здравей, Сия,
за твоето питане май инфо можеш да намериш в предната темичка http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=219
За две годишното дете не съм сигурна, нямам опит с ходене с деца, ама иначе съм виждала разни родители да водят децата си, не е трудно
Пон Сеп 03, 2007 2:19 pm
сия
благодаря ти. аз ги прегледах, но проблемът ми е, че никъде не намирам информация дали с лека кола може да се стигне до там. мен ме притеснява малката, но докъдето стигнем. няма да си поставяме цели. дори и малка разходка извън града ще е добре дошла.
Пон Сеп 03, 2007 2:47 pm
krokgena
Тази снимка в началото е от езерата по време на съборните дни на Бялото братство и наистина е доста населено,но също така е страшно весело и интересно!Аз съм била на палатков лагер там и колкото и да изглежда като катун след като се преустанови лагера всичко се изчиства и след това съм убедена, че няма да се намери нито една хартийка!Още повече ,че доре специално се организират почиствания на всичките езера!
Нед Фев 10, 2008 4:43 pm
Da Luz
Така е! След тях не остават боклуци.
Но не знам при тая висока концентация на народ не са ли проблем някой други естествени човешки дейности...или може би, членовете на бялото братсво са твърде извисени за да отделят материални субстанции подобно на нас нисшите същества. Ако е така - , крокгена
аууу
да, мн се неприятни тия стълпотворения на езерата, през 3 крачки "добър ден", няма грам спокойствие цяло лято, до раздела си е "витошка" нон стоп, не само за дъновистките събирания. но не съм виждал найлонови чантички и опаковки из района, което е добре може би. на "окото" вдясно хваща една пътечка без маркировка към отовица и само след 10 мин отново си става рилска пустиня. а и самата отовица е хубав връх. от другата страна на долината, вдясно от калините тръгва друга едва забележима пътека през поличите. в циркуса на големия полич е невероятна пустош - рядко обитаемо място с две фантастични езера, където аз обаче се загубих в стремежа си да хвана пряка пътека до реката и да сляза на бистрица. след 4 часово обикаляне напосоки на този наистина райски циркус се качих обратно горе на билото и обратно надолу почти по тъмно ме приютиха пазачите на язовир "Калин", за което съм много благодарен навеки на такива добри хора от с. Пастра. и кюфтета имаше дори. просто чудо. с удовослтвие бих показал снимков материал ама ми откраднаха фотото преди сваляне. така че просто препоръчвам маршрута като алтернатива на "езерата".
Вто Май 13, 2008 3:32 pm
krokgena
Така относно естествените човешки нужди се изграждат на специално определените за това места тоалетни!Тези тоалетни се поддържат през цялото време и не се позволява пускането на хартийки и тем подобни , а всичкия боклук се събира и с коне се превозва долу до контейнерите!След приключване на събора се зариват тоалетните - но тук вече не знам точно по какъв начин!Така че да се запази максимално чистотата на това за мен свято място! А относно навалицата и на мен ми е по-приятно когато е по-уединено , но всеки има право да отиде там!Все пак в случая целта е не просто планинарство, трекинг , а организирането на духовна школа!
Пон Авг 04, 2008 11:28 am
Явор Митев
Това е ежегодният събор на дъновистите - не се ядосвайте, така както са завзели всичко, така след като приключат, до шушка почивстват всичко около себе си. Правих навремето репортаж за тях и хижарят се шегуваше, че август месец района е най-чист.
Те са безобидни...
Пон Авг 04, 2008 11:46 am
Da Luz
Така е. Стълпотворението на дъновистите е последния проблем на Рила. Чудя се само защо не взимат отношение по други проблеми - от които би трябвало и те да са потърпевши
Срещи с дъновистите
Преди години ми се случи да мина през лагера на дъновистите ден-два след техния събор. Обикалях нагоре-надолу с единствената цел да разбера къде са им боклуците. Е, не открих дори хартийка от бонбон! Били са вероятно хиляда души, но всичко си бяха взели обратно. А за тоалетните им - това си остана тайна за мен.
Една друга година пък бяхме опънали палатката малко над Чанакгьол. На сутринта ни събуди цигулка, която свиреше край езерото. Някой ще каже: "И тук няма спокойствие!" Аз пък си казах: "Я, тук наистина има хармония!"
Едва ли сред вас има толкова възрастни, които да помнят дъновисткия квартал, където сега е руското посолство. Щом съм бил дете, значи ще да е някъде около 1950-1952. Там е останал само гробът на Дънов. А тогава стояха малките им къщи и черквата, в която се молеха със затворени очи под звуците на цигулка. До черквата имаше столова, в която по обяд можеха да ядат и външни. Водил ме е дядо ми да ям зелеви сърми (постни, естествено!). А по пътя през гората - дебел, ослепително бял сняг. Днес подобни картини могат да бъдат само видения!
Пон Авг 04, 2008 3:44 pm
pepino_bg
Пон Авг 04, 2008 10:36 pm
Сотиров
Айде на сладоледо!
Пепино, къде го ядем сладоледа? Под Харамията ли?
Вто Авг 05, 2008 9:40 am
Kat
Re: Айде на сладоледо!
Сотиров написа:
Пепино, къде го ядем сладоледа? Под Харамията ли?
Жегите напоследък са доста големи, та може да се вземе едно сладоледче и да се топнем в някой езерце, за допълнителна разхлада.
Вто Авг 05, 2008 10:03 am
Gamina
Хех и сладоледче
В събота-неделя ще съм там, ще докладвам как е лудницата и има ли органични остатъци тук-таме
_________________ Няма човешко сърце, което да не замре пред величавото мраморно чело на Вихрен, няма душа която да не се възхити от разнообразието и багрите на пиринските гори, няма памет, която да забрави многогласните песни...
Чет Авг 07, 2008 2:08 am
Gamina
Панаира си е там, а лифта се строи с пълна пара . Вчера имаше задръстване на пътеката между езерата. Зададе се дъжд и народа се разбяга, иначе беше фраш. Сладоледа също си е там на Трилистника Даже двама от моите хора го дегустираха. Палатковия лагер не беше фрапиращо голям, шаренееше се отдалече, но не бяха като на снимката в началото на темата (има време до 20ти да се съберат - тогава им е събора). Органичните отпадъци на всичкото лагер - или в околния храсталак доколкото го има, или в тоалетната на хижата - влизане вътре с противогаз Не искам да знам как се почиства тая септична яма просто
Иначе като разходчица не беше лошо, въпреки цялата паплач. Днес сутринта се оцъклих в 5.30 и докато си пиех чая пред хижата се чудех дали да не скокна за дъждобрана и гетите и да ида до Харамията (снощи солиден дъждец се изсипа ), докато се начудя се плъзна една мъгла и скри всичко, после си разбудих хората и към девет и нещо потеглихме. Мъглата се вдигна чак по обяд, когато тръгвахме от Скакавица към Пионерска да си приберем возилото. Гъста и досадна.
Рибното:
Сладоледа (замазана е и не се чете, но на табелата пише: Сладолед от 0.50 до 2 лв.)
И настъплението на мъглата:
И едно тъпо въпросче - върха с многото пирамидки до Сълзата - това ли е Езерния връх, понеже на моята карта го няма нито като име, нито като кота.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети