ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на трисезонни обувки за топлото полугодие.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 43, 44, 45  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на трисезонни обувки за топлото полугодие.
Автор Съобщение
Rincewind

Мнение Re: Някой да е виждал обувки Kefas? Отговорете с цитат
Hristoa76 написа:
.....или да е чул нещо за тях?И,въобще,ако някой има голям крак като мен,да сподели откъде си намира чепици!Оказва се голям проблем! Crying or Very sad

Нямам никакви впечатления от обувки Kefas.
Иначе проблемите с големите номера обувки са ми до болка познати. Затова - общо взето - купувам не това, което ми се иска, а това, което мога да обуя.
Кракът ми е "класически 46-ти номер" по стандартните размери - 298 мм дължина и широко стъпало. Някога (преди 20-ина години) действително носех обувки с номер 46. Днес кракът ми се побира (при добро стечение на обстоятелствата) в обувки с номера между 47 и 49, в зависимост от производителя и модела. От време на време не може да влезе дори в обувка, която на хартия е 49-и номер.
По тази причина в България обувки като за мен се предлагат на следните места:
1. РедРок - моделите на Meindl (немска марка монтанска направа) и AKU (италианска марка румънска направа) в общи линии съответстват на номерацията си и за някои от тях в магазина се предлагат номера от 46 нагоре.
2. Магазини за работни обувки (и изобщо облекло), в които има модели обувки, които вършат чудесна работа за лятото. Почти всички предлагат номера до 47, а за повечето модели има и 48.
3. Декатлон - почти всичките им модели са до 47 номер вкл., а някои и до 48, но при една част от тях ми е невъзможно да се побера дори в 48-и номер, поради което изборът и тук де факто е ограничен.
4. Outsider предлагат до вкл. 48-и номер обувки на Lytos (уж трисезонки, но на практика само за лятно полугодие), но личният ми опит посочи, че са пълни боклуци, макар да си отговарят на номерацията.
5. Extreme предлага големи номера на някои модели на Алпина (Словения).

Чат-пат тук-там изпадат големи номера и в други магазини (Стената, Go Outdoors) и т. н., но да уцелиш налични такива е равносилно на шестица от тотото.

Опитите ми да се побера в обувки на Саломон и Лова завършиха с пълен неуспех, па макар дистрибуторите им винаги да поддържат поне няколко модела с номера (на книга) дори 48 и 49.

Сря Юни 03, 2015 12:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Hristoa76

Мнение Отговорете с цитат
Ха,моят крак е абсолютно същия!!Идеално ми стават Адидас uk12,5- стелка 31 см.Имам много як модел,но са ниски!Тези Kefas са италиански,с мембрана и вибрам,а вносителят твърди,че даже са уголемени???На 47- и номер ми измери стелка 31 и нещо си !От " стената" миналата седмица ми пратиха бореал раптор,47 н.,на ширина са перфектни,но са ми къси.Соломон в Пловдив мерих uk 12,5 станаха ми,но не ми харесаха!В София същия номер,но друг модел не ми става?Аку- то ми харесват,но досега не съм видял такъв голям номер!Та и аз така,в общи линии взимам това,което ми стане! Rolling Eyes
Сря Юни 03, 2015 1:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kmeta91

Здравейте, търся си обувки до около 250лв, водоустойчиви и устойчиви на камънаци, като за момента съм се спрял на следните модели:
http://basecamp-shop.com/obuvki/treking-obuvki/scarpa-obuvki-tech-ascent.html
http://www.redrockbg.com/product.php?id=1127
http://sportdepot.bg/bg/product/la_sportiva_obuvki_boulder_x_mid_gtx-2050300262-MD1icmFuZCZicmFuZElkPTExNQ.html
като клоня най-много към АКУ-то заради гумения борд, въпреки че La Sportiva и Scarpa теоретично са по-добри марки. Отворен съм и за други предложения.
Пон Юли 20, 2015 11:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexvan

Местожителство: България

вдигни малко сумата и виж
http://www.gooutdoor-bg.com/category/bestard-trekking
Пон Юли 20, 2015 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kmeta91

Май трябваше да започна с това, че ще ми трябват за ходене до Алпите, и изкачване на връх Гросвенедигер (ако времето позволи), сега в момента обикновено ходя с някакви 5.10 или други удобни маратонки, но само при хубаво време в нашите планини. Но там условията ще са камънаци, глетчер (по който ще се ползват котки), и сняг. Сега според тези условия, ако ми кажете каква обувка е най-подходяща цена няма да имате.

П.П Тая Ла Спортива и е много примамлива цената, ама тоя цвят ми бърка в здравето.
Вто Юли 21, 2015 12:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tribaleo

Местожителство: Sofia

280 e в магазин Намасте www.namaste-bg.com аз съм със същата но синя и е изключително удобна Smile там продават син и бежов цвят
Вто Юли 21, 2015 9:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kmeta91

В крайна сметка взех Ла Спортивата, изкушен от цената и удобството и въпреки жълтия цвят Very Happy
Сря Юли 29, 2015 2:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pl27

Местожителство: София

Тъй като от около година съм с един от моделите посочени от kmeta91 реших да споделя впечатления за тях. Ясно е, че човека си е решил въпроса, но може да е полезно за друг с подобна чуденка. Става дума за модела Scarpa Tech Ascent. Като цяло съм доволен от обувките. Досега не са пуснали вода, а съм бил с тях къде ли не и в лошо време, включително цяла зима в снега. Другото, което ми харесва е, че са сравнително леки за висока обувка и не ми тежат в края на ходенето. Подметката си е твърда, което на мен много не ми допада, но определено това помага за трудни терени и съм се примирил. Грайферите са добри и сцеплението е много добро. Нещото, което не е добре в моя случай е, че поради факта че са предназначени за катерене са по-остри отпред и това намалява пространството за пръстите. Резултатът е, че при много продължително ходене и най-вече такова с повече спускане, се протърква кожата на кутрето и следващия до него пръст. Разбира се проблема може да е и това, че крака ми е широк отпред. При ходене по равно и нагоре или по-малко от 20-25 км на ден няма проблем. Като цяло мога да кажа, че си вършат работата за която са предназначени - ходене по технични терени и не са за продължително ходене с тях. Относно качеството на изпълнение нямам никакви забележки и съм доволен.
Чет Юли 30, 2015 11:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHG

Местожителство: Кюстендил

Мнение Salewa Firetail? Отговорете с цитат
Някой ползвал ли е Salewa Firetail Mid GTX?
Вто Авг 11, 2015 9:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

Може ли с повече думи да кажеш какво значи "Малко по-твърди са от Бестардките" и какъв им е недостатъка на тези обувки в жегите? Чета, че са с Dry-Line ®, значи няма начин да запарват.
Как стои въпросът с отстъпките в Стената, че по-следващата събота имам рожден ден, а 20% хич не са малко.

ZCEZBPM написа:
kmeta91 написа:
Отворен съм и за други предложения.

http://www.stenata.com/bg/products/product/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-atlas
Цяло парче много здрава кожа и дишат доста по-добре от тези с гумите по тях.
Всяка неделя има 7% отстъпка в цената, а на рождения ти ден е 20%.
За тези пари няма по-здрави обувки.
Малко по-твърди са от Бестардките, но цената им е по-изгодна.
Сериозни трисезонни са и сега баш в жегата само по най-високите части на Рила и Пирин иначе няма да ти е комфортно.
Не е проблем и в сняг да ходиш, но не забравяй, че това са трисезонни обувки.
Ползвам ги май месец по Родопите в калта и кишата, а в Рила, Пирин и Стара планина от началото на юни някъде до началото на ноември ориентировъчно. Повече от половината година.

Нед Сеп 06, 2015 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zezo

Аз не крия вече, че робувам на марката "Bestard". Като трисезонки ползвам Breithorn Lite, ползвам съм ги и като зимни без проблем за сега, но все пак не са предназначени за това. С тях изминах тази година изцяло "100х24" в адската жега и се представиха изключително добре за разлика от предните години, когато с разни чепици от по-нисък клас бедствах от пришки по краката.
Препоръчвам тях или Breithorn Pro.
Нед Сеп 06, 2015 3:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Станислав

zezo написа:
Препоръчвам тях или Breithorn Pro

От тази тодина и аз съм с Bestard Breithorn Pro. Преди имах Boreal Atlas, с които преди години буквално от магазина тръгнах на СтаРа Планина 100х24. Без никакво пробно разтъпкване, което си беше голям риск. Въпреки това ми паснаха все едно бяха правени специално за мен. Ползвах ги доста години докато вече съвсем се разкапаха и отпраха от всякъде и тази пролет бях принуден да си купя нови. Исках пак същия модел на Бореал, но в Стената нямаха моя номер и бях принуден да се "обзаведа" с Бестард-ки. Какво да кажа за тях - няколко похода ги тунинговах с едни стелки, пък с други стелки, пък с различни по дебелина чорапи, докато най-накрая ги натамъня да са ми максималнно удобни на краката. Не казвам, че от самото начало са ме ръбили, не. Но някак си не ги чувствах така удобно, както бях свикнал с Бореала. Подобно тунинговане на предишните обувки не съм правил - там обувах, тръгвах и забравях за тях.

В този ред на мисли, след като съм пробвал и Bestard Breithorn Pro, ако имах възможност, бих избрал отново Boreal Atlas. Един приятел, твой адаш от Пловдив, след като скъса Атласа си купи Boreal Musala и имаше същите като моите съмнения относно правилния избор.
Нед Сеп 06, 2015 6:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHG

Местожителство: Кюстендил

Само да кажа, че Salomon Eskape mid leather GTX са страхотни обувки! Надминаха очакванията ми и силно ги препоръчвам за колоездачи-планинари пък и за пешаци Smile
Съб Сеп 19, 2015 10:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Nabludatel50 благодаря за информацията! Ще видя следващата година как ще съм със страха от високото, но ми е в плановете - нека да има за какво "да се облизвам" зиматаSmile)) Кончето тази година го минах до средата и слязох по остатъците от въже на подсичащата - след Малка Каменица ръбовете ми идват в повече. Но тези страхове са променливи и трябва да се пробва, когато има прозорецSmile)) И като съм с нови обувки - да си вярвам на краката - ще е още по-добре.
Off Topic Някой да е ползвал течна подметка на "Бизон" - на върха на подметките на обувките ми, гумата се изяде. Вече се вижда нещо бяло, ще ми се да позапълня дефекта, па макар и временно. Обувките, които ми препоръча са ниски, аз нося високи, иначе като гледам по сайтовете - нищо под 300лв. А сега като чета книгата препоръчана от pux - Родени да тичат, ще излезе, че трябва да ходя с five fingers:)

Вто Окт 06, 2015 6:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Liubitel, твоите ходения досега са много по-трудни от тона преходче, а си и във форма минаваш по 10 върха дневно Smile .

Off Topic Това с течна подметка на Бизон, е украсено име на най-обикновено лепило, пробваха го колеги в работата ми преди време нищо. Обувките при такива 5-6 ходения явно си заминават. Бях те питал преди време на какви обувки разчиташ.
Щях да добавя, че е много важно обувките да зацепват добре и да може да се разчита на тях, за което съм доволен от няколко чифта Саломон, но и тях камъка ги яде. Не че се отказвам от Саломон, но те обувките си се хабят и за другата година, точно заради твоят проблем / същия имам - бързо изяждане на предната част/, ще пробвам ако го намеря в Бг най-уцеленият модел обувка за такъв тип ходене Доломит модел планински козел Idea :

със сменяема предна част на подметката, или предният още по-силен модел на Доломити - за котки , ако не -ще видя дали ми е удобен Гармонт Ферата. Ако не са ми удобни, ще взема един Бестард, който всички хвалят че освен здрави са и удобни.
Вто Окт 06, 2015 7:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 43, 44, 45  Следваща
Страница 22 от 45

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.