Вчера имах щастието да заснема първата си светкавица за тази година. Снимката не е от най-сполучливите, но е интересна с това че се вижда ясно мястото, в което светкавицата среща Земята:
След отминаването на бурята направих още снимки от същата гледна точка с по-голямо приближение и установих че най-вероятно тази светкавица е попаднала върху мачтата на (вече бившия?) радиопредавател върху покрива на сградата на Фохар АД, която се вижда по-отблизо тук.
През последните 7 години понатрупах доста снимки на светкавици и бури, някои от които са достъпни тук. Ако наоколо има и други ловци на бури, би било интересно и те да споделят нещо от наблюденията си.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Юни 18, 2015 10:56 am
Todor
Здравейте! Интересен ми е метода на заснемането? Дълго време на експозиция с максимално затворена бленда? Или серийни снимки през 0,1 секунда ? Или изваждане на кадър от HD клип?
С удоволствие бих се включил, ако зная как
Здравейте! Интересен ми е метода на заснемането? Дълго време на експозиция с максимално затворена бленда? Или серийни снимки през 0,1 секунда ? Или изваждане на кадър от HD клип?
С удоволствие бих се включил, ако зная как
Начини има най-различни -- всички гореспоменати стават. Моя подход е може би най-бабешкия -- снимките са правени с един доста одъртял апарат (DMC-FZ15) в режим на непрекъснато снимане на отделни кадри докато има свободно място на microSD картата му. Този апарат не е особено бърз като брой кадри в секунда, та е нужен и малко късмет, за да се хване момент със светкавица (нейния живот обикновено е около 100 ms, тъй че ако апарата постига над 10 кадъра в секунда светкавицата би била "в кърпа вързана", доколкото този израз изобщо е подходящ). Иначе, един друг малко по-скъп вариант е да се използва устройство, което следи за поява на светкавица и праща команда на фотоапарата да снима в този момент, например като тези тук. Човек би могъл да си направи и сам подобно устройство -- не е особено сложно, един пример е даден тук.
Пет Юни 19, 2015 4:05 pm
ivailo.hr
Снимката е правена от приятел на мой приятел - изглед на запад от връх Шейновец.
Cb (Cumulonimbus) в действие...
Пет Юни 19, 2015 10:44 pm
Petya
Ето и една от мен - от бурята на 08.06.2014 г. (по 4-5 наведнъж падаха). Кофти е градския пейзаж отпред, но в такова време по-добре далече от тях да си.
В последния ден на юли Свети Илия беше на разходка над Пирин, а ние бяхме там за да я наблюдаваме. Избрахме си заслон Тевно езеро за прикритие достатъчно близо до небето. Денят започна със слаб дъждец още по изгрев слънце. Тътенът на далечни гръмотевици беше първото, което чухме в палатката на събуждане. Последва утринно затишие, което обаче не трая много дълго. Половин час преди пладне този облак сякаш изобразяваше вдигане на завесата преди следващото действие:
Записах приближаването на бурята на филмче, с много светкавици в него. Към края му могат да бъдат забелязани и зайчета по повърхността на Тевното езеро:
Следва кратък епизод, непосредствено преди началото на градушката, в който три късметлийки пристигат съвсем навреме в заслона, със светкавици по петите:
Изглежда много по-интензивна е била градушката в района на мраморното било и Спано поле. Минути по-късно изгря слънце и Вихрен се белееше доста повече от обичайното за август месец (снимката е и връзка към такава с повече детайли):
Брей! Как така не сме се видели на заслона!? За бях там на 29-ти, 30-ти и 31-ви.
На 31-ви сутринта хванах към х. "Пирин". Над Комитски чарк ни застигнаха големите пукотевици и пороя. Ледените топчета биеха с такава сила, че само дето не ни спукаха главите. Здрава градушка като тази от 10 години не ме е заварвала на открито в планината.
Периметъра на ледения дъжд е бил доста голям. В същото време приятели бяха на х. "Беговица", където също не ги е подминало. На 1-ви слизах към Рожен Мелник. До малко под Солунски предлап - над с. Сугарево, по земята се виждаха пресни листа, които градушката бе свалила от дърветата.
Брей! Как така не сме се видели на заслона!? За бях там на 29-ти, 30-ти и 31-ви.
Ние пристигнахме на 30-ти следобед и се отдадохме на следобеден сън в палатката, който неусетно продължи чак до сутринта на 31-ви, когато чухме първите далечни гръмотевици.
Speedy написа:
На 31-ви сутринта хванах към х. "Пирин". Над Комитски чарк ни застигнаха големите пукотевици и пороя. Ледените топчета биеха с такава сила, че само дето не ни спукаха главите. Здрава градушка като тази от 10 години не ме е заварвала на открито в планината.
Видяхме сутринта отдалеч една група, която рано-рано пое към дясната Кралевдворска порта -- сигурно сте били вие. Хубаво че сте били вече доста надолу когато бурята ви е застигнала, та поне светкавиците сигурно сте ги гледали не съвсем от близо. Мислех си за вас, когато се изсипваше градушката... За последно подобна буря нас ни хвана на открито веднъж на слизане от Кутело през Казаните, но това беше също преди повече от 10 години...
Speedy написа:
Периметъра на ледения дъжд е бил доста голям. В същото време приятели бяха на х. "Беговица", където също не ги е подминало. На 1-ви слизах към Рожен Мелник. До малко под Солунски предлап - над с. Сугарево, по земята се виждаха пресни листа, които градушката бе свалила от дърветата.
Да, и с Дидо снощи си думахме за това, той ми показа две впечатляващи снимки:
В късния следобед имаше още един дъжд, но вече беше без градушка и далеч по-спокоен, ако не броим вятъра. След него бързо се изясни и се появиха красиви залезни гледки:
Снимката от района на Муратов връх и Гергийца е наистина впечатляваща! И над х. "Пирин" побеля, но не чак толкова.
Сутринта, когато бяхме в района на премката между Кралев двор и Малка Каменица, се отървахме с няколко капки и далечни гръмотевици. Извадихме късмет, че не ни обрули още там!
Надвечер пак валя, но, както пишеш, беше кротко с лек ветрец.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети