вчера слязох от х. Ехо към с. Христо Даново /през Дългата поляна / и бях неприятно изненадана от липсата на маркировка към селото. Въпреки че маршрута е показан на карта и хижарят на Козя Стена каза, че е маркиран не видях никъде маркировка и само ориентацията ни по карта и интуицията ни ни вкара в правият път.
Минавам за първи път от там и не знам как е било преди, но сега след Паниците /сечището/ където се разделя пътя и свършва рядката колова маркировка, която води от х- Ехо към с. Розино - надясно за Розино, наляво за Христо Даново / там дори табелата за Христо Даново е изкъртена / нямаше никаква маркировка. На сечището има пет пътя, като на правилният има табела "НЕ ВЛИЗАЙ - ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ" След 1/2 километър се натъкнахме на синята маркировка, която води от Розино към Козя Стена, а жълта за Христо Даново не видяхме. Добре, че случихме на време -слънчево и ясно и имахме карта с нанесената пътека, че успяхме да стигнем до селото без изгубване.
Пон Юли 06, 2015 10:34 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3385 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Здравей, dar4o,
а сега си представи същата ситуация - слизане от хижа "Ехо" към Христо Даново, само че зимата и замръкване в края на коловете и търсене през нощта на правилния път.
Пон Юли 06, 2015 12:55 pm
dar4o
stefan_iliev38 написа:
Здравей, dar4o,
а сега си представи същата ситуация - слизане от хижа "Ехо" към Христо Даново, само че зимата и замръкване в края на коловете и търсене през нощта на правилния път.
Ако знаех, че е ще седим 20 мин на разклона и ще се чудим кой път да хванем без да знаем правилният или не, нямаше да слезем от там. Никой не видяхме по този път, освен един моторджия, който беше оставил мотора си в подножието на Юмрука и после профуча покрай нас някъде на Дългата поляна )
За ПП - то ... маршрута отлежава, съмишленците нещо ги е ударил мързела и не им се трамбова толкова много
Тези малоумници от НПЦБ трябва да ги измете някой най-накрая. Там няма управия. Като им писах дайте да помогнем с маркировката какво направиха. Дадоха двете магистрали над х.Плевен, щото там минават най-вече хора и да не ги плюят. За другите нищо. Всеки ден някой се оплаква за нещо в този Балкан. А колко хора казаха, че са им писали за разни проблеми и няма отговор даже. Трябва да се подходи към тях по друг начин. Поне да не им е скучно. Ама нямам време в момента.
Вто Юли 07, 2015 1:04 pm
НИКОЛАЙ Т.
Стига сте се опоаквали ами си купете ГПС-си и не се занимавайте с маркировките. Като ходих тия дни от Миджур до Ком и нямаше и един метър маркиран, да не съм се загубил.За съжаление и туризма като повечето хобита изисква сериозни вложения.
Вто Юли 07, 2015 3:11 pm
dar4o
НИКОЛАЙ Т. написа:
Стига сте се опоаквали ами си купете ГПС-си и не се занимавайте с маркировките. Като ходих тия дни от Миджур до Ком и нямаше и един метър маркиран, да не съм се загубил.За съжаление и туризма като повечето хобита изисква сериозни вложения.
Ходя в планината предимно лятото - я се събират десетина ходения за по два дена, я не и досега не ми е бил нужен джипиес, ъ пък тела ми е с уин и няма орукс мапс за него Пък и съм свикнала да разчитам на маркировката
Както казах в "оплакването" си -ако не бяха ме подвели, че има маркировка нямаше да сляза от там, а към Клисура / там дали има маркировка /
Вто Юли 07, 2015 3:33 pm
НИКОЛАЙ Т.
Не го вземай навътре,не го казвам с лоши чувства.
Вто Юли 07, 2015 3:57 pm
dar4o
НИКОЛАЙ Т. написа:
Не го вземай навътре,не го казвам с лоши чувства.
Споко - не го.
Вто Юли 07, 2015 4:05 pm
Todor
НИКОЛАЙ Т. написа:
Честно да си кажа - имам GPS от май 2012г. Преди това доста немаркирани пътеки съм минал и в Балкана и в Западни Родопи. Иска повече предварителна подготовка с разглеждане на карти, сателитни снимки и внимание по пътя.... Ама трябва и да го влече човек. Познавам хора, които искат да се движат без напрежение по маркирани пътеки, а познавам и такива на които това им е скучно... Все пак където има маркировка трябва да е на ниво!
За тази пътека(то си е черен път,де) не съм сигурен че някога е била маркирана...и аз съм я минавал но марка не е имало-даже останки от нея(е,минавал съм я с гпс )
Жълтата боя си е долу по Дамлъ дере и стръмно се качва накрая в основата на в.Кавладан
Ходя в планината предимно лятото - я се събират десетина ходения за по два дена, я не и досега не ми е бил нужен джипиес, ъ пък тела ми е с уин и няма орукс мапс за него Пък и съм свикнала да разчитам на маркировката
Както казах в "оплакването" си -ако не бяха ме подвели, че има маркировка нямаше да сляза от там, а към Клисура / там дали има маркировка /
Към Клисура през Розинската мандра е наскоро подновявана маркировката (2-3 г) и е много добра
Сря Юли 08, 2015 9:43 am
EXIIIT
Ми така е, губят се хората и се объркват......саглясен съм. Ми като само драскате тука в тоя форум, пък една пътека не сте маркирали. Ми млади хора сте, засрамете се, организирайте се, съберете се, маркирайте някой пътека. САмо знаете да давате съвети.....аааа!! Почистете някъде, направете нещо, пейка, маса, чешмичка, кой да я свърши тази работа, БТС ли?
Сря Юли 08, 2015 10:13 am
Mariana1000
dar4o, на коя карта сте гледали жълтата маркировка, на тази на Домино ли?
Все пак има една жълта марка, макар и единствена, там където пътеката се разделя с тази за Розино. Което ме кара да мисля, че е имало намерение да се направи, но не е ясно поради каква причина това не е станало. Защото стари марки няма, колкото и да са се изличили, все е щяло да остане нещо, но нямаше, а не е като да не сме търсили и да нямаме умения да откриваме такива.
Знам че не могат хижарите да насмогнат с всичко, но по принцип имат ангажимент с маркировката. За съжаление в някои случаи дори не знаят какво трябва да се оправи, щом са твърдели, че маркировка има. Иначе разстоянието, което трябва да се маркира не е много, един ден работа и кутия и половина боя. Освен това не е в границите на НП Централен Балкан и разрешение от тях не трябва. Само два три пъти внимателно четене на правилника за маркировката и внимание, че страшно трудно се изличават грешно поставени марки...
Един GPS е равен на 100 кутии боя
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Сря Юли 08, 2015 3:48 pm
irina
Бях писала преди години, а може и да не съм....тази пътека умишлено не се поддържа. Казаха ми "за да остане района както си е бил едно време" Има достатъчно пътеки към хижа Ехо. Ееее, то минава се и сега при добро желание, на места в долната част е доста изровена..но горе си търчат глигани Може би за това се заличава маркировката.
Сря Юли 08, 2015 10:27 pm
edechevaa
Аз съм от "туристите ", които от респект, неопитност и ходене сами с дъщеря ми /16 годишна/ търся винаги маршрути с добра маркировка. В събота сутринта тръгнахме от хижа Хайдушка песен _ хижа Козя стена и отседнахме на Ехо. В неделя тъй като колата я оставих на Хайдушка песен се прибрахме през връх Ушите , НО след Ушите влизайки в гората се " губи " маркировката. За щастие времето беше хубаво и за разлика от мен дъщеря ми запази самообладание.
Трябваше да получа този урок, защото миналото лято оставих колата на хижа Вихрен и се разходихме седем дни в Пирин, но бях с карта и Пирин е отлично маркиран _ такива " туристки" като мен се губят, защото реших че съм планинар.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети