Пише че е за еднодневни преходи, което е нещо различно от това което ще правиш.
Гледай да не я товариш много.
Вероятно с този колан и гръб няма да е удобна ако е прекалено тежка, така че внимавай с килограмите.[/quote]
Благодаря! Ще изчакат.
Съб Мар 28, 2015 10:23 am
vandu
Здравейте,
може ли да ми предложите раница 35-45л. с алуминиева шина.
Вто Апр 07, 2015 11:42 am
Insight
Deuter CTEHATA 60 + 10
Обмислям покупка и това е един от вариантите, обаче ме притеснява, че е произведена специално за БГ.... някой има ли опит с нея да каже, има ли някакъв компромис с качествата, типични за марката?
Обмислям покупка и това е един от вариантите, обаче ме притеснява, че е произведена специално за БГ.... някой има ли опит с нея да каже, има ли някакъв компромис с качествата, типични за марката?
Аз имам еклипс-модела в/у който са направили стената а колежката има Стената-и двамата сме твърде доволни от съотношението цена/качество!Ако габаритите те устройват-вземай и няма да съжаляваш!
Пет Май 01, 2015 6:59 am
Rincewind
Insight написа:
Deuter CTEHATA 60 + 10
Раницата е великолепна. Изключително здрава и удобна. Имам вече над 2000 километра зад гърба си с нея, не е помръднала никъде с нищо. Ако не й бях махнал етикета, сега спокойно можеше да мине за нова. Единственият проблем (при моята) е с презрамките, които (при претоварена раница) постепенно се разхлабваха по време на ходене и в даден момент тя "висваше" само на кръстен колан, а съответно между раницата и гърба ми се образуваше пространство, в което можеше да побера още една такава. Съответно се налагаше един-два пъти по време на целодневен преход да подръпвам ремъците на презрамките напред/надолу, за да си я регулирам отново на гърба. Други забележки към раницата нямам, струва си всяка стотинка.
Лятото ще е преходът. Ще е около 5-6 дни като тръгнем от някоя западна точка на Стара планина и ще вървим на изток, като целта е да спим на палатки, а не по хижите. Ще ми трябва раница, палатка, спален чувал, щеки, предполагам някакъв газов котлон, GPS за всеки случай, соларно зарядно за телефон и сигурно още 100 неща
Сведи 100-те неща до 10. Не зная откъде си, но ако си от/близо до София, Пловдив или Варна, отивай в Декатлон и купувай:
раница макс. 40 л 72 лв
спален чувал 65 лв
панталон за 30 лв
полар за 30 лв
яке за 30 лв
Гащи, чорапи, фланелки, дъждобранче (за теб и раница вкл.) и т. н. можеш да намериш за 3-4-5-10 лв. всяко
Обувки - тези (за 90 лв) или ако не ти се дават тези пари - тези (за 60 лв от магазини за работно облекло).
Дотук бюджет за обувки, дрехи, раница и спален чувал - 300-350 лв (с все бельото и чорапите).
За палатка са достатъчни още 40 лв., тази ще свърши чудесна работа за 5-6 дни. Води се двуместна, но аз щото съм голям ми е чудна като за мен и за багажа.
Оттам насетне всякакви дреболии зависят от твоя личен вкус и нужди. Силно препоръчително е да имате поне един GPS в групата, тия работи със соларните ги зарежете. Газовият котлон и вървящата с него миникухня също ми се струват излишни за лято и за такова сравнително кратко ходене.
Та, с други думи, ако не се изхвърляш, ще се вместиш в 500 лева за цялостно оборудване. Ако после ти стане тръпка и искаш да продължиш, най-вероятно ще стигнеш до идеята само обувките ти да струват толкова. Тук примери за това - бол.
ПП Обувките се купуват задължително по-рано и се разхождат едно 50-100 км преди начинанието, за да няма после ах и ох.
Моля за мнение за посочените модели или нещо друго около техния литраж
Аз лично бих предпочел osprey-a , но някой от моделите talon, на линка ми показва дамски модел раница.
Която и да вземеш няма да сбъркаш, това са раници от висок клас, щом си решил да дадеш толкова пари.
Категорично против този модел съм. Височината на прикрепването на презрамките към гърба не се регулира, омекотената част на колана е много къса и тънка, на практика тежестта на кръста се носи от текстилна лента, външните джобове и окачвания са малко. Освен това 40 литра не винаги са достатъчни за 5-6 дни. Най-доброто съотношение между цена, обем и здравина на конструкцията в "Декатлон" към момента е това:
52 литра за 72,90 лева, регулируем гръб, удобен колан, много външни джобове и окачвания, лесен достъп до целия основен обем. Последните ми преки впечатления от раниците в "Декатлон" са от вчера.
Нед Май 03, 2015 11:17 pm
mom4i
Лидъл и Кауфланд също не са за пренебрегване от към планинарските стоки
П. п. Само още едно допълнение. В "Декатлон" подходящи за планинарство дрехи има и в отделенията за фитнес, йога и пилатес, лов, плаване и ветроходство, ски и сноуборд... Например ловен полар за 16,40 лева:
Sineva,
Съгласен съм с теб, че винаги има по-добра раница (или каквото и да било друго), просто в случая търсех оптимален вариант цена/литраж. Аз лично мисля, че 40 литрова раница е повече от достатъчна за едноседмичен преход през лятото (че и за по-дълъг), освен ако човек не иска да пренесе половината си удобства от дома в планината и да носи ядене като за великденска трапеза. 50-литровата раница ще бъде натъпкана като за 50 литра, 60-литровата - като за 60, и т. н. Лично аз на дълги летни преходи с повече от 10 кг на гърба си барабар с храната и водата не тръгвам. Всичко над това е вредно за здравето (ми) във всяко едно отношение.
Личните предпочитания се различават. Аз бих избрал да имам свободно място в раница от 50 литра пред това да нося много неща на външно окачване върху претъпкана раница от 40 литра. По-големият обем дава повече възможности, които не е задължително да се използват максимално. Що се отнася до конкретните два модела, според мен тънкият колан на Forclaz 40 Air ще е по-вреден за здравето от тежестта на пълната Forclaz 50 Quechua.
Пон Май 04, 2015 8:25 am
horseman
Sineva написа:
пред това да нося много неща на външно окачване
Абсолютно подкрепям, 40 литрова за седмица и повече е достатъчна, ама отвън е като коледна елха и ако се набиеш в някакъв обрасъл клек, през две крачки трябва да се обръщаш да видиш какво си затрил. По-голяма раница, която се пълни с повече акъл.
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Пон Май 04, 2015 8:41 am
Rincewind
С риск съвсем да оспамим темата (която е за екипировка под наем) ще кажа, че екипировката, която съм посочил по-горе се отнася за конкретни условия в конкретна планина, посочени от запиталия. В една 40-литрова раница максимумът, който ще се наложи да се носи извън основния обем на раницата, е палатката, която може да се сложи отгоре или отдолу, без да превръща раницата в коледна елха. Всичко останало, ако е оптимално подбрано, може да се сложи вътре. На мен лично и палатка, и чувал ми се побират в 42-литровия Съмит на Ташев, който на всичко отгоре няма странични джобове, та бутилките с вода също са вътре в основната част на раницата. Набиването в клекове, които да представляват опасност за раницата, в Западен Балкан е твърде слабо вероятно, да не кажа невъзможно. Така или иначе за 5-6 дни през лятото в тази планина са достатъчни два ката леки и компактни дрехи, които я заемат 1/3 от обема на раницата, я не, една елементарна аптечка от лепенки, мазило и някакви обезболяващи хапчета, минимално количество лични документи и тоалетни принадлежности, както и храна и вода. Карти, телефон, ножче, челник и GPS са дреболии, които или се носят извън самата раница (напр. на кръстен колан на раницата или на колана на панталона), или могат да се натъпчат сред "фугите" на останалото. Щеките така или иначе по време на ходене са в ръцете.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети