Бележки към трака:
Маршрутът е изцяло маркиран, но в участъка Костенец (летовище) – х. Белмекен (по зелената маркировка) в картата BGMountains има участък от 2 км., в който зелената маркировка прекъсва на картата. Това е от мястото, където от черния път покрай Айряндере се тръгва наляво по пътека до момента на сливането на зелената маркировка с жълтата от х. Венетица на една поляна.
На голямата поляна известна като Дългото торище съм отбелязал разклона (073), от който наляво се отделя червена маркировка (Змийската пътека) за заслон/кантон Крайна. С урудката съм маркирал първите 20-30 м. от тази пътека, а след това съм я дал само схематично нагоре по склона. На тази снимка се вижда как Змийската пътека се вие по западния склон на реброто/билото между Червени връх и Жълтата скала.
Другото полезно в този трак са някое и друг място за бивак и някоя и друга чешма. Мястото за палатки на Бивак и 069 Бивак е малко, но на 070 Бивак е по-широко.
Мараба.
Живо ме интересува някой дали е минавал предното лято или това на 2013-та по Змийската пътека /от "Дългото торище" до кантон Крайна/. Ако да - колко е проходима?
Па ако има и пресен трак - бирата му е в кърпа вързана.
Западната и част от "Дългото торище" към кота 2139 по рида под Червени връх:
Re: Костенец - х. Белмекен - х. Заврачица - Боровец
Ристо Туристо написа:
Живо ме интересува някой дали е минавал предното лято или това на 2013-та по Змийската пътека /от "Дългото торище" до кантон Крайна/. Ако да - колко е проходима?
Може би е добре да поясня, че нарисуваното на картата е мое дело, но не е проверено на терен, а само по снимки и описания, тъй че трябва да се ползва с едно на ум. Би било добре наистина да се провери проходимостта на тази пътечка, както и да се уточни трасето ѝ с живи данни от уред.
Нед Мар 08, 2015 11:48 pm
Todor
Миналата година някой го беше минавал. Спомням си, че видял ако от мечка на пътеката и си мислел какво ли ще стане ако се срещнат, че няма как да се разминат в просеката.
Нед Мар 08, 2015 11:53 pm
vladofff
Аз съм я минавал през ноември преди десетина години. Точно месец по-рано участъкът между крайна и "подхижието" на Белмекен беше прочистван и клекът, който преди правеше пътеката непроходима беше грижливо подрязан. Предвид бавните темпове на нарастване на клека, би трябвало и към момента да е сравнително проходима. Беше и добре маркирана, не че някъде можеш да се загубиш заради гъстия клек, който направо те тика да си стоиш в подрязаното....
Нед Мар 08, 2015 11:54 pm
iozkan
Ристо,
Първо да поздравя създателите на бгм за страхотния труд който полагат, за да имаме един ден истинска карта, с която да се гордеем, както и всички, които участват в нейното подобряване. Мисля, че вече с голяма степен на достоверност, това може да се твърди. Това е трака по Змийската от юни 2014, пътеката си е екстра, добре изсечена, маркирана, нема мръданье настрани от клеко въобще. Е, има един калпазанин, дето беше свалил на едно място маркировката от единственото дърво наоколо, ама простено да му е.
Мисля, че тогава писах из форума за това ходене. А иначе ми звучи малко странно, че предният път сте качили маркирана пътека, без да сте я проверили. Но, като гледам Ведрин я е налучкал добре, с леки корекции
А, и требваше тогава да се върна 20 минути от заслона Помочена поляна по каскадния път към язовира и да запиша координатите на аварийния заслон Писания камик, защото и в новото издание на картата, продължава да стои в района заслон с име Лявото дере, при това на място, на което няма нищо. Местните хора казват Лявото дере (Левио дол или Лева река) на заслона известен тук, като Помочена поляна. Самото име Помочена поляна е има на местност на около 400 метра може би в посока към язовира по каскадния път, и освен това не означава място за облекчаване на физиологичните нужди, както много хора си мислят, а идва от "помъчени", на това място са убивани хора още по турско време. Напролет, ще гледам да мина и да запиша тия данни, има и една пътечка до Шпаньвица, която може да се даде също там.
Ристо,
Първо да поздравя създателите на бгм за страхотния труд който полагат, за да имаме един ден истинска карта, с която да се гордеем, както и всички, които участват в нейното подобряване. Мисля, че вече с голяма степен на достоверност, това може да се твърди. Това е трака по Змийската от юни 2014, пътеката си е екстра, добре изсечена, маркирана, нема мръданье настрани от клеко въобще. Е, има един калпазанин, дето беше свалил на едно място маркировката от единственото дърво наоколо, ама простено да му е.
Мисля, че тогава писах из форума за това ходене. А иначе ми звучи малко странно, че предният път сте качили маркирана пътека, без да сте я проверили. Но, като гледам Ведрин я е налучкал добре, с леки корекции
А, и требваше тогава да се върна 20 минути от заслона Помочена поляна по каскадния път към язовира и да запиша координатите на аварийния заслон Писания камик, защото и в новото издание на картата, продължава да стои в района заслон с име Лявото дере, при това на място, на което няма нищо. Местните хора казват Лявото дере (Левио дол или Лева река) на заслона известен тук, като Помочена поляна. Самото име Помочена поляна е има на местност на около 400 метра може би в посока към язовира по каскадния път, и освен това не означава място за облекчаване на физиологичните нужди, както много хора си мислят, а идва от "помъчени", на това място са убивани хора още по турско време. Напролет, ще гледам да мина и да запиша тия данни, има и една пътечка до Шпаньвица, която може да се даде също там.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3
Страница 3 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети