ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос за маршрут Костенец - Белмекен- Мусала

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Въпрос за маршрут Костенец - Белмекен- Мусала
Автор Съобщение
dar4o

Мнение Въпрос за маршрут Костенец - Белмекен- Мусала Отговорете с цитат
Здравейте,

търся информация за маршрут Костенец - вр. Белмекен - х. Белмекен - вр. Мусала - Боровец с нощувка на Белмекен. От къде да тръгна от Костенец към Белмекен - по коларският път край водопада и река Чавча или от друго място, четох някъде, че от х. Гургулица започва някакъв маршрут, но много се обърках вече, тъй като въобще не ми е позната околността - ходила съм само до х. Гургулица от Костенец и малко по коларският път покрай реката /около 2 часа вървене./

Също така ме интересува от Боровец има ли обществен транспорт до Костенец.

Благодаря предваритело
Пон Май 18, 2015 9:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Мнение Отговорете с цитат
Здравей! Сега не е време за тези маршрути - поне средата на юни да стане. После не е за сам човек, който не познава района.
Иначе да - има маршрут през Гургулица до заслон Помачена поляна и от там до връх Белмекен. После спускане в хижата. Това е тежък вариянт. По-добре първо до хижата (по река Чавча и т.н.), оставяте си багажа и от там до върха е 1 - 1,5 часа.
От х.Белмекен до Мусала е много! Страшно много - като за 2 дни с междинна нощувка на Заврачица. Поне до средата на юни е добре да се ползва зимната пътека през Сиври чал (по въжето), защото на лятната сега има големи преспи.
Да - от Боровец има обществен транспорт до Костенец. Освен автобуса Благоевград - Пловдив, няколко пъти на ден има и Самоков - Костенец. Провери в раздела на темата или звънни на автогара Самоков.

Поздрави!
Пон Май 18, 2015 9:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dar4o

Todor написа:
Здравей! Сега не е време за тези маршрути - поне средата на юни да стане. После не е за сам човек, който не познава района.
Иначе да - има маршрут през Гургулица до заслон Помачена поляна и от там до връх Белмекен. После спускане в хижата. Това е тежък вариянт. По-добре първо до хижата (по река Чавча и т.н.), оставяте си багажа и от там до върха е 1 - 1,5 часа.
От х.Белмекен до Мусала е много! Страшно много - като за 2 дни с междинна нощувка на Заврачица. Поне до средата на юни е добре да се ползва зимната пътека през Сиври чал (по въжето), защото на лятната сега има големи преспи.
Да - от Боровец има обществен транспорт до Костенец. Освен автобуса Благоевград - Пловдив, няколко пъти на ден има и Самоков - Костенец. Провери в раздела на темата или звънни на автогара Самоков.

Поздрави!

Благодаря за информацията. Маршрута ще го правим краят на юни, началото на юли и няма да съм сама.
Защо се заблудих, че от Белмекен до Мусала е 7 - 8 часа ходене?
Значи с преспиване на х. Белмекен и х. Заварчица ще е Smile
Пон Май 18, 2015 9:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Костенец -Белмекен - През Гургулица по принцип става, но е тежко. Може обаче да се наеме такси от селото до х.Гургулица. От Гургулица до Помочена поляна - не е лесно, ако не познавате пътя, особено в едно сечище, където свършва долният път от Гургулица... После от Помочена може през Плевнята до вр.Белмекен и от там по жалоните до седлото, но може и от заслона, надясно по каскадния път да се иде до края му и от там да се прехвърли северния рид и да се излезе точно под хижата, може и още отдолу, на около 30 мин след Гургулица да се тръгне по дясната пътека-там обаче е джунгла. Във всички случай това са варианти, изискващи добро познаване на района, защото винаги има къде да се зачукаш качествено. Затова класическият път през Чавка по принцип е най-сигурен - само внимавайте точно при отклонението от пътя след мостчето, където започва същинсктата пътека нагоре към хижата.
Белмекен -Мусала - по принцип не е невъзможно, при ранно ставане - вярно дълго е, но за сметка на това е равно. Имате всички шансове да стигнете. Проблемът е, че сериозните денивелации идват баш накрая.
Пон Май 18, 2015 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Re: Въпрос за маршрут Костенец - Белмекен- Мусала Отговорете с цитат
dar4o написа:
... търся информация за маршрут Костенец - вр. Белмекен - х. Белмекен - вр. Мусала - Боровец с нощувка на Белмекен...

Понеже в темата за транспорта видях, че става въпрос за тръгване и пътуване с влак от Бургас и се гони на връщане влак в 14.57, тръгваш от Костенец за Бургас, аз бих направил прехода по следния начин:

Първи ден: Бургас - Костенец - х. "Мусала" - заслон "Ледено езеро" или връх Мусала.

Втори ден: Заслон "Ледено езеро" или връх Мусала - х. "Белмекен".

Трети ден: В зависимост от времето, умората, желанията и настроението - от хижа "Белмекен" обиколно през връх Белмекен, заслон "Помочена поляна" и хижа "Гургулица" към с. Костенец, или по по-краткия вариант - от хижа "Белмекен" направо слизане към река Чавча и с. Костенец.

Ако сте повече хора, не е лоша идея да се вземе и такси между населените места в района - разстоянията не са толкова големи и няма да излезе много скъпо. Но би спестило време.

Успех!

Пон Май 18, 2015 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Мнение Re: Въпрос за маршрут Костенец - Белмекен- Мусала Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
dar4o написа:
... търся информация за маршрут Костенец - вр. Белмекен - х. Белмекен - вр. Мусала - Боровец с нощувка на Белмекен...

......
Ако сте повече хора, не е лоша идея да се вземе и такси между населените места в района - разстоянията не са толкова големи и няма да излезе много скъпо. Но би спестило време.

Успех!

8 лв. е таксито от гара Костененец до вили Костенец, чакат на гарата, а освен това в първата тема има телефон по който може да си го извикате да ви вземе от вилите или даже от Гургулица (не знам цената от там)
Отделно, че имате вариянт за прехвърляне на влака в Пловдив - т.е. потенциалните ви влакове за Бургас са много повече. До Пловдив ще ви закара и автобусът за който писах по-рано - мисля че е към 16-16,30 в Боровец. Винаги голям автобус с багажник за раниците 8-9 лв. мисля е билета Боровец - Пловдив.
Пон Май 18, 2015 3:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dar4o

Благодаря на всички за инфото.
Пон Май 18, 2015 4:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

ZCEZBPM написа:

.......

а добре дошъл! Smile
Пон Май 18, 2015 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
heidentum

Изобщо не съм съгласен с dar4o, че от Белмекен до Мусала е "страшно много ходене".
За 10-11 часа се взема без никакъв проблем. Това естествено зависи от темпото на групата.
За сравнение маршрута вили Костенец, хижа Белмекен, връх Белмекен, хижа Христо Смирненски го правим за около 9 часа, като става въпрос за ходене раници по 80 литра.
А и има добра колова маркировка така че не мисля. че факта че не познавате района е проблем.
поздрави
Сря Май 20, 2015 12:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

аз съм правил Грънчар - Белмекен, без тичане, без никакъв зор, с мъкнене на палатки и т.н., т.е. с тежка раница, за 8,5часа. Не виждам причина да е по - различно.
Сря Май 20, 2015 8:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

vladofff написа:
аз съм правил Грънчар - Белмекен, без тичане, без никакъв зор, с мъкнене на палатки и т.н., т.е. с тежка раница, за 8,5часа. Не виждам причина да е по - различно.

Аз пък съм виждал един съфорумец на премката между Равния и Сивричал вече към х.Белмекен по лятната в 12ч. и ми каза, че тръгнал от Грънчар в 5ч.
Ама се чу тътен от гръмотевица и за кратко му гледахме само подметките, а като стигнахме след 1 час на хижата той вече ядеше 2 порции боб и ако не му бях развалил 50-те лв. на по-дребни, сигурно трябваше да изяде още бая.... Smile
Така че общото му време е под 8 часа и ако беше треснало по-рано щеше и да е по-късо Smile
Сря Май 20, 2015 11:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
heidentum

Моето предложение е следното:
ден 1 вили Костенец хижа Белмекен(може и до връх Белмекен да се разходите)
ден 2 с ранно ставане през Равни връх и Сиври чал и през Манчо към Мусала, нощувка на Ледено езеро
ден 3 по Мусаленска пътека към Боровец
Сря Май 20, 2015 12:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.