ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Предложение за маршрут в Стара планина
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Предложение за маршрут в Стара планина
Автор Съобщение
katya

Мнение Предложение за маршрут в Стара планина Отговорете с цитат
Здравейте,

С наближаването на майските празници започвам да се замислям кой маршрут да избера в Централна Стара планина. Искам да е нещо средно като часове, тъй като този път искам да поснимам. Ще сме няколко момичета и искам да е нещо по-леко. Четири поредни години ходя около масива Триглав. Има много минзухари около вр.Голям Кадемлия, но тази година не искам 10-11 часа преход. Не ми се прави и Хубавец-Левски-Рай, защото го правих миналата година. Мислех си за Добрила-Амбарица-Хубавец, но не съм ходила по него и не зная как е. Имам две части от Туристически пътеводител на Стара планина и ми се струват доста добре обяснени маршрутите. Моля Ви дайте ми идея какъв маршрут да направя с възможност за снимки на изгрев, залез и подобни. Може и стационар да е, стига да има възможност за лъчове.
Благодаря.
Съб Апр 04, 2015 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Мазалат или Амбарица. При Мазалат тогава сняг вече няма да има и може да се правят разходки към Пеещите скали, че даже и до Тъжа. Обаче началото на май миналата година на Голям Кръстец пряспа имаше все още и минаването беше трудно. Но на Купена проблеми нямаше. А там гледки (при ясно време) бол.
Съб Апр 04, 2015 11:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
katya

Благодаря Ви. Под Купена имате в предвид вр.Купена, през който минава траверса на Стара Планина, нали? Идеята за Амбарица ми звучи много добре. Мисля си да тръгнем от Сопот. А за маршрута мисля да проверя в пътеводителя на Стара планина, чиито автор мисля, че сте Вие. Поздравления.
Съб Апр 04, 2015 5:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Можеш да придобиеш визуална представа за маршрута х.Хубавец-х.Амбарица и х.Добрила-х.Амбарица ,
Обърни внимание на фото пътеписите на Живота, Стефан Илиев38 .

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=6402&postdays=0&postorder=asc&start=300
Съб Апр 04, 2015 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

krasy написа:
Можеш да придобиеш визуална представа за маршрута х.Хубавец-х.Амбарица и х.Добрила-х.Амбарица ,

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=6402&postdays=0&postorder=asc&start=300

От х.Хубавец по Малката река към х.Амбарица не го препоръчвам. Без гледки, голям баир особено накрая, където и маркировка няма. Най-добре през Сопот с лифта. От там към Амбарица е песен. На връщане можете да слезете по рида Хубавеца през краварника към х.Хубавец. И от там в Карлово. Там маркировка също няма, но пътеката е толкова добре очертана и вкопана, че объркване не може да стане. Ако е хубаво времето като сте на Амбарица задължително прескочете до Кралимарковата дупка. Ако има сняг обаче по улеите северно от вр.Амбарица е опасно, така че през билото.
Съб Апр 04, 2015 7:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
peca

Местожителство: Пловдив

Май месец и Беклемето е отворено, така,че може да тръгнете и от него.
Първия ден до Добрила(от паметника до Дерменка а и малко след нея има хубави гледки)
На Дерменка обяд и поемате към Добрила с обедната почивка и без много зор 8ч. за деня.
Втрория ден от Добрила през вр.Амбарица до хижата за втора нощувка, имате пре достатъчно време и до Купена да отскочите, но по- добре го оставете за другия ден като се връщате през Хубавец а в този отскочете до Крали маркова дупка.

Съб Апр 04, 2015 8:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
katya

Благодаря за изчерпателните отговори. Ако възникнат и други въпроси по маршрута пак ще поискам съвет.
Нед Апр 05, 2015 12:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
toc

Местожителство: Велико Търново

Dimo Kolev написа:
krasy написа:

От х.Хубавец по Малката река към х.Амбарица не го препоръчвам. Без гледки, голям баир особено накрая, където и маркировка няма. Най-добре през Сопот с лифта. От там към Амбарица е песен. На връщане можете да слезете по рида Хубавеца през краварника към х.Хубавец. И от там в Карлово. Там маркировка също няма, но пътеката е толкова добре очертана и вкопана, че объркване не може да стане. Ако е хубаво времето като сте на Амбарица задължително прескочете до Кралимарковата дупка. Ако има сняг обаче по улеите северно от вр.Амбарица е опасно, така че през билото.

Да вмъкна само, че ако се слиза през рида Хубавеца в това време на годината, ще е доста трудно пресичането на реката непосредствено преди хижа Хубавец.
Нед Апр 05, 2015 10:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

toc написа:
Dimo Kolev написа:
krasy написа:

Да вмъкна само, че ако се слиза през рида Хубавеца в това време на годината, ще е доста трудно пресичането на реката непосредствено преди хижа Хубавец.

То не е и нужно. Може и без да се пресича Малка река да се стигне до х.Хубавец
Нед Апр 05, 2015 10:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Не се пресича реката Димо е прав.
Пон Апр 06, 2015 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

По тръбътъ.
Пон Апр 06, 2015 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

От колибата на Марко от лявата страна на вр.Хубавец тръгва пътека която слиза до Малката река и от там по лявата страна се слиза до х.Хубавец без да се гази. Razz
Пон Апр 06, 2015 12:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
icpart

Местожителство: Варна

За да не отварям нова тема искам да попитам, защото е интересен този район на Стара Планина и си мечтая за маршрут х.Добрила-Амбарица-х. Левски през билото.

Искам да попитам за маршрута в началото на месец Май през Купените, Кръстците и Костенурката към х. Левски подходящ ли е за минаване без специална зимна екипировка?

Тъй като знам че това са едни от най-трудните върхове в Стара Планина затова ми е питането дали тяхното преминаване през това време на годината е безопасно?
Вто Апр 07, 2015 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

ZCEZBPM написа:
icpart написа:
За да не отварям нова тема искам да попитам, защото е интересен този район на Стара Планина и си мечтая за маршрут х.Добрила-Амбарица-х. Левски през билото.

Искам да попитам за маршрута в началото на месец Май през Купените, Кръстците и Костенурката към х. Левски подходящ ли е за минаване без специална зимна екипировка?

Тъй като знам че това са едни от най-трудните върхове в Стара Планина затова ми е питането дали тяхното преминаване през това време на годината е безопасно?

За чисто летни туристи началото на май месец през Купена и Кръстците няма да е съвсем безопасно.
Ще има сняг(вероятно на големи петна) от север и подсичането ще е проблем на тези места.
Май месец по най-високото в Стара планина отговаря горе долу на юни месец по най-високото в Рила, а аз до края на юни в Рила задължително си нося котките именно заради неприятна среща само три метра петно от лед на една северна пътека, която нямаше как да заобиколя.
Може да тръгнете, но ако стигнете подобно място и прецените че не е безопасно, не си насилвайте късмета и най-добре се върнете.

п.п.
Имаше тук някъде една тема където някой беше питал нещо подобно и имаше снимки от началото на май по тези места, но не можах да я намеря.
Ако човекът със снимкитеSmile чете, да ги пусне пак ако може.
То година с година не си приличат, така че снимките ще са само ориентировъчни за количеството сняг по това време.

Аз снимки нямам щото не можах да стигна до Големия Кръстец, че малко на затрещя на Големия Купен и позорно избягахме към хижа Левски Crying or Very sad

Без специални инвентари при нормално време можете да тръгнете. Особено щом целта е хижа Левски, а не заслон Ботев. До Купена проблеми не трябва да има. Ако проблема е на Купена газ през туфите по реброто на долу и по подсичащата пътека към хижата. Ако проблема е при Голям Кръстец - давате назад и пак надолу по същия начин. Ако няма проблеми след като минете Кръстеца по-добре слезте по Видимската пътека и от там до хижата. Щото по онази гадната зимната над хижа Левски си е неприятно. Пък и по-дълго. Ама всичко това на място. И без мераци ама чакай да пробвам. Че онези от ПСС-то само това чакат и тръгват Very Happy
Сря Апр 08, 2015 8:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
icpart

Местожителство: Варна

То засега подобен преход ми е само идеен и затова попитах. Благодаря много за препоръките.
Значи лятото е по подходящото време за преминаване на този маршрут. Тъй като сега началото на май може да има изненади. Преди 2 години бях качвал Ботев точно в края на Април от хижа Левски през Рай и Тарзановата пътека към върха. Тогава единствено имаше малко сняг към Ботев горе. Но определено всяка година условията са различни. Последните 2 години и тази сега си има горе доста сняг даже ако вярвам на данните от сайта на ПСС то сега на Ботев снежната покривка е 150см. така че ако до края на месеца не стане някакво значително затопляне то определено ще има останала една 50-60см. снежна покривка тогава.

Жалко че нямам много съществен зимен опит особено във високите части на планините. За следващата зима ако мога смятам да компенсирам поне с инвентара на първо време като котки и пикел.
Но и точно маршрута описан в началото на тази тема също ми допада. Така че и само да се стигне до Купените пак ще ми е интересно.
Сря Апр 08, 2015 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.