Използвайки обещаните часове без дъжд по прогнозата за събота (23.05.) направих едно изкачване на Мургаш. Харесвам си го този връх, въпреки че не е от най-високите. Изходна точка - Елешнишки манастир, слизането към Желява. При слизането се отбих от маркировката, по трасето на газопровода - понеже не бях минавал оттам. Всичко сега е толкова зелено, цветя. Просто да не ти се слиза надолу. За един ден е добра обиколка. От върха по принцип има страхотни гледки, но този път имаше много влага във въздуха и по-далечните върхове не се виждаха. На върха метеорологът Алберт ми даде гаранция, че до 17,30ч. няма да вали. Така че си ходех бавно и се наслаждавах на зеленината. Хижата не работи. Малко снимки.
Вто Май 26, 2015 4:25 pm
Rincewind
Re: Мургаш - еднодневно
staria написа:
Хижата не работи
В смисъл нямаше никого или имаше някого, който каза, че не работи?
И на мен ми е винаги приятно около Мургаш. Два въпроса - нещо повече знае ли се за тази "дача" на снимка 34 и къде е тази чешма от снимка 60? Няколко пъти съм се качвал през Желява и не съм я виждал досега? Има една малко преди хижата вляво от пътя до едни брези, но не е тя. А за дачата над хижата ми е много интересно - така хубаво направена, а като че ли е необитаема.
И на мен ми е винаги приятно около Мургаш. Два въпроса - нещо повече знае ли се за тази "дача" на снимка 34 и къде е тази чешма от снимка 60? Няколко пъти съм се качвал през Желява и не съм я виждал досега? Има една малко преди хижата вляво от пътя до едни брези, но не е тя. А за дачата над хижата ми е много интересно - така хубаво направена, а като че ли е необитаема.
За дачата се твърди, че е на омелите се от татковината Дамбовци.
Чешмата се намира на 50 м под (западно от) х. Мургаш, в едно характерно леко понижение. Известна е и като чешмата на Турски преслап.
Другата чешма, за която говориш, е т. нар. чешма на металурзите, в южното подножие на вр. Невижда, на петнайсетина минути преди хижата като се качваш от Желява/Бухово. Нея съм я виждал да тече само пролетно време. Тази на хижата има хубав дебит целогодишно.
1. За хижата. Нямаше никой и беше заключена. Надникнах през прозорците - няма следи от потягане, ситуацията си е същата както преди година. А, има нова (поне за мен) входна врата. Че не функционира разбрах още на върха - от метеоролога. Имаше някакви намерения за това лято на туристическото дружество, но.... поне засега това е положението.
2. Чешмата е както ти обясни Rincewind малко под хижата (буквално на 50-ина метра) в посока към връх Невижда. Хубава, студена вода. Тази пред самата хижа вече не е добра за пиене, защото каптажа е разрушен и водата си промени вкуса. Другата чешма е на металурзите. Снимах я, заради разклона. Там се отделя пътечката за Желява (синя маркировка) - от пътя за Бухово (зелена).
Сря Май 27, 2015 11:45 am
Tito
Тази втората на разклона я знам много добре, но мисля че не тече отдавна. Тази на металурзите е друга, намира се по-нагоре посока хижата вляво от макадамения път. Тя си мени дебита малко по собствена програма.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети