Нощен поход Верея 2015
Здравейте,
на 13-ти и 14-ти юни ще се проведе традиционния нощен поход Верея 2015.
Маршрутът е от х. Химик до хотел Шипка. Тръгване в 20:00 часа от х. Химик, време за завършване 8:00 часа на хотел Шипка.
Тази карта май е малко произволна и не съвпада с това, което организаторите ми изпратиха. Според техния трак:
1. Не се минава през дерето на р. Габрищица, а се обикаля по билото на север (след км 9 на цитираната по-горе карта);
2. След гара Кръстец не се минава през мина Лев, а се тръгва на северозапад по шосето за Плачковци и после от него се завива наляво и отново се връщаме на билото;
3. Не се минава през паметника на Малка Бузлуджа, а през хижата;
4. От хижата до финала се следва шосето.
Има и други разлики в по-малките подробности.
Тази карта май е малко произволна и не съвпада с това, което организаторите ми изпратиха. Според техния трак:
1. Не се минава през дерето на р. Габрищица, а се обикаля по билото на север (след км 9 на цитираната по-горе карта);
2. След гара Кръстец не се минава през мина Лев, а се тръгва на северозапад по шосето за Плачковци и после от него се завива наляво и отново се връщаме на билото;
3. Не се минава през паметника на Малка Бузлуджа, а през хижата;
4. От хижата до финала се следва шосето.
Има и други разлики в по-малките подробности.
Да те питам ако разрешиш (не че ще участвам, а от любопитство). За такъв поход задължително ли е от къде трябва да се мине или всеки сам решава. Ако не е задължително и при положение, че р. Габрищица ще е през нощта не бих минал през нея, а от горе. Обаче защо да не мина през Лев, а да обикалям по пътя от север? За хижа Бузлуджа ОК, то горе долу все тая. Ама после баш на развиделяване да обикалям по пътя, а да не цепя по билната пътека е пак учудващо. Та кажи как стоят нещата при такива мероприятия.
Сря Юни 10, 2015 10:57 pm
BAKHER
Здравейте, този поход съм го минавал доста отдавна и при това все нощем в рамките на тогавашните 100х24. Организирането тогава и много моменти, запознаване на маршрута и ориентация ми се губят. Тази седмица май предварителните планове отиват на провал, та съм свободен и се навивам за това нещо. Имам 2 въпроса и въпреки, че ме е срам, ще ги задам. Този маршрут възможно ли е да се мине без тичане, а просто с по-бързо темпо на движение? Аз ходя бързо, но не съм тичач. Ще има ли други такива участници от тази категория като мен към които бих могъл да се присъединя и да се движим заедно, защото ще ми е трудно в тъмното и непознатото да се движа в правилния път? Въпреки че съм го минавал, ми е непознато.
Чет Юни 11, 2015 12:29 am
Ilko
BAKHER, мисля, че няма ограничение дали да се тича или не, кой с каквото темпо може да се движи. Обикновено тези с еднакво се движат в групичка.
За пътеката, аз лично смятам да мина през Лев, а не по шосето, важното е да се стигне на финала.
Вчера (както и всяка година) хора от ТД"Сърнена Гора" които са домакини на събитието, ходиха допълнително да маркират трасето с бели парцалчета и други светлоотразителни знаци.Минаването в района на Кръстец е по пътя а не през дерето на Габрищица(поне минали години е така)Всеки решава откъде да мине,особено ако не иска да се съобразява с ПУТкрепителните пунктове-х.Кръстец и х.Бузлуджа(то там няма и откъде да ги заобиколиш)
За такъв поход задължително ли е от къде трябва да се мине или всеки сам решава.
Ами не знам, защото ще участвам за пръв път. В подобни прояви винаги има известен състезателен елемент. Миналите години винаги съобщаваха, кои са стигнали първи, за колко време и т.н. Така че, макар проявата да е обявена като поход, а не като състезание, спортният компонент е налице, а всяко спортно състезание трябва да е честно. Това значи, че или организаторите посочват трасе, еднакво за всички и тогава всички са длъжни да го следват, за да бъдат резултатите им съизмерими, или обявяват, че всеки е свободен да мине, откъдето иска, стига да стигне на финала (подобна постановка има например при състезанията по ориентиране).
Как стоят нещата в случая ще разбера на място. Ако имаме свобода на избор, аз също със сигурност ще мина през мина Лев. За шосето Бузлуджа-Шипка обаче съм на друго мнение. След 40 километра зад гърба по-бързият вариант определено ще е по шосето (поне за моите възможности).
BAKHER написа:
Този маршрут възможно ли е да се мине без тичане, а просто с по-бързо темпо на движение? Аз ходя бързо, но не съм тичач. Ще има ли други такива участници от тази категория като мен към които бих могъл да се присъединя и да се движим заедно, защото ще ми е трудно в тъмното и непознатото да се движа в правилния път? Въпреки че съм го минавал, ми е непознато.
При стегнато и непрекъснато ходене без губене 10-11 часа би трябвало да са достатъчни. Според траковете, които ми пратиха, разстоянието е около 47 км, а общото изкачване - около 2000 м (относно това число двата трака, от 2013 и 2014, се различават доста, въпреки че трасето е едно и също). Теренът е сравнително равен като за планина. Контролното време е 12 часа. Сигурен съм, че много хора (може би повечето) няма да го минават с тичане.
Чет Юни 11, 2015 6:05 pm
Ilko
Да, бях и искам да споделя впечатленията си, които са доста противоречиви.
Ще започна с нещата, които ми харесаха.
Най-напред: трасето. Много ми хареса, красиво и приятно е, въпреки че в тъмнината много от очарованието се губи. (Тази година се падна и почти новолуние.) Червените лампи на перките по Бедеците изглеждаха много неземно, а осветеният паметник на Шипка, гледан нощем от Купаците, е нещо, което си струва целия зор! По-голямата част може да се тича, с изключение на някои места, където пътеката е вкопана и опасна (къси участъци преди гара Кръстец), има много голям страничен наклон и/или е силно обрасла (подсичането от север на Караджоолу кула и около р. Габрищица) или баирът е твърде стръмен и дълъг за силиците на по-скромен участник като мен (изкачването преди Бедек). Последният участък е 14 км асфалт и човек се чувства точно като на маратон. То и разстоянието е маратонско, ама с добавени 2 км баир.
Организаторите извозват багаж на участниците от старта до финала, където могат да си го получат в момента на финиширането. Това е голямо удобство, тъй като знаете, че на финала ви чакат топли и чисти дрехи, храна, спален чувал и всичко, което ви трябва.
Тези година беше 16-тото издание на похода и се усеща една отработена организация, което е добре, но и не само, защото, както ще напиша по-нататък, май са "отработени" и затвърдени и някои не дотам добри неща.
Проявата е кажи-речи безплатна, със символична такса от 3 лв, която очевидно не покрива реалните разходи.
Маркировката беше много добра и присъстваше убедително на всички места, на които имаше нужда от нея. Всички разклони бяха добре маркирани. Може да се подобри още, ако вместо висящи бели парцалчета на нужните места се поставят и пластмасови ленти, насочващи/преграждащи пътя. Те могат да се вържат на малки камъни или даже на стиски трева, което би решило проблема с намирането на места за закачане на маркировката по места като билото между Бедек и Караджоолу кула например. Разбира се, после трябва някой да ги махне (за това по-долу).
Макар обявата да е обявена за поход, организаторите проявяват търпимост към състезателите, не им пречат да бързат и тичат и даже донякъде ги поощряват: обявяват, кои са били най-бързи, за колко време са стигнали и даже дадоха материална награда на най-бързите мъж, жена и юноша. Според мен е намерен добър баланс между масовата организирана проява и спортния елемент.
Официално се изисква предсъстезателен преглед и планинска застраховка. (По скромното ми мнение това е неправилно.) За щастие, от участника всъщност само се иска да подпише декларация, че има горните; самите документи не се представят.
Времето се случи чудесно - благодарности на Зевс, Аллах, Свети Илия, НИМХ и всички други с отношение по въпроса.
Сега за нещата, които не ми харесаха, пречупени през личните ми преживявания.
Ще започна с нещо от миналата година. Минах по билото 1-2 месеца след похода и ми направи крайно неприятно впечатление, че парцалчетата от временната маркировка още се веят по дърветата. Може би за някаква обикновена спортна организация е разбираемо (но не и простимо) да не почисти след себе си, но за едно туристическо дружество това е недопустимо. Всички гледаме на маркировката като на компромис, на "необходимо зло", но когато става дума за специализирана временна маркировка, неестетична и дразнеща, мисля, че няма спор за това, дали трябва просто да я оставяме да гние по клоните. Надявам се тая година да се направи нещо по въпроса!
Организаторите осигуряват напълно безплатен транспорт от Стара Загора до старта и после от финала до долу. На пръв поглед това би трябвало да е в частта с похвали, но аз не препоръчвам на никого тази "екстра". Извозването беше с автобус, боядисан в тъмен цвят, без отварящи се прозорци и без климатик. При тръгването ни температурата в Стара Загора беше 31 градуса, а в автобуса - вероятно доста над 40. За пътуването в тези условия, което трая около час и половина, оставям въображението ви да допълни подробностите. Мога да кажа само, че за мен това беше най-мъчителната част от цялата проява, по-лоша дори от последните "асфалтни" километри. Чух от други участници, че не ги возят за пръв път така. По никакъв начин няма да избера повторно този начин за отиване до старта, ако реша да участвам пак, и не съветвам никого да го прави.
Информацията, публикувана за проявата, не беше достатъчно пълна за един нов участник. Липсваше например свястна карта на трасето. Вярно е, че от дружеството бяха много любезни и ми изпратиха тракове от 2013 и 2014. Добре би било обаче човек да не си ги иска, а да се публикуват. Това би улеснило много участниците, особено новите. Добре би било също да се уточни мястото на подкрепителните пунктове и какво ще се предлага на тях. За спортистите, тръгващи максимално олекотени, това е от голямо значение. Да се съобщи, че се извозва багаж от старта до финала - също нещо много важно.
Преди старта ни разказаха за трасето и временната маркировка хората, които я бяха правили. Съвършено непонятно за мен остана това, защо тези хора не казаха и дума за най-важната по мое мнение особеност тази година - а именно, че са решили трасето да е през дерето на Габрищица, а не по билото, както е било през предните поне 2 години. Беше пълна изненада, когато на съответния разклон видях лентичките да отиват към дерето. Ако знаех предварително това, може би въпреди жегата щях да се прежаля да обуя дълъг панталон и сега краката ми да не са надрани от горе до долу. (Така платих за решението си да съм дисциплиниран участник и да следвам точно официалното трасе.)
По трасето имаше изградени два подкрепителни пункта: на Кръстец и Бузлуджа. За втория ни казаха, че е в хижа "Бузлуджа", а за първия организаторите няколко пъти споменаха, че е "на Кръстец". Не ми мина и през ум, че в тия думи може да има нещо неясно, за да питам. Какво стана обаче: пристигнах на гара Кръстец и... не видях никакъв пункт! Оттам се надявах да взема храна и вода, а трябваше да предам и едно номерче с името ми и печат, удостоверяващо преминаването ми. Движех се неотклонно по маркировката и бях сигурен, че няма как да съм заобиколил или пропуснал пункта. Въртях се 3-4 минути, ходих до гарата, където някакви железничари учудено ме гледаха, пак тичах наоколо, крещях с цяло гърло посред нощ "Пункта, къде е пунктът!?" - нищо! Накрая реших, че "Кръстец" е по-широко понятие и пунктът може би е някъде малко по-нататък. Потичах още по временната маркировка, докато се убедих, че това не е така. Не виждах смисъл да се връщам, исках да премина трасето състезателно, за минимум време. Пък и вече бях видял, че... нищо не се вижда. Да издирвам пункта из околните гори - това ли се очакваше от мен?! Затова продължих нататък, но много ядосан и разочарован, защото за всеки е ясно, че от този момент трябваше да се смятам за дисквалифициран. Въпреки това смятах (и още смятам), че вината не беше моя. Участвал съм в десетки подобни прояви, но никога още ни ми се беше случвало пункт да не е на самото трасе, да не е маркиран пътят до него и даже да не се вижда от трасето!!! По-късно разбрах от колегите, че пунктът бил в хижа "Кръстец", вдясно от пътя и от маркировката, изцяло скрит от дърветата и невидим в нощната тъмнина. Защо не ни казаха ясно това и защо нямаше маркировка до пункта, някаква табела или упътващ съдия - това за мен остава съвършено неразбираемо. (В интерес на истината, после вкъщи видях, че отклонението е видимо на GPS траковете, но човек надали може да анализира всеки метър от един толкова дълг маршрут.)
Примирих се с мисълта, че класациите не са най-важното нещо и дисквалифициран или не, в края на краищата съм дошъл главно заради удоволствието от общуването с планината. До финала всичко беше наред, но там именно капна капката, която преля чашата на търпението ми. В официалната Наредба на организаторите пишеше: "Финалът на похода ще е до 08:00 на 14.06.2015г. пред хотел-ресторант „Шипка“ на Шипченски проход." Щастлив от хубавото време и от края на дългото бягане по асфалта, пресякох шосето на прохода и се насочих към примамливите светлинки на хотела. Минах покрай въпросния автобус-душегубка, паркиран с вратите от обратната на мен страна. Беше тъмен и не даваше признаци на живот. Стигнах пред хотела, ноооо... тук не се виждаше никакъв финал и никакви съдии! Крайно смутен, влязох вътре, където някакви хора спокойно си пиеха пиенето. Те нищо не бяха чували за финали и състезания. Излязох пак навън. Направо не знаех, какво да мисля. Знаех, че пред мен има двама бегачи и че вторият не ме е изпреварил с повече от няколко минути, но и от тях нямаше и помен. Реших да се върна до автобуса. След няколко минути бях пак там. Провикнах се високо и едва тогава отвътре се чуха гласове. Можете ли да си представите, че съдията на финала се беше кротнал вътре и явно очакваше участниците по някакъв магически начин да се досетят сами за местонахождението му! Мисля, че всеки би се сетил поне да залепи отпред на душегубката една голяма табела с надпис "Финал" и стрелка или нещо подобно, ако навън му се вижда чак толкова неуютно и не му се стои прав... но не би! Признавам, че това ми дойде в повече, отколкото беше капацитетът ми да прощавам в този момент, уморен след повече от 40 км бягане по баирите в нощта и стресиран от пропускането на първия пункт. Разкрещях му се на този съдия, което никога досега не съм правил и за което и сега съжалявам и за което на сутринта, на по-свежа глава, се извиних. Надали обаче някой може да ме упрекне, че не бях провокиран!
Поне не ме дисквалифицираха.
Като цяло мога да кажа следното:
Организаторите са нарекли проявата "Републикански нощен туристически поход" (курсивът мой). Той е вписан в годишния календарен план не само на туристическо дружество "Сърнена гора", а и на БТС. Освен това, в официалната наредба е посочено, че "В похода могат да вземат участие представители на клубове на БТС от цялата страна, както и индивидуални участници." Не е допълнено обаче, че тия индивидуални участници трябва да се оправят, както могат. На практика останах с усещането, че походът е предназначен или за хора от дружеството, които са добре запознати с всичките му особености, или за такива, които благоразумно тръгнат с група от горните, разчитайки на напътствията им и съобразявайки се със скоростта им. На няколко пъти ми беше казано нещо от рода "Ами като не знаеш, как е, защо не вървеше с тези, които знаят?" Останах с чувството, че това е нагласата на организаторите към присъствието на нови външни хора и държа да кажа, че аз не я одобрявам! Щом ще правите републикански поход, колеги, моля, направете го еднакво достъпен за всички граждани на републиката. Още повече, че затова не е нужно никак много, само малко повече внимание към подробностите и опит да се влезе в положението на тия участници. Трудната и голямата част от организацията е направена, и то много добре; съвсем мъничко е нужно, за да може всеки новодошъл да се почувства свойски на похода, а не като нежелан "външен" човек, едва ли не натрапник, на когото мястото не е там. Надявам се ръководството да приеме думите ми (ако ги прочете) не като заяждане, а като най-добронамерен съвет за подобряване на проявата. Убеден съм, че тя има голям потенциал с прекрасния маршрут и интересното хрумване да се провежда по тъмно. Ако се погледне с по-голяма съпричастност към "външните" участници, мисля, че този поход спокойно може да конкурира по известност и посещаемост доста други подобни прояви в страната.
Иначе участието не беше никак малко - 65 души на старта, като повечето (не зная точно колко) достигнаха финала в контролното време (12 часа). Най-бърз беше Росен Русев от Казанлък: 05:44 часа.
По-късно разбрах от колегите, че пунктът бил в хижа "Кръстец", вдясно от пътя и от маркировката, изцяло скрит от дърветата и невидим в нощната тъмнина.
Ако беше прочел поста ми по-горе щеше да си наясно което изобщо не оправдава организаторите!
А за финала-аз даже си помислих че е на Бузлуджа-от снимките така излизаше-май се е случвало в някои години с по-скапана прогноза...
Ако беше прочел поста ми по-горе щеше да си наясно
А, четох го, но не съм обърнал внимание на малката буквичка "х." в текста, точно както не съм обърнал внимание на малката чупка надясно в трака. Може би съм разглезен от това, че съм свикнал винаги да се "блъсвам" попътно в пунктовете. Е, вече ще внимавам повече.
Сря Юни 17, 2015 8:20 pm
nickst
В последният си пост ognedishasht споделя впечатленията си от Нощния поход „Верея 2015”. Първо нека да подчертая, че голяма част от забележките му имат основание. И организаторите ще поработят върху тях при подготовката на следващото мероприятие през 2016г. Както сам казва: „Не ми мина и през ум, че може да има нещо неясно, за да питам.” – същото се отнася и за организаторите, поради което не са казани или направени някои неща. Ще се постараем да поправим това.
В същото време трябва да кажа, че ognedishasht тотално се е объркал в нагласата си относно характера на проявата. А проявата е "Републикански нощен [b]туристически поход[/b]" (курсивът мой), това не е „нощен скоростен поход” или „нощен маратон”. Водещо е [b]туристически[/b]. И дума не може да става за дисквалифициране на участник (напразни притеснения) поради каквато и да е причина. Тук целта е участниците да си направят един стандартен туристически поход в нестандатни условия (нощем и при лимитирано време) и да изпитат своите възможности. Ако някой иска да премине маршрута тичайки – това си е негово решение. Всеки участник си определя темпото, което може да си позволи. И както е във всеки стандартен туристически поход, маршрута не е строго фиксиран и очертан (за това има и разлика в траковете). Посочени са началната и крайната точка. Всичко останало е направено за улеснение на участниците (допълнителна маркировка, подкрепителни пунктове). Важното е да не създаваме работа на ПСС и да издирваме някого на следващия ден.
За в бъдеще може да помислим за съчетаване на проявата : „Републикански нощен [b]туристически[/b] поход” и „Републикански нощен [b]скоростен[/b] поход (или маратон)” с общ старт и маршрут, а всеки участник избира в коя разновидност да се включи.
Колкото до забележките, наистина има върху какво да се поработи. Пропуск на съдиите на старта е, че не са обяснили за особеностите на маршрута (напр. трасето е през дерето на Габрищица, а не по билото, защото билото е набраздено от новосъздадени пътища за извозване на дървесина с огромни коловози, а маршрута през мина Лев, в частта си веднага след мината е много мочурлив). За това е направена допълнителна маркировка. Както казах по-горе, всичко останало е направено за улеснение на участниците. Но всеки сам решава. Посочените тракове са ориентировъчни и са на участници, преминали маршрута през минали години.
За подкрепителните пунктове също има какво да се направи. Те наистина трябва да се обозначат и маркират по-добре. Пункта на х. Кръстец имаше проблем свързан липсата на ток, макар че от Енергото бяха обещали да го оправят седмица по-рано. Все пак съдиите се справиха, въпреки трудностите (трябва да отбележа, че от 65 участника единствено ognedishasht не е открил пункта – не е заяждане, а констатация). Също така трябва да се обозначи по-добре и финала. Това са неща, които ще се постараем да поправим следващата година.
Благодаря ви много за отговора! Не, не съм се объркал, напълно наясно бях, че това е поход, а не състезание. Нагласата ми беше следствие от решението ми да го мина скоростно, което естествено си е лично мое и не обвързва, нито задължава някого с нещо. Много се радвам и високо оценявам това, че обсъждаме това спокойно, разумно и с идеята да стане по-добре за всички.
Много ценно беше уточнението, че допълнително маркираното трасе между началната и крайната точка не се смята за задължително и всеки е свободен да прави свои варианти (аз така разбрах, нали не греша?). Ако пак дойда догодина, вероятно ще се възползвам от това обстоятелство (със сигурност бих предпочел мина Лев вместо шосето например; може би и Малък Търсовец, кой знае). Може би ще е хубаво това също да става ясно от Наредбата. Мисля, че не е зле тя да е малко по-подробна.
Притесненията ми за дисквалифициране дойдоха от сериозния вид на онези купончета с печати. Явно не съм разбрал добре предназначението им, което си е мой проблем.
Надали е нужно да се прави нещо специално за съчетаване на "поход" и "маратон". Те са си естествено съчетани и не виждам какво разграничение би могло да се направи между двете. Разликата е в мотивите и целите, а те не подлежат много-много на формализиране. Видях, че и сега записвате времето на пристигане - какво повече е нужно?
Благодаря на организаторите още веднъж! Въпреки дребните неща, които обсъждаме, останах доволен като цяло. Балканът е много хубав в тази си част и даже нощем удоволствието си го бива!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети