ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком-Емине 2015
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 53, 54, 55  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Ком-Емине 2015
Автор Съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
todor__x написа:

Добрата новина е, че ще имаме възможност с джип и по високи коли да се стигне до новата беседка.

Ние възможност имаме, ама джип нямаме Laughing

todor__x написа:

Това което се предлага, да се подходи от Елешница и от Риш и този другия път са възможни и осъществими варианти.
Само ще ни е нужно да се уточним и си разпределим участъците за почистването.

Може да се подходи от различни места, стига вечерта да се съберем на едно място. Няма да си викаме "Наздраве" през Байряка!

Чет Апр 16, 2015 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli

Местожителство: Сливен

Mariana1000 написа:

Може да се подходи от различни места, стига вечерта да се съберем на едно място. Няма да си викаме "Наздраве" през Байряка!

Ясно значи - Мястото е на Байряка! След толкова скитане в района, още не съм ходил на този връх. Пък виж междувремено сме открили пътеката по която не се губи височина преди скалите Топалкая Wink
Чет Апр 16, 2015 10:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ifcho

С един приятел обмисляме едно минаване на таз Пътека в края на юли с велосипеди. Направих един примерен график (ползвайки данните от блога на маратонец, профилите за водата и трака на Ивайло, а сигурно и други). Графикът е разчетен за две седмици, но не е финален, а е възможно и да има грешки поради размествания които съм правил:
http://goo.gl/GZ2rlB

Подготвил съм и трак, който е базиран на Ивайло и пътищата от офрм, като съм добавил waypoints с местата с чешми. Не знам доколко е останал напълно верен, но може да свърши работа на някой. Тук може да се разгледа:
http://umap.openstreetmap.fr/en/map/map_38535#12/43.1250/23.2533

Ако някой реши да си го свали:
https://drive.google.com/open?id=0B0OhtGhjrBMcMzNsdWwtYW1STms&authuser=0

Имам и нарязани "дневни" pdf-чета с карта + трак на маршрута за деня, но тъй като съм ги правил с ofrm, не мисля, че мога да ги споделям публично, а не знам кога ще ми остане време да ги преправя с bgm. Ако някой смята че може да са му полезни и иска да ги погледне, може на ЛС.

Ще се радвам на всякакви коментари по горните материали, тъй като непознавам пътеката в подробности, а толкова дълго каране ще ми е за пръв път.
Съб Май 02, 2015 10:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Иво, човекът ще е с колело. Това променя много нещата.

Нед Май 03, 2015 7:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sbalkan

Тодор (Тошко) написа:
Veli написа:
Привет, идеята е от 18.07.2015 за 25-6-7 дена Very Happy

Колко човека сте за сега, защото моите планове са вече за 2015. Аз мислех за 20-21 дена но ще видим, има време до тогава.

С избора на раница се побърках, все едно негър в магазин за ски, всичките еднакви, но вкрайна сметка заложих на Дойтер, около 60-65 литра, малко скъпи ама били номер 1, но искам да я видя на живо и ще преценя.
Обувките трябва да ги взема скоро че да има време за "разработка" и там едно чудене в главата ми вече има торнадо.
Обикалям сега нащите баири с пълна раница с вода, не всички луди са освидетелствани. Very Happy
Жената ще я тествам, че има проблем с едното коляно, ако издържи една седмица по 30км и тя е с мен.

Здравейте, ако не сте се отказали, и ако не ми мине котка път, смятам да се присъединим към вашата група. "Ние" сме аз и съпругата ми, казвам се Стефан Данаилов - 0898 555 020, и ние имаме нагласа за 20-21 дни, но тъй като разполагаме с времето си и 25-26 дни е ОК. Поздрави!

Нед Май 03, 2015 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

ifcho, в МТВ форума има тема за Ком-Емине, където може би ще е добре да повториш тези въпроси. Не че нямаме желание да ти помогнем, но повечето тук сме пешеходци, аз поне не се наемам да давам съвети на велосипедист.
Ето това е линк към темата там: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=24313&start=1140

П.П.
Цитат:

Спомням си Борис как при първия си опит му се бяха скарали за каската и как той меко казано не беше съгласен с критиките, но последните години гледам е с каска.

Борис не е бил с каска на нито една снимка от четирите си Ком-Еминета.

Последната промяна е направена от Mariana1000 на Сря Мар 09, 2016 6:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Май 04, 2015 7:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sbalkan

pepe2p написа:
Днес започнах подготовката ми за прехода ком-емине тази година,с един малък преход на Витоша, от Железница до Драгалевци през Черни връх.Приятна разходка се получи като за начало но имаше и своите тежки и неприятни моменти.Стигнах обаче до важни изводи за бъдещата ми екипировка за прехода.1во -задължително с ниска лека обувка.2ро- задължително с къси гети.3то -задължително само по къси гащи.Горе днес беше сняг и кал и вместо пътеки в по ниското имаше рекички .Обувките са ми ужким с мембрана ужким дишат и тн. ,но в тези условия просто не издържаха.Лошото е че една трисезонна обувка лятото ще е абсолютен кошмар на по ниското.Другата седмица съм планувал един преход от Княжево през Голи връх до Бистрица и смята да го извърша в този вид.За сега тренирам само с 8кг. багаж като към края на подготовката ми смятам да е с 5-6 над носеното за Ком- емине.Мисля че заради високите температури долу в градовете и относително по ниските горе както и гадните условия за ходене на места, сега е идеалното време за старт на тренировки(демек има от всичко).

И аз ходих до Черни връх преди седмица и стигнах до същите изводи. Решил съм за КЕ да ползвам голф обувки - много са удобни, дишат, непромокаеми ( от роса, ако нагазиш в реката, губят това си качествоSmile ), и най-хубавото е, че отдолу на подметката има нещо като шпайкове и за стръмни и мокри участъци правят идеално сцепление.

Пон Май 04, 2015 10:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Гети - да. За роса и храсталак, коприва, къпинак е ползователно. А обувките... ако не ти тежат си вземи трисезонни високи, против вода и изкълчване. Сменяй ги с нещо леко - кецове или сандали. Сандалите са яки, щот стават и за къпане по реки и хижи вместо жапанке! Важното е да се сменят обувките, тъкмо да ти излезе плюска и сменяш, натоварваш други места и по друг начин. И сегиз тогиз с каквото и да си - почивка на 1-2 часа по за 5-10 мин със СЪБУФ - чорапите и стелките да оветрят, ако трябва сменяш със сух чорап и пак напред. Тва го знам от едни мацки преди мен по КЕ и работи. Когато се сещах да го правя беше супер. Е освен ако не гониш скоростен рекорд и не можеш да си отделиш час за почивка, гледки и т.н.

Пон Май 04, 2015 10:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sbalkan

packo packov написа:
Гети - да. За роса и храсталак, коприва, къпинак е ползователно. А обувките... ако не ти тежат си вземи трисезонни високи, против вода и изкълчване. Сменяй ги с нещо леко - кецове или сандали. Сандалите са яки, щот стават и за къпане по реки и хижи вместо жапанке! Важното е да се сменят обувките, тъкмо да ти излезе плюска и сменяш, натоварваш други места и по друг начин. И сегиз тогиз с каквото и да си - почивка на 1-2 часа по за 5-10 мин със СЪБУФ - чорапите и стелките да оветрят, ако трябва сменяш със сух чорап и пак напред. Тва го знам от едни мацки преди мен по КЕ и работи. Когато се сещах да го правя беше супер. Е освен ако не гониш скоростен рекорд и не можеш да си отделиш час за почивка, гледки и т.н.

Благодаря, колега. Със сигурност не гоня рекорди, искам да му се насладя на прехода и като ми се доядът капини или малини, да ям - без някой да ме препира. Това е и причината да пиша на Тошко, а не да се запиша към БТФ. Иначе за сандалите знам, някои хора ( Яница ) с едни сандали почти цял КЕ са минали, изчетох доста пътеписи ( На Тито, на Мечо пух, на Яница и на хора не от този форум ) и "купих" доста ноу хауSmile на тема " Обувки, крака, мазила", но пред трисезонките предпочитам голф обувки, използвам такива вече четири години и се зароди някакво взаимно довериеSmile, още не мога да изхвърля първите си обувки. Ще тествам концепцията в няколко предварителни прехода по Пътеката, ако става - супер, ако не- ще имаме още един начин "как не се минава КЕ". Ако някой има "нЕкои съображения" относно голф обувките, нека да сподели, не съм тънкообиден и нося на резонна критика.

Пон Май 04, 2015 10:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Уффф първите ми трисезонки бахти удобните! Сърце не ми дава да ги оставя, от 2 години си казвам, че са за риба и село, ама не! Оня ден пак бях на Балкан с тях! Хем на КЕ тотално се отвориха отпред, все едно се смеят! Smile Забравих ги пред камината на Дерменка, хем ме предупредиха, че с компания и алкаж стават такива работи (и го знам по принцип)... ама Пацко неверни!
Не е важно каква марка и показатели са обувките, важно е как ги чувстваш! Моите за 90 леа и 8 години як стаж още са ми супер удобни. Да не говорим, че първите 2-3 години, докато не ме домързя да ги пера на ръка и ги метнах 2 пъти в пералнята ... не пропускаха вода... Сега смених два чифта, ми не е същото, както каза Балканджията за млякото в една друга тема... Въпрос на нагласа ли е - не знам. Хем последните ми са същата марка като първите, уж модифицирани, за по- добро, ама на мен е са ми по- окей!

Пон Май 04, 2015 10:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Цитат:
Mariana1000 написа:

П.П.
Цитат:

Спомням си Борис как при първия си опит му се бяха скарали за каската и как той меко казано не беше съгласен с критиките, но последните години гледам е с каска.

Борис не е бил с каска на нито една снимка от четирите си Ком-Еминета.

Значи е крайно време да започне да ползва .Smile

п.п.
Грешките ли ще си мерим или нещо друго?

Тцъ Cool
За неносенето на каска са ми го споменавали, но между другото и не ги отразявам. След първия ми опит голямата драма беше не за каската, а заради това, че си позволих неблагоразумието да продължа с контузено ляво коляно и подут десен глезен, вместо да се откажа. И до днес упорството ми тогава ми носи сладки спомени и гордост от самия себе си Cool
ЗеЦе, винаги съм се удивлявал на търпението и желанието ти да даваш съвети и насоки и нерядко си прав, но напоследък имаш някои "прозрения", дето са, меко казано, идиотски. Визирам не само днешните ти изцепки за каската ми и изтрития коментар за семейното положение на Яница.
Няма какво да си мерим, в различни категории сме Wink
И... носете каски! Laughing
Пон Май 04, 2015 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

Хора, не се бъзикайте със себе си и зарежете ниските (голф) обувки. Също и късите гащи. Вземете си, ако искате, панталон с отделяща се долна част на крачолите, но не разчитайте само на късите такива.
Що се отнася до сандалите - изключението Яница със сандали (почти) от-до потвърждава правилото. Апропо, има едни готини платмасови джапанко-сандали в Декатлон за 18 лева (водят се ветроходни, на марката им Триборд), които са екстра за джапане във водоемчета, релакс след дневното ходене и за ползване на баните в хибата. Теглото им е общо-взето с отрицателна стойност.

Пон Май 04, 2015 11:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
boris_borisov

"Изключението" Яница не е съвсем изключение Laughing Винаги съм бил горещ привърженик на сандалите. Против тях има основно 3 мотива: изкълчване, змии, клони/камъни. Обаче! Ходейки често със сандали, човек свиква с липсата на твърда обвивка около краката си, глезените естествено заякват и изкълчването е трудно (макар и не невъзможно). И с високи обувки можеш да стъпиш накриво, а това понякога води не до изкълчване на глезен, а до травма в коляното (което в никакъв случай не е по-добре). Все пак милиони години човек е ходил бос, по всякакъв терен. После, змии. Колко от вас са хапани от змии в планината? Всички сме ги виждали, но... дотам. Страхът от змии е силно пресилен. А като почне да се обсъжда вече носенето на противозмийски серуми, се минават всякакви разумни граници... Най-реалната опасност при носенето на сандали е да си разраниш крака, забивайки го в остър клон, да, за това трябва да се внимава. Но пък и предимствата на сандалите са безспорни - по-леки от обувките, не запарват, не правят пришки (или ако правят, то е в пъти по-малко от обувките), съхнат бързо, по-удобни са за носене... Както неведнъж вече съм се заканвал, тая година ще го пробвам само по сандали! Laughing Убедих се обаче, че трябва задължително да имат подплата отвътре - тия с голите каишки са по-евтини, но след някой и друг километър правят рани по краката Sad
Колкото до това дали с къси или дълги панталони е по-добре - не мисля, че е редно да се дават категорични мнения и съвети по тоя въпрос, строго индивидуално е. Някои са по-държеливи на сърбежа от пот, мръсотия, къпинаци, а други - не. На кой както му е удобно. Аз лично имам един къс клин и един дълъг.
На Ком-Емине най-важното е да имаш духа и желанието да го минеш успешно, а не толкова да се стараеш да имаш някакво специално пособие за всяка една ситуация, в която би могъл да изпаднеш. Дали с високи обувки или сандали, дали с дълги или с къси гащи, дали със специална шапка със защита на врата или с проста кърпа, не е толкова важно, имаш ли желанието, с всякаква екипировка можеш да преминеш през всяко едно препятствие. Райко беше писал в един от неговите разкази за някакъв Исус, който имал само едни джапанки на краката си и вървял по Пътеката Smile Бих искал и аз да имам силата и философията на тоя Исус, ама пусто, не ми се получава Smile
Пон Май 04, 2015 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sbalkan

pepe2p написа:
Цитат:
Ако някой има "нЕкои съображения" относно голф обувките, нека да сподели, не съм тънкообиден и нося на резонна критика.

Само по отношение на подметката ми е любопитно дали е достатъчно надеждна.

Ами за четири години съм им навъртял няколко десетки пъти по 720км по всякакви терени, включително скали, камъняци, кал, сняг, реки, езера ( на Плитвички езера есента бяха заляти част от пътеките ), калдаръм и паваж ( нещо като КЕ, ама без денивелация - 25 дена по 25км/ден из градове в Западна Европа), та обувките още са здрави, само дето намирисватSmile Може да видиш подобни на моите от същата марка с каква подметка са: http://sports.mymall.bg/products/Callaway-Cheviot-мъжки-голф-обувки-%28282002%252d28200230%29.html, или тези: http://sports.mymall.bg/products/Footjoy-Contour-мъжки-голф-обувки-%28284028%252d28402805%29.html . Толкова са ми удобни, че не съм си купувал маратонки от години. Разбира се не твърдя, че са подходящи са КЕ, но ще разбера скоро.

Вто Май 05, 2015 12:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Споменах го по-нагоре, но ето оригиналът:
"Направи ми впечатление, че някой беше минал скоро от тук. Следата беше странна - самотни отпечатъци от обувки (малък номер, може би под 40). Странното е, че едва ли бяха от мъж, понеже са малки. Жена или дете на такова място - сами..? Крачката беше нормално отворена, което изключва да е на някоя баба или дядо гъбарин, защото старците оставят по-ситни следи, често - несиметрични. Стана ми много интересно какво същество ходи малко пред мен.
Стигнах до "нещо като спирка". От разказа на Светлин и Зарко знаех два начина да продължа - директно по баира над "Бутура", или по пътя през горския дом. Стъпките продължаваха по пътя и бяха пресни-пресни. Любопитството надделя и подкарах по пътя с превишена скорост. Точно на разклона за Бутора, който е преграден с бариера, настигнах автора на странните следи.
Приличаше на най-брадатия от братята "BEE GEES"(тоя с най-малкото коса). Дрехите му бяха по мода от средата на 80-те и имаха вид, като да е спал с тях десетина дни. Нямаше никакъв багаж и ако не бяха отпечатъците от подметките на китайските му кецове, щях да мисля че съм настигнал самия Исус.
Гледаше ме все едно очакваше да го питам нещо. Зад изрусялата от слънцето брада, се криеше едва доловима загадъчна усмивка, която от своя страна почти скриваше нестройна редица жълти зъби. Все пак зададох очаквания въпрос:

- На къде си тръгнал?

- На море

- От къде идваш?

- От там. - Човекът посочи запад с показалец, пожълтял от тютюн.

- Нямаш багаж?

- Не

- Къде спиш нощем?

- Ей-тъй, до пътя.

- А когато вали?

- Не спя.

- Мисля, че ако продължиш по този път надолу, ще слезеш в някое село от южната страна. Ако искаш да вървиш по билото, трабва да хванем отклонението с бариерата.

- Не, не - това е пътя.

- Добре, ти си знаеш, но аз продължавам през бариерата към Бутора. Вода нямам, но мога да ти оставя малко храна.

- Не съм гладен, но ако имаш цигарки..? - В очите му светна надежда.

- Бих ти дал, но не пуша. Довиждане и лек път.

Странно място, странна среща...на двама странници. Давах си сметка, че изглеждам по подобен начин в очите на обикновените хора (нормалните). Но къде е границата между луд, по-малко луд и нормален? Кой я определя?
За себе си знаех, че има разлика между мен и този индивид - моята съдба беше основно в моите ръце, а неговата - май само в божиите. Но това си го знам само аз. Завидях му за това, че не носеше багаж. Винаги съм знаел, че вещите са товар, който ограничава усещането за свобода. Но ако не носех дори раница означава, че минавам в неговата категория. Изводът беше - носи си, Райко черупката без да мрънкаш и се сещай за нея само, когато ти потрябва."

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=81295&start=30#p701030
Не съм запомнил правилно, не е бил с джапанки, а с кецове Laughing И действително е трябвало да завие при бариерата Laughing Дали е стигнал до морето? Rolling Eyes
Вто Май 05, 2015 12:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 53, 54, 55  Следваща
Страница 21 от 55

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.