Автор |
Съобщение |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
Щудер - облаци, слънце и цвeтя |
|
На типично пролетно време се натъкнахме в поредния си поход, този път до връх Щудер - планината Боздаг.
Пътьом започна да ръми, но след като дойдохме на изходна позиция - с. Калапот, спря. После пак заръмя и най-неочаквано блесна слънце. Върхът ни посрещна леко намръщен. На слизане небето ни бомбардира с градушка, след което ни изсуши с жарко слънце, за да ни довърши с хладен дъжд.
Малко снимки, като наблягам на цветята, собено на дивите божури. Дал съм обещание
Да вмъкна само, че тези божури са няколко вида
Водата е кът
От перуниките преобладаваха тези с жълти цветове
Връхчето Св. Петър
Нагоре
Котенца
Бодлив кактус с красиви цветове
Друг такъв - бодлив
Ведрица
Отново Котенца
На това не се сещам името. Имам го и на лозето
Катеренето си е сериозно
Почти сме горе
Параклисът на върха
Градушка се задава
Поглед назад
Последният кадър за деня
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Нед Май 10, 2015 10:40 pm |
|
|
Сотиров
|
Хубава планина! |
|
Има си всичкио - и скали, и цветя, и лошо време... Божурите са наистина няколко вида, май на снимките са два, дето ги има у нас, но единият е твърде рядък. Не видях третия нашенски вид - тънколистния. Ама защо са цветята в раницата, бе хора! Не ми допада такъв подход към природата, sorry! А красивите цветя, дето им викаш "кактуси", са дебелец и тлъстига (у нас му казват и "алпийска роза). Тамошните са много по-ярки от тукашните. А туй зеленото, дето го имаш и на лозето, дай да го видим по-разлистено. С цветче, нещо. Така нищо не се разбира.
|
|
|
Нед Май 10, 2015 11:15 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Г-н Сотиров,
дебелецът в Пирин е не по-малко ярък от този, дето днес видяхме на Щудер
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Нед Май 10, 2015 11:20 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
Re: Хубава планина! |
|
|
|
Ама защо са цветята в раницата, бе хора! Не ми допада такъв подход към природата, sorry! |
A де!? И аз това питам, ама се юрнаха като невидели на малкото цъфнали
|
|
А красивите цветя, дето им викаш "кактуси", са дебелец и тлъстига (у нас му казват и "алпийска роза). |
Нарекох ги кактуси, че бодат много лошо. Едва си измъкнах бодлите от панталона.
|
|
А туй зеленото, дето го имаш и на лозето, дай да го видим по-разлистено. С цветче, нещо. Така нищо не се разбира. |
Като дойде време за цвят ще го снимам пак.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Нед Май 10, 2015 11:22 pm |
|
|
Сотиров
|
Дебелецът в Пирин |
|
Ама същият дебелец ли е, Дидо? С такива големи жълти цветове не съм виждал. Червен съм виждал, но и той е по-друг. За Пирин не смея да споря!
|
|
|
Нед Май 10, 2015 11:25 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Дебелците са повече видове от попчетата в морето, та не смея да твърдя дали там има от същия. Жълт също не съм заглеждал, да бъда честен. Ще дам обаче жокер, че всичките видове са снимани на варовит терен - т.е. за аналогия би трябвало да се огледа района над х. Бъндерица - примерно Казаните.
Ето едно мое фото на червен вид пирински дебелец:
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Нед Май 10, 2015 11:32 pm |
|
|
Mariana1000
|
|
|
Останаха ми очите в тези божури
Господин Сотиров, а какво е това растение? И то ли е дебелец?
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Нед Май 10, 2015 11:49 pm |
|
|
Сотиров
|
Ботаниката - в продължението утре |
|
Мили приятели, аз все пак съм математик, а не ботаник! Интересувам се наистина, имам няколко твърде ценни книги за българските растения - най-вече за редките, ендемичните и подобни уникати. Някои от цветята, за които говорим, в нашите очи си приличат, но ботаниците ги различават - дебелец, тлъстига, каменоломка... Порових малко и вече почти разбрах кое какво е, но ще оставя за утре информацията със снимки. Действително си заслужава да познаваме няколкото растения, които красят скалите и устояват на най-суровите условия. Днес, как да се изразя, се упражних на няколко поприща, та се поуморих: растения, политика, правописни реформи... И то след като цял ден косих отвратително избуялата трева на двора в Панчарево. А понеже говорим за божури, ето два от моите. Е, вярно, произхождат от Китай - това са дървовидни божури, но пък планината е нашенска, Плана:
P. S. Ух, как вали навън! Успях преди дъжда. А като се връщах в ранния следобед, Перловската река беше бая качила нивото - запълваше цялата ширина на коритото. Явно към Витоша е било валяло доста.
|
|
|
Пон Май 11, 2015 12:21 am |
|
|
welmud
|
|
|
|
|
Останаха ми очите в тези божури
Господин Сотиров, а какво е това растение? И то ли е дебелец?
|
Трябва да е дебелец...но кой от петте нашенски вида е точно е трудно да се каже. Ако не е тайна откъде е снимката, евентуално това би помогнало поне малко да се разбере по-точно.
|
|
|
Пон Май 11, 2015 7:05 am |
|
|
Mariana1000
|
|
|
|
|
Трябва да е дебелец...но кой от петте нашенски вида е точно е трудно да се каже. Ако не е тайна откъде е снимката, евентуално това би помогнало поне малко да се разбере по-точно. |
Не е никаква тайна, трябваше да го напиша по-горе. От Алиботуш е снимката
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Пон Май 11, 2015 7:34 am |
|
|
welmud
|
|
|
|
|
|
|
Трябва да е дебелец...но кой от петте нашенски вида е точно е трудно да се каже. Ако не е тайна откъде е снимката, евентуално това би помогнало поне малко да се разбере по-точно. |
Не е никаква тайна, трябваше да го напиша по-горе. От Алиботуш е снимката |
Предавам се, няма да разводнявам хубавата тема с безмислени коментари...но за мен е дебелец. Думата имат знаещите...
|
|
|
Пон Май 11, 2015 11:07 am |
|
|
Пчелата Жужа
|
|
|
|
Вторият "кактус" на Speedy не е нито дебелец, нито тлъстига. Това е Македонска каменоломка. Много рових из мрежата, докато най-после я намерих. Обърнете внимание на латинското название - май цар Фердинанд има някаква заслуга за тая каменоломка. Предпоследната снимка.
Учудвам се, че боде.
|
|
|
Пет Май 15, 2015 9:45 pm |
|
|
Пчелата Жужа
|
|
|
Пет Май 15, 2015 10:00 pm |