ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком-Емине 2015
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 53, 54, 55  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Ком-Емине 2015
Автор Съобщение
елица харизанова

Мнение Re: По Пътеката за първи път, моля за съвет... Отговорете с цитат
Иглика написа:
Здравейте Ком-Еминейци,

Казвам се Иглика, на 29 години съм от град Казанлък, но живея в София вече 11 години. Чета този форум от може би година вече и събирам така важната информация за да осъществя мечтата си и да премина по Пътеката от край до край, но сега вече имам въпросии се регистрирах за да получа помощ. Имам опит в планината, обикалям Централен балкан от малка (баба ми е от село Тъжа и детска площадка ми беше долината на река ТъжаSmile, но естествено това няма общо с преживяването Ком Емине, като мащаб и физически и психически (по важни според мен) сили. Готвя се отдавна и по всичко личи че тази година ще направя опит (с водач и малка група). Не ме притеснява маршрута като ориенриране защото ще сме с водач, а по скоро се притеснявам от собственото си състояние, и постояно мисля за това че нещата които могат да те откажат са травма или неиздържане на стреса. Възхищавам се на жените преминали маршрута, сами или в група ( в група понякога е по трудноSmile. Моля ви за съвет относно предотвратяване на травми защото имам крехка физика и лесно се контузвам. Но ходейки бавно и внимателно се надявам да предотвратя това, Водача ни каза че най -важното са обувките и затова смятам да закупя качествени трисезони обувки и да нося и сандали за вечер или в почивките. Ще съм много благодарна ако от опит споделите как предотвратявате травмите физически и как успявате да продължите след психологически срив. Извинете ме ако това не е подходящото място за този пост, мислех да го пусна в Ком Емине 2015 но не знаех дали не е за друга тема (моля модератора да го премести ако това не е мястото). Благодаря предварително всеки съвет ще ми е полезенSmile

здравей, Иглика,
може ли да споделиш подробности около тръгването и цената, която се плаща на водача
Вто Юни 02, 2015 3:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Иглика

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравей Елица, ами става дума за платената "алл инклузив Smile група за Август, по горе в темата е дискутирана проявата, аз също от форума я видях и се записах, става много бързо но...интересното е че не може просто така да се запишеш и да платиш и да тръгнеш Wink . Правят среща с теб и преценяват с една дума дали можеш да ходи толкова, е не знам за мен как прецениха че мога, може би защото съм единственото момиче засега ( дано не остане такаSad), цената е 1150 лева което включва всичко, ще пусна линк към ивента :

https://www.facebook.com/events/1611796065728563/

Другото е че ще бъдем само 10 човека + 2 ма водачи, което ми харесва защото не си представям да ходя Ком Емине с още 50 човека Oops Пиши ми ако се запишеш ще се радвам да не съм сама Smile
Вто Юни 02, 2015 4:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
елица харизанова

Иглика написа:
Здравей Елица, ами става дума за платената "алл инклузив Smile група за Август, по горе в темата е дискутирана проявата, аз също от форума я видях и се записах, става много бързо но...интересното е че не може просто така да се запишеш и да платиш и да тръгнеш Wink . Правят среща с теб и преценяват с една дума дали можеш да ходи толкова, е не знам за мен как прецениха че мога, може би защото съм единственото момиче засега ( дано не остане такаSad), цената е 1150 лева което включва всичко, ще пусна линк към ивента :

Другото е че ще бъдем само 10 човека + 2 ма водачи, което ми харесва защото не си представям да ходя Ком Емине с още 50 човека Oops Пиши ми ако се запишеш ще се радвам да не съм сама Smile

ооооо, не бих дала толково пари
единствената причина да се интересувам от водач, е че много ме притеснява да не се загубя Confused
Вто Юни 02, 2015 4:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Иглика

елица харизанова написа:
Иглика написа:

ооооо, не бих дала толково пари
единствената причина да се интересувам от водач, е че много ме притеснява да не се загубя Confused

Не бих тръгнала сама, най - малкото със сигурност няма да стигнаSmile
Вто Юни 02, 2015 4:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

Иглика написа:
Здравей Елица, ами става дума за платената "алл инклузив група за Август, по горе в темата е дискутирана проявата, аз също от форума я видях и се записах, става много бързо но...интересното е че не може просто така да се запишеш и да платиш и да тръгнеш. Правят среща с теб и преценяват с една дума дали можеш да ходи толкова

А като дискутираха с вас, обсъдихте ли всички детайли?
На мен ми е интересно, например, как ще се процедира в извънредна ситуация, при която някой от групата (може да си ти, може да е друг) насред някой от дните седне на билото и каже "Дотук бях, не мога повече"? Сега подобна възможност може и да ти се струва маловажна, но човек винаги трябва да има план Б и да очаква същото от водача си.
Другото, което много ме заинтригува, са ден 8 - ден 11.
Да кажем, че ден 8 (Ехо - Козя стена) минава под някаква форма в графата "почивни", но кое налага след това да се почива още веднъж на Добрила? Дали това не е свързано по някакъв начин с желанието за заплащане на не една, а две нощувки на точно това място?
11-ят ден пропуска заслон Ботев и предлага на участниците убийствен преход от Добрила до Тъжа, при това с изрично указание, че се върви по билото, а не по подсичащата пътека - дневен преход, който може да се окаже много тежък за мнозина, при това най-вече в психологическо отношение.
Направиха ми впечатление и разни други дреболии в дневните преходи, като например минаването през чешмата Петте чучура на път от Кашана към Момина поляна, което удължава пътя с 4 км (т. е. час, че и повече сред клековете) в сравнение със слизането към Момина поляна директно от Картала.
В "преходните и заключителни разпоредби" пише, че имате един ден на палатков лагер (19-ти), а всъщност ще са (поне) два - например нощувката на Витиня (ден 4).
И т. н.

Последната промяна е направена от Rincewind на Вто Юни 02, 2015 5:02 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Юни 02, 2015 4:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Иглика

Rincewind написа:
Иглика написа:
Здравей Елица, ами става дума за платената "алл инклузив Smile група за Август, по горе в темата е дискутирана проявата

А като дискутираха с вас, обсъдихте ли всички детайли?
На мен ми е интересно, например, как ще се процедира в извънредна ситуация, при която някой от групата (може да си ти, може да е друг) насред някой от дните седне на билото и каже "Дотук бях, не мога повече"? Сега подобна възможност може и да ти се струва маловажна, но човек винаги трябва да има план Б и да очаква същото от водача си.
Другото, което много ме заинтригува, са ден 8 - ден 11.
Да кажем, че ден 8 (Ехо - Козя стена) минава под някаква форма в графата "почивни", но кое налага след това да се почива още веднъж на Добрила? Дали това не е свързано по някакъв начин с желанието за заплащане на не една, а две нощувки на точно това място?
11-ят ден пропуска заслон Ботев и предлага на участниците убийствен преход от Добрила до Тъжа, при това с изрично указание, че се върви по билото, а не по подсичащата пътека - дневен преход, който може да се окаже много тежък за мнозина, при това най-вече в психологическо отношение.
Направиха ми впечатление и разни други дреболии в дневните преходи, като например минаването през чешмата Петте чучура на път от Кашана към Момина поляна, което удължава пътя с 4 км (т. е. час, че и повече сред клековете) в сравнение със слизането към Момина поляна директно от Картала.

За маршрута не мога да кажа нищо защото от хижа Бенковски назапад не съм стъпвала Oops

За водачите имаше дискусия, конкретно за твоето питане - обясниха ни че водачите решавали кой може да продължи и кой не Rolling Eyes и ако се налагало някой да се откаже единия водач го свалял долу Laughing По приницип постоянно сме във връзка и аз им досаждам вече 3 дни упорито, ще спретна мейл с твоите въпросиWink
Вто Юни 02, 2015 5:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

Иглика написа:
За водачите имаше дискусия, конкретно за твоето питане - обясниха ни че водачите решавали кой може да продължи и кой не Rolling Eyes и ако се налагало някой да се откаже единия водач го свалял долу Laughing

Готино. При така или иначе предварителното заплащане аз - ако съм ви водач - ще преценя, че никой от вас няма да може да продължи малко преди Петрохан. Tooth
Не ме разбирай погрешно, не искам да те плаша с нищо (то няма и за какво), но след като си плащаш за удоволствието, имаш право да си напълно информирана за всичко, така че продължавай да ги тормозиш.

Вто Юни 02, 2015 5:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mikesli

Местожителство: Сливен

Иглика написа:
Аз съм се спряла на тези и сега чакам одобрение от организаторите и ги купувам:

Магазина от който ще ги купувам ми каза че нямали нужда от особено "разтъпкване" Rolling Eyes Laughing

Това ми изглежда като 750-800 грамова обувка, която като минеш през росата по хвойните, например от Кашана към вр. Свищиплаз ще станат по кило и половина на крак Smile и ще си ги носиш до Ехо все така тежки, защото трудно съхме тази 2.5+ мм. кожа. Ако не са ти съвсем слаби глезение си вземи по-обикновени маратонки, ама с твърда подметка.
Вто Юни 02, 2015 6:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иглика

Rincewind написа:

Натрупването на умора е значително в тази част на прехода и пълното възстановяването преди алпийския траверс Амбарица - Купените - Жълтец - Ботев е необходимо за пълноценно удоволствие от преминаването на този етап.

Rincewind написа:

Преходът хижа Добрила - хижа Тъжа е около 11 часа без почивките и е добре премерен, предвид почивката предишния ден, и нормалния като дължина преход на следващия.

Rincewind написа:

Слизането към хижа Момина поляна може да бъде направено от разклона преди Картала или от разклона до връх Момински чукар, предпочитаме втората пътека като по - добра и преминаваща през резервата Боатин, но тъй като водачите само предполагат, а бог разполага, ще преценим на място.

Това ми отговориха , май, май доста си вдигнах реномето с тези "про" въпросчета Laughing Very Happy Very Happy
Вто Юни 02, 2015 6:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli

Местожителство: Сливен

Иглика написа:

Натрупването на умора е значително в тази част на прехода и пълното възстановяването преди алпийския траверс Амбарица - Купените - Жълтец - Ботев е необходимо за пълноценно удоволствие от преминаването на този етап.

Това е смешно! По добро обяснение е например резерв за лошо време Smile
Аз съм ходил веднъж Ком-Емине и в този сектор спахме на Кашана-Ехо-Добрила-Мазалат.
Повярвай, като си тръгнал на КЕ, след 4-тия ден, преход Ехо-Добрила си е за релакс Smile
Вто Юни 02, 2015 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иглика

pepe2p написа:
Моя съвет за обувките е подобен-ниска обувка с подметка вибран и висок борд отпред.Може да се комбинира с допълнителна стелка и гети.Що се отнася до протекцията на глезена, при не тежък багаж(до 7-8кг.) липсата на подвижност на глезена може да бъде по опасна от евентуалното му леко навяхване.Ако все пак човек има проблеми с глезените(както съм аз) или притеснения,нищо не пречи да се комбинира ниската обувка с някакъв тип лека шина,наглезенка или дори ластичен бинт.Разбира се този вариант също води до определен дискомфорт ,но ако се налага може да се използва в по трудните участъци от пътя.Три сезонната тежка обувка е по подходящ избор за по-висока планина с предимно скалист терен в по ниски температури в комбинация с малко сняг и кал.Имайте в предвид че средната височина на прехода е сигурно около 1200-1300 метра,така че високите температури и по лошата вентилация на три сезонната обувка могат да се окажат доста сериозен проблем за краката ви в един момент.

Ако има обувка с отлична внтилация то това е Бореал Wink Имам зимни такива от 2 години, чудо Razz
Вто Юни 02, 2015 7:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

Аз бих препоръчал ето тези - http://www.decathlon.bg/nepromokaemi-mazki-obuvki-za-prehod-arpenaz-100-kafyavo-cherveno-id_8298761.html

Взех си ги наскоро и в неделя им направих сефтето на Витоша. Никога не съм ходил с по-удобна обувка. Реших да ги тествам по обичайния си маршрут на Витоша от Бистрица, през Бранището почти до Лалето, после по жълтата до х.Академика и от там Железница. Който го е ходил знае за каква денивелация говорим, особено слизането от Академика до Железница е бая върло. Перфектно поведение обувките. Твърдо тръгвам с тях на Петрокомок. А и цената им от 63лв. е съвсем културна.

Иглика, както каза Митко това не е обувка на К-Е, категорично. Трябва ти нещо леко, удобно и бързосъхнещо.

Вто Юни 02, 2015 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

И аз подкрепям мнението на Митака. Хората го правят този преход със сандали, какви са тези тежки обувки за средата на лятото.
От декалтон съм много разочарован. Имат още един опит и следва червен картон.

Вто Юни 02, 2015 10:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Еееее, така като почнете за обувките и се дразня. Няма такова нещо като подходяща обувка за Ком-Емине, има подходяща обувка за конкретния човек, който минава по Ком-Емине. Не сте навехвали глезен насред Ком - Емине, затова така говорите Wink

Иглика написа:
За водачите имаше дискусия, конкретно за твоето питане - обясниха ни че водачите решавали кой може да продължи и кой не Rolling Eyes и ако се налагало някой да се откаже единия водач го свалял долу Laughing

Какво?! Shocked Как така някой ще решава вместо теб дали можеш да продължиш. При тези пари, резервно време, осигурена храна и транспорт на багажа и двама водачи на десет човека, трябва да стане някаква сериозна злополука за да не можеш реално да продължиш. Ако при тези условия си докараш травми, преумора или нещо подобно, значи водачите са били абсолютно некадърни и трябва да ти върнат парите.
Знам че изглежда лесно да ти говорим така пред компютъра, но и по-нагоре ти казах - ти преценяваш и вземаш решенията за себе си. И да знаеш, че ако водачът прецени че можеш да слезеш на собствен ход от билото до долу, това означава че можеш да продължиш и напред.
Но не се самонавивай, гледам хората отговарят веднага на въпросите, това означава че подхождат отговорно и ще ви заведат до Емине. Малката група, осигурените удобства и леките раници са добри предпоставки за успешен преход Smile
И ако ви карат основния багаж отделно, си купи малка раничка за дневните преходи и не се престаравай да носиш излишни неща в нея. Вода, резервни чорапи, слънцезащитен крем, дъждобран, носни кърпички, челник и малко храна е напълно достатъчно. И 10 кила са много, нали знаеш Wink

Вто Юни 02, 2015 10:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иглика

Mariana1000 написа:
Еееее, така като почнете за обувките и се дразня. Няма такова нещо като подходяща обувка за Ком-Емине, има подходяща обувка за конкретния човек, който минава по Ком-Емине. Не сте навехвали глезен насред Ком - Емине, затова така говорите Wink

Иглика написа:

Какво?! Shocked Как така някой ще решава вместо теб дали можеш да продължиш. При тези пари, резервно време, осигурена храна и транспорт на багажа и двама водачи на десет човека, трябва да стане някаква сериозна злополука за да не можеш реално да продължиш. Ако при тези условия си докараш травми, преумора или нещо подобно, значи водачите са били абсолютно некадърни и трябва да ти върнат парите.
Знам че изглежда лесно да ти говорим така пред компютъра, но и по-нагоре ти казах - ти преценяваш и вземаш решенията за себе си. И да знаеш, че ако водачът прецени че можеш да слезеш на собствен ход от билото до долу, това означава че можеш да продължиш и напред.
Но не се самонавивай, гледам хората отговарят веднага на въпросите, това означава че подхождат отговорно и ще ви заведат до Емине. Малката група, осигурените удобства и леките раници са добри предпоставки за успешен преход Smile
И ако ви карат основния багаж отделно, си купи малка раничка за дневните преходи и не се престаравай да носиш излишни неща в нея. Вода, резервни чорапи, слънцезащитен крем, дъждобран, носни кърпички, челник и малко храна е напълно достатъчно. И 10 кила са много, нали знаеш Wink

Благодаря Мариана отновоSmile Няма да има извозване на багаж, само дозареждане на 3 места, така че ще си носим всичко, без палатки, палатковите лагери се осигуряват от тях. Раниците няма да са много леки, но
категорично казаха да не са по-тежки от 10 кг щели да ги мерят Laughing Лека нощSmile
Сря Юни 03, 2015 12:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 53, 54, 55  Следваща
Страница 26 от 55

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.