премаркиране на Централен Балкан-но не на парче. А изцяло
За пореден път може би (не знам дали ще е за последен) ще отворя една тема за туристическата маркировка в Централен Балкан. Много от Вас са запознати с идеята ми за много кратък срок (2-3 почивни дни) с общи усилия да се премаркират всички пътеки в парка, по които има поставена трайна маркировка, пък било и много стара такава. Освен това обаче си мисля, че има пътеки които също заслужават да станат достъпни за по-голяма част туристи и на тях е добре също да се постави маркировка. Консултирал съм се с много хора - както от форума, така и туристи извън него, местни познавачи и т.н. Има огромен брой желаещи да се включат в една такава инициатива с труд и минимални средства за закупуване на боя, табели и други нужни материали. Много лесно щеше да стане по начина по който се прави по принцип. Дезорганизирано, на парче, разсрочено във времето. Но идеята бе друга. Да се съберат желаещите, да се определи датата, да се свърши делото и после да се сберем нейде и да си изпием бирата доволни. Една част от желаещите да помогнат поставиха условие всичко това да бъде съгласувано с Дирекцията на Парка. Моето мнение е, че тази организация трябва да бъде уведомена. Нещо повече - инициативата да бъде одобрена от тях. Ако има пътеки и маршрути които са абсолютно недопустими от гледна точка на специална територия, забрани и т.н. то те могат да отпаднат.
За целта Януари им изпратих дълго писмо, в което след кратко представяне изброих всички основни възможни маршрута в Парка. Всички, в това число и тези които не са маркирани вообще. Подредих ги хронологично от север и юг, от запад на изток. С цел да може конкретно да се отговори кой да, кой не и защо. Още на следващият ден получих благодарствен E-mail от Директора на парка г-н Башев. За съжаление през това време същият бе сменен. Казвам за съжаление, защото моето писмо бе адресирано до него. Затова изчаках да минат два месеца. Време което си мисля, че е достатъчно за отговор поради големия обем на точките в него.
Днес им пуснах нов E-mail с въпрос дали и кога да очаквам отговор на поставените въпроси. Почти веднага ми върнаха този отговор и то официален, подписан от г-н Генчо Илиев - И.Д. Директор. По долу пускам линк към това писмо, както и към моето. Трудно мога да изтълкувам правилно техния отговор. Половината писмо е бла-бла що е то Парк и територии, колко много неща са свършили и ще вършат. Нещо нормално за такъв бюрократичен орган. Втората част е отговор на втората част от моите въпроси. Там казват нерегламентиран маршрут и толкоз. Единия бил много стръмен. Да ама е най-бързия да се качиш към Ботев. Подробности. Третата част е вече добре разбираема. Там поне са изброени няколко маршрута. И то кои - тези които са най-известните, за които има най-много писано, които са трасирани добре и губенето е трудна работа по тях. Поне в повечето. И толкова.
От всички предложени маршрути в които можем да се включим намирам наистина необходимост в пътеката Острец-Цанко Дюстабанов-Марагидик. Там е сложна работа в момента. Както и табелките към Сувчарското пръскало. Другото са магистрали. А тези в които наистина можеш да се нахакаш и загубиш ги няма. Ама и не са оправени. Сума ти народ ми прати снимки и изказа лични впечатления за тях. Нищо не е пипнато. Е Карлово-хижа Левски е с нова премяна разбира се. Но това са също подробности. Няма спомената нито една пътека на запад от Беклемето. Там явно всичко е наред. Май. Или Юни. Стига толкова - спирам.
Май един известен деец и съфорумник ще се окаже прав. За Дезорганизираността. Само че ми се искаше нещата в таз пуста планина да се оправят веднъж и за винаги. Защото ме е жал какво виждам по пътеките там и какво е по пътеките в ПП Българка примерно. Обиколих е вече почти цялата и забележки почти нямам. Там е направено както трябва да бъде. Е и там имаше недоволни - буквите по табелите били много малки и отдалеч се не четяли. Ама табели има. И крака има. Значи може да се прочетат от близко.
Толкова за сега. Интересно ми е дали такова нещо има смисъл да се направи и дали някой може да даде смислен превод на писмото на Дирекцията. Аз въпреки всичко пак ще им пиша и ще настоявам за отговор базиран на моите точки в писмото. Този сме го оправили, тоз не сме, третия не трябва да се пипа.
Има и друго. Като не щат помощ ОК. Всеки знае къде е магазин "На тъмно" примерно.... Ако това е начина. Вече има набелязани места ама те са извън парка. Там е по-лесно.
Най-общо казано исках да видя какво е мнението на Дирекцията. И го видях. И даже малко ми олекна. Много по-малко хора трябват вече
Пон Мар 16, 2015 4:50 pm
EXIIIT
дИМО отварят се само първите страници на двете писма......пий си хапчетата момче.....
Пон Мар 16, 2015 5:18 pm
vladofff
Пак като не са те заплашили с глоба. На мен ми казаха, че ще ме глобят, ако не накарам незабавно Николай Петков да свали от сайта гидовника на Северния Джендем. Иначе за пътеката през Купата към Млечния чал смятам, че са повече прави, отколкото криви, и че там не е и не трябва да бъде официална пътека. Не знам колко пъти си я минавал зимно, за да твърдиш, че това може да бъде нормален маршрут. Тъй като ние много често я ползваме за прибиране от туровете, надали имам повече от едно-две летни преминавания от там, за разлика от страшно много зимни такива. Затова мнението ми за нея е твърде разнопосочно. Още преди самия камък има много стръмни участъци, които при характерното горско обледяване след фирноване, може да причини още в гората множество тежки пребивания и дори смърт посредством падане от запад към дерето. Често там има и огромни количества навят сняг, дошъл от ветровете. Над самия камък в някои случаи е направо тежко лавиноопасно, така че там зимна пътека официално никога няма да има. А лятна - ами тя и сега си е много добре очертана, и не е необходимо нова излишна железария и боя да се слагат.
Пон Мар 16, 2015 5:27 pm
dido
А, хм хм хм гледай ти изненада
Нищо неясно не виждам в писмото. Директорът е отговорил точно по начин, какъвто му вменяват границите на неговата отговорност, а именно:
- извън парка не е негова работа да дава право за маркиране;
- в парка маркират неговите подчинени, които според него си вършат съвестно работата, подновили са боя прясно м.г. и ще подновяват още т.г.;
- в ограничените територии не може да ти даде позволение, щото - има закон и действащ ПУП;
- накрая - все пак ти е пуснал няколко трасета от листата да си начешеш крастата.
дИМО отварят се само първите страници на двете писма......пий си хапчетата момче.....
При мен се отварят всиците.
vladofff написа:
Пак като не са те заплашили с глоба. На мен ми казаха, че ще ме глобят, ако не накарам незабавно Николай Петков да свали от сайта гидовника на Северния Джендем. Иначе за пътеката през Купата към Млечния чал смятам, че са повече прави, отколкото криви, и че там не е и не трябва да бъде официална пътека. Не знам колко пъти си я минавал зимно, за да твърдиш, че това може да бъде нормален маршрут. Тъй като ние много често я ползваме за прибиране от туровете, надали имам повече от едно-две летни преминавания от там, за разлика от страшно много зимни такива. Затова мнението ми за нея е твърде разнопосочно. Още преди самия камък има много стръмни участъци, които при характерното горско обледяване след фирноване, може да причини още в гората множество тежки пребивания и дори смърт посредством падане от запад към дерето. Често там има и огромни количества навят сняг, дошъл от ветровете. Над самия камък в някои случаи е направо тежко лавиноопасно, така че там зимна пътека официално никога няма да има. А лятна - ами тя и сега си е много добре очертана, и не е необходимо нова излишна железария и боя да се слагат.
За зимата си прав. Сигурно е така. Не съм минавал зимата от там. Лятото няколко пъти. Особено на слизане ако не ми се ходи до Плевен. Само, че аз не говоря за зимни пътеки. Лятната през Кривините също я има, ама зиме не се ползва. Въпрос на избор.
Нищо неясно не виждам в писмото. Директорът е отговорил точно по начин, какъвто му вменяват границите на неговата отговорност, а именно:
- извън парка не е негова работа да дава право за маркиране;
- в парка маркират неговите подчинени, които според него си вършат съвестно работата, подновили са боя прясно м.г. и ще подновяват още т.г.;
- в ограничените територии не може да ти даде позволение, щото - има закон и действащ ПУП;
- накрая - все пак ти е пуснал няколко трасета от листата да си начешеш крастата.
Дидо изненади няма. Поне не големи. За извън границите на парка е ясно. Само, че всяка една от изброените пътеки в някаква част минава през Парка. Аз за тези участъци го питам. Зачекнал се е най-много за Сувчарското пръскало. ОК до малко преди моста не е парк, но след това е. Човека казва табели. Пак е нещо.
Разбира се, че си вършат съвестно работата хората. Аз затова и го питам за премаркиране. Ако случайно са изтървали някой знак. Иначе са си добре пътеките.
За ограничените територии бях длъжен да попитам. Ей така за личен гъдел.
Супер краста за чесане е предвидил човека. То не той де, някой от другите там люде. Но точно тях смятам да пропусна. Има други места, където няма нищо. То там и парк няма. И хора не ходят много между другото. Магистралите ще ги оставя за тях - на такива пътеки си вършат наистина съвестно работата хората. Щото там потока е много голям и не трябва да има недоволни туристи.
Поне се пробвах за собствено успокоение на душата.
Пон Мар 16, 2015 6:26 pm
dido
Според мене е добре да приемеш предложението, най-малкото така се завръзват познанства, добива се информация дето няма отде другаде да се добие и т.н.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Мар 16, 2015 6:59 pm
joropc
А само като се сетя, че само преди 3-4 години бяха "усвоени" около 70-80 000 лева (може с малко да бъркам) за подмяна на маркировката от двама инициатори, които повечето от вас познават. После на Пещта се появи зелена табела, която беше направена от щайга и вързана с тел за кола. Както и се поставиха колове на абсурдни места, които могат да вземат живот зимата, ако човек не познава района. Е да, но поне се усвои ха парите. От двамата въпросни и вероятната комисионна на съответния служител от "Централен Балкан ".
Димо, аз и преди ти го казах, но да се разправя човек с тея магарета си е бой с вятърни мелници. Те са заети в момента да слагат пейки и мостчета, както и колове с флашки, от които крадат грандиозни суми.
... както и колове с флашки, от които крадат грандиозни суми.
На мен пък ми харесват много, особено добре са подбрали цвета на байца. Гадното е, че след като разбереш(и то случайно)за какво са трябва да се връщаш около час до хижата. Това ако имаш MP3-ка. Иначе трябва да го оставиш за следващия път.
Сега на теб професионално може и да не ти харесват.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пон Мар 16, 2015 7:45 pm
t.hristov
Напълно съм съгласен за Вятърните мелници.
И аз се зачудих за тези 1,3милиона лева усвоени за освежаване на пътеката от паркинга до х.Плевен.
За кои двама въпросни инициатори говори Жоро?
Пон Мар 16, 2015 7:48 pm
Mariana1000
Димо, знаеш че съм скептично настроена към такова мащабно начинание, не знам как ще се наемеш да го организираш и с кой акъл, но щом те влече...
В писмото на НП видях три неща, които са ми достатъчни да си съставя мнение - "експерти", "проект" и "обществена поръчка". По-нататък четенето беше безмислено, макар че то и в началото беше безмислено. Както и да е, добре е че опита, с институциите трябва да се работи, а не да стъпваме на пръсти покрай тях и да се чудим що са заспали
Моето мнение какво трябва да направиш по-нататък е следното. Свържи се с БТС, туристически дружества и прочие потенциални съюзници. И направи тези пътеки, дето от Парка великодушно ти ги предоставят.
Докажи че си сериозен, че с теб може да се работи и най-вече че не искаш пари, пък после можеш да понатиснеш още малко. Рим не е построен за един ден
Иначе ако кажеш да се маркира аз ще се пиша доброволец Само гледай да не го направиш през юли и август, че много е сгъстена тогава програмата
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Според мене е добре да приемеш предложението, най-малкото така се завръзват познанства, добива се информация дето няма отде другаде да се добие и т.н.
Предложените пътеки са малко на брой, местата са хубави и познати и ако реша лесно ще се намерят хора да ги пооправим. Казваш да приема предложението. А къде остана Дезорганизираността, която ме съветваше да следвам.
joropc написа:
А само като се сетя, че само преди 3-4 години бяха "усвоени" около 70-80 000 лева (може с малко да бъркам) за подмяна на маркировката от двама инициатори, които повечето от вас познават. После на Пещта се появи зелена табела, която беше направена от щайга и вързана с тел за кола. Както и се поставиха колове на абсурдни места, които могат да вземат живот зимата, ако човек не познава района. Е да, но поне се усвои ха парите. От двамата въпросни и вероятната комисионна на съответния служител от "Централен Балкан ".
Димо, аз и преди ти го казах, но да се разправя човек с тея магарета си е бой с вятърни мелници. Те са заети в момента да слагат пейки и мостчета, както и колове с флашки, от които крадат грандиозни суми. Wink
Ако решиш да разкриеш тез инициатори ОК. Според мен няма да го направиш открито и така е по-добре. Пари се усвояват. Особено когато са държавни, т.е. от нашия джеб. С това се сблъсквам и аз доста често в другата си работа. За жалост. За това, че е трудно да се разправяш с такива люде си прав. Но нищо не пречи да се пробва. Тези колове с флашки сигурно е интернета по хижите. Ако същите люде действат това начинание лесно ще ги разбера кои са. Не че много ме интересува. Аз пари не смятам да усвоявам, нито да давам под масата. Стигат ми тези дето ще похарча за вятърните мелници.
didogen написа:
На мен пък ми харесват много, особено добре са подбрали цвета на байца. Гадното е, че след като разбереш(и то случайно)за какво са трябва да се връщаш около час до хижата. Това ако имаш MP3-ка. Иначе трябва да го оставиш за следващия път.
Rolling Eyes Сега на теб професионално може и да не ти харесват. Very Happy
Дидогене, узадачи ме с това. Ама не е за първи път. Както казва Изхода - май и ти не си вземаш редовно хапчетата
krasy написа:
Напълно съм съгласен за Вятърните мелници.
И аз се зачудих за тези 1,3милиона лева усвоени за освежаване на пътеката от паркинга до х.Плевен.
Тук не съм съгласен с теб. Пътеката си е супер. Толкова много табели и маркировка, таквизи яки парапети няма никъде в Балкана. Ама това по първата пътека. По втората все още навсякъде се води, че над потока има дървен мост. Само Дидо го е отбелязал че е паднал (нещо такова) и аз че някога е имало, ама сега стърчат дъските в дерето. Но за още 1,3 милиона евро и мост ще има. Даже в писмото май един от тях ще е за там. Знае ли някой
Остана класната. Яни не се сърди, не се заяждам. Майтап да става. Особено след толкова много "сириозни" приказки
Mariana1000 написа:
Димо, знаеш че съм скептично настроена към такова мащабно начинание, не знам как ще се наемеш да го организираш и с кой акъл, но щом те влече...
В писмото на НП видях три неща, които са ми достатъчни да си съставя мнение - "експерти", "проект" и "обществена поръчка". По-нататък четенето беше безмислено, макар че то и в началото беше безмислено. Както и да е, добре е че опита, с институциите трябва да се работи, а не да стъпваме на пръсти покрай тях и да се чудим що са заспали Wink
Моето мнение какво трябва да направиш по-нататък е следното. Свържи се с БТС, туристически дружества и прочие потенциални съюзници. И направи тези пътеки, дето от Парка великодушно ти ги предоставят.
Докажи че си сериозен, че с теб може да се работи и най-вече че не искаш пари, пък после можеш да понатиснеш още малко. Рим не е построен за един ден Wink
Иначе ако кажеш да се маркира аз ще се пиша доброволец Very Happy Само гледай да не го направиш през юли и август, че много е сгъстена тогава програмата Cool
Начинанието беше замислено като мащабно. Организацията нямаше да е лесна, но щях да се справя. Повярвай ми.
Моето мнение е същото - трябва да се опита. Най-малкото ако някой някъде подхване подобен въпрос да можеш да му отговориш не майната му, те няма да искат, а аз съм питал и не искат. Но това няма да е края. Не съм се отказал. Поне не напълно.
Знаеш моето мнение за БТС-то. С нещо което не съществува във вид какъвто трябва да бъде, аз не разговарям. Неща просто. Пътеките можем да ги направим и без тях. Нали Началството ни ги великодушно предоставя. Не смятам, че трябва да се доказвам. Познавам се. Те вярно не ме знаят. Затова и в една друга тема говорих за дружество. За да има лице едно такова искане. А не някой си мераклия. Ама това е вече минало.
Благодаря ти, че искаш да се включиш. Знам че няма да откажеш. Ако ще се прави нещо - имам ти номера. Ако не - може и аз да помогна на онази другата пътека, дето хич не я долюбвам. Ама щом е заради доброто дело. А и чесън ще има.
Rolling Eyes Сега на теб професионално може и да не ти харесват. Very Happy
Дидогене, узадачи ме с това. Ама не е за първи път. Както казва Изхода - май и ти не си вземаш редовно хапчетата
Ето, че и ти случайно ще разбереш щом те озадачавам.
Такова колче има от х. Мазалат към Пеещи скали. Поне според мен е произведено с внимание към детайла, един вид изпипано. С кафяв байц и лак. В горния му край има червена точка.
Сега се върни до хижата и поискай файловете за колчетата. Зареди си ги в телефона или MP3-ката за да не се връщаш до хижата да върнеш флашката.
После се връщаш пак до колчето, слагаш слушалките в ушите и ако не объркаш файла с такъв за друго колче слушаш.
"Завъртете се на ляво/юг - тук виждате вр. Мазалат, от дясната му страна е масивът Триглав. Зад гърба ви и малко зад дясното ви рамо е самият резерват Пеещи скали. Той е резерват от (не помня) година." И т.н.
Никога не съм слушал и не знам посоките как са уредени, но ако ги объркаш нищо не разбираш. Същото е и ако не знаеш кой връх да гледаш, защото вместо Триглав може да гледаш и Пеещи скали.
Такива колчета има на много места из целия парк. Не може да не си ги виждал.
А пия ги, пия ги, че аз моите ако не ги пия много е болезнено, особен при смяна на времето. Лошото е ако взема повече.
П.С. След последните промени в книжовния ни език учтивата форма "ви/вие" може да се пише и с малка буква. Не знам коя година са тези промени, но са сравнително скоро.
Точно!
За това една става дума. Следващия път си вземаш MP3-ката и си искаш от хижарите файла. И от тези малките зелени карти с маршрути около хижите. Мисля, че и те бяха свързани с проекта за колчетата.
А и носи 2 лв. на Вежен. Май вече трябва да си пиша, кой - какво.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети