ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Предложение за маршрут в Стара планина
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Предложение за маршрут в Стара планина
Автор Съобщение
Rosco467

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте и от мене!
За да не отварям нова тема ще споделя с молба за акъл.. И аз планирам. За Юни, края, плаващо, с внимание към времето. Но ще пробвам от изток на запад. Питането ми е за черешката на тортата - з. Ботев - Добрила по билото... Ще ходя с един 10-годишен хлапак. Май няма да ми се получи..? Дори в идеални условия предполагам ще ни отнеме над 10ч. Има ли някакъв шанс за разделяне? Или полвинка със слизане на Васил Левски? Обмислям и зиг-заг - з. Ботев -> Васил Левски -> Амбарица -> Добрила..?

Ще помоля и г-н Колев за един технически въпрос (ако прочете пост-а ми); в пътеводителя картата(ите) отделя(т) ли се, че тези 288 стр. ме респектират за носене Smile?

Благодаря от сърце предварително!
Сря Апр 29, 2015 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

късай не бой се, после ще си купиш нов.....да върви алъш вериша
Сря Апр 29, 2015 4:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Ако детето е без багаж и е свикнало да върви дълго,от заслона до Добрила до късния следобед ще сте стигнали.Важното е да се правят почивки, а най-голямата опасност са гръмотевиците в този месец.Можете да го минете изцяло по летния маршрут и така ще го разделите на по-поносими отсечки.Като казвам летен вариянт има в предвид:з.Ботев-х.Левски(по лятната пътека)
х. Левски-х. Добрила(по лятната пътека) х.Добрила-х.Амбарица(по лятната пътека).
Сря Апр 29, 2015 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Бих горещо Ви препоръчал да си вземете картата на Централна Стара планина -на Карт Проект Троян от 2010г.
Напълно подкрепям горното мнение на Николай Т за подсичане на билото от Юг за маршрута през х.В.Левски
Не е проблем времетраенето на прехода, а силно пресечения алпийски терен.

Сря Апр 29, 2015 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rosco467

Николай, Краси, мерси.

Безусловно времето е първи фактор. Младежът иначе че ходи - ходи. Въпросът ми по-скоро беше хем да взема максимума от билния маршрут (гледки), хем да не му изтощя батериите изцяло, защото планирам 8-9 дена - от Тъжа на запад - докъдето стигнем (Беклемето или дори нататък). Мислех си за билото до костенурката и там - Левски. На другия ден от Левски през Купените за Добрила. Такаи двата дена имам варианти при въпросителна прогноза, плюс все пак получавам достатъчно интензивен ден, а и ще хвана от прослувутите красоти на билото...?

Краси, мерси за картата - в пътеводителя ми хвана окото, че мащабът е доста различен. Аз инак си ходя с GPS, но винаги гледам да имам и хартия. А, и колко този терен е пресечен? Има ли наистина критични участъци или само "ъпс-енд-даунс"?

Пак мерси, чета внимателно и си водя бележки Smile
Сря Апр 29, 2015 5:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Терена верно е пресечен, но ако времето е хубаво и се внимава с детето може и по билото. Инак както казват коулегите по подсичащата става и на два пъти.

Относно картата на Краси - супер си е наистина. И аз я имам. По добра е от тази на Домино

Иначе слушай какво казва Изхода - късай пък после знаеш къде има още Cool

P.S. Терена си е доста пресечен. Не е само долу-горе. Има участъци, където трябва да се внимава. И то доста. Особено дете. А този вариант с вървене по билото и после слизане и качване до Левски го забрави. Няма смисъл.

P.S. 2: Внимавайте с кучетата на Топалица ако ще минавате отдолу по подсичащата. Големи симпатяги са (ако са там де)
Сря Апр 29, 2015 5:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

Цитат:
...Мислех си за билото до костенурката и там - Левски. На другия ден от Левски през Купените за Добрила. Такаи двата дена имам варианти при въпросителна прогноза, плюс все пак получавам достатъчно интензивен ден, а и ще хвана от прослувутите красоти на билото...

Разстоянието от заслона до х.Добрила е има няма 15км, най-опасно е от подножието на Костенурката до премката преди в.Амбарица. Ако няма мъгла, да вали или да духа някакъв силен вятър няма да имате проблеми. А варианта от х.Левски през Купените не е за подценяване, също - почти не виждам разлика между двата.
Чет Апр 30, 2015 4:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mlqko s oriz

Привет! Утре 28.5.2015 С един приятел мислим да се качим до хижа Ехо от южна страна. Бихте ли ни препоръчали вариант за това изкачване. Вариант, по който могат да настъпят най-малко обърквания спрямо маркировка и други. Подрави BG
На другият ден мислим да тръгнем по билото на изток към Добрила, на 3-тият ден към Ботев и Рай. Снега на Купена дали ще да се е стопил вече
Сря Май 27, 2015 10:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

Rosco467 написа:
Питането ми е за черешката на тортата - з. Ботев - Добрила по билото... Ще ходя с един 10-годишен хлапак. Май няма да ми се получи..?

Хлапакът Вие си го познавате най-добре. Моят личен опит сочи, че при тях всичко е до настроение. Има моменти, в които не са на кеф и са като магаре на мост, в други не можеш да ги спреш. Преди точно двадесет години в компанията на едно точно десетгодишно келешче направихме безгрижно, бавно и славно х. Рай - вр. Ботев - з. Ботев - билото - х. Добрила за 11 часа. По северните склонове на планината нагоре пълзяха зловещи облаци и на Ботев разсъждавахме за слизане към х. Васил Левски, но метеорологът ни увери, че (цитат) "бурята няма да стигне до Южна България" Laughing (и не ни излъга!), поради което се решихме на минаването отгоре.

Сря Май 27, 2015 10:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

mlqko s oriz написа:
Привет! Утре 28.5.2015 С един приятел мислим да се качим до хижа Ехо от южна страна. Бихте ли ни препоръчали вариант за това изкачване. Вариант, по който могат да настъпят най-малко обърквания спрямо маркировка и други. Подрави BG
На другият ден мислим да тръгнем по билото на изток към Добрила, на 3-тият ден към Ботев и Рай. Снега на Купена дали ще да се е стопил вече

Два варианта с най-малко обърквания има:

1. От моста над Клисура (жълта маркировка) през Розинска мандра до Горни ветровити преслап. После Юмрука и сте на хижата.

2. От Розино, през Шамака по Дългата поляна и на Ехо.

Другите варианти са с по-стара маркировка и на места може да стане объркване в доловете.

За купена виж камерата на хижа Амбарица
Сря Май 27, 2015 12:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mlqko s oriz

Dimo Kolev написа:
mlqko s oriz написа:

Два варианта с най-малко обърквания има:

1. От моста над Клисура (жълта маркировка) през Розинска мандра до Горни ветровити преслап. После Юмрука и сте на хижата.

2. От Розино, през Шамака по Дългата поляна и на Ехо.

Другите варианти са с по-стара маркировка и на места може да стане объркване в доловете.

За купена виж камерата на хижа Амбарица

Благодаря за помощта, от това което изчетох в нета, мислим да тръгнем през Шамака и Дългата поляна
Сря Май 27, 2015 3:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станислав

mlqko s oriz написа:
Снега на Купена дали ще да се е стопил вече

Миналата събота бях в района, не съм се качвал на Купена, въпреки че се изкушавах, но от това, което видях, си мисля, че изкачването няма да е проблем. Може да е останал сняг на пътеката от източната страна, но не вярвам да създава проблеми.

Пет Май 29, 2015 8:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mlqko s oriz

Станислав написа:
mlqko s oriz написа:
Снега на Купена дали ще да се е стопил вече

Миналата събота бях в района, не съм се качвал на Купена, въпреки че се изкушавах, но от това, което видях, си мисля, че изкачването няма да е проблем. Може да е останал сняг на пътеката от източната страна, но не вярвам да създава проблеми.

Благодаря за информацията, вече наистина няма сняг на Купена, само около Ботев има малко.
Иначе на 28.5 успяхме да се качим от Розино до Ехо без объркване. На 29.05 от Ехо стигнахме до Добрила, на 30.05 Добрила-Купена-Ботев-Рай-Васил Левски и на 4-тият ден слязохме до Карлово. Поздрави с пожелания за хубави мигове из нашите великолепни планини
Пон Юни 01, 2015 5:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

Някакво фото от ходенето няма ли да има?
От Беклемето до Добрила и преди него ми е ясно, почти.
Купена го има при други, ама вашия поглед.
Прехода който сте направили е добър, за завиждане, благородно!
Пон Юни 01, 2015 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mlqko s oriz

todor__x написа:
Някакво фото от ходенето няма ли да има?
От Беклемето до Добрила и преди него ми е ясно, почти.
Купена го има при други, ама вашия поглед.
Прехода който сте направили е добър, за завиждане, благородно!

Снимки тук https://www.facebook.com/vasil.rachev.1/media_set?set=a.10200378260174760.1073741899.1703005744&type=1&pnref=story
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200378260374765&set=a.10200378260174760.1073741899.1703005744&type=3&theater Поздрави, само напред и нагоре към планината палатка
Сря Юни 03, 2015 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.