ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Сопот-Добрила-Ботев-Карлово
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Сопот-Добрила-Ботев-Карлово
Автор Съобщение
Меги

Местожителство: Sofia

Мнение Сопот-Добрила-Ботев-Карлово Отговорете с цитат
Когато преди почти 2 години едва издрапах по Купена и слезох, си дадох думата, че ще се върна на този ръб, но подготвена и адекватно екипирана и ще продължа до Ботев връх.
На 23/4 беше идеалното време-ясно, слънчево, с лек ветрец. Чувствах се в много добра физическа форма, със сигурна компания и освободих 2 работни дни, защото в събота времето по прогноза отново се разваляше. А исках да го мина зимно. Цяла седмица се вълнувах, разпитвах хора/ вкл. и от тук/, които са го минавали, гледах снимки, исках подробности-кое от къде се минава, подсича-и все нещо не ми беше ясно. Сега зная, че всичко зависи от конкретната обстановка в конкретния ден.
Успяхме да се натоварим на служебното въртене на Сопотския лифт до междинната станция. Имаше вариант и с джип до х.Добрила и тогава щяхме да тръгнем по-рано и направо от хижата, но в последния момент ни казаха, че горе има доста нов сняг и джипа може и да не успее. Тези думи и съветът на един старопланински хижар ме накараха в последния момент да измъкна снегоходките от багажника и да ги взема в раницата/ не се смейте! Smile /, където си ги носих до края...
До х.Добрила си позатъвахме в гората и това ни забави, така че на хижата бяхме в 11.15 и продължихме без да спираме към Амбарица-снегът беше поиздухан до трева на места. Особено вълнуващо беше, щом се показаха красавците от главното Старопланинско било. Виждаше се чак кулата на вр.Ботев. И тогава си спомних думите на един съфорумник-"По-дълго е, отколкото изглежда".
Преди Малък Купен сложихме котките. Снегът беше все още добър-фирнован и с котки се ходеше сигурно.
Скоро бяхме в основата на западния склон на Г.Купен и ме заляха спомени от предишното ми качване-октомври 2013г.-аз без опит, без котки и ...ръкавици, в лоша кондиция вследствие безсънна нощ при заледен терен под въжето, т.е. то неизползваемо. Извадихме пикелите и противно на очакванията ми, качването беше лесно, въжето-над снега и качвайки се по него, си спомнях безумното предишно мое качване по скалите доста вляво от въжето... На върха се снимахме, писах в книгата и знаех, че трудното предстои. И се случи- по източния склон на върха. Докато имаше въже- добре, но надолу беше затрупано под снега и първото трудно място преодоляхме с 2 пикела, бавно и внимателно. След това има една скала между Купен и Кръстците, на която вадихме въжето и за мен беше второто трудно място. Може би най-трудното.
Моят спътник преценяваше ситуацията и подсекохме от север Кръстец, а после -отгоре по билото-мисля, че ръбът в тази част е най-тесен. Разбрах кое е гадното място, когато бяхме вече там. Вредната мисъл"какво ще стане, ако..."бързо гоних от главата си, защото беше особено вредна в този момент. Опитвах се да се съсредоточа на всяка крачка. Тук сама си поисках въженцето. Smile
След Кръстците починахме, пихме чай, аз ядох шоколад. Знаех, че ни предстои още дълъг път, но има нужда от минутки почивка, за да въведа мир в душата си Smile
Беше топло и снегът омекна-знаех, че ще се случи и почти на всяка крачка удрях с пикел странично/ и внимателно!/ котките, за да паднат буците тежък сняг под тях и да зацепват.
Костенурките ми се видяха много. Знаех, че са няколко-малки, големи...,но пак ми се видяха много. Smile Мънинките-добре,ама голямата си беше бая внушителна. Мечтаех да я преодолеем . По-натам беше лесното.
Подсекохме от юг, вода капеше отгоре и разхлаждаше приятно. Бях чела, че се минава от север, но имаше много сняг, хлъзгаше се и решихме според ситуацията. При това подсичане, се слиза доста низко и после се покатерихме доста, но скалата беше гола-имаше стъпала и хватки и беше въпрос на добра физическа форма, защото вече усещах умората. Ръцете леко ми трепереха-те са ми слабо място. Тук казах крилатата фраза, която после много се майтапихме" Какъв е този алпинизъм?!Аз съм просто стоматолог, не съм алинист!"
След Костенурките си викам-сега е лесното-широко било-кеф! Но не почивахме, защото времето беше напреднало и искахме по светло да хванем коловете. Едва два пъти се обърнах да щракна залеза. Нямаше спиране до заслона, защото на спътника ми му беше студено-наистина излезе вятър с падането на нощта.
Точно в 21.15 пристигнахме в заслона. Легнах на пейката вдясно от вратата и не мръднах поне 15 мин. Smile
Втория ден станахме рано-качихме върха без раници, после пихме кафе в заслона и хапнахме и поехме по лятната пътека към Равнец-преценихме, че снегът не е много и е добре фирнован все още. Не бързахме, настроението беше супер. Поглеждахме вдясно цялото било, което бяхме минали предишния ден. Беше красиво! Но очите и душата ми в момента се радваха на тревата и цветенцата, след като се бяха наситили на бяло и скали. Стръмната поляно към Равнец ми напомни, че прекалявам с тичането и трябва да сменя спорта, за да щадя коленете. Полежахме се на поляната-щях да заспя на топлото слънце, но жаждата ни подкара отново да вървим към хижата-бяхме позакъсали с водата.
На хижата пих най-вкусната бира през живота си/ по принцип мислих, че бира не обичам/.
Карлово ми се видя като мираж-виждаме го, а все не го достигаме. От там си взехме такси до колата ни на лифта. Там пак пихме безалкохолно и си припомняхме моменти от прехода.
Ако трябва да дам съвет, на когото не е правил този преход, бих посъветвала: и да питате и разпитвате, всичко зависи от момента и на място, но бъдете подготвени с всичко-котки, пикел! и добра физическа форма, предвидете си време-тръгнете рано/8 часа не е рано/-ние го минахме точно за 10 чАса/ с малко моткане от моя страна/, но имахме перфектно време. Преходът освен, че е дълъг, е и натоварващ-или поне мен ме държеше в леко напрежение през цялото време, на места-до умерено Laughing . Ходила съм и друг път 12 часа и при недобро време и по-зимни условия, но този път се изморих повече. И още нещо от мен-не отлагайте точния момент! Чакайте го, гответе се за него, мечтайте го, но не го изпускайте, когато е!
Сега най-трудното-ще пробвам да кача снимки. Дано ми се получи
Laughing
[img]https://plus.google.com/photos[/img]

Сря Апр 29, 2015 10:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Местожителство: софия

Мнение Re: Сопот-Добрила-Ботев-Карлово Отговорете с цитат
Меги написа:
................ Дано ми се получи Laughing

Направо ти се получи- така образно- напрежително си го написала, че без дъх остава бедният читател докато не го прочете цялото. Very Happy
Сря Апр 29, 2015 11:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Меги

Сря Апр 29, 2015 11:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Меги

tzezko написа:

Направо ти се получи- така образно- напрежително си го написала, че без дъх остава бедният читател докато не го прочете цялото. Very Happy

Абе, Цецко, на мен нещата ми се получават от втория път-и с Купена, и със снимките явно. Laughing

Сря Апр 29, 2015 11:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Меги

Малко разбъркани са ми снимките, ще ме извините...

Сря Апр 29, 2015 11:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Меги написа:

На 23/4 беше идеалното време-ясно, слънчево, с лек ветрец. Чувствах се в много добра физическа форма, със сигурна компания и освободих 2 работни дни, защото в събота времето по прогноза отново се разваляше. А исках да го мина зимно.

Поздравления за минаването на траверса, но 23/4 и зимно минаване е оксиморон Smile

Сря Апр 29, 2015 11:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Местожителство: софия

[quote="Меги"]...................... втория път-и с Купена, и със снимките явно. Laughing [quote="Меги"]

Направо са си "фърст"!
Сря Апр 29, 2015 12:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

Mariana1000 написа:

Поздравления за минаването на траверса, но 23/4 и зимно минаване е оксиморон Smile

Айде,профитата и свръхчовеците се обадиха...То неслучайно си има в метеорологията понятия като "астрономическа пролет","метеорологична пролет" и т.н.Всяко минаване при стабилна снежна покривка си е баш "зимно"...Не говоря за петна по улеите,а за стабилна покривка.Април месец в Балкана паднаха поне 3сняга..Последния беше 2дни преди да тръгнат...Границата на снега почваше от малко над 1000м.н.в.Или за тебе "зимно" е само когато се гази сняг до кръста!?

http://hubavetz.com/
Сря Апр 29, 2015 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

Balkandjiq написа:
Mariana1000 написа:

Айде,профитата и свръхчовеците се обадиха...То неслучайно си има в метеорологията понятия като "астрономическа пролет","метеорологична пролет" и т.н.Всяко минаване при стабилна снежна покривка си е баш "зимно"...Не говоря за петна по улеите,а за стабилна покривка.Април месец в Балкана паднаха поне 3сняга..Последния беше 2дни преди да тръгнат...Границата на снега почваше от малко над 1000м.н.в.Или за тебе "зимно" е само когато се гази сняг до кръста!?

Що бе Балканджи? Аз например се качвах баш "зимно" на Купена, на 01.01.2010г. Smile Писал съм тетрадката даже в 10ч. сутринта, ама Митака ни беше изпреварил. Е - сняг и лед нямаше, ама я някой ми каже, че 1 януари не е зима..... Wink Всъщност, като се замисля и сняг имаше - в някой улеи на Костенурката Laughing
Сря Апр 29, 2015 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления за успешния и труден преход!
Сря Апр 29, 2015 1:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

Todor написа:

Що бе Балканджи? Аз например се качвах баш "зимно" на Купена, на 01.01.2010г. Smile Писал съм тетрадката даже в 10ч. сутринта, ама Митака ни беше изпреварил. Е - сняг и лед нямаше, ама я някой ми каже, че 1 януари не е зима..... Wink Всъщност, като се замисля и сняг имаше - в някой улеи на Костенурката Laughing

Снегът не е задължително условие за да има зима.
Средноденонощните температури да са под 5°C="метеорологична зима".
Периода от зимното слънцестоене до пролетното равноденствие="астрономическа зима".
Зимата на 2014та в ниското имаше дни с 20градусови температури януари месец.Я някой да каже че това е зима.

http://hubavetz.com/
Сря Апр 29, 2015 1:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

Ей това е доста по-зимно!

Сря Апр 29, 2015 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Браво Меги,хубав и успешен преход сте направили.Снимките също са хубави.Ти напредваш с очевидни темпове и се надявам да видим още трудни и интересни маршрути от теб.Радвам се и ако съм допринесъл с нещо за този травес.Ако беше в събота и неделя щях и аз да се включа,защото бях в района.
Сря Апр 29, 2015 3:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rain

Местожителство: Стара Загора-София

Меги,имаше психологическа уловка в пътеписа. Smile През цялото време смятах,че нещо ''неочаквано'' има да се случи...
Брррраво!

Сря Апр 29, 2015 4:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Balkandjiq написа:
Mariana1000 написа:

Съгласен!И на 27.09. мин.година си беше баш зимно...сняг до коленеSmile
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=6826&postdays=0&postorder=asc&start=90
Чет Апр 30, 2015 8:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.