Последната промяна е направена от Todor на Вто Май 12, 2015 12:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Май 08, 2015 11:43 pm
НИКОЛАЙ Т.
Да ви завиди човек на ентусиазма с който се занимавате с простоии.Без за вземам страна в спора коя е по-добра или по- удобна,ще кажа,че такива сравнения и изводи като тези на колегата Todor са крайно тенденциозни и некоректни.Така погледнато съм съгласен,че в Ташевката не може да се съберат 3 туби от посочените,интересно ми е обаче как в посоченото Оспри което е видимо не много по-голямо ,ще се съберат 5 такива туби.Просто е смешно.Оставете хората да си ходят с каквото поискат,защото има опастност всички теми от този раздел да заприличат на "Похвали се".Да не говорим колко тъпо и некоректно е да се сравняват изделия от различен ценови клас.Естествено е по-скъпите да имат определени преимущества пред по-евтините.Дайте нещо по-смислено като аргументи,защото хората които за първи път си купуват раница ,ще бъдат по-объркани в края на дискусията от колкото в началото.Иначе нищо лично към спорещите.
Последната промяна е направена от НИКОЛАЙ Т. на Съб Май 09, 2015 12:16 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Май 08, 2015 11:48 pm
Todor
..........
Да ме извиняват всички - винаги, силно се въздържам да споря за екипировка. Сега се подразних и то най-много от факта на крайните мнения.
т.е. най-тъпото е да се стига до обиди и цинизми, поради липса на възпитание, голямо его и пр.
Последната промяна е направена от Todor на Вто Май 12, 2015 12:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Май 09, 2015 12:00 am
tribaleo
Todor написа:
tribaleo написа:
Вижте...дайте да говорим реално...с тежест, материали и цена. Фактите са (поне в размера около 40литра) че по-добро от Ташев няма, най-леко, евтино и здраво...не знам защо си кривите душите...за 5години нито ми е паднала раницата нито нещо и е станало, пълна за която и част да я хванеш (дори за закопчалките, когато е отворена) няма да мръдне. Имам приятел с Deuter, който 1. Избеля 2. Почна да се къса тук-там 3. Както казах е по-тежък и почти двойно по-скъп....
edit: след бърза проверка въпросният Deuter e 274лв. Ташев 125.80, Ташев целият от cordura 1250гр срещу 1500гр. за Deuter. Гаранцията на Ташев - 2г, Deuter 1г. Мисля, че няма какво да говорим повече
Много имаме да си говориме, ама се боя, че няма да се разберем....
Лада - по-добро няма да намериш - евтини части, проходимост, ниска цена и като нова.... като сложиш газова - без пари караш....
Опел - ами братчеда има - веждите му изгнили.... на кумата на тейко и - не мой да намери газова щото инжекциона.... боклук! Щото руснаците са го откраднали от германците, ама..... руснаците са по-пичове и ги разбират тези работи.....
Колко ти плаща Ташев? - ако не ти плаща - замисли се!
Само ти си умен - другите дават 2 пъти повече пари за по-лоши стоки - блазе ти! велик си!
Не се смятам за умен заради някаква раница, 5 години ползвам Summit 42(изцяло от cordura), препоръчал съм я на още 4-5 човека. Всички до един включително и аз сме на мнение, че на този етап за нашите нужди няма по-добра раница от нея. Само ще вметна, че парите изобщо не са проблем. Колкото до сравнението с колите....лек пример (колкото и да не съм фен на японските автомобили) Nissan GTR е сравним с Porsche Turbo S , а е почти 3пъти по-евтин. До тук с глупави сравнения.....говориме в пари материали и тегло....Вие ми говорите за автомобили....айде малко по сериозно, ако обичате!!!
Съб Май 09, 2015 12:48 pm
vladofff
Insight написа:
tribaleo написа:
Вижте...дайте да говорим реално...с тежест, материали и цена. Фактите са (поне в размера около 40литра) че по-добро от Ташев няма, най-леко, евтино и здраво...не знам защо си кривите душите...за 5години нито ми е паднала раницата нито нещо и е станало, пълна за която и част да я хванеш (дори за закопчалките, когато е отворена) няма да мръдне. Имам приятел с Deuter, който 1. Избеля 2. Почна да се къса тук-там 3. Както казах е по-тежък и почти двойно по-скъп....
edit: след бърза проверка въпросният Deuter e 274лв. Ташев 125.80, Ташев целият от cordura 1250гр срещу 1500гр. за Deuter. Гаранцията на Ташев - 2г, Deuter 1г. Мисля, че няма какво да говорим повече
1. Дойтер избелял по-бързо от Ташев при = експлоатация... явно ходим по различни планини.
2. Дойтер скъсан при НОРМАЛНА експлоатация не съм виждал.
3. Теглото е тема за размисъл... ИМА тенденция дойтерите да идват по-тежки при определени сравнения
....4. КОМФОРТ при носене... 10:1 за Дойтер vs Ташев... и го казвам от позицията на човек, навъртял повече със соц. войнишка мешка, отколкото с раници от двете дискутирани марки взети заедно.
Имам досег и до няколко ултра леки раници - блякдиамонд, миннет и др. Олекотеността не бива да е самоцел. Има височинни модели, които са много леки, и същевременно са направени огромни - целта е една - над определена височина ти е доста чоглаво, а понякога и невъзможно да си сгънеш нещата в 40 литра, и затова за същия багаж, наблъскан набързо в торбата, ти трябва поне 80 литрова. Естествено, че в такава раница, ако прилежно сгънеш и компресираш всичко в ниското, 80литра ще са трудни за носене, и естествено раницата ще се скъса бързо - просто не е пригодена да носи тежести в ниското. Дойтерите/обикновено базовите модели/ наистина са доста по-тежки - но това е именно за да може наблъскани с тежест да не се късат като олекотените, а да си изпълняват мисията дълго и гарантирано.
p.s.
Също така ми е интересно какво точно пише в гаранцията - ако носиш раницата пълна с ОБЕМНИ литри /и то с каква плътност - дрехова, хранова или пухена.../или "ТЕГЛОВНИ", разбирайте водни, и се скъса, ще отговарят. Че си представете как се носи 40 литрова раница с 40 литра вода... и коя раница ще издържи и 1 година носене пълна с вода, хеле пък метален катерачен хардуер...
Пон Май 11, 2015 9:00 am
ceckoguide
ZCEZBPM написа:
ceckoguide написа:
Доста одавна съм се отказал от тази марка
Една типична българска черта, е че определяме дали едно нещо е качествено по следната *формула*.
Екипировката е произведена в радиус 100км, значи е калпава.
Екипировката е произведена на 10 000км, значи е супер добра.
Има и още нещо, което обяснява тази самозаблуда, че новата ни джърманска раница е в пъти по-добра.
Човек почва ходенето си в планината обикновено с нещо здраво и евтино като Ташев.
Като аджамия, човек тъпче в раницата безогледно и тя съответно тежи повече от нормалното и това съчетано с несвикналата на такива преходи физика води до лоши спомени и ефекта *кучето на Павлов*(всеки път като чуем думата *Ташев* ни втриса)
След няколко години се случват следните неща:
1 Физиката ни укрепва а и променяме начина си на ходене, тоест не се фърляме на юруш, а ходим разумно.
2 Редуцираме теглото на раницата защото вече сме в час и знаем какво е излишно и какво е важно да се взима.
Шопинг манията е друго заболяване което ни наляга и е особено разпространена сред туристите.
Купуваме си някаква супер дупер раница и усещането е че все едно сме се родили отново.
Хич и не си помисляме че причините за това са следните:
Точка 1(виж по-горе)
Точка 2(виж по-горе)
Точка 3 Всяка промяна особено ако преди това е силно желана ни кара да си мислим че сме направили нещо добро за нас самите и макар че реална физическа разлика няма, то психологически се чувстваме по-добре от тази покупка и с всеки изминат преход се самозалъгваме и затвърждаваме тази самозаблуда.
Има три важни правила които трябва да спазваме, за да ни е удобна раницата:
1 Да намалим теглото.
2 Да намалим теглото.
3 Да намалим теглото.
И аз наскоро си взех нова раница. С по-малък литраж е и съответно я пълня по-малко и съвсем откровено мога да заявя, че въпреки че е ташевка се чувствам като прероден.
Имал съм Ташев, и съм виждал как не една раница се късат на 1-2 ходения, както и съм чувал мнения на хора ходещи доста и носещи бая багаж Все пак това си е мое мнение и не задължавам никой с него
_________________ Човек дори и добре да катери, се жени!
Сря Май 13, 2015 12:03 am
sbalkan
Някой има ли директни впечатления от тази раница: http://www.decathlon.bg/ranitsa-symbium-access-5010-id_8300848.html
Под директни имам предвид не задължително да я притежава лично, а дали познава колега с такава и съответно отзиви. Няма да ми е от ползва просто някой да ми обясни, че QUECHUA е нискобюджетна френска компания със средно към ниско качество китайско производство стоки, демек априори "не си взимай нищо от тия, щото са дървета" - всичко това и сам го знам, интересува ме конкретния модел раница, защото им е върхов модел и няма много общо с останалите им модели. По принцип не робувам на марки и ще се радвам ако някой има адекватна информация.
_________________ "Трудните неща изискват много време, невъзможните малко повече" - сенсей Георги Иванов.
Сря Май 13, 2015 1:37 am
sbalkan
Някой има ли директни впечатления от тази раница: http://www.decathlon.bg/ranitsa-symbium-access-5010-id_8300848.html
Под директни имам предвид не задължително да я притежава лично, а дали познава колега с такава и съответно отзиви. Няма да ми е от ползва просто някой да ми обясни, че QUECHUA е нискобюджетна френска компания със средно към ниско качество китайско производство стоки, демек априори "не си взимай нищо от тия, щото са дървета" - всичко това и сам го знам, интересува ме конкретния модел раница, защото им е върхов модел и няма много общо с останалите им модели. По принцип не робувам на марки и ще се радвам ако някой има адекватна информация.
_________________ "Трудните неща изискват много време, невъзможните малко повече" - сенсей Георги Иванов.
Сря Май 13, 2015 2:21 am
vladofff
На външен вид не изглежда лошо торбичката, Ако не е много скъпа, що не вземеш да си я вземеш и да пробваш. Изглежда като продукт на НАСА с тия сребристи гами... Най-важното е да провериш какви шевни конфигурации са използвани при окачването и в другите носещи критични точки, също така има ли малоумно оразмерени пластмаси, непригодни за поемане на напрежения по няколко вектора. Трудно мога да ти обясня нещо, което се трупа с години като опит на механик, съответно и на шивашки такъв , но като най-важно търси следните "особености"- където е съсредоточено главното носещо усилие, обикновено при калпавите раници се набива в една тясна точка, която съответно, от какъвто и материал да е направена, няма как да издържи и бързо се отпаря. Ако обаче има например "локална подложка" или блоково разпределение на определена площ на основните носещи концови конфигурации, вече е признак за премисленост и дава шансове торбата да е качествена. Друга, и по мое мнение също съществена особеност е начинът на подгъв по шевовете -дори евтините пазарски торби се правят от прилично здрав материал, който обаче се разнищва бързо. Така, че при евтините предложения подгъвите не се навъртат достатъчно, за да го предотвратяват и разнищването започва твърде скоро.... Ако обаче имаш някакви умения по сарашко дело, дори и най-калпавата и евтина раница, с малко добавки на определени места, може да стане чудесна придобивка. За съжаление нямам снимка да ти покажа как изглежда Дойтер след "тунинг", пригаждащ го за експедиция в Азия или Русия, с всички приспособления против летищни или мангалски попълзновения.
Сря Май 13, 2015 9:05 am
Todor
Един съвет към всеки, който ще купува раница - мерете я! Аз лично в магазина я пълня 10-12 кг. (големите раници разбира се) или поне 7-8 кг. с каквото имат там - палатка/и чували и т.н. Максимално я нагласям за мене си и пробвам малко ходене, клякане и т.н. Може да не е гаранция за пълен успех, но ще помогне да отличите напълно несъразмерна раница. За другите качества - ами трябва опит и набито око - добре почистени шевове, да няма "изпуснато" от машината... циповете YKK.... техните шевове да са прави. Материала да е добър на пипане....
Аз така си пробвам раниците. Дано да съм ви бил полезен.
Сря Май 13, 2015 9:40 am
ceckoguide
sbalkan написа:
Доста хубав модел, и не лоша цена така че и аз се записвам да следя за мнение
_________________ Човек дори и добре да катери, се жени!
Сря Май 13, 2015 10:44 pm
Julius
sbalkan написа:
Здравей,
Нямам преки впечатления от модела, който си посочил, но мисля, че мога да ти предложа като вариант нещо със същия литраж, с 1 кг. по-лекo и
без първата 1-ца в цената.
От две години експлоатирам ето това: http://palatki.bg/tourism-and-travel/backpacks/turisticheska-ranica-60-l-mountaineerhtml
(и в малко по-разл. цвят)
Имах известни съмнения от тази марка, още повече че си я купих от някаква жена, внасяше ги и ги продаваше от къщата си на Иван Асен II (мисля), паважа преди Орлов мост... та тогава се чудех между тази и една Ташев-ка със същия литраж, но и Ташев беше с 1 единица по-скъпа - 162 лв.
Не съжалявам за избора си - мн. добро разпределение на отсеците, никакви ядове с нея досега.
Лично ако ще давам ~200 или 200+ лв. за раница... няма да е от Декатлона.
Мисля, че и в магазините на Diel съм я срещал тази марка.
Insight написа:
... и го казвам от позицията на човек, навъртял повече със соц. войнишка мешка, отколкото с раници от двете дискутирани марки взети заедно.
И как са раменете? Останаха ли ти такива?
Аз само веднъж направих подобна глупост - да тръгна с войнишката си мешка на преход... от Добринище към Банско и после надолу към Сандански... още на втория ден почнах да режа излишните фанелки и да ги омотавам около въжетата на мешката,
защото ми прерязаха рамената. За мешки, кубинки и прочее "екипировка" като чуя и...
Чет Май 14, 2015 2:22 pm
sbalkan
vladofff написа:
На външен вид не изглежда лошо торбичката, Ако не е много скъпа, що не вземеш да си я вземеш и да пробваш. Изглежда като продукт на НАСА с тия сребристи гами... Най-важното е да провериш какви шевни конфигурации са използвани при окачването и в другите носещи критични точки, също така има ли малоумно оразмерени пластмаси, непригодни за поемане на напрежения по няколко вектора. Трудно мога да ти обясня нещо, което се трупа с години като опит на механик, съответно и на шивашки такъв , но като най-важно търси следните "особености"- където е съсредоточено главното носещо усилие, обикновено при калпавите раници се набива в една тясна точка, която съответно, от какъвто и материал да е направена, няма как да издържи и бързо се отпаря. Ако обаче има например "локална подложка" или блоково разпределение на определена площ на основните носещи концови конфигурации, вече е признак за премисленост и дава шансове торбата да е качествена. Друга, и по мое мнение също съществена особеност е начинът на подгъв по шевовете -дори евтините пазарски торби се правят от прилично здрав материал, който обаче се разнищва бързо. Така, че при евтините предложения подгъвите не се навъртат достатъчно, за да го предотвратяват и разнищването започва твърде скоро.... Ако обаче имаш някакви умения по сарашко дело, дори и най-калпавата и евтина раница, с малко добавки на определени места, може да стане чудесна придобивка. За съжаление нямам снимка да ти покажа как изглежда Дойтер след "тунинг", пригаждащ го за експедиция в Азия или Русия, с всички приспособления против летищни или мангалски попълзновения.
Благодаря за съвета, колега, днес ходих, изследвах я, изработката и плата изглеждат много добри. Против посегателства си има фабрично три ушенца на торбата и ципа и може да се заключи. Има и много други хитроумни решения и си личи, че е мислена доста и е измислена ( в добрия смисъл....засега, дано тези ми думи не се окажат пророчески).
Чет Май 14, 2015 4:32 pm
sbalkan
Todor написа:
Един съвет към всеки, който ще купува раница - мерете я! Аз лично в магазина я пълня 10-12 кг. (големите раници разбира се) или поне 7-8 кг. с каквото имат там - палатка/и чували и т.н. Максимално я нагласям за мене си и пробвам малко ходене, клякане и т.н. Може да не е гаранция за пълен успех, но ще помогне да отличите напълно несъразмерна раница. За другите качества - ами трябва опит и набито око - добре почистени шевове, да няма "изпуснато" от машината... циповете YKK.... техните шевове да са прави. Материала да е добър на пипане....
Аз така си пробвам раниците. Дано да съм ви бил полезен.
Благодаря ви, колега, така и направих. Сутринта отидох, нямат я налична, но взех същия модел с 70л., напълних я с четири палатки по 2,5кг., разхождах я, кляках, ставах....малко челни стойки, малко чупки пред огледалото ( въобще не ме гледаха странно ....та раницата май е удобна.
Понеже не е налична, ще ми я доставят до 14 дни, тъкмо за бойното й кръщение до Райското пръскало с твоя адаш от Шумен, и тогава ще се разбере от израза "май е удобна" дали е "удобна" или е "май".
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети