Неделно до Налбант и Грънчар през езерата
Не е за вярване,но в неделя не валеше . След пропадането на планирания уикенд в планината, заради лошото време в събота, остана само неделята. И понеже толкова се бях навил да прекарам събота и неделя в тая част на Рила, в неделя се отправихме натам. То, само пътя до Нехтеница е 300км от София, но желание има ли, нема спиране. Жената като чу, че се готвим за Якорудските езера, веднага се присламчи към нас. То, затова и снимките са 300, утре ще ги редуцирам двойно, голям мерак за снимки има. В 6.15 вече бяхме на колата, в 20.30 вечерта си бяхме в София. Времето беше перфектно, ту слънце, ту облачета, лек вятър. Направихме едно кръгче от Нехтеница през Якорудските до Налбант и Грънчар и надолу към Нехтеница. По езерата беше приказно, това са ми едни от т.нар. най "top" езера във всички класации, особено Мъртвото. Тъкмо се качихме на Мъртвото и Г-н Налбант се показа от облаците. Цял ден почти никой, само като излязохме от улея, видяхме голяма група, която отиваше към Семково или Рибните. Постояхме доста на върха, има някаква магия на това място, обзорно и не ти се иска да си тръгнеш. А, преди нас се мотаеше на върха една козичка, сама. Изчезна по сипея надолу, към езерото, северно от върха. Слизахме бавно към Грънчар и почнахме да си берем от мащерката, както обикновено. И така почти до хижата, само дето, за малко да стане белята. Малко над хижата, Атанас не видя змията в тревата и за малко да обере и нея. Добре че се размина само със съскане и див скок, за миг си помислих че братчеда се е побъркал нещо.
На хижата се опънахме на леща и бира, и така се успахме, че не ни се ставаше. Тука сега ще напиша нещо за обслужването на хижата, нещо което по принцип не обичам да правя. Знам, че това не е работа за всеки, носейки и доста негативи, и много пъти страда и от липса на разбиране и необосновани претенции от страна на туристи. Но, бай Ангел си имаше работа, за малко ни обърна внимание, поздравихме се и разменихме няколко приказки. Момичето обаче, което ни обслужваше, не ни направи добро впечатление. Не държа да ме поздравяват, но когато ви питат през зъби какво искате, някак си не върви, след целия прекрасен ден, който си имал в планината. А ние сме хора, които изключително я ценим, давайки сърце и душа за нея. Надолу слязохме по пътя, беше спокойно, нямаше движение на коли и джипове. На Нехтеница вече ехтеше музика, чалгата беше на макс
Много добро машрутче , бравос !
И аз наскоро бях по тези места , от Рибното драпахме нагоре дирек към Суата вапа и след това пак Джанка , Грънчар и Нехтеница .
Беше преди около месец , съботно , на хижата имаше само двама чехи , пихме чай с бай Ангел и побъбрихме на спокойствие .
Може да ви е обслужвала някоя от дъщерите му (поне миналата година по това време те бяха там на хижата) , едната е малко особена на характер и имам съмнения , че на нея сте случили .
Вто Юли 22, 2014 2:10 pm
iozkan
Наистина е много хубаво, перфектно е за един ден, без да се преуморяваш, и много обзорно на билото. Хвърлих аз едно оче на вашата разходка, още преди няколко дни, много харесвам езерата . За момичето, няма какво да казвам повече, приключил съм темата. Не искам, нито ми е целта, темата да се превърне в препирня за и против. Даже, повече го написах, за да може въпросният човек, за когото се отнася, да види как изглеждат нещата отстрани.
Вто Юли 22, 2014 7:35 pm
irrrka
Здравейте, много ми допадна маршрутчето и мисля, ако времето позволи тази събота да се метнем до там. Питанията са ми следните - това време от 6,15 до 20,30 с умерен ход и спирания ли е /съдейки по снимките / и нагоре към върха има ли по-опасни и трудни участъци /отново съдейки по подробните снимки, ето-значи има полза /, т.к. сме с бебе в самар и ще се наложат почивки.
Сря Авг 06, 2014 1:33 pm
iozkan
Много късно видях написаното, от 5 дни не съм имал достъп с интернет, и така се живее определено по-добре. Имайте впредвид, че само пътуването до Нехтеница отнема 5 часа в двете посоки, а това никак не е малко, особено, когато след ходене, някой трябва да кара до Сф , и с малко дете...Иначе темпото е нормално, с доста почивки, бране на мащерка и т.н.
Единствено улея над Мъртвото езеро е доста стръмен, макар според мен, и сравнително безопасен откъм каменопади. Все пак не знам опита , и възможностите ви в планината. Успех!
Съб Авг 09, 2014 12:04 am
ДИАНА
Много хубаво кръгче, утре ще ти пробваме трака
Тази вечер сме на Трещеник и мисля да видя как е към Поленица и Сухото езеро.
Остава само времето да е като на снимките ви, че дозата дъжд и мъгла я взехме миналата събота старопланинско.
Някой ако види ухилиното ми лице в района - да не ме подмине!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Нед Авг 10, 2014 8:05 am
irrrka
Ние вече се завърнахме Тръгнахме рано рано и бяхме сравнително в добро време на изходната точка. Аз бях много амбициозна по отношение на маршрута, но знаех, че може да стигнем само до езерата, още повече, че имаше доста облачета. Стигнахме до пазача, който ни прецени, че не можем да стигнем дори до Синьото, а пък за върха съвсем..каза че и без бебе нямало да се справим...Тръгнахме към Мъртвото/наистина невероятно място!/, горе-долу видях откъде се минава за върха/идеята ми беше да минем през седловината за към Грънчар/, но и на КОвача и на Сухата вапа се бяха настанили черни облаци и се поотказахме-мъгла, пропаст и бебе са ми вече плашеща комбинация Тръгнахме да търсим как се стига до Синцото, като си мислех че има пътека от Мъртвото, но всичко забиваше в клекове Оказа се, че тр да се върнем към Рибното и от там да драпаме нагоре, което разбрах късно...изобщо тези два дни не ми вървеше нещо..
И една вметка-навихме се да тръгнем натам, защото искахме да избегнем чалгата на 7те езера, но пък да сме в Рила. За късмет, обаче две групички дойдоха на езерата да хвърлят въдиците, като едните и с джипа стигнаха до Рибното, опънаха масите с бирите, пушеха/едва ли си имат пепелниче/ и ловяха риба; другите стигнаха с колата до бариерата и се качиха чааак до Мъртвото, за да похвърлят въдицата..чудя се няма ли язовири, реки и езера в таз държава, че да идеш в резервата, където има сто табели, че е забранен риболова, да похвърляш Пък останалата им цигания не коментирам и то бяха само две групички, сигурно заради "лошото"време...
Е,та кръгчето го направихме...от Нехтеница-през езерата-Налбант-Грънчар(обяд)-Заврачица-нощувка.
Неска-през Манчо-Маришки-Близнаците-Мусала-обратно през Юрушки чал-на Грънчар(пак обяд) и-към колата на Нехтеница...
п.п.те май станаха няколко кръгчета...
п.п.2-има пряка пътека идвайки от Налбант към Грънчар преди Джанка-ако има интерес-мога да пусна трака
п.п.2-има пряка пътека идвайки от Налбант към Грънчар преди Джанка-ако има интерес-мога да пусна трака
Наскоро слизайки от Суата вапа към Грънчар излезе някаква пътечка слизаща от север по западното ребро спускащо се от Вапата към Джанка , по която не се реших да мина . Да не би някъде от билото да идва и тази от Налбант и от там съединявайки се пряко да слиза към Грънчар без да вие чак към Джанка ?
Наскоро слизайки от Суата вапа към Грънчар излезе някаква пътечка слизаща от север по западното ребро спускащо се от Вапата към Джанка , по която не се реших да мина . Да не би някъде от билото да идва и тази от Налбант и от там съединявайки се пряко да слиза към Грънчар без да вие чак към Джанка ?
Не знам дали е същата--на средата горе-долу между Вапата и Джанка-на около километър преди маркирания разклон. Ей го трака
http://dox.bg/files/dw?a=e85664212e
Не знам дали е същата--на средата горе-долу между Вапата и Джанка-на около километър преди маркирания разклон. Ей го трака
http://dox.bg/files/dw?a=e85664212e
Не е същата , тази от твоя трак въобще не съм я видял
Ами добра е -има каменни пирамидки и не се завира по гъст клек- може да се ползва за да не се върти чак през Джанка ако посоката е от/за Рибни езера...
Сътворихме и ний една неделна врътка по маршрута , напук на всички синоптични прогнози за мнооого дъжд и неподходящо време за висока планина . Изиграхме дъжда и го отпратихме нейде в други посоки , останаха обаче многото облаци и мъгливи отенъци скриващи от погледите ни голяма част от хубавите гледки , на които можеше да се насладим и по-пълноценно . Явно синоптиците добре бяха поуплашили народа , та освен млад чех и сподвижницата му , други люде нийде не срещнахме . На Грънчар също бе пусто , само бай Ангел с жена си и едната щерка , топлата леща ни се отрази добре при тях .
На тръгване от Нехтеница небето бе все още добре
На Мъртвото езеро всичко е спокойно , Налбанта бди от горе
над Суата вапа облаците заприиждаха
налазиха и мъглите над Рибното и Мъртвото
на Налбант мъглата бе всеобхватна
яз.Бели Искър съвсем за миг ни се открехна само
Грънчар
и ... облаци , облаци , тъмни облаци
Пон Юни 29, 2015 10:12 pm
horseman
Привет, да не отварям нова тема, бих искал някой да помогне с идеи. Планирам едно ходене на Грънчар с тръгване от Радуил. Проблема е, че не можахме да осовбодим три дни и първоначалните планове трябва да се променят, та трябва ми помощ за втория ден от прехода - накъде от Грънчар? Така както виждам нещата аз, вариант е към Мусала и слизане на Боровец. През Рибни до Кирилова поляна за един ден ми се струва като доста тегаво. В посока Семково не знам дали има възможност да се слезе за един ден, там не съм ходил, та ако може някой запознат да помогне с идеи накъде да се запътим от Грънчар. Групата е стабилна, опитни туристи, с GPS и т.н.
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Привет, да не отварям нова тема, бих искал някой да помогне с идеи. Планирам едно ходене на Грънчар с тръгване от Радуил. Проблема е, че не можахме да осовбодим три дни и първоначалните планове трябва да се променят, та трябва ми помощ за втория ден от прехода - накъде от Грънчар? Така както виждам нещата аз, вариант е към Мусала и слизане на Боровец. През Рибни до Кирилова поляна за един ден ми се струва като доста тегаво. В посока Семково не знам дали има възможност да се слезе за един ден, там не съм ходил, та ако може някой запознат да помогне с идеи накъде да се запътим от Грънчар. Групата е стабилна, опитни туристи, с GPS и т.н.
Към Боровец - най-транспортабилната дестинация е.
dobrifin написа:
Сътворихме и ний една неделна врътка по маршрута , напук на всички синоптични прогнози за мнооого дъжд и неподходящо време за висока планина . Изиграхме дъжда и го отпратихме нейде в други посоки , останаха обаче многото облаци и мъгливи отенъци скриващи от погледите ни голяма част от хубавите гледки , на които можеше да се насладим и по-пълноценно . Явно синоптиците добре бяха поуплашили народа , та освен млад чех и сподвижницата му , други люде нийде не срещнахме . На Грънчар също бе пусто , само бай Ангел с жена си и едната щерка , топлата леща ни се отрази добре при тях .
Браво на вас - мислех, че сте се отказали. Понякога първопричината помага
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети