Мислещ защо така с лошо към химията? Ние имаме добри химици и аз им вярвам. Колко е вредно не знам, но се храня с "вредни" храни.
Края на юни минах преглед, докторката подскочи от кеф, от резултатите.
nabludatel50 написа:
4.Огинчето......виж в Плановете за управление на резерватите .......значи хиляди овчари могат законно да се секат с кубици клек за отопление, да пасат , да варят/ на огньове става, отиди и виж до мандрата до Чаирските езера или на Пилинска Бистрица мандрите , всички така правят кашкавал и сирене/ всичкото хижи си секат с резачки, аз не мога от сухи съчки 4-5 огинчета в годината да си направя.....е тая държава повече тяхна ли е отколкото моя? Отиди и на Валявишките езера да видиш какво значи сеч на клек и огньове в огромни размери от близките на Парковата охрана.
5. Без кафе сутрин не мога, в цивилизацията даже не пия навън дома щото навън е лошо усещам го по стомаха си , имам си еспресо машина в къщи и съм си свикнал определена марка кафе, две еспресо сутрин...Обаче в планината нема как.
Аз не претендирам да водя някакъв много чист начин на хранене, просто споделих какво ми пасва.
Виж сега, не те храня, ама тук много не си прав. Всеки обект в национален парк има квота. Не казвам, че не нарушават правилата, но в общи линии спазват разпоредбите. Дори има случаи в които стопаните на обекта да загубят част от квотите, които им се отпускат, защото не могат да се организират. Темата е сложна, но не си прав.
А кафето. Това е сложна напитка, повече помага от колкото вреди. Отделно от това кафето е като любовта. Колкото повече консумираш, искаш повече. И така се увличаш. Това е научно доказано. Аз съм фен на кафето. И като тактв мога да ти дам съвет да не се наливаш само с кафе. Колкото повече кафе, толкова повече вода трябва да пиеш. Кафето кара бъбреците да работят. Те са единственият орган, който колкото повече работи толкова повече се разтоварва. Водата ти трябва да спомогне на бъбреците да не работят на празен ход. Като пример да ти дам една водоструйка. Водата минавайки през нейната помпа не само се нагнетява, но и охлажда самата помпа.
Във форума има доволно лекари, те могат да ме коригират.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Нед Юли 05, 2015 7:55 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1983
За кафето .....хубаво кафе-еспресо, има две-три марки в България добри/ Лаваца не е от тях /има много ободряващ и тонизиращ ефект. А и аромата , каймака ..... затова съм си взел проф.машина в къщи, но си позволявам само две кафета сутрин, но от такова качество, че постепенно се хванах, че вече отказвам и никъде не пия кафе навън в заведение. Ако човек е спал следобяд и не може да вдене / случва се / също едно еспресо, но не след 18 часа. Еспресото не качва и кръвното налягане, за разлика от вареното шварц кафе.
Колкото до квоти и паркове......отиди на Валявишките езера които не са парк а даже резерват ,август месец,с бинокъл, че иначе ако им влезеш във владенията ще отиде на бой , и виж колко народ са, какви биваци са опънали като ротно учение, с какви методи се лови риба, моторни резачки, натрупан нарязан клек, клади а не огньове и на какво е заприличала цялата местност.
Сходни такива примери....да ми плащат може енциклопедия да стане.
Пон Юли 06, 2015 3:26 am
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Отскоро взимам какаови зърна и мисля, че са добра храна по време на преход. Проблем е, че са доста здравословни и е възможно на повечето хора да не им харесат.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Регистриран на: 28 Юли 2010 Мнения: 2796 Местожителство: София
nabludatel50 написа:
Общо взето, карам само на риба тон през цялото време, по една на обяд но първия ден, малко домати или сирене, но не много , всяка солена храна много зле се отразява при дълго натоварване.
Аз пък винаги съм си мислела, че трябва да се яде солена храна, заради водно-солевия баланс. Като правим дълги преходи всеки път си нося сирене и с тази цел, освен че го обичам и мога да го ям с всичко Например много добре ми се отразява закуска в планината от хляб с масло и сирене Има трите ми любими съставки - хляб, мазно и солено
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Юли 06, 2015 9:12 pm
Ilko
Регистриран на: 16 Яну 2013 Мнения: 216 Местожителство: България
Mariana1000 написа:
nabludatel50 написа:
Общо взето, карам само на риба тон през цялото време, по една на обяд но първия ден, малко домати или сирене, но не много , всяка солена храна много зле се отразява при дълго натоварване.
Аз пък винаги съм си мислела, че трябва да се яде солена храна, заради водно-солевия баланс. Като правим дълги преходи всеки път си нося сирене и с тази цел, освен че го обичам и мога да го ям с всичко Например много добре ми се отразява закуска в планината от хляб с масло и сирене Има трите ми любими съставки - хляб, мазно и солено
Мислещ защо така с лошо към химията? Ние имаме добри химици и аз им вярвам. Колко е вредно не знам, но се храня с "вредни" храни.
Края на юни минах преглед, докторката подскочи от кеф, от резултатите.
nabludatel50 написа:
4.Огинчето......виж в Плановете за управление на резерватите .......значи хиляди овчари могат законно да се секат с кубици клек за отопление, да пасат , да варят/ на огньове става, отиди и виж до мандрата до Чаирските езера или на Пилинска Бистрица мандрите , всички така правят кашкавал и сирене/ всичкото хижи си секат с резачки, аз не мога от сухи съчки 4-5 огинчета в годината да си направя.....е тая държава повече тяхна ли е отколкото моя? Отиди и на Валявишките езера да видиш какво значи сеч на клек и огньове в огромни размери от близките на Парковата охрана.
5. Без кафе сутрин не мога, в цивилизацията даже не пия навън дома щото навън е лошо усещам го по стомаха си , имам си еспресо машина в къщи и съм си свикнал определена марка кафе, две еспресо сутрин...Обаче в планината нема как.
Аз не претендирам да водя някакъв много чист начин на хранене, просто споделих какво ми пасва.
Виж сега, не те храня, ама тук много не си прав. Всеки обект в национален парк има квота. Не казвам, че не нарушават правилата, но в общи линии спазват разпоредбите. Дори има случаи в които стопаните на обекта да загубят част от квотите, които им се отпускат, защото не могат да се организират. Темата е сложна, но не си прав.
А кафето. Това е сложна напитка, повече помага от колкото вреди. Отделно от това кафето е като любовта. Колкото повече консумираш, искаш повече. И така се увличаш. Това е научно доказано. Аз съм фен на кафето. И като тактв мога да ти дам съвет да не се наливаш само с кафе. Колкото повече кафе, толкова повече вода трябва да пиеш. Кафето кара бъбреците да работят. Те са единственият орган, който колкото повече работи толкова повече се разтоварва. Водата ти трябва да спомогне на бъбреците да не работят на празен ход. Като пример да ти дам една водоструйка. Водата минавайки през нейната помпа не само се нагнетява, но и охлажда самата помпа.
Във форума има доволно лекари, те могат да ме коригират.
Не се хващай за конкретното. Хубаво е да се чете, пък всичко другото е следствие, кой до където го разбира.
Конкретно: не точно за кафето, споменах продуктите на концерна Нестле, но това е една огромна тема и не ми се захваща. В интернет е изписано много за това.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юли 07, 2015 12:27 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1983
Водно - солевият, електролитен баланс в кръвта е важен . В България обаче се яде много сол индиректно - чрез хляба, и всякакви други храни особено месни , ядки и какво ли не , тъй като производителя слага в продукта 1 кг сол за 20 стотинки, която поема или задържа още по 3 литра вода и ето ти хубавата печалба на крайният производител. Като и физиолог бих ви казал, че 6 грама общо в храната на ден за 70 кг тегло е оптималният вариант. Това е официално изследване .
Конкретно на въпроса: с рибата тон в консерва се поема доста сол и така си ззимам солта в планината, и то хубава морска, а не хималайска която е мода, едно менте за големи наивници. Всеки обаче има навици. Някой като дете ако е научен да ръси със солницата, продължава и така през живота, гледам ги по заведенията, без да е опитал яденето директно хваща солницата, говори ръси ли ръси .... Аз например не използувам солница, имам една от 2007 год. Солта ти променя вкуса на самата храна. Но това е само мое мнение, кой както му харесва така да си кара, няма лошо.....Пушенето е лошо, солта не толкова.
Водно - солевият, електролитен баланс в кръвта е важен . В България обаче се яде много сол индиректно - чрез хляба, и всякакви други храни особено месни , ядки и какво ли не , тъй като производителя слага в продукта 1 кг сол за 20 стотинки, която поема или задържа още по 3 литра вода и ето ти хубавата печалба на крайният производител. Като и физиолог бих ви казал, че 6 грама общо в храната на ден за 70 кг тегло е оптималният вариант. Това е официално изследване .
Конкретно на въпроса: с рибата тон в консерва се поема доста сол и така си ззимам солта в планината, и то хубава морска, а не хималайска която е мода, едно менте за големи наивници. Всеки обаче има навици. Някой като дете ако е научен да ръси със солницата, продължава и така през живота, гледам ги по заведенията, без да е опитал яденето директно хваща солницата, говори ръси ли ръси .... Аз например не използувам солница, имам една от 2007 год. Солта ти променя вкуса на самата храна. Но това е само мое мнение, кой както му харесва така да си кара, няма лошо.....Пушенето е лошо, солта не толкова.
То в България и много шкембе се яде, това прави ли го вредно?
В сектора Обществено хранене се готви безсолно, за да може клиента да си го нагоди на сол. Изглежда хората, които солят без да опитат знаят това. Не напразно солта е вторият най-ценен ресурс в света.
Намали здравните предавания, вредни са за здравето! Особено д-р Папазова.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Вто Юли 07, 2015 9:11 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1983
Дидоген, усещам известна доза неприязън и лична категоричност към насрещната страна да прави някакви действия.... към мнения, които съм подчертал, че не ангажирам хората, ако проявят интерес да ги прочетат , да ги приемат или не. Добрият тон предполага да си правим майтапи, може и солени , но към трети страни или предмети , не лично към човека от форума изразил мнение.
Само информативно не че е кой звае какво,за друго може и да нямам познания, но дали разбирам от сол или не : професията ми е да продавам по 600-800 кашона Х 24 = 15 000 солници ежеседмично на всички вериги в България, малките магазини са хиляди , а само един хлебозавод ни ползува 22 тона/ 1 ТИР / седмично. В кухните на всякакви заведения за обществено хранене и кетъринги, се вра поне един път на три дни,не щото не искам да е повече, а щот са малки клиенти и не им се отдава много значение. Малки в смисъл не че ползуват малко сол процентно в ястията / тя там се ползува от кофи /, а е 50-100 кг месечно което не е оправдано като разход за нас за посещение, и се насочват към дистрибуторите ни. Но ако поиска заведение лично да се отиде, ходя и оттам мога да кажа че се слага навсякъде сол ив най-скъпите ресторанти, достатъчно и солницата на масите им не е нужна.
А какво е солта и как влияе тя на организма, се явявам на сериозни изпити след курсове и в иностранство не един път. Ако има кой да ме слуша, бих говорил два часа без прекъсване само за солта за пречиствателни инсталации. Един час мога да развивам теориите за солта в храните са кучета и котки.
Извинявам се на другите потребители от форума, с отклоняването от планинарските въпроси.Предлагам да се върнем към добрия тон.
Сега на темата:
Затова и ползувам тая риба тон, поне знам че солта е хубава, защото съм си я продал сам :lol:
В тази връзка мога да информирам планинарите тук, че това правителство направи нещо незабележимо, но с голямо отражение върху природата на България, може би под натиск на Евросъюза : солта за размразяване по първокласните пътища и магистралите, както и в големите градове е заменена с щадящи природата химикали на естествена основа, които се използуват в малки дози. Производителя ни нахока, че нищо не продаваме от пътищарската сол, а Македония стигала до 60 000 тона годишно. Не може да си представите колко сол се изсипваше по нашите пътища, която после влиза в реките и водоемите, това е основната причина за намаляване на рибата и въобще живота в тях, това солно замърсяване не се вижда и е голям бич. Неслучайно от край време всяка канавка на аутобаните във Федер.република отвежда до малки пречиствателни депа, край самия път.Останаха като клиенти само малки общини и частни фирми.
Е убу, няма да се обаждам. Но когато си доволен от нещо което си ползвал или начин по-който ти се отдава да направиш нещо, не отричай всичко друго.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Юли 08, 2015 2:51 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1983
не бе човек, не ме разбирай погрешно.....всеки си обича майтап по свой начин, а мнения приемам- като пример по -горе писах, че приемам забележката ви и Соломон вярно не са планински обувки, а по-скоро маратонки, някои от които стават за планина. Но точно защото уважавам мнеието ти, не бих те пратил да се учиш на каквото и да е в някое телевизионно предаване за изхухали старци като на д-р Палазова ли , ква беше. Не съм се засегнал никак, само дадох пример как неочаквано може да се окаже, че някой може би разбира повече от определена материя. В тази връзка, признавам също че и с твоя дългогодишен спортен опит, си много по-навътре в нещата от планинарството, отколкото аз, обикновен любител-ходач и може би некои от нещата които излагам, друг може да ги обори, което може би е и смисъла накоментарите тук - всеки стига до своята истина, на база преценка на опита изложен като факти от други хора.
Ако аз с нещо съм те засегнал, извинявам ти се , както и на колегите/колежките планинари.
Сря Юли 08, 2015 3:46 pm
Мунчо
Регистриран на: 24 Юли 2014 Мнения: 29 Местожителство: Столицата на хумора... хъ-хъ...
didogen написа:
Ilko написа:
Мариана - колко тежиш?
Спортно гадже е!
П.С. Ако ще заграждаш внимавай, че е и интелигентна. И номера не ѝ минават!
Ъкъм, с предълбоко уважение към колежката Мариана - на база на така поднесената информация съдя, че вероятно е темпорално обременена? То не, че аз не съм се съхранил непорочен до близо четиридесет лазарника...
п.с. Това е просто шега.
_________________ "Това се казва дърво, мама му стара - посадиш си го пред замъка и после 1500 години ти пази сянка..." Дънкан Маклауд относно Байкушевата мура
Последната промяна е направена от Мунчо на Пет Юли 17, 2015 10:38 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Юли 17, 2015 10:04 pm
tribaleo
Регистриран на: 27 Апр 2015 Мнения: 124 Местожителство: Sofia
Аз имах Соломон, който изкара 4 години и съм много доволен от него...но пак няма да си купя..просто това ми бяха първите. Бяла сол не трябва да се яде, и изобщо много сол като цяло...това го знаят всички. Рибата тон също трябва да се избягва защото има живак в нея.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 14, 15, 16Следваща
Страница 15 от 16
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети