Дълго мислих дали да пусна тази тема. Причините са много - лични, междуличностни и институционални. Това беше една от двете пътеки, които не бях сигурен дали ще намеря и дали вообще я има. Другата ще я тестваме тази седмица. След това вече ще мирясам
Преди няколко години бай Димо от Русалка ми даде пътеводителя на Чорчопов да си го преснема. От тогава не мога да спра да мисля за тази пътека по западния склон на Курудере. Описанието дадено от Чорчопов е кратко, липсва всякаква друга информация за там. Местните също вдигат ръце, освен един който 2 год ми обещава че ще ме води. Има хора които са се качвали от там (примерно Пламен К.) но не по пътеката описана от Чорчопов. А както дойде. После горе на откритото вече е лесно и всичко е ясно. Но в гората. Още помня колко се лутахме с един приятел да търсим пътеките по Стара Рибарица. Които НЕСЪЩЕСТВУВАТ. Освен ако не се практикува спорта глиганинг. За тук същото ми минаваше през главата. И се страхувах да тръгна. Все отлагах. Само, че другите свършиха и остана тя. Нарочно ще я нарека Мистичната пътека по Курудере.
Всъщност се оказа, че това е една обикновенна пътека, чиста, широка, на места приличаща на коларски път. Пише че има чешма. Има. Тече и водата е студена. Пише че се минава през няколко местности. Минава се. Важното е да и хванеш началото. С Пламен разбира се се полутахме докато я нацелим. Голямо дране беше в началото. После обаче логиката си каза думата. Няма повече какво да кажа за нея. Ще я опиша и покажа скоро.
Има обаче едно друго нещо, което е уникално. Гледките. Към невероятния Джендем на Курудере, към невероятните скални форми и огромните бездни. Това Курудере няма нищо общо с другото гледано от изток. Не може да се опише. Трябва да се види.
Та........ В началото всичко си е ясно около Барата. От тук си я знаем как изглежда планината
Над гората започнаха поляните с цветята
и първите гледки към Курудере
Малко по-нагоре обаче вече всичко бе различно
После поехме по тънката пътека към Киминчето
Където кончетата пасяха на воля
И от където Джендема е още по-уникално красив
Беше време за студената биричка
После пак красоти
После отскочихме да видим красавеца Курткая
Маската и Демиркапия
Доволни си заслизахме през красивата гора към Скобелево
Където пак се лутахме да търси туй дет го няма. За последно видяхме няколко сърнета и тези красавци
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети