през Отовишки връх през зимата
Честита Баба Марта на всички,
Вчера, 28-ми февруари в 19:54 часа по радиостанцията ми се обади познат. Бяха тръгнали от новата хижа "Рилски езера" и се намираха на 50 метра северно от Отовишки връх, точно на пътеката, идваща от връх Кабул. Не се чустваха уверени, макар и да разполагаха с GPS и любителска радиостанция. На това място мобилните телефони нямали обхват. Затова по радиостанцията ме помолиха да се свържа с хижаря на хижа "Иван Вазов" с молба за съвет как да продължат към хижата.
Двата телефона на хижа "Иван Вазов" обаче бяха изключени...
На картата тази пътека ми се видя много лятна, а знам, че района е много лавиноопасен.
Накратко, може би под влияние на проведения разговор те се върнаха обратно и към 21:41 часа благополучно стигнаха до хижа "Рилски езера".
Тръгвайки обратно ме помолиха все пак да се опитам да се свържа с хижарите и да им предам, че се връщат та да не се тревожат излишно. С търсене в интернет намерих още един телефон и предадох информацията.
Всичко завърши благополучно, ама сега ми е малко криво че ги върнах, когато до хижа "Иван Вазов" оставаха само 1900 метра, а обратно до хижа "Рилски езера" са почти пет километра и то след като вече са ги минали веднъж.
Питането е как да се вземе правилно решение в какива случаи?
Вчера, 28-ми февруари в 19:54 часа по радиостанцията ми се обади познат. Бяха тръгнали от новата хижа "Рилски езера" и се намираха на 50 метра северно от Отовишки връх, точно на пътеката, идваща от връх Кабул. Не се чустваха уверени, макар и да разполагаха с GPS и любителска радиостанция. На това място мобилните телефони нямали обхват. Затова по радиостанцията ме помолиха да се свържа с хижаря на хижа "Иван Вазов" с молба за съвет как да продължат към хижата.
Двата телефона на хижа "Иван Вазов" обаче бяха изключени...
На картата тази пътека ми се видя много лятна, а знам, че района е много лавиноопасен.
Накратко, може би под влияние на проведения разговор те се върнаха обратно и към 21:41 часа благополучно стигнаха до хижа "Рилски езера".
Тръгвайки обратно ме помолиха все пак да се опитам да се свържа с хижарите и да им предам, че се връщат та да не се тревожат излишно. С търсене в интернет намерих още един телефон и предадох информацията.
Всичко завърши благополучно, ама сега ми е малко криво че ги върнах, когато до хижа "Иван Вазов" оставаха само 1900 метра, а обратно до хижа "Рилски езера" са почти пет километра и то след като вече са ги минали веднъж.
Питането е как да се вземе правилно решение в какива случаи?
Използвам случая да благодаря на човека от ПСС, който помагаше с информация и съвети.
Щом е съществувала неувереност, а и с оглед на късния час, след залез слънце, и нестабилните метеорологични условия с вероятна мъгла, решението да се върнат, макар и трудно, според мен е било правилно. Зимното минаване оттам трябва да става стриктно по северния ръб на Отовишки връх, тъй като североизточния склон е лавина, под която има и паметна плоча на Нестор Несторов. От приложените координати се вижда че придържането към ръбчето не е било съвсем спазено, въпреки че постепенно са отивали в тази посока. Предния ден, в петък следобед се качих от Алеко до Черни връх на Витоша и ми направи впечатление че малката лавина над пътя между долното и горното плато частично е паднала, без видими следи някой да я е съборил. Времето, освен мъгливо, бе и твърде топло, а снегът -- тежък, мокър и с не много добро сцепление в местата с навявания. Споменавам всичко това, защото допускам че състоянието на снега край Отовишки връх на следващия ден не е било много по-добро. Слизането от върха към х. Иван Вазов също е по много стръмен склон, при това без добре изразено ребро, за разлика от това на северната страна. Все пак, всичко това е най-добре да се преценява на място. Аз лично зимното минаване през Отовишки връх не съм го правил, въпреки че, подготвяйки се за евентуално такова начинание няколко пъти съм минавал лете по северното му ръбче (без пътека), за запознаване с обстановката. На запад от ръбчето е почти отвесна пропаст, на изток -- стръмен лавинен склон, по който се вие лятната пътека. Не съм сигурен дали се образуват козирки над пропастта на запад -- струва ми се че това е по-скоро малко вероятно, заради западното изложение, но все пак трябва да се внимава да не попадне човек встрани от ръбчето. Козирки със сигурност има по цялото главно било на Отовишки връх отгоре, надвесени на североизток над лавинния склон.
Последните метри по северното ръбче преди върха (поглед нагоре) през лятото изглеждат така:
Ето и общ зимен поглед към този район от 4 април 2009 г.:
И най-сетне, ето какво пише в зимния пътеводител на Аспарух Марковски по този въпрос (описания от него маршрут идва откъм ез. Окото и в началото си е по-различен от гореспоменатия, но в подножието на Отовишки връх се слива с него):
Продължаваме в югозападна посока под билото (не трябва да се доближаваме много до него, защото е лавиноопасно) и скоро (3 ч.) стигаме в подножието на Отовишки връх, до ръба, спускащ се на север от него в посока към вр. Кабул. Този ръб също може да бъде лавиноопасен. Качваме се или точно по ръба, или леко вляво от него (от изток), като може да ни потрябват и котки. Излизаме на Отовишки връх (2697 м.), като в най-горната част преди самия връх може да има козирка. [1]
Ние продължаваме да вървим на запад, докато слезем на седловината между Отовишки връх и следващия вр. Сейменски камък. От седловината завиваме наляво (на юг) и след това, движейки се по диагонал леко вдясно по ребро, спускащо се от вр. Сейменски камък, слизаме до хижата, която през цялото време се вижда под нас; този склон често се заледява. Опасността от загубване по този подвариант при мъгла е много голяма. [2]
Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 12:31 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Мар 01, 2015 12:48 pm
vandu
Много ми е интересно от х. Рилски Езера какво са ги посаветвали преди да тръгнат, защото съм сигурен че са питали дали могат да стигнат от там до х. Вазов, и има голяма вероятност да са ги подвели.
Нед Мар 01, 2015 9:37 pm
lz1fw
vedrin написа:
Щом е съществувала неувереност, а и с оглед на късния час, след залез слънце, и нестабилните метеорологични условия с вероятна мъгла, решението да се върнат, макар и трудно, според мен е било правилно.
ZCEZBPM написа:
Добър шофьор е този който не докарва нещата до там, че да трябва да се измъква от потенциално опасна ситуация с някакви невероятни маневри, а този който шофира така, че въобще не се стига до такива опасни ситуации.
Да се върнат е било правилното решение.
Благодаря за мненията.
Какво са им казали на хижата и защо не са тръгнали по зимния маршрут не знам. Тръгнали са от "Рилски езера" в 14:06 часа. Обаждането под Отовишки връх е в 19:54 минути. Малко след това тръгват на обратно. В 21:41 часа вече бяха се прибрали обратно в "Рилски езера". Или нагоре от хижата до под върха им е отнело 05:48 часа (като почти един час са се чудили под върха откъде да минат), връщането от Отовишки връх до хижата надолу им е отнело 01:47 часа. На връщане са минали по същия път. Докато слизаха периодично се чувахме по радиостанциите, тяхната автоматично предаваше GPS координати им през определени интервали от време. Общо взето почти всичко бе под контрол почти през цялото време. Радвам се, че всичко приключи добре. Като се обадиха от хижата че са пристигнали много ми олекна, бях се притеснил по едно време...
Пак благодаря за мненията, бяха много важни и полезни.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети