Автор |
Съобщение |
Пламен Соловей
|
|
ждрелото на Ерма |
|
малко инфо за състоянието и маркировката
|
|
|
Вто Апр 21, 2015 6:20 pm |
|
|
ogobogo
|
|
|
|
не знам за състоянието на маркировката, но една жена преди 2 години ми каза, че ждрелото е дълго 62 км, което ме кара да мисля, че надали ще е маркирано цялото, а определено би си струвало да се обходи цялото.
По-запознатите с този район да помагат.
|
|
|
Вто Апр 21, 2015 8:43 pm |
|
|
mitkom
|
|
Чет Апр 23, 2015 3:53 am |
|
|
dreamon
|
|
|
Точно така, има дълъг и къс маршрут. Не знам дали дългият обхваща всички тези 62 км, но има пътека, която стига до другото ждрело до съседното село, в момента обаче не мога да намеря как се казваше.
Минавала съм краткия маршрут, който е и описан на линка, който mitkom дава. Пътеката е ясна и не може да се сбърка. Не помня имаше ли маркировка или не, но както казах - лесно се разпознава.
|
|
|
Вто Апр 28, 2015 11:02 pm |
|
|
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
|
|
|
|
Точно така, има дълъг и къс маршрут. Не знам дали дългият обхваща всички тези 62 км, но има пътека, която стига до другото ждрело до съседното село, в момента обаче не мога да намеря как се казваше |
Ябланица?
_________________ Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/ |
|
|
Вто Апр 28, 2015 11:29 pm |
|
|
Сотиров
|
Трън - Ябланица |
|
Да, другият край е Ябланишкото ждрело. Всъщност близките села са Врабча и Банкя. Бил съм само в двата края - невероятни красоти са! Разстоянието между тях, доколкото помня от описанията, е 18 км и минава по живописни дървени мостове над реките и урвите, но не съм го минавал. Не знам в какво състояние са мостовете в момента. Ако са изгнили - лоша работа! Ако някой знае дали цялата екопътека е поддържана и безопасна, да пише. Страхотен преход ще бъде, ама да видим кога ще му дойде редът.
|
|
|
Вто Апр 28, 2015 11:46 pm |
|
|
Kraishte
|
|
|
|
Общата дължина на пътеката е 13 км. Има маркировка и множество изградени пейки и беседки по целия маршрут. Мостчетата и парапетите при Трънското ждрело са в добро състояние. Тези на Ябланишкото ждрело са в по - лошо състояние, но при внимателно преминаване, без люлеене и скачане по тях, могат да се преодолеят безопасно.
|
|
|
Сря Апр 29, 2015 11:15 pm |
|
|
Kraishte
|
|
|
|
Пропуснах да напиша, че тази пролет придошлата река Ябланица е отнесла пешеходен мост в село Банкя, през който преминава пътеката. До остраняването на този проблем е по - подходящо двете ждрела да се посещават отделно. Вариант е и преминаване на реката на бос крак, при нормална валежна обстановка дълбочината и е не повече от 20-30 см.
|
|
|
Сря Апр 29, 2015 11:19 pm |
|
|
Сотиров
|
Ябланишкото ждрело |
|
Благодаря за сведенията! Значи пътеката е проходима. Преди години гледах снимки на мост от дебели клони, който беше бая високо над реката. За него се безпокоях. Бил съм в частта след Трън: през тунела и после по стръмното нагоре до връх, на който май е имало крепост. Великолепно място! Другият край също е забележителен: ходил съм откъм Врабча. Страхотни отвесни скали, а в подножието им има малка пещера, от която извира ледена вода. Божествено място, ви казвам!
|
|
|
Сря Апр 29, 2015 11:42 pm |
|
|
Kraishte
|
|
|
Сря Апр 29, 2015 11:47 pm |
|
|
Сотиров
|
Прелест! |
|
Май този мост съм гледал. Вълнуващ е, нали? Особено когато реката е пълноводна... Нека го видят всички на чудесната снимка:
(Съжалявам, не се оправям във Фейсбука и затова не можах да открия автора, но му благодаря. В същия сайт има твърде интересни дописки за древни светилища и крепости из Трънско.)
|
|
|
Чет Апр 30, 2015 12:44 am |
|
|
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
|
|
Пропуснах да напиша, че тази пролет придошлата река Ябланица е отнесла пешеходен мост в село Банкя, през който преминава пътеката. До остраняването на този проблем е по - подходящо двете ждрела да се посещават отделно. Вариант е и преминаване на реката на бос крак, при нормална валежна обстановка дълбочината и е не повече от 20-30 см. |
Наблизо, по-нагоре от моста има някакво дърво през реката и може да се мине: снимка от един поход на една сръбска група през април от това място.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org |
|
|
Пет Май 01, 2015 4:14 pm |
|
|
peak15
|
|
Re: ждрелото на Ерма |
|
Относно екопътеката през Ябланишкото ждрело!!!
Състоянието на дървените мостове по ждрелото не е добро!Доста са поизгнили,на някои от местата се клатят и представляват потенциална опасност !Има разковани и клатещи се парапети и стъпъла!Може да звучи доста крайно ,но вариянтът за преодоляване на някои от местата е препоръчително да се преминават с осигуровка !Да ,хубаво е,вълнуващо е но тези дървени съоръжения може би трябва да се заменят с метални по подобие на нт"вие ферата"
Информацията е от 02-05-2015г
|
|
|
Нед Май 03, 2015 11:12 am |
|
|
ronkata
|
|
Сря Авг 12, 2015 10:26 am |
|
|
obla4e
Регистриран на: 09 Май 2013 Мнения: 34 Местожителство: на изток от Плевен |
|
Ждрелата - актуално състояние |
|
Минали са три години време от последния пост по темата, та питам някой знае ли какво е състоянието в момента или поне тази година. Планувам в събота да видя Трънското ждрело, Врабчански водопад и някой други интересни места, но за Ябланишкото мисля, че е в доста лошо състояние пътеката.
|
|
|
Вто Окт 02, 2018 3:25 pm |
|
|
|