Предотвратяване на запотяването на очилата
Чух че има някакви препарати с които се третират отвътре стъклата на очилата с цел да не се запотяват?
Някой може ли да предложи такъв препарат?
Пет Юли 04, 2014 3:20 pm
raider
Аз сега чувам за такова нещо,не мога да си го представя . Туристическите очила се запотяват много по вече и често от обикновените защото са конструирани да са по затворени за да не ти блести от никъде,ако сложиш и сенниците става чудо в горещо време . Потта кондензира и като няма откъде да излезе се втечнява на стъклата . Ти какви очила имаш ?
Има, но трябва да се поровиш. Предполагам по американски сайтове за екипировка. Изхождам от там, че те (американците) всичко обръщат на пари. Иначе може да питаш някой военен, поне за информация. С едни сапунчета мажат стъклата на противогазите. Но имай предвид, че съм служил в химически войски, където противогазът е част от униформата, но такива сапунчета съм виждал само на рисунка. Иначе съм учил за тях.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пет Юли 04, 2014 11:17 pm
toc
Регистриран на: 09 Юни 2013 Мнения: 76 Местожителство: Велико Търново
Виж в спортните магазини - течности против запотяване на плувни очила.
Съб Юли 05, 2014 12:34 am
joy_boy
сещам се, че като ходим да джугаме пейнтбол и пръскаха и бършеха стъклата с нещо /екипировката беше от организатора/. там също се запотяват доста стъклата - понеже трябва да бягаш и подскачаш с тях, че и навлечен с каска и дрехи и жегата е голяма.. погледни в магазини за такава екипировка..
_________________ Good Judgment Comes from Experience, but Experience Comes from Bad Judgment.
Съб Юли 05, 2014 10:42 am
ancho_anchev
Търси Cat Crap като това http://www.amazon.com/EK-10003C-Cat-Crap/dp/B002ZNA488, за съжаление в България не знам къде се продава. Ако намерите пишете или ако тръгнете да правите поръчка от някъде драснете едно ЛС, че и моята привършва .
_________________ Good Judgment Comes from Experience, but Experience Comes from Bad Judgment.
Съб Юли 05, 2014 7:01 pm
EXIIIT
В магазиите където се продава екипировка за гмуркане има различни варианти на спрейчета, течни, нанася се отвътре на стъклото на очилата - стои като филм не позволява да задържа вода и не прави конденз ,но не трябва да се пипат после отвътре ,че бързо се изтрива. Дерзайте
На този мурафет ме научиха сериозни гмуркачи-харпунджии в Гърция, с тежести, и плавници по над метър, както си му е реда.....асистирах им 5-6 дни, те се гмуркат без шнорхел, само на въздух в дробовете, избират някоя скала на дълбочина 5-8 метра и се скриват от едната й страна и чакат рибата да се завърти и да излезе при тях. Иначе няма улавяне на византийска риба, и тя хитра та хитра!
Аз плувах и гледах отгоре, с плавници и с маска, щото с много години можеш да привикнеш да слизаш така надолу, друго и ако са повече хора долу плашат рибата, и бях като базова станция за улов с два сака кръстосани през рамената - единия с риба, другия с октоподи, разделно иначе октоподите моментално излапват рибата
Та бех си взел едно спрейче , Марес / култова марка за водни спортове / ,малко и скъпо от магазини Експерт за тая цел - изпотяването на очилата за гмуркане.
Видях, че те просто плюят и размазват в стъклата на маската преди да я сложат . Питах ги, казаха ми че субстанция в слюнката има същия ефект и спрея е излишен. Същото се отнася и за скиорски и за слънчеви очила. А хората бяха с възможности, хич не се интересуваха от икономии . И спрея така го гледам отвреме на време като подреждам един шкаф, си седи вече....тогава беше Олимпиадата в Атина.
Последната промяна е направена от аngel на Съб Юли 04, 2015 11:05 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
На този мурафет ме научиха сериозни гмуркачи-харпунджии в Гърция, с тежести, и плавници по над метър, както си му е реда.....асистирах им 5-6 дни, те се гмуркат без шнорхел, само на въздух в дробовете, избират някоя скала на дълбочина 5-8 метра и се скриват от едната й страна и чакат рибата да се завърти и да излезе при тях. Иначе няма улавяне на византийска риба, и тя хитра та хитра!
Аз плувах и гледах отгоре, с плавници и с маска, щото с много години можеш да привикнеш да слизаш така надолу, друго и ако са повече хора долу плашат рибата, и бях като базова станция за улов с два сака кръстосани през рамената - единия с риба, другия с октоподи, разделно иначе октоподите моментално излапват рибата
Та бех си взел едно спрейче , Марес / култова марка за водни спортове / ,малко и скъпо от магазини Експерт за тая цел - изпотяването на очилата за гмуркане.
Видях, че те просто плюят и размазват в стъклата на маската преди да я сложат . Питах ги, казаха ми че субстанция в слюнката има същия ефект и спрея е излишен. Същото се отнася и за скиорски и за слънчеви очила. А хората бяха с възможности, хич не се интересуваха от икономии . И спрея така го гледам отвреме на време като подреждам един шкаф, си седи вече....тогава беше Олимпиадата в Атина.
Това искам да го видя, как ще си наплюмчиш очилата/ски маската при - 7 градуса. И много ще се смея, ама много!
Нед Юли 05, 2015 7:25 pm
pojarnikara
didogen написа:
Има, но трябва да се поровиш. Предполагам по американски сайтове за екипировка. Изхождам от там, че те (американците) всичко обръщат на пари. Иначе може да питаш някой военен, поне за информация. С едни сапунчета мажат стъклата на противогазите. Но имай предвид, че съм служил в химически войски, където противогазът е част от униформата, но такива сапунчета съм виждал само на рисунка. Иначе съм учил за тях.
Казал съм каквото знам, без да твърдя, че съм капацитет. Малко по-долу от цитираното мнение се чини сериозен отговор.
Нед Юли 05, 2015 10:05 pm
аngel
Дидоген, не споря, но цитираното от теб налагащо се при -7 гр.мазане е може би под1% от всички налагащи се мазания на от този тип. Опитах се да спестя на много хора купуване и носене на такъв спрей, в случаи на лятно, есенно и пролетно ходене, освен това много планинари от този форум може би са и делтапланиристи, колоездачи, бегачи и скороходци и още.... които също използуват очила от всякакъв тип, а при тях е важен всеки куб.сантиметър и грам багаж.
Всички тия фабрични спрейове също имат една малка капа, която е доста нестабилна и при носене в раница е голяма вероятността да изпадне и спрея да се размести , самонатисне и изпусне.
Да допълня, че даже и зимата това "оплюване" и изтриване / прави се няколко пъти последователно за по-добър ефект/ може да стане и в хижа или на заветно място по време на ходене, ниската температура не е проблемна, тъй като очилата поемат топлината на лицето и бързото сваляне и правене на това просто действие не е проблем .
В снежна буря,обледяването е такова, че самото сваляне на очилата е проблемно и никой и не помисля за спрейчета или каквото и да е . Тогава каквото си направил в хижата/бивака, това е.
За турове по Стара планина с лютите ветрове и бури където като гледам /Севлиево/твоето обиталище е близо,, предполагам че става такова обледяване и набиване на сняг, и предложеният от мен начин вярно е неприложим и трябва да се търси нещо по-професионално. За дами също не го препоръчвам, малко си е просташко.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети