Автор |
Съобщение |
kaic
|
|
Питане за Рилските езера |
|
Здравейте и от мен,
мислим да разгледаме Рилските езера в почивните дни 6-9.09.2007 и идеята ни е да бъдем на палатки, бих се радвал ако някой сподели по-подробно как стоят нещата.
Ще бъдем група от 6 човека с малко дете на 4г?
По кой маршрут е най добре да минем и къде бихме могли да бивакуваме на палатка или пък ако се развали времето да ползваме хижа?
Има ли някаква забрана да се спи на палатка из резервата и бихме ли имали проблеми.
Кого трябва да питаме къде да разпънем палатките?
Къде бихме могли да оставим колите и колко път ни чака до езерата?
Чета из нета, че хижа Рилски езера не е най-добрият вариант за подслон, но пък се оказва удобна точка за "базов лагер", на нея предлага ли се храна и напитки или трябва да си носим всичко?
Отправната ни точка е гр. Севлиево, от къде трябва да минем.
Ще бъдем благодарни ако споделите мнения.
|
|
|
Чет Авг 30, 2007 4:48 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Предполагам имаш предвид района на 7-те езера, че то в Рила са бая иначе.
Лично за мен доброто място за ходене дотам е с начална точка х. Вада, оттам през х. Ловна до х. 7-те езера. Последната е разположена на Рибното езеро от групата на 7-те.
Пътят е лек според мен, дори за 4-5 годишно дете не е проблем. За спането - може да се огледате за място около Долното езеро от 7-те пак или да искате позволение от хижаря на х. "7-те езера". Мога да ти опиша пътя от Вада до там подробно ако искаш, имам и един пътепис в секцията за Рила тука, но доста постен - не предполагах просто, че ще се наложи да се илюстрира по-подробно.
От Севлиево имаш вариант през София после Самоков и Говедарци, отбивката за Вада е на 10-на км след Говедарци по пътя за Мальовица. Друг вариант ти е от Севлиево да слезеш някак си до магистрала Тракия и оттам да хванеш пътя за Самоков през Костенец и после пак Говедарци.
Това е, питай ако те интересува нещо по-подробно.
|
|
|
Чет Авг 30, 2007 5:09 pm |
 |
 |
mislesht
|
Re: Питане за Рилските езера |
|
 |
 |
Има ли някаква забрана да се спи на палатка из резервата и бихме ли имали проблеми.
Кого трябва да питаме къде да разпънем палатките?
|
Каква ти забрана, ако имаше такава нямаше да е така:
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=203
|
|
|
Пет Авг 31, 2007 10:01 am |
 |
 |
itilien
|
|
|
mislesht не е баш така. Забрана че си има, има си, но точно за дъновистите май не важи. Миналата година случихме да се качим баш събота вечерта, когато беше празника им. Минахме по един почти неизползван маршрут вдясно над скакавишкия водопад и бяхме по тъмно на поляната до бъбрека. Там имаше две палатки, ние опнахме още. По едно време късничко, след като някои бяхме полегнали вече, минаха рейнджърите да ни кажат че там не можело да се опъват палатки, но нищо не ни направиха де. Не се знае обаче през другите дни как е. Иначе то след нас - 10 човека и 4 палатки даже трохи не бяха останали , което не знам дали е било така след дъновистите.
|
|
|
Пон Сеп 03, 2007 9:08 pm |
 |
 |
mislesht
|
|
|
 |
 |
mislesht не е баш така. Забрана че си има, има си, но точно за дъновистите май не важи. |
Естествено че има , въпросът е защо за едни важи а за други не! То бива район за палаткуване, но целия склон до горе.... 
|
|
|
Вто Сеп 04, 2007 9:52 am |
 |
 |
krokgena
|
|
|
|
[quote="itilien"mislesht не е баш така. Забрана че си има, има си, но точно за дъновистите май не важи.
Само да уточня,че забрана наистина си има и тя важи за всичи!Що се отнася до Бялото братство и събора който се организира там - разрешение се взима много рано дори и предната година!Така, че не е въпрос на привилигировани и не!Още повече, че почти всеки ден от братството се организират различни групи по почистване на езерата и изграждане на различни пътеки!Така че наред с привилегията да се провежда събор там се извършва и дейност която е полезна за резервата!!!!!!
А след като свърши съборят всичко се изчиства и с конете целият боклук се сваля!
|
|
|
Нед Фев 10, 2008 4:49 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
 |
 |
... и изграждане на различни пътеки! |
Това как да го разбираме?
|
|
|
Вто Фев 12, 2008 11:34 am |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Багери и хасфалтиране - как ...
|
|
|
Вто Фев 12, 2008 12:16 pm |
 |
 |
mislesht
|
|
|
Мисълта ми беше друга, не всеки има законово право за "изграждане на различни пътеки", та затова ми стана интересно как някои са го получили или присвоили, може би...
Ще дам един пример - хижарят на х. Русалка(знаеш го), не му разрешавали да премаркира стар изоставен маршрут, с цел опазване на парк "Централен Балкан"!
|
|
|
Вто Фев 12, 2008 12:51 pm |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Да бе ясна тя работата. То затова такива премаркировачи и пътекоградители после търчи парковата охрана след тях. Speedy има там да разправя за Кресненско, пътеките и управата на парка - доколкото се сещам...
|
|
|
Вто Фев 12, 2008 1:13 pm |
 |
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Вто Фев 12, 2008 3:02 pm |
 |
 |
asenr
|
|
|
Ако питаш - не може, ама ако не питаш - и граждански протести не могат да те спрат...
_________________ Може да съм прасе, ама ми отива... |
|
|
Вто Фев 12, 2008 3:06 pm |
 |
 |
|