От хижа "Вихрен" през Бъндеришки чукар до Синаница
В събота бяхме до склада за камъни. Там обаче явно скоро не бяха им се обаждали за доставка, та имаше доста застоял материал. Иначе казано, разходихме се до Бъндеришки чукар.
В петък след края на работния ден и след като минат задръстванията, запалихме гумите и към Банско. На „къмпинг” Бъндерица бяхме към 22.30 ч. Имаше две палатки, нашата беше третата. На сутринта поне още 3-4 бяха изникнали като гъби от тревата. Цената за нощувка на „къмпинга”е 2 лв. на човек. Плащат се на чичкото от кръчмата. За мое щастие, там все още готвят вкусно. Бях чела един пътепис от миналата година, в който се споменаваше, че на „къмпинга” няма вода – сега има, тече от едно чучурче. Вързаната каракачанка дето лае по цяла нощ, си е още там.
В събота сутринта станахме толкова рано, колкото можахме, сиреч в 7 ч. Пихме кафе, закусихме, паркирахме се до хижа „Вихрен” и поехме нагоре. Беше тихо, ясно, доста топло за този час и за тази височина. Добре, че по-късно се появиха облаци и мъгли, иначе щяхме живи да се опечем. До Башлийска порта бяхме за около 2.30 ч, с много мотане за снимки. Не минахме точно през нея, а покрай едни гьолчета, леко вдясно, три на брой, не знам как се казват и имат ли име изобщо. Там срещнахме двама поляци, току що се „излюпваха”. Като се качихме горе, се откри съвсем различна картинка – облаци, мъгли. Застудя. Екстра !
Качването до върха си го представях малко по-сложно - може би ако имах още 5 кила отгоре в раницата, наистина щеше да бъде. По принцип отгоре се открива невероятна гледка, ние имахме кратки пролуки с видимост, колкото да се подразним. Беше доста мистично с всичката тая мъгла. Хора не срещнахме чак до Спано поле, накъдето се спуснахме. Имах идея да минем и през Башлийски чукар, но реших че ще ми дойде малко множко наведнъж, пък и като нищо не се вижда, какъв е смисълът ? Или, както има една приказка, „какъв е смисълът, като няма значение” ?
Спуснахме се през Малко Спано поле към заслон Спано поле (ако бъркам, поправете ме), уф, супер ме заболя коляното при това спускане. Иначе е адски красиво, зелено, цветенца цъфнали, крави мучат в далечината…жив човек няма – какво по-хубаво от това ? От хижа „Вихрен” до заслон „Спано поле” ни отне около 6 часа с обяда и бирата (!) на Бъндеришки чукар.
На „Спано поле” нямаше много хора. Небето се мръщеше и решихме да изчакаме преди да продължим към Синаница. Ударихме по една бира и по една дрямка, както си му е редът. Дъждът се размина и пекна едно слънце, не си е работа. Стоян се опитваше да ни убеди да останем, защото на Синаница имало голяма група, около 50 човека, но ние не склонихме, нали сме с палатка. Вече бяхме доволно отпочинали и си дадохме малко зор, за да стигнем по-бързо и да се изкефим на пейзажа.
Долу беше стълпотворение. Пълна лудница ! Групата от 50 човека беше пристигнала + „случайните” туристи и един не съвсем случаен . Той ще се „обади” с друг пътепис, предполагам. Мислехме първо да си опънем палатката (до простора, както миналата година) и после да пием по бира, но решихме първо да попитаме, за всеки случай. Добре, че попитахме. Имало ново нареждане: „Никакви палатки в района на хижата”. Охрана от „Парк Пирин” обикаляла и пишела актове. Който иска на палатка - горе на „игрището”. Ама че странна работа. Сменихме програмата и първо пихме по бира, пък после опъвахме палатки. Имахме и съседи. Останахме на сладка раздумка с тях с ракийка и салатка край огъня (да ме прощават от Парка, ама имаше огнище, а и преди лягане си го загасихме надлежно). На другия ден щяхме да го даваме „по-споко”, така че не бързахме да си лягаме. Нощес небето се обсипа със звезди, по-късно пък излезе вятър, на сутринта имаше мъглица, но на края – пак същия пек !
Прибрахме се през Гергийца , полето с крави долу хич не ми е по вкуса. Под Муратов връх засякохме едни „колеги”, оказа се че с някои от тях сме се виждали на Рила. Те поеха нагоре, ние надолу, пак в надпревара със задръстванията. На няколко пъти се разминавахме с „кервана” (групата), беше много забавно.
Това е в общи линии, може да сложа някоя и друга снимка.
П.С. Да живеят облаците и мъглите !
Пон Юли 20, 2009 9:36 am
dido
Абе тия от кръчмата до Бъндерица нямат право да ти вземат кинти за лагера. Той си е свободен за ползване.
Преди 1-2 месеца преспахме там и оня се помъчи да ме крънка. Аз му викам - шефа на парка ми каза, че е безплатен. Оня вика - ами добре, айде чао. Номера е ако мине номера явно ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юли 20, 2009 10:12 am
Kat
Тъй значи. Кравите вече са плъзнали... ше се бутаме с тях
Интересен маршрут от х.Вихрен за Синаница, не ми беше хрумвало да го правя. Щом на игрището сте били палатка до палатка, да не сте чували хъркането на съседите
Определено в момента е за чувалуване, щото явно вече хижите се пръскат.. освен на Спано поле.
Много хубаво написано. Искам и някоя и друга снимка
И другия път да си знаете за палаткуването до Бъндерица - безплатно!
Браво на вас за хубавия преход. Ще чакаме и снимките. Иначе на чичкото от кръчмата да не земе да му се случи нещо като на бившия хижар на "Вихрен", който също искаше по 2 лв. на хората.
Честно казано, след онази история на Тевно съм наплашена на тема "опъване на палатки".
Всъщност, като пристигнахме, отидохме първо при по-рано дошлите и ги питахме дали къмпинга е платен. И тогава те ни казаха, да, плаща се на чичкото, и ние си платихме. Жив и здрав да е - щом до там я е докарал, хохохо.
А какво се е случило с хижаря на Вихрен ? Аз тази хижа само я подминавам, от години не съм влизала вътре.
На втората вечер действително имаше юнашко хъркане, със стерео долби съраунд ефект. Ама в хижата със сигурност е било по-зле.
Ами, ъъъ, снимки ще кача утре, има някои забавни
Пон Юли 20, 2009 8:57 pm
albena :-)
ve_san написа:
................... юнашко хъркане, със стерео долби съраунд ефект...............
добре казано
Пон Юли 20, 2009 11:29 pm
Весела Ягодова
малко снимки
Въпросните гъолчета
Капан
Яко изтрещяване
Хайде към чукараааа
Малко нежност сред този суров свят
Тук трябва да се вижда Башлийски чукар по принцип...
И тогава те ни казаха, да, плаща се на чичкото, и ние си платихме. Жив и здрав да е - щом до там я е докарал, хохохо.
А какво се е случило с хижаря на Вихрен ? Аз тази хижа само я подминавам, от години не съм влизала вътре.
Хижаря на "Вихрен" спря да търси по 2 лв., и......, а за чичкото ще видим докъде ще я докара. То ще се чуе де.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети