Здравейте, някой запознат с местността около х. Триглав, ако може да помогне с някакъв подходящ маршрут, който да включва преспиване на х. Триглав. Нямаме претенции за точката на стартиране на прехода. Ако има подходящ двудневен, който да предлага и разглеждане на красоти ще е супер, ако няма и тридневен преход е на масата като вариант Би било супер, ако може да се стартира от една точка и да се завърши пак на нея под формата на някакъв кръг, за да не се връщаме по същия път, за да може да отидем с колите, но и други варианти са вероятни. Общо взето искаме нещо приятно със средно голямо натоварване и преспиване на х. Триглав. Предварително благодаря на отзовалите се. Планираме го за края на юни, началото на юли с точка за потегляне София.
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Пет Май 22, 2015 3:47 pm
bugcho
1-ви ден Село Тъжа - х. Триглав: 3 часа
2-ри ден х. Триглав - вр. Голям кадемлия около 6 часа качване и слизане
3-ти ден х. Триглав - село Тъжа
има и други варианти.... Може да отидете до Кадемлийското пръскало на половин час е от хижата... От х. Русалка която е по пътя от селото до Триглав... да минете по еко пътеката, а не по пътя а последния ден да се пуснете по пътя или обратното....
Бях там преди 2 седмици.... много е красиво.
Пет Май 22, 2015 4:47 pm
todor__x
Приятели, Четете, Разучете, Мислете и чак тогава задавайте въпросите!
Отговорите са пред носа Ви!
Това вече го има и то съвсем прясно ходено.
За тридневно става и от х.Тъжа или х.Соколна, като подходите може да са от север и юг,
само кръгчетата може да са в друг ред.
Не се изключва и х.Мазалат, като начало.
Пет Май 22, 2015 9:37 pm
НИКОЛАЙ Т.
Като идея мога да дам едно мое ходене от миналата годиина.Маршрута е почти изцяло по немаркирани места и изисква гпс както и е на ваша отговорност.Ще му направя и подвариант.Тръгва се от село Тъжа за х.Русалка като още в началото на пътя се отклонявате надясно по едва различима стара пътека.Тя върви по границата на парка и е маркирана с червена и бяла ивица.Пътеката извежда на Голяма папратлива (това е поляна) минава покрай вр. Чимколиба и стига до водопад Пръскалото (Тъжанско пръскало).След това се връщате назад и малко преди вр.Чимколиба се излиза на нивото на върха.Продължава се до водопад Бабско пръскало и от там по пътека до х.Триглав. Ние продължихме по пътя покрай водопад Кадемлийско пръскало до х.Мандрата където спахме.На другия ден към вр.Малка козя стена и водопад Пенчовско пръскало,следва сезонен водопад на Петканова бара ,след него идва ред на Петкановите водопади.От там се тръгва по пътя за Паниците и при разрушената мандра се свива на ляво към вр. Седлювец и се слиза на вец Тъжа.От него до селото има към 3-4 км асфалт или по черен път (който е по- пряк) се стига до с. Тъжа.Това е дългия вариант.Абсолютно не препоръчвам (макар да е много интересен) без наличието на ГПС.Ето и по- късия вариант.Като стигнете до х. Триглав спите там и на другия ден ако ви се ходи до Кадемлийското пръскало отивате,ако пък не , слизате по пътя до х. Русалка и питате бай Димо(хижаря )за пътеката за веца.Тази пътека тръгва (едини я й вариант) от х..Русалка и минава по ръба на Тъжанското ждрело.Лека и обзорна е и се минава покрай Иванчов камък и Паунов камък.Края й излиза на вец Тъжа и от там до селото.При интерес мога да дам трак .
Пет Май 22, 2015 10:21 pm
Rincewind
Аз защото не обичам да се връщам откъдето съм тръгнал, бих го направил с. Тъжа - х. Триглав, после през Кадемлията към х. Тъжа/х. Мандрата и после сизане в Априлци през Марагидик.
Последната промяна е направена от Rain на Пет Май 22, 2015 11:37 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Май 22, 2015 11:25 pm
Rincewind
rain написа:
човекът е писал ясно-иска на х.Триглав да са нощувките и също така е писал,че ще бъдат с автомобили,които ще оставят в с.Тъжа.
Пише, че предпочита да е така, но е отворен за предложения:
horseman написа:
Би било супер, ако може да се стартира от една точка и да се завърши пак на нея под формата на някакъв кръг, за да не се връщаме по същия път, за да може да отидем с колите, но и други варианти са вероятни.
Най-лесният вариант с едно преспиване на х. Триглав е следния:
1ви ден: с. Тъжа-х. Русалка-х. Триглав. Оставате багажа и разходка до върха
2ри ден: х. Триглав-екопътека Бабско пръскало-Светишка поляна-Паунов камък-Вец Тъжа-с. Тъжа.
Пет Май 22, 2015 11:43 pm
horseman
Благодаря за предложенията,
първо видях темата със примерния преход, но някак си ми се искаше нещо по-различно. Никъде не съм писал, че ще оставяме колите на Тъжа, а че нямам претенции за точката на стартиране на прехода, дори първоначалната идея беше да отидем до Габрово и оттам да тръгнем, та през Мазалат и до Триглав, но това за един ден се събират май към 13 часа ходене, което ще дойде прекалено за някои хора от компанията. С GPS разполагаме, но ако трябва да съм честен като за първо ходене в този район не знам дали е удачно да се бичи по немаркираните пътеки, било то и с устройството.
Rincewind, благодаря за идеята, сега ще разгледам на картата какво имаш предвид, също така ще обмислим и варианта на Димо Колев, който изглежда супер за двудневен. Май по-скоро останалите клонят към двудневен преход, при който ми се иска малко повече да походим.
Careful what you wish
Careful what you say
Съб Май 23, 2015 9:39 am
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
Вчрно,че не сте писал ,ала ,ако държите на х.Триглав,както сте писал и без тежки преходи ,единственото място за колите е с.Тъжа. Затова съм се подвела.
Вчрно,че не сте писал ,ала ,ако държите на х.Триглав,както сте писал и без тежки преходи ,единственото място за колите е с.Тъжа. Затова съм се подвела.
Може би съм подвел всички със средно тежките преходи, идеята е, че наш приятел вече е на х. Триглав и искаме да отидем да го видим, но едно 7-9 часа ходене на ден не са проблем.
Careful what you wish
Careful what you say
2ри ден: х. Триглав-екопътека Бабско пръскало-Светишка поляна-Паунов камък-Вец Тъжа-с. Тъжа.
Заинтригува ме втория ден - ако правилно се ориентирам, от екопътеката се слиза на пътя с.Тъжа - х.Тъжа, тръгва се надолу към хижа Русалка и преди нея някъде трябва да се отклонява пътека за Светишка поляна-Паунов камък-Вец Тъжа. Така ли е и лесно ли се забелязва това разклонение, проследима ли е пътеката до ВЕЦ-а, има ли опасност от объркване?
Да поясня, че това смятам да го минавам тия дни на слизане, ако позволява времето
Заинтригува ме втория ден - ако правилно се ориентирам, от екопътеката се слиза на пътя с.Тъжа - х.Тъжа, тръгва се надолу към хижа Русалка и преди нея някъде трябва да се отклонява пътека за Светишка поляна-Паунов камък-Вец Тъжа. Така ли е и лесно ли се забелязва това разклонение, проследима ли е пътеката до ВЕЦ-а, има ли опасност от объркване?
Да поясня, че това смятам да го минавам тия дни на слизане, ако позволява времето
След КПП-то на парка се продължава надолу по пътя и на завоя преди х. Русалка в дясно на поляната се вижда останки от постройка. Слиза се към нея и се продължава в посока общо казано надолу. След известно време в ляво остава една могилка, който също трябва да се обиколи от ляво. След нея се излиза на трасето на стълбовете на тока. по тях надолу и в дясно се вижда големия Паунов камък над р. Тъжа. Отскачате до него и после покрай Тъжанското ждрело надолу минавате и покрай Иванчов камък - нещо малко по-малко от предходното което обаче си има едни странни и красиви дървета отгоре. Приличат на кедри. Пак надолу и достигаш до борова горичка, през която се спуска пътеката и достига до изравнителя на ВЕЦ-а. Под него се слиза по едни скалисти пътечки и си хоп на ВЕЦ-ката. Без да си ходил и бе з желание да се затриеш някъде по пътя има места където да се залуташ. Но си е тръпка, а и е красиво. В горната част на поляната след разрушената постройка е по-трудното. Надолу вече си все покрай Тъжанския джендем и до боровата горичка си го следваш. Надолу пътеката е широка и трудно можеш се обърка.
Благодаря, ако времето позволява ще пробвам този маршрут след няколко дни!
Нед Май 24, 2015 8:51 am
todor__x
Маршрута към Веца е правен за двойния рожден ден, ако Ники от Русе има и трака, още по добре.
Нашето ходене бе повторение един вид, но пролетно. Жалко не ползваме машинка.
Хижарите на Триглав са добри стопани и заслужават подкрепа за всичко, което са намислили.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети