като ще ми е повече като почивка , няма да се кося ако не достигна набелязаната цел.По същата причина ми се правят лъчове с малка раница и по-малко местене на бивака.Благодаря още веднъж за съветите,ще ги обмисля и знам,че накрая ще се получи нещо средно между почивка и поход. Very Happy
Сря Юли 22, 2015 5:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ИВОКОЛЕВ

Местожителство: ТРОЯНът

Колата може да оставиш на Елешница,малко преди Рилски Манастир.От там 1-ва нощувка х.Македония.Втори ден през Аладжа слап и Павлев връх на х.Рибни езера.Там в района може еднодневно да направиш Смрадливото езеро,района на Йосифица и др.Другият ден Водния чал,Кобилино бранище,Попина капа и задължително спане на з.Страшното езеро.От заслона през Злия зъб,БАК,вр.Мальовица и Пазар дере на х.Иван Вазов.И хайде надоле към колата.
Сря Юли 22, 2015 5:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
НИКОЛАЙ Т.

Иво Рилския манастир ми е доста далеко,освен това ще гледам да се движа по по-малко натоварените пътеки,че не обичам тълпите.На Страшното съм спал два пъти и то късната есен,сега сигурно при хубаво време ще е фраш.В Рила съм ходил в района на Мальовица,седемте езера преди лифта,Страшното, Йончево,от Попова капа до Злия зъб и Бак,няколко пъти зимно до Мусала и целия Мусаленски траверс от Ястребец,Алеко,Безименен,Мусала,Трионите,Малка Мусала,Иречек,Дено -зимно.Така,че не е като хич да не съм стъпвал в Рила,просто сега ми се иска да походя по по - малко посещавани маршрути. Very Happy
Сря Юли 22, 2015 6:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

НИКОЛАЙ Т. написа:
Иво Рилския манастир ми е доста далеко,освен това ще гледам да се движа по по-малко натоварените пътеки,че не обичам тълпите.На Страшното съм спал два пъти и то късната есен,сега сигурно при хубаво време ще е фраш.В Рила съм ходил в района на Мальовица,седемте езера преди лифта,Страшното, Йончево,от Попова капа до Злия зъб и Бак,няколко пъти зимно до Мусала и целия Мусаленски траверс от Ястребец,Алеко,Безименен,Мусала,Трионите,Малка Мусала,Иречек,Дено -зимно.Така,че не е като хич да не съм стъпвал в Рила,просто сега ми се иска да походя по по - малко посещавани маршрути. Very Happy

Района около яз. Белмекен е добра изходна точка за относително по-малко посещавани части от Рила, има и хубави пътища дотам, при това и от "правилната" страна на планината. Миналото лято, в един донейде неочакван за нас прозорец от свободно време, направихме следното -- тръгнахме следобед от София, паркирахме надвечер край язовира и поехме по пътеката към х. Белмекен. Преспахме на югозападното ребро на вр. Белмекен, имаше хубави залезни гледки, но на изток. На другия ден продължихме към Равни чал, Сиври чал и вр. Ибър, който изкачихме за пръв път, въпреки че сме минавали много пъти наблизо до него. За през нощта се подслонихме в циркуса на североизток от вр. Ибър. В последния ден от прозореца се върнахме обратно към изходната точка, но не точно по маркираните пътеки към спортната база, а в повечето време южно от тях. При наличие на време и желание за ходене кръгчето би могло да бъде разширено на запад -- докъдето душа иска.

Последната промяна е направена от vedrin на Сря Юли 22, 2015 6:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юли 22, 2015 6:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ИВОКОЛЕВ

Местожителство: ТРОЯНът

Мисля,че igurbev или РИСТО ТУРИСТО бяха пуснали тема за Скакавците,изглеждаше супер и диво.Но аз не съм обикалял в този район.
Сря Юли 22, 2015 6:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
НИКОЛАЙ Т.

Ведрин точно за това говоря и аз.За сега идеята е да тръгнем от х.Гургулица в посока х.Белмекен,като биваците най-вероятно ще са по два дни и лъчове в района.След това се местим и така за около седмица.Ще се помъча да видя повече от по-рядко посещаваните места,без обаче да се призорваме. Very Happy
Сря Юли 22, 2015 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Можеш да оставиш колата в с.Добърско, за завъртиш през х.Македония, х.Рибни, Грънчар, през Трещеник до Семково и от там до нач. точка.
Сря Юли 22, 2015 8:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Todor

НИКОЛАЙ Т. написа:
Ведрин точно за това говоря и аз.За сега идеята е да тръгнем от х.Гургулица в посока х.Белмекен,като биваците най-вероятно ще са по два дни и лъчове в района.След това се местим и така за около седмица.Ще се помъча да видя повече от по-рядко посещаваните места,без обаче да се призорваме. Very Happy

В такъв случай препоръчвам да оставите колата на яз. Белмекен - 1900 м.н.в. - ще ви бъде по-кеф. Ние въртим еднодневно Белмекен - Равни - Сиври - Каменити и се връщаме на язовира. Също е приетно до Заврачица и обратно с преспиване там. Ибър, отделно и няколкото върха в района. Може до Заврачица с преспиване и връщане през Джеенем дере и пътя на водохващането....
Сря Юли 22, 2015 9:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.