Мдааа, примерно макреме за съхраняване на бутилка, с цел поддържане да бъде хладна, като се намокри предварително...
_________________ Важен е Пътят, Целта просто е крайната точка от него!
Пет Яну 16, 2015 8:37 pm
pux
tzezko написа:
pux написа:
...какво би станало, ако някой ентусиаст напр. пренесе и засади еделвайс в Рила ...
Историята помни подобни опити по оста Елтепе- Мальовица, плод на туристическия ентусиазъм от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, недовели до положителен за еделвайсоразвъждането в Рилско резултат.
(Справка: разкази на ентусиасти- алпинисти.)
Би ли споделил повече подробности, ако може? Да не излезе, че това е в основата на фалшвата информация за "рилския еделвайс" ...
...какво би станало, ако някой ентусиаст напр. пренесе и засади еделвайс в Рила ...
Историята помни подобни опити по оста Елтепе- Мальовица, плод на туристическия ентусиазъм от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, недовели до положителен за еделвайсоразвъждането в Рилско резултат.
(Справка: разкази на ентусиасти- алпинисти.)
И не само там, нито само тогава. Например в декемврийския брой на сп. Български турист от 1932 г. откриваме следния текст на 13-та страница, в който се споменава изкуствено засаден еделвайс на Витоша, в района на х. Алеко, покрай описaните, меко казано, други неблагополучия:
Дидо, в Стара планина го има и на други места - северен Джендем и Соколна(Курудере), чувал съм и за други, но неофициално. До колкото знам е друг подвид даже.
За Рила не знам.
Тези дни минавах по един маршрут, който и преди съм минавал. Сега обаче промених местата , задълбах в баира те така неочаквано попаднах на големи мраморни участъци.
От темата „Зеленият път” в раздел Рила :
Продължаваме по Зеления път / за кратко з.п. /. Отново полянки, полянки ..... тук нещо ме гложди, нещо не е наред с тая планина вървя и не мога да разбера какво е. В един момент вдянах.....вървим през серия от мраморни понори, и така цял километър. Огледах се наоколо целия склон до върха е от мрамори. Имаше мнения от много сериозни планинари , че в този дял на планината мрамори няма даже и за цяр, затова много се изненадах, да открия километрични участъци тук и от другата страна на билото. Преди и аз не бих повярвал на такова нещо, око видя, ръка пипна, куче подуши, фотоапарат снима за който се съмнява. Ще пусна в отделната тема за Еделвайса на Рила, подробно описание и снимки на тези мраморни склонове, пасажи и един цял безименен мраморен връх от билото.
Минахме през цялата дължива на голям снежен улей, който в мрамора по-трудно се топи и по фирна почти изкачихме билото.
Обиколихме и към долната част на циркуса на Мермерското езеро за гъби /нема /. Тогава видяхме мраморният връх от билото, който ще опиша в другата тема.
На другият ден, по като че ли още по-красиви поляни от Сърцето нагоре, към Мермерският превал.
Край.
При изгрев слънце от Мермерското езеро ясно се видя , че големият безимемен връх от главното било, вторият на запад от мястото където слязох на езерото / най-ниското място на билото / е целият мраморен от южната си страна, с четири големи лавинни улея, гол но обрасъл с трева, която скрива по-голяма част от мрамора. Спуснах се от ез.Сърцето към основата му, но за съжаление нямахме много време. Предполагам хипотетично, няколко варианта защо вр.Мермера и езерото е наречено така:
1. Под горепосоченият връх, тече рекичката от Мермерското езеро. Предполагам, че по улеите се спускат лавини, които изкарват голямо количество мраморни камъни по реката, подобно на Бяла река в Пирин. Пътят по тази река е бил много оживен, което си личи от изоставените пътеки, нещо като пътят през Чаирското езеро. Това твърди и Иван Вазов в пътеписите си. Когато се качваш отдолу по реката, безименният мраморен връх е скрит, той е заоблен и изпъкнал в средната си част. Пред вас видима само голямата северозап. стена на вр. Мермера, и той е единственият видим връх в този момент.Оттам и името Мермера, както и същото име на езерото.
2. Точно на Мермерският превал към Рибни езера, ясно се виждат отново големи мраморни участъци от планината. На самият превал от двете страни на билото ясно се виждат 4 реда митилизи /окопи/, които Вазов не споменава български ли са били/ на четниците / или турски. По вероятно е да са били турски, тъй като до края на 19 век границата между Княжеството и империята е била погрешно прекарана оттук и пак според пътеписите на Вазов, след установяване на грешката отряд български войници е изгонил турската стража която е била в окопи на няколко места по билото, поради страх от преминаване на четници в македонският край. Винаги окопите са в няколко редове, ако ги нападнат отзад да се преместят в другия ред окопи.Окопите са най-ясно запазени на Айгидик / виж отново пътеписите на Вазов/ където и досега ясно се вижда къде е била даже печката на турският пост.
След изгонването / представяте ли си сега такова нещо?! / турците освобождават районите на върховете Караомерица, Аладжа слаб, Мермера и Ангелов връх, и линията на границата минава по вр. Суха Вапа – Динков дол- Айгидик.
Вазов пише, че след изгонването на аскера големият турски пост се вижда долу......предполагам е имал предвид казармата на аскера в Семково, при сливането на трите реки. Там родителите ми имаха работа и пътувайки заедно като дете с местните помаци, те винаги сочеха малко с носталгия разрушените основи като казармата на аскера от Мехомия, които се виждат от пътя.....
Та второто предположение е вр Мермера да е получил името си от мермерните митилизи / виж снимки на окопите/ - оттам вр.Мермера и езерото . Други мраморни митилизи в района няма.
Ледниковите образувания точно на билото на Черна поляна и съседните върхове не са окопи въпреки народното поверие – много са големи, а и до късно лято са пълни със сняг.
Аз съм си заплюл да намеря еделвайс в едни други скали в района, щото мое мнение доколко вярно е не съм сигурен, но еделвайс в Пирин расте от 2100 до 2500 м.н.в. , на Рила ще е със 100 -200 метра по-ниско . А и този дял от планината Рила ми се струва най-студеният.
Неслучайно, х.Иван Вазов носи името на големият писател, описал точно в тези места,красотите на Рила.
Има си мрамори в Рила. А на мястото на което си бил са в най-висока концентрация:
".... с разкрития към вр. Баба, Манастирските и Джендемските езера и вр. Теодосиеви караули, южно от вр. Рилец(Джендема), докъм вр. Мраморец (фиг. 1). Там широчината на ивицата нараства на места до 3–3,5 km,а най-дългото тяло в нея (Маринова, 1991; Саров идр., 2011) достига ~6 km..."
В статията връх Мермер е наименуван, като Мраморец, а името Мермер се използва според картата на Рила за именуване на друг връх намиращ се на билото между Мальовица И Додов връх.
Освен карст за растежа на Еделвайс се изискват и специфични климатични условия, които в Рила липсват, но бих се радвал, ако някой ден това мнение бъде опровергано.
Това е много интересно и много...българско!
Сега не съм виждал еделвайс там, но би трябвало да има някъде в Куру дере(ако още има). Съдя по това от едно комично "нашествие" на баща ми преди доста години, воден от един друг роднина, в Куру дере, което абсолютно го отказало от ходене в планината.
Еделвайсът очевидно иска специфични условия, също както и балканската чубрица, която не знам дали някой е пробвал да засее успешно в друга планина в България.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юли 21, 2015 11:12 am
Пчелата Жужа
"...откъсване на 4-5 цветчета еделвайс." !!!
Ами то затова го няма вече. Тъжно и печално.
Вто Юли 21, 2015 12:12 pm
vladofff
Ружа 62г. написа:
"...откъсване на 4-5 цветчета еделвайс." !!!
Ами то затова го няма вече. Тъжно и печално.
Само така си мислиш, има едно място, където направо бъка с точно такива цветчета. Само че льоловците дето ги късат, там не могат да стигнат или ги е страх да припарят, първо заради някои умения, необходими за да ги достигнеш и второ заради зловещите каменопади.
и още
Вто Юли 21, 2015 1:18 pm
аngel
Прав си Владов, има места по Пирина, където се виждат по 15-20 туфи наведнъж от едно място. Предпочитам да не казвам къде са и даже не ги снимам, защото някой може да се ориентира по околните върхове. Скоро ще ходя да ги нагледам как са .... при тия жеги може да прецъфтят бързо, май сега започва цъфтежа до към края на август, и остават само мъхестите листа.
Вто Юли 21, 2015 6:57 pm
dido
Ако по Пирин има места с 15-20 туфи, то по Стара планина има цели поляни с това красиво цвете - където дори е невъзможно да минеш без да ги изпотъпчеш.
Та ... има го
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 21, 2015 9:29 pm
аngel
E това си е направо добрата новина на .....месеца!
Вто Юли 21, 2015 10:12 pm
Пчелата Жужа
dido написа:
Ако по Пирин има места с 15-20 туфи, то по Стара планина има цели поляни с това красиво цвете - където дори е невъзможно да минеш без да ги изпотъпчеш.
Та ... има го
Наистина ли?!
Вто Юли 21, 2015 10:16 pm
dido
Е как
То поляната няма да я снимам, но ето една такава туфа:
Мястото разбира се няма да споделям, че не е далеч от туристическите пътеки ...
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Вто Юли 21, 2015 11:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети