Зимата ще е добра през следващия месец. Със сняг, бури и променливо време, без да е прекалено топло.
п.п.: Много добра, в средата и края на месеца - съвсем добра.
Зимата ще е добра през следващия месец. Със сняг, бури и променливо време, без да е прекалено топло.
п.п.: Много добра, в средата и края на месеца - съвсем добра.
Браво, браво. Явно викингите ти го говорят. Днеска по Боровец и нагоре е неква зимна приказка -5 градуса, слънце, мнооого сняг. Перфе просто.
А за 24 август 2035та година евентуално някаква прогноза дали можеш да дадеш!?Дали те е осенило прозрение за тогава!?
Както доста пъти съм казвал-метеорологията ми е интерес от бая време насам.Познавам доста метеоролози и всеки от тях ще каже че да дадеш категорична прогноза за период надхвърлящ 10дни е пълно безумие.Има си т.нар. "дългосрочни" и "месечни"прогнози но при тях в никакъв случай не може да става дума за подобна категоричност като твоята,хеле пък с точни до ден дати.В най-добрия случай при тях се говори с приближения и се посочват конкретни седмици или десетдневки.
Тоя дебат го водихме и преди с тебе.Имаше едни доста конкретни прогнози за две конкретни дати на края на миналия ноември.И двете ти прогнози излязоха погрешни.Можеш да си разровиш старите писания тук,може и да погледнеш после архивите какво е било времето на съответните дати.
Тогава когато се оака до кълките с тия две прогнози си замълчах.Но понеже наглостта ти очевидно няма граници и пускаш нови прогнози,вместо да се скриеш като мишка,то рекох сега да напомня за тая случка.
Между другото във форума тук участва професионален метеоролог(Анджи).Да си видял от нея да хвърга такива смели прогнози като твоите в стил "пиянска чекия на мокър пясък"!?Седи си момичето и си мълчи,има сигурно 10поста във форума.
Виж ся тука може да си говорим и да се лигавим за всичко.Да се псуваме и т.н.Но има неща в планинарството с които шега не бива и първото и най-важно от тях е времето.
С глупостите които бълваш можеш да объркаш някой така че да се чуди на коя прогноза да вярва от две взаимноизключващи се,да му развалиш преход,да му объркаш маршрут,а не дай си Боже и по-лоши работи...
И за кво ги пишеш всичките тия прогнози!?За да се изкараш голям метеоролог ли!?Ми не си!Да ти го кажа ако още не си прозрял.Никъв метеоролог не си.Познанията ти по метеорология са колкото на магарето на село...Не е красиво да ти го казвам по тоя начин,но явно по друг няма да се спреш...
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
На колко високо? На Мусала или по на високо - може би на Еверест.
И аз да прогнозирам - През втората половина на Януари 2016 година температурите ще паднат под нулата.
Ще ми се да кажа още 2-3приказки...Не че нямам кво да правя,след 2часа дремане потеглям за Велинград.Някакси ми е тъп начина по който се развива форума и инициативите покрай него...И аз смятам че "дезорганизацията е майка на най-добрия ред",но все пак всяко нещо с мярката си...Все си мисля че тук се попрекалява с дезорганизираността.И Димо и Краси казаха някои неща,но останаха глас в пустиня...
Последната сбирка която тече в момента е типичен пример.Не може всичко да се прави на стихийни начала,да се тръгва на сбирка на принципа "на ти горо говеда",един човек да решава кога и къде ще се ходи без никаква организация.В резултат на всичкото което за пореден път една от страните на Балкана е ощетена откъм удобство...
И с метеорологията във форума е така.Смятам че метеорологията като наука е фундаментална част от планинарството.Тук има някакви форумни лидери,които гърбят организационната част от сайта-добри или лоши-Мислещия,Дидо,Ристо...Все си мисля че тия хора,ако имат възможност нямаше да е лошо да поканят някой професионален метеролог и да си го зачислим във форума.Такъв,наш си метеоролог,дето да можеш да разчиташ на него.Дори и да няма време да пуска всяка седмица по една прогноза за планините тук във форума,то поне да е под ръка и да отговаря като го питаш за прогнозата за след 3дни в едикоя си планина.
Не може форум като тоя на любителите отглеждащи палми да си има зачислен професионален метеоролог,а ние тук да нямаме...
Липсата на такъв метеоролог тук се усеща и затова и избуяват подобни мистицизми и вервания като постовете на Ради.
Анджи очевидно не пише-няма времето ли,желанието ли,нейна си работа...
Аз не се наемам да давам прогнози и да я гърбя тая работа.Много далеч надолу съм и от нивото,имам си някакво понятие от метеорология,но то е дотолкоз да си направя сметка за времето,но такава която да е годна само за "лична консумация".Не искам да развалям почивката на хората с погрешни прогнози и после да ме псуват на ум.
Но имам такива приятели,които са доста в час с материята и мога да поканя някой.Дали вече ще се съгласи,дали ще има времето и желанието да участва тук-отделен въпрос...
Балканджи, вулгарните изрази не стават за заместител на смислено съдържание. Добре дошъл си да следим времето през следващата зима. За лятото прогноза за сняг не правя. Ако искаш, може и за минали прогнози да погледнем.
Описание на прогнозите и начина им на употреба има във форума на ПСС. Някой ден може да го препиша за тук. Датата в средата на период от близо седмица, през който ще се случи събитието от прогнозата.
Балканджи много добре знае това, но се прави на ударен.
п.п.:
Упътване за разчитена и употреба имало и тук - http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?t=3498&postdays=0&postorder=asc&start=90
Балканджи, хайде следващият път си дай мнението като дам прогноза и ще следим какво ще стане. Тази е за сняг между 25 април и 3 май. По високото.
Последната промяна е направена от radi на Нед Мар 29, 2015 7:23 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
На колко високо? На Мусала или по на високо - може би на Еверест.
И аз да прогнозирам - През втората половина на Януари 2016 година температурите ще паднат под нулата.
И с каква вероятност? 50% - или да, или не...
Не знам на каква височина по ред причини, но за България "високото" е нещо от малко под 2000 м. до каквото си имаме.
И ти, Мечо Пух, си добре дошъл да напишеш нещо смислено.
Нед Мар 29, 2015 7:01 pm
joropc
Btw....днес слушах по радиото някакъв гуру от БАН, и той каза същото като Ради - Април щял да бъде по-скоро зимен месец с валежи много над нормата, доста от тях от сняг и то не само по планините, а и в ниското. Истинското лято щяло да почна след 20-ти Юни.
Не съм казал такова нещо за Април! Това е двуг вид прогноза. Много по-трудна, ако въобще е възможна. Публично разпространяваните прогнози за месец или сезон все са били грешни с едно или две изключеноя от последните 3 години. Не знам какво ще е времето преди края на месеца. Със сигурност по-хубаво от това, което прогнозирам за след 25.
Нед Мар 29, 2015 7:40 pm
mom4i
Хора, гледайте си прогнозата за 4-5 дни максимум напред и я следете непрекъснато как се променя (да, да!) в дните непосредствено предшестващи Вашето мероприятие.
Което да не ви пречи да следите и проверявате предсказанията на Ради, гурото от БАН и всички останали, които се опитват да познават с месец (или повече!) напред. Твърдо вярвам, че науката в някакъв момент ще напредне и ще са възможни смислени прогнози за повече от седмица напред. Участвайте в дискусиите и бъдете активни, така може само да помогнете!
Момчи (метеоролог)
Пон Мар 30, 2015 12:17 am
Balkandjiq
joropc написа:
Btw....днес слушах по радиото някакъв гуру от БАН, и той каза същото като Ради - Април щял да бъде по-скоро зимен месец с валежи много над нормата, доста от тях от сняг и то не само по планините, а и в ниското. Истинското лято щяло да почна след 20-ти Юни.
Първо-прави разлика.Това е типичната т.нар. "месечна прогноза".Тя говори за сняг през конкретно десеттдневие или въобще пообщому за цял месец че ще е примерно по-валежен/слъчнев/мъглив спрямо обичайното.Разликата спрямо прогнозата на Ради е че човека не говори пообщому.Той говори точ в точ-на тая и тая дата ще вали сняг.Само дето не е упоменал в колко часа ще започне снеговалежа.
Второ-пресявай зърното от плявата.В последните години много стяскащи и сензационни прогнози се навъдиха благодарение на съвременната журналистика.За "сибирски зими с по минус 40градуса","за лета в които ще подобрим абсолютния рекорд по температура" и т.н.Както виждате-не се случи нито едното нито другото.Чисто статистически вероятността да има повече от един снежен процес в ниското през април клони към нула.
Последната промяна е направена от Balkandjiq на Сря Апр 01, 2015 9:36 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Мар 30, 2015 11:39 am
Balkandjiq
radi написа:
Публично разпространяваните прогнози за месец или сезон все са били грешни с едно или две изключеноя от последните 3 години.
Това не е баш така.За последната зима поне за 3източника се сещам които познаха тренда че ще бъде малко или много по-студена от предишните две и по-валежна,че ще бъде "многоцентрова",че ще има поне две УПН,че зоналната през декември няма да бъде трайна за разлика от миналата година и т.н. и т.н.
Въобще-тренда горе-долу го познават някои.
Ха честит първи април и честит първи сняг за април , поредният от зимните месеци Ше се карат ски още дълго тая зима
Сря Апр 01, 2015 7:06 pm
Balkandjiq
Така както го гледате днеска топло и слънчево,така към нас се е задало УПН и до четвъртък ни чака доста студено време.В сряда и четвъртък сутринта не са изключени дори минусови температури в ниското по определени места.Възможни са и слани.Така че който гледа нещо-няма да е лошо да защити...По високите части на планините особено в срядата вероятно ще трупне малко нов сняг...
След четвъртъка си идват отново летните температури...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети