По въпроса за соларното - установих, че е безценно когато пече яко слънце, размазал си се пред заслона и ти се слуша музика. Пълна батерия на телефона и няколко часа приятни трели:
И как предлагаш да зарежиш батеритие за челника, като си на палатка или на голям преход, където спиш по палатките...
При липса на всякаква друга алтернатива естествено пауър банката върши работа.
Аз залагам на няколко резервни акумулатора за наистина важните неща.
И зарядно - до сега поне веднъж в седмицата съм имал достъп до ток
Иначе твоята банка очевидно е качествена щом успяваш да направиш толкова цикли.
По съвсем груба сметка това е около 10-12Аh на изхода на USB порта след преобразуването.
Повечето боклуци (а те са по-голямата част от това на пазара) реално нямат и половината от тази стойност.
Нямам нищо, което да налага зареждане през USB когато съм в планината.
Наскоро купих един соларен панел около 8W (реални сравнително, без акумулации вътре) на USB изход и аз не знам за какво...
От предните коментари останах с впечатление, че става въпрос за енергийната обезпеченост на Ком-Емине.
Аз не съм го ходил (и няма), но баща го го прави всяка от близо 15 години и доколкото знам те плануватт преходите така, че всяка вечер да са в хижа.
Дори и да не се спи в хижа а в палатка до хижата все ми се стува, че вечер, поне на 2-3 дни би следвало да може да се ползва зарядно на 220V.
Трябва да го питам но по спомени той също носи количества батерии а не акумулатори. Ама това е щото той е малко резервиран към акумулаторите.
И няма как да не е при положение, че следи обикновено за прИмоции в плод-зеленчука!
Сега ако правите прехода без идеята да се спи около или в хижа е малко по-ралично и така имам обяснение защо трябва да се носят десетки баКтери или рани алтернативи като пауър банки.
П.С: Сега го питах и каза, че проблемните места биха могли да бъдат Лъкатник (според зависи къде се спи), х.Лескова (генератор), х.Ехо и нещо не изток, на което не запомних името.
Като цяло аз проблем виждам с телефон powered by Hemoroid OS на който тока му е враг номер 1 и евентуално някаква камера...
Първото е тотално противопоказно за употреба при такъв преход ( и във всички останали но това е лично мнение ) а за второто... Просто резервен акумулатор и снимки а не безобразно цъкане на стотици кадри на ден.
Намерих и ето това зарядно за литиево-йонни батерии за телефони, камери, радиостанции и изобщо всичко, non-AA - Soshine M20-LCD.
Зарежда както 3.6V така и 7.2V.
Вход 12V или USB - пауър банка / соларен панел.
Естествено и 220 с адаптор.
Китайска работа но нищо чудно и да работи.
Бих купил едно за да видя дали ще работи със соларният панел но е ново е и го няма в ибей.
Друг вариант за още по-универсално зарядно подобно на горното, което зарежда както LiIon, така и NiMH АА/ААА е Hanhel UniPal Plus.
За съжаление входа му е само 12V/220V.
Обаче пък има USB изход.
Аз имам такова - купувах го от фотопальона.
Не го нося на преходи и в планина - не ми е практично.
Зарежда бавно, само 2 слота за AA/AAA и USB изхода не може да се ползва ако се зарежда друг акумулатор.
На второто Е-3(на първото още нямах гпс) носих само 2 комплекта NiMH с бързо зарядно-попмеше ги за 3-4 часа и нямах проблеми!
На Е-4 се изхитрих и си носих 2 комплекта литиеви-единият даже малко ползван.При включване само за уточняване на маршрута изкарах само с единия комплект-даже не свършиха до края!
Градски, повече си обикалял по тези места я кажи в кои хижи може безпроблемно да се заредят батерии?
В смисъл къде контакти по стаите.
Аз се сещам за 4-5 хижи в които спахме, но то си е малко на късмет я се уреди човек я не, ако пък се спи на палатка става още по-сложно, защото част от тези хижи се подминават.
Като се замисля ако се спи по хижите два комплекта литиеви за резерва и два комплекта акумулаторни с бързо зарядно са добър вариант, но ако човек иска да е напълно автономен три блистера литиеви са по-добрия вариант.
То зависи и колко често се заглежда човек в машинката и колко бързо ходи.
Скъпо удоволствие са хубавите литиеви, но дори и да не се ползват е добре да ги има в резерва особено зимата са си задължителни.
Ами да-отдаван си имам един комплект литиеви за всеки случай-тежат колкото 2 солети-всъщност е същия комплект който върнах от Е-4
а за зареждането по хижите-не си спомням точно,но никъде не съм имал проблем-ако не в стаята-то в столовата или при хижарите...никой не е отказвал!Хем тогава бях стриктен и гледах да не дозареждам а да ги цедя до края-т.е.-през вечер съм зареждал,щото нали се сещаш че не се изтощаваха пустите когато свършва и"работния ден"сега вече ич не ми пука-като се наложи-дозареждам и толкоз!Ама зарядното беше много готино-от някакъв фотоапарат било в комплекта-бях го взел назаем-докато си пиеш ракията(тваа-не ами спирта-кой ше носи 2 дамаджани ракия на Е-3) и те са готови
Вариант да не закъсаш е да си носиш ено китаиско разклонителче-тройка от руския пазар за 1 лев-да няма сърдити че им прекъсваш некъв процес
Нед Фев 08, 2015 9:36 pm
Тодор (Тошко)
До колкото видях, това са "обикновени" акумулаторни батерии.
Според мен по-добър избор са тези, които се продават готови заредени. От типа на Varta Ready2Use или Sanyo Eleloop.
По простата причина, че държат заряд много по-добре от стандартните. Все пак е тъпо при редките възможности за зареждане по КЕ, уж заредените ти батерии да губят част от заряда си без да са в употреба.
Тодоре, ще дадеш 70лв за 4бр акумулаторни със зарядно и 15лв за 4бр литиеви и с доставката става към 100лв.
Ще спиш главно на палатка и в същото време ще разчиташ на зареждане и то цели 5 часа да се заредят батериите трябват.
Защо ще се главоболиш и не си вземеш за половината пари 45лв(три блистера)два пъти по-леките и евтини литиеви ?
Ако ползваш прекалено много осветлението на екрана и вземат да ти свършват какъв е проблема в Котел или селата след това да си купиш няколко прости алкални за по 2лв блистера с които да изкараш до края.
За по голяма сигурност и да не разчиташ на магазините може да вземеш 4 блистера литиеви, а не 3, което ще ти струва 60лв, но няма да имаш никакви грижи.
И тегло и пари ще спестиш, а ще спечелиш сигурност.
п.п. Защо не помислите щом ще го правите за 24 дена за спане по хижите.
Палатката пак ще си я ползвате някой друг път.
Нямаш си на идея как олеква раницата без палатка, чувал, шалте, котлони, газ...
Честити да са ти! Ще следя как се държат и лятото ще взема като твоите. Моите са бялата серия на Eneloop с обикновено зарядно. Наистина имат малък саморазряд, но са слабички. Изкарват два три дена без да пестя от подсветка и рутиране. Става дума за два комплекта.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Таз промоция нещо не я схващам ... на 6лв. бройката , при положение , че навсякъде са по около 4лв. парчето в БГ-онлайн магазините
Чет Апр 02, 2015 7:35 pm
joropc
dobrifin написа:
Таз промоция нещо не я схващам ... на 6лв. бройката , при положение , че навсякъде са по около 4лв. парчето в БГ-онлайн магазините
Ами те на Геотрейд като цяло са им такива промоциите.
Скоро бях решил да дам 60 лева и по този начин да имам доживотен ъпдейт на GPS картата й. Оказа се, че тая екстра била САМО за конкретно устройство. Значи, купуваш си "доживотна" карта, ама може да я ползваш с уред, който може да се скапе утре. Ако това стане - вече не може да я ползваш. МноО яко, а?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети