ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Клисура - х. Ехо - с. Розино (25-26 юли 2009)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Клисура - х. Ехо - с. Розино (25-26 юли 2009)
Автор Съобщение
Gamina

Мнение Клисура - х. Ехо - с. Розино (25-26 юли 2009) Отговорете с цитат
Не че е нещо особено като ходене, но гледахме хубав залез Razz Освен това поставихме световен рекорд по бавно стигане до хижата. Ако си спомняте 25 юли беше обявен за най-горещия ден от началото на лятото. По тая причина между Клисура и Ехо се точехме около 10 часа. Главно на бързи прибежки от сянка на сянка и голямо мръхтене по сенките. Освен това боровинкарите бяха генерирали тонове боклук, та и със сметоизвозване се нагърбихме. На другия ден от всяка раница висеше поне по една торба.
Преди година някъде бях пак в района и не се качих на Юмрука заради мъглата, сега му се бях заканила, но не би Confused Когато стигнахме подножието му аз с още един-двама бяхме много напред. Мислехме да го качим и да слезем по коловете от другата страна, но се отказахме. Това ни беше и грешката. После и тея един-двама изостанаха и в крайна сметка аз седях блажено на биричка пред хижата, докато народа леко-полеко се точеше. Хижата се пукаше по шевовете. Ние се бяхме обадили 2 седмици по-рано и пак нямаше места за всички. Като казах на хижарката, че сме с палатки за малко да ме разцелува.
Пак там - на Ехо видях и човек с костюм, официални обувки и жълта раница. Наистина с костюм, наистина с обувки. Бил дошъл в тоя вид от Беклемето. На другия ден заслиза с групичката си към Розино Shocked Така и не разбрахме какъв му е случая, най-логичното обяснение беше, че сигурно е загубил бас и затова е тръгнал така. Ето го, снимката не е моя, надявам се другарчето да не се сърди.

Та така, опънахме си палатките, наснимахме залеза, хижарката ни показа огнището, прати ни в дерето за дърва... и от там нататък всичко тръгна наопаки. Докато мъжете още събираха дървата започна да духа силно, когато се върнаха вече се съмнявах, че палатките ще издържат. С всичкия си акъл ги бяхме опънали на едно по-равно място зад хижата, под Кавладан. Над пътеката от Козя Стена. Как да е, отидохме да вечеряме в столовата, където лудницата беше пълна. С половинката се изнесохме първи, имаше мъгла, за малко да окатеря Кавладан, вместо да се прибера в колибата. Тъкмо се унасях, а палатката се клатеше във всички посоки, когато другите се върнаха. Една от палатките (най-читавата при това) се била полу-сгънала. В просъница ги чувах какво правят и резултата беше счупена рейка. Прегрупирахме се както можахме, като в крайна сметка половината избягахме с чувалите в столовата, а другата половина останаха да обитават оцелелите 2 палатки. Не че ние много сме спали, но поне не духаше. Важното е, че на сутринта всички бяхме живи.

тази не е от наш'те

тези са оцелелите:

От там ясно - вятърът не спря, духа си ни почти до Розино. Заради него и не се качихме пак на Юмрука. Поне го впрегнахме на работа:

х. Козя Стена

Пък в Розино успяхме да намерим читава кръчма, и да ям най-яките панирани дробчета с чесън...
Съб Авг 08, 2009 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
irmelinda

Мнение Отговорете с цитат
Да допълня и аз с една две снимкиSmile)

Следващият път - живи умрели - качваме се на върхаSmile

Съб Авг 08, 2009 4:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Visoko

Значи се ходи в дерето за дърва... Smile .
Така си и знаех аз що е то туризмът - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=1063 Sad
Съб Авг 08, 2009 4:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
koce

Visoko написа:
Значи се ходи в дерето за дърва... Smile .
Така си и знаех аз що е то туризмът - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=1063 Sad

Чудесни снимки,особено на параклиса.Може ли малко инфо за параклиса,скоро ли е строен или е от време уно и само е ремонтиран малко?
Може ли снимка в по голям размер на последната снимка на параклиса,за да е сложа за тапет на работния плот с ваше позволение?Smile

твойта прелест,
ах, те имат край.
Нед Авг 09, 2009 2:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rosen_talov

Параклисът се казва "Света Троица" и е разположен на 1700 м.н.в. За момента до колкото има данни е най-високият на Балканския п-ов. Открит е лятото на 2005 година. Инициатор е Николай Керанов - дългогодишен хижар на х. Ехо, понастоящем арендатор на х. Васильов.
Пон Авг 10, 2009 12:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Hellfire
Гост

Снимките са много готини, а тия на параклиса, които е направила irmelinda направо Respect Respect Respect
Пон Авг 10, 2009 1:10 pm
irmelinda

тенкю, тенкюSmile

Значи за параклиса, не съм сигурна кога е строен. Миналата година стария хижар ми разказваше разни истории, че е строен от бивш хижар на Ехо, бил там 17 години (тука не съм много сигурна), а те били 17-тите хижари след негоSmile

Иначе на прима виста това ми попадна в нета:

Една статиика

http://bg.wikipedia.org/wiki/Света_Троица_(Ехо)

това горе е линка към википедията, ама нещо се инати и не иска да стане на линк както си трябв Evil or Very Mad

Пон Авг 10, 2009 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat

ръкопляскания много хубаво описание и снимки. Стара планина на таз светлина е ... Punk направо без думи.
А на irmelinda втората с кръста и залеза е супер.
ПОздрави и на двете Croc Croc Very Happy

Вто Авг 11, 2009 5:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ivailo.hr

Местожителство: София

Мнение гр. Клисура - х. Ехо и обратно Отговорете с цитат
Снимки от последната събота и неделя: https://picasaweb.google.com/110077264394701844198/910112013
Чет Ное 14, 2013 9:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rain

Местожителство: Стара Загора-София

...отдавна си знаем,че не е нужно да нося и тези 200-300 г. фотоапарат.На хората снимките винаги са по хубави! Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Чет Ное 14, 2013 11:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

rain написа:
...отдавна си знаем,че не е нужно да нося и тези 200-300 г. фотоапарат.На хората снимките винаги са по хубави! Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Те и хората така си мислят, нали съседната опашка винаги върви по-бързо. Very Happy Така, че носи го.

Иначе има и обективни причини, просто времето си беше много хубаво. Пък и района, който е снимал Ивайло е фотогеничен.

Пет Ное 15, 2013 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

ей, някой ми изровил древната темичка Very Happy
Много подходящо, утре тръгвам пак натам! Обаче в името на разнообразието - от Богой.

Пет Ное 15, 2013 1:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

Доколкото знам, въпросния параклис беше построен на или около мястото където през 1994г. умряха от студ няколко студента, тръгнали за 8 декември. Няколко седмици по-късно стана и драмата на Амбарица. Спомням си много добре тези инциденти, защото месец преди драмата на Ехо попаднахме там на идентична ситуация. Водихме огромна група ученици, които с изключение на неколцина, за пръв път стъпваха на планина. Учителят им обаче, и съответно шеф на нашия клуб, реши че проявата е напълно във възможностите на всички. На Розино с нас тръгнаха и няколко студента, на които тайно казах, че ако до 18,00ч не сме на хижата, да помолят Николай да слезе да ни пресрещне. Така и стана - падна гъста мъгла, никой нямаше осветление, заваля дъждо-сняг, групата се разкъса, с изненада констатирах, че силите на почти всички незапознати с терена, като по чудо свършваха точно на мястото на сегашния параклис. Може би се дължеше на обстоятелството, че до там си в гора и после за завет, но излезеш ли на билото, запотен и съответно уморен, лъхва те вятърът отсреща, усещаш студа и изведнъж установяваш, че силите ти са свършили. Там някъде в мъглата се появи Николай с голям пес подръка. Спомням си, че на хижата стигнах с около 5-6 раници над моята, влачейки-теглейки за ръка клетите им собственици. Точно месец след нашия инцидент се случи абсолютно същото. През цялото това време имах някакво смътно усещане, че около нас се върти нещо, но не можех да си го обясня. После по Коледа решихме да се качим на Амбарица през Сопот, но в последния момент организацията пропадна и ходихме на Джендема. Като се прибрахме, разбрах, че по първоначално планираното ни трасе, е тръгнала група от Кърджали, която е загазила около връхната част на Амбарица, и отново има жертви на студа... Та оттогава все ми се разминава на косъм, скоро ще станат 20 години.
Пет Ное 15, 2013 1:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Местожителство: Русе

mislesht написа:
rain написа:

Те и хората така си мислят, нали съседната опашка винаги върви по-бързо. Very Happy Така, че носи го.

Иначе има и обективни причини, просто времето си беше много хубаво. Пък и района, който е снимал Ивайло е фотогеничен.

Какво ли е да носиш 200-300 грама фотоапарат?!? Twisted Evil Де да имах и аз тези възможности!

Пет Ное 15, 2013 3:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gamina

То възможностите ги имаш, въпрос на избор Smile

Пет Ное 15, 2013 3:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.