Здравейте ,
на 02.07.15г. се разходих до връх Модър (1992м).
На старите карти и на много снимки той често се бърка с връх Голица(1923м) , който е много по-атрактивен от Модър.
Докато си пиех кафето в култовата кръчма "Ефрейтор Щайнер" в с.Лилково ето гледката от прозореца:
Ето и поглед към върха от селото :
Върви се по коларския път за месността Хаджийца , където има ловен заслон:
От поляната на заслона се отклонява път в дясно .
Пътя не е почистен от падналите през зимата дървета , което е добре да не ви бръмчат разни "Жипове и АТВ -та" :
Пътя прави една змеица и след последния завой тръгнах нагоре по дерето .
Наклона е значителен , но се навлиза в борова гора и е хладно .
Замотах се малко и ето ме на върха :
Една боровинкова поляна на върха :
Последва слизане до същия път и продължаване по него до връх Белия камък (1736м).
Върха е с добра гледка към с. Лилково и има мащерка :
Слизането до селото направих по коларски път , който тръгва от северната страна на една обрасла поляна на 100 метра преди върха.
Казва се Бялата вода (вода не намерих , нито пък бяла).
Поглед към връх Свети Илия (1705м).
Завършвам с кадри от красотите по пътя към село Лилково.
Ето и поглед на целия масив :
Разходката ми отне 9 часа с много мотане,почивки,снимки и спокоен ход .
Колата и селото си ме чакаха окъпани в златиста залезна светлина :
А сега специално за Софиянци - една рядко срещана гледка "Църва и Москвиччч...." .
Нед Юли 05, 2015 10:49 am
ivailo.hr
Бе то и Голица не се знае точно кое е, ама карай. Според картите 1:50000 и 1:25000 е едно, а според 1:5000 е друго. Аз съм склонен да вярвам повече на последната.
Всеки сам може да прецени на кой от двата върха подхожда повече името Голица.
А иначе макар и правен с теслата, Москвичът е железен. Дето се казва можеш да оправиш повечето неща в него и с тел и ще те откара докъдето си тръгнал. Няма скапана електроника, дето като сдуха и ставаш пиян морков - например падат ти и четирите стъкла, когато завали дъжд и то не на какво да е, а на Мерцедес и то не откъде да е, ами от Балканстар.
Старата боя за маркировки също е желязна. Гледам някаква зелена марка на Модър, кой знае откога е и докъде е.
Сега по същество - в какво състояние е пътят за с. Лилково?
И накрая - поздравления за прехода и за снимките!
Пътя е добре , личи си че е пипнато тук там - става и за по-ниски коли.
А иначе половината е макадам - повече от 30 не съм вдигал.
От Коматево до Лилково разстоянието е 30км - взех го точно за 1 час.
Ако не ви се свиди колата де - някои мои познати карат джипове ,но извън асфалт не стъпват да не се повредят паркетните возила .
Специално за съфорумеца Пастушански скоро бяхме отбрана дружина (аз и жената) на почивка в с.Лилково .
Завързах запознанства и смятаме скоро отново да ходим натам .
Ще се обаждам.
То не е точно по темата ама гравитирахме около връх Модър и това си е мойта тема - та ще си пиша тука .
Качихме върховете :
Свети Илия (1705м) - изключителна гледка .
Минава се през параклиса Свети Атанас :
Важно е да не се пропусне отклонението :
Изглед на върха отдалече :
На другия ден посетихме връх Котките(1565м) :
Кота не намерихме .
Качихме и връх Еремийца(1557м) :
Тука имаше кота .
Здравейте,
На 01.09.2015г спретнахме една лека бруталия от която още ме болят краката.
Качихме връх Модър (отново) по следния маршрут -село Лилково - параклис Свети Атанасий - връх Свети Илия 1705 метра - месността Хаджийца -връх Свети Атанас 1752метра - връх Модър 1992 метра - връх Белия камък 1736м - село Лилково.
Отне ни около 11 часа с много мотане и заобикаляне .
Идеята беше да се мине и през връх Свети Георги 1876м ,НО склоновете на Свети Атанас и хребета към Свети Георги бяха така гъсто обрасли и бодили ,къпини и коприва ,че се наложи да слезем до пътя и отново да качим връх Модър . Така загубихме доста височина .
Гледка от Свети Атанас няма - само паднали и изкоренени дървета .Кота също няма .
Около върха е доста по голо и затова е гъсто обрасъл с коприва и къпини - не е като Свети Илия и Модър ,където боровата гора е по гъста и се върви само по борови иглички. Малко под върха има гледки към с.Лилково .
Отново на връх Модър 1992м(Много ме е яд за тез 8 метра....).
Слязохме до вр.Белия камък .
Последва упражнение с бойна прашка .
Малко "Арт".
_________________ Избягвам употребата на БДО, ПКС, ИОМ, ИБПУ, ССОБ и телефонен способ ,но ми се налага !!!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети