В събота 14.03.2015 г. минах през Шипка имаше към 50см. сняг, но валеше интензивноцял ден. Вечерта на връщане имаше около 15 см. нов сняг. Предполагам на места ще има и навявания щото духаше доста през деня.
Вто Мар 17, 2015 12:31 pm
tzezko
левурда
Идната събота ще са останали само новите 15 см,, а следващата ще се бере левурда около паметника. И вадиме пикапите.
Вто Мар 17, 2015 2:59 pm
Storm
Re: Въпрос за снежната покривка окло Шипка
Whitestar написа:
Здравейте, би ли ми дал някой актуални данни за снежната покривка около в Шипка - колко е дебела, има ли преспи и т.н.?
Здравей, на Шипка до паметника има около 50 см. сняг, силен вятър и мъгла. Шипка - Бузлуджа по пътя се гази до коляно, има и навято преспи по метър и половина. Ето малко актуални снимки:
Сря Мар 18, 2015 7:53 am
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
Ясно, Mission - impossible
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Сър Т.Пратчет
Сря Мар 18, 2015 7:40 pm
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
То таквоз...
... докато избера снегоходки,котки,тресчотки,щеки, треки и други веселби ще дойде лятото и ще го стопи.
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Сър Т.Пратчет
Сря Мар 18, 2015 10:13 pm
diantsvetkov
Здравейте , някой да има информация за условията в района на х.Ехо и пътеките от юг / от Клисура и Розино/ ? Благодаря предварително
Вто Апр 14, 2015 7:15 pm
Todor
До къде стигна снегът от юг? Примерна н.в.? Колко е на билото- см.?
Пет Апр 17, 2015 11:54 am
EXIIIT
Балканджи до х. Хубавец има ли места дето пътеката да е залята от реката.... кал това онова.
Пет Апр 17, 2015 2:40 pm
Balkandjiq
Залято чак няма.Малко преди хижата има кално по пътеката,но не е нищо особено и си се минава без абсолютно никви грижи.Там дето е от едната страна циментов парапет покрай реката,а от другата страна е висока скала.И там дето е стръмното преди моста дето излиза на поляната дето палят огньове под хижата и вързват коня.За предпоследния мост говоря,ако броиш за последен оня дето е пред водния генератор.
После по пътя за Балкански Рози на две места има пак мочурливо,но се минава също без проблем.
Лошото е че времето се скапва от събота вечерта насетне та чак до четвъртък.За уикенда по-горе писах.За понеделник,вторник и сряда пък ще е студено,с кратки валежи но много ветровито.
Тва който ще ходи нагоре към билото де.За до Хубавец са без значение тия неща.
Иначе на Хубавец последния сняг беше валял миналата седмица към вторник-сряда...То там като е ниско и новия снежен процес за събота през нощта вероятно може и да се размине за там.
Има и левурда,така че не виждам кво още чакаш...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Балканът си е красив всеки сезон.И всеки сезон-посвоему.Може да е посред зима и всичко да е черно без грам сняг-и пак те привлича тая планина.Има някакъв дух,някаква магия,нещо мистично,старо такова...Нещо което те обгръща и успокоява.На два пъти съм щял да пукна горе-веднъж заради спукан апендицит и веднъж заради отравяне с гъби.И двата пъти някакси отвътре ми беше изключително спокойно и знаех че ще оттърва кожата.Може би и затова в тая планина има толкова много смъртни случаи.
Никоя от другите планини няма тоя дух.Въпреки че има още доста красиви планини.Отиваш,красота,езера,алпийска част,пасища...Всичко е кристално красиво,но някакси го няма усещането на топлота от Балканят.
Може би донякъде само Родопите имат нещо подобно,но е доста по-различно.
Тва разбира се за който го е усетил духа на Балкана де...Има много хора,които ходят поведнъж на дадено място и повече не завтарят.Аз съм на принципа че ако едно място не заслужава да го посетиш 100пъти,значи не заслужава и веднъж.Региона над Сопот,Карлово и Калофер ми е достатъчен и предостатъчен да ме насити.Обикалям го от 30години и още триста няма да ми стигнат за да му се нарадвам...Затва и другъде почти не ходя(а не че няма сумати други красиви места).Дет се вика-"тесен специалист"...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
тези дни бях из Западната част, на Копрен. Интересни и диви места, долу в гората е пролет, вечер 3-4 градуса до спалния чувал, на откритото до върха сняг на широки и дълбоки преспи. На върха се развали рязко и заваля суграшица, а след това сняг придружен от силен вятър
Каква е в момента обстановката (в смисъл на колко матра започва снегът) на следните места:
1. От хижа Тъжа към вр.Ботев
2. От хижа Тъжа към вр.Голям Кадемлия
До къде може да се стигне без снегоходки?
Нед Май 10, 2015 9:55 pm
svencho
Свищи плаз
Някой има ли представа каква е обстановката, като снежна покривка на вр. Свищи плаз ?
Благодаря !
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети