ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До връх Ботев по Говежди рът

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
До връх Ботев по Говежди рът
Автор Съобщение
kartechar

Мнение До връх Ботев по Говежди рът Отговорете с цитат
Здравейте! Четох някъде, че има вариант от района на Видимското пръскало по Говежди рът да се излезне на седловината Маринка и от там - на Ботев връх. Възможен ли е този преход без специално оборудване и алпинистка подготовка? Ще бъда благодарен, ако някой колега, който е минавал маршрута, сподели впечатления за трудността и безопасността му. Полезни са и всички мнения и информация, свързани с темата. Благодаря!
Пон Юли 13, 2015 11:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Мнение Отговорете с цитат
По Говежди рът точно не съм минавал,но съм се качвал по съседния през Голям осрядък и Михова планинка.Точно когато излязохме на Маринка от Говежди рът излезе група от няколко човека между които имаше две по-възрастни дами.Едно от момчетата каза,че имало само една малка двуметрова скаличка която се изкатервала сравнително лесно ,иначе нямало друго препятствия.Щом и по-възрастни жени са го преодоляли, значи би трябвало да няма никакъв проблем за повечето хора. Very Happy
Пон Юли 13, 2015 2:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kartechar

Благодаря Ви за своевременния отговор! А как е маршрутът през Голям Осрядък и Михова планинка?
Вто Юли 14, 2015 8:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Труден , няма сложни в техническо отношение участъци, но е стръмно .Около Михова планинка имаше места където драпахме и с крака и с ръце.Пътека съответно няма и само по усет и ГПС.Иначе след като се излезе на Голям Осрядък вече е обзорно и има гледки чак докато стигнеш до Маринка.Излиза се на чешмата под заслона. Very Happy Ако искате да походите из района,препоръчвам като по-интересен марш рут тоя покрай Видимско пръскало.За него обаче трябва да разполагате с ГПС или да познавате района.
Вто Юли 14, 2015 9:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kartechar

Благодаря! Аз по принцип съм малко пишман планинар - не че съм кекав и не мога да ходя, но нямам достатъчно опит по планините. Просто притежавам вила в Априлци и имам желание да пообиколя и опозная района, но по маршрути, които не са тривиални /като пример х. Плевен - Ботев връх/. Затова ми представляват интерес мненията на хора като Вас, които познават района и са ползували нетрадиционни маршрути. Естествено, аз няма как да се сравнявам с обръгнали планинари, но все пак на база информацията за маршрутите, бих си избрал такъв, съобразен с възможностите ми и с тези на придружаващите ме хора. Поздрави!
Вто Юли 14, 2015 10:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
planinar

Мнение Около Михова планинка Отговорете с цитат
НИКОЛАЙ Т. написа:
Труден , няма сложни в техническо отношение участъци, но е стръмно .Около Михова планинка имаше места където драпахме и с крака и с ръце.Пътека съответно няма и само по усет и ГПС.Иначе след като се излезе на Голям Осрядък вече е обзорно и има гледки чак докато стигнеш до Маринка.Излиза се на чешмата под заслона. Very Happy Ако искате да походите из района,препоръчвам като по-интересен марш рут тоя покрай Видимско пръскало.За него обаче трябва да разполагате с ГПС или да познавате района.

НИКОЛАЙ Т., би ли споделил ГПС тракове за Голям Осрядък и „по-интересен маршрут покрай Видимско пръскало”. Предпочитам да избегнем ходенето „по усет”, че не се знае, къде ще ни заведе усета. От известно време оглеждаме района и ако е рекъл господ, ще ходим скоро натам.
Вто Юли 14, 2015 11:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

planinar изпрати ми на ЛС твой имейл и ще ти пратя двата трака. Very Happy
Вто Юли 14, 2015 12:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
planinar

Ето, какво казва НИКОЛА КОРЧЕВ по въпроса:
Цитат:
Говежди рът, който се спуска на североизток от превала Маринка, е съвсем лесно проходим. От него добре се вижда Видимското пръскало на изток и Миховата планинка на запад.

Сря Юли 15, 2015 12:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ceckoguide

Аз мога да пусна трак за през Михова планинка, много приятен маршрут, като на едно място има 2 траверса малко по-опасни за неопитни хора и е хубаво с едно 20 метрово въже да се направи траверса.

Чет Юли 16, 2015 9:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
planinar

Мнение трак Голям Осрядък Отговорете с цитат
Аве, пускай. Въпреки че, въже няма да носим (не знаем какво да го правим, освен да го носим), а и опцията да откатерваме, не е желателна. Аз се ентусиазирах, от мнението на НИКОЛАЙ Т., че „няма сложни в техническо отношение участъци”
Чет Юли 16, 2015 11:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Ние когато минавахме през Голям Осредок и Михова планинка,никъде не сме се катерили и въже не ни е трябвало.Имаше само стръмни улеи където включихме и ръцете. Very Happy
Чет Юли 16, 2015 12:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kartechar

Днес се разхождах в подножието на Марагидик и от една ливада с чакала и хранилки загледах Говежди рът и Голям осрядък с Михова планинка. Определено Говежди рът ми изглежда по-полегат и удобен за изкачване. Гледайки от източната страна, направо се чудя как може да бъде изкачена Михова планинка ? Откровено казано, аз изпитвам страх от височините и гледайки зъберите в горния край, направо взех да изпитвам стомашен дискомфорт Shocked !
Чет Юли 16, 2015 8:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.