Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Без карта на района където ще ходите не се тръгва. Ако няма кой да ви води трябва да проучите маршрута - от къде се тръгва, продължителност на отсечките, алтернативни варианти, вода. Най-добре е да разгледате вече направени такива преходи за да добиете представа какво ви очаква.
Аз без компас не отивам никъде, но мога и да го ползвам горе-долу.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Сря Юни 17, 2015 6:21 pm
RoadsidePicnic
@vladofff - Благодаря за инфото.
@Йосарян - Напълно съм съгласен. Аз също винаги нося карта, компас и GPS независимо къде ще се ходи. В случая по-скоро ставаше дума за очакванията по маршрута. Доста е натоварващо да търсиш маркировки, които ги няма
Иначе подробният рисърч на маршрута си е част от удоволствието на разходката. (и предпоставка за самочувствие и закономерно загубване ама това е друга тема..)
Сря Юни 17, 2015 6:45 pm
vladofff
Малко по-подробно - от х.Мусала до върха е безпредметно да се описва, трудно може да се загубиш. От върха надолу до седлото с Близнаците са кол до кола. После коловете тръгват право нагоре, но лятната завива леко наляво, личи добре. До отклонението на Маришкия връх/за Манчо/ също няма проблеми. Нататък към Овчарец се ходи по самото било и има добри жалони. Слизането от Овчарец също е добре очертано с колове и вкопана пътека. Евентуално, ако не си добре запознат, може да се замоташ из клековете в циркуса на Грънчар, особено ако е налице мъгла, защото има множество говежди пътеки и чак може да се зачудиш по коя да тръгнеш. Спасителното е, че каквото и да стане, можеш да цепиш право надолу и колкото и да газиш клек, рано или късно ще излезеш на пътя, който така или иначе минава точно през хижата.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети