Регистриран на: 24 Апр 2014 Мнения: 74 Местожителство: Карлово, София
Зимно до Ботев през Жълтец
Здравейте, някой скоро ако е ходил до Ботев през Равнец и Жълтец може ли да сподели как са условията горе долу ? Прогнозите дават сравнително слаб вятър и лек снеговалеж, колкото и да са относителни прогнозите за този район. Със снегоходки ще сме.
Понеже не сме минавали точно по този маршрут ме интересува какво време е хижа Равнец - Жълтец - заслон Ботев, предполагам около 5-6 часа лятно време, но ние имаме цял ден, планираме сутринта рано да тръгнем от Равнец. Ако има някакви съображения специално за този марпрут, моля да споделите.
Също така последния ден мислим от заслон Ботев да слезнем до хижа Левски....единствено ме притеснява в гората преди Левски да няма много сняг на преспи.... дали се минава зимата по тази пътека често и да очакваме да има пъртина или .... ?
Благодаря !
Чет Фев 26, 2015 9:52 am
hanastasov
Здравей,
МНого благодаря за разясненията. Най-вече това е което може да ни спре - нямаме котки и пикели. Времето естествено че ако е лошо не тръгваме или се връщаме ако се развали по време на път.
В крайна сметка на хижа Равнец няма места и ни остава варианта през х.Левски, топест сутринта неделя да тръгнем от Левски. Имало 40 см сняг на хижата сега, пътеката в гората значи ще е зор. После като излезем над гората хващаме ЗКМ нагоре към Жълтец ( или вървим до петолъчката и оттам по ЗКМ към билото ?) Не съм бил горе на Жълтец и не си го представях чак толкова стръмно както ти казваш.
Значи зимната Левски - Жълтец - заслона не я препореъчваш без котки и пикели ? )))))))) И бтв единия е без снегоходки а само със ски, предполагам за него горе на Жълтец ще е мн трудно ако не невъзможно ?
Чет Фев 26, 2015 3:49 pm
Stefak
hanastasov написа:
В крайна сметка на хижа Равнец няма места и ни остава варианта през х.Левски, топест сутринта неделя да тръгнем от Левски. Имало 40 см сняг на хижата сега, пътеката в гората значи ще е зор. После като излезем над гората хващаме ЗКМ нагоре към Жълтец ( или вървим до петолъчката и оттам по ЗКМ към билото ?) Не съм бил горе на Жълтец и не си го представях чак толкова стръмно както ти казваш.
Значи зимната Левски - Жълтец - заслона не я препореъчваш без котки и пикели ? )))))))) И бтв единия е без снегоходки а само със ски, предполагам за него горе на Жълтец ще е мн трудно ако не невъзможно ?
За снега по пътеката до кошарата не се притеснявай,разбихме хубава пъртина.
Но силно препоръчвам без котки и пикели да не тръгвате по ЗКМ към Жълтец.Миналия четвъртък едни момчета само с котки,били са без пикели почти са стигнали билото и се отказали да продължат заради силно фирнования сняг и леда.Ние също имахме намерение да се качим до заслона,но по различен маршрут,но не успяхме или по-скоро не пожелахме да замръкнем евентуално на Жълтец и се върнахме на х.Левски.на следващия ден разходки нагоре надолу.Също така има много лед и по пътеката до Левски.
Чет Фев 26, 2015 4:08 pm
hanastasov
Благодаря много за инфото. Намирисва ми че ще излезем от гората над Левски и ще направим малко разходка просто, или докъдето можем и ще се върнем. А ти за кой друг маршрут говориш до заслона - през петолъчката и към заслона (не ми се вярва с тия дерета зимно време) или просто вървите смело през каквото ви се изпречи ?
Чет Фев 26, 2015 4:20 pm
Stefak
hanastasov написа:
А ти за кой друг маршрут говориш до заслона - през петолъчката и към заслона (не ми се вярва с тия дерета зимно време) или просто вървите смело през каквото ви се изпречи ?
В никакъв случай през деретата.За другото поне аз не съм толкова смел.
Тръгва се по пътеката за пръскалото и веднага след мостчето хващате по рида надясно и със серпентини излизате на билото на Равнец,оттам до Петолъчката,Жълтец и заслона,такъв бе плана.Вълко му каза на този рид Гевгелия.
Там сме избили пъртина до равното,така че може да се възползвате.
Чет Фев 26, 2015 4:28 pm
hanastasov
Аха, там не сме минавали и може да е интересно, по склона на РАвнец до петолъчката.
А само последен въпрос да съм сигурен - като се излезе от гората над х.Левски веднага ли започва ЗКМ към Жълтец, или се отива до Петолъчката и оттам започва ЗКМ към Жълтец (която се явява същата ЗКМ както от х.Равнец към Жълтец ?) ?
Чет Фев 26, 2015 4:37 pm
Stefak
Веднага след кошарата започва ЗКМ към Жълтец,там зимно по лятната нямаш хич никаква работа.През Петолъчката минава пътеката от х.Равнец и после по зимния и вариант излизаш на Жълтец.Лятно по деретата на заслона или на х.Рай през Башмандра.
Чет Фев 26, 2015 4:53 pm
hanastasov
Тоест има 2 ЗКМ към Жълтец - едната от кошарата към Жълтец, а другата е от Петолъчката към Жълтец ?
Ако е така чак на върха ли се събират двете ? Извинявай ако не съм те разбрал правилно
Чет Фев 26, 2015 5:09 pm
Stefak
Да на Жълтец си събират две ЗКМ.
Едната от х.Левски където коловете започват след кошарата,другата от Петолъчката/х.Равнец,Карлово/.
Чет Фев 26, 2015 5:15 pm
hanastasov
Да разбирам че и двете предлагат еднакви условия зимно време ?
Чет Фев 26, 2015 5:18 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Re: Зимно до Ботев през Жълтец
ZCEZBPM написа:
hanastasov написа:
Здравейте, някой скоро ако е ходил до Ботев през Равнец и Жълтец може ли да сподели как са условията горе долу ? Прогнозите дават сравнително слаб вятър и лек снеговалеж, колкото и да са относителни прогнозите за този район. Със снегоходки ще сме.
Понеже не сме минавали точно по този маршрут ме интересува какво време е хижа Равнец - Жълтец - заслон Ботев, предполагам около 5-6 часа лятно време, но ние имаме цял ден, планираме сутринта рано да тръгнем от Равнец. Ако има някакви съображения специално за този марпрут, моля да споделите.
Също така последния ден мислим от заслон Ботев да слезнем до хижа Левски....единствено ме притеснява в гората преди Левски да няма много сняг на преспи.... дали се минава зимата по тази пътека често и да очакваме да има пъртина или .... ?
То зимата кой може да каже времена.
Обикновено зимното ходене е лятното време умножено по две, но в зависимост от условията никой не знае колко ще се удължи.
За средно подготвен човек с тежка раница който бърза да не замръкне времето при подобни зимни условия е 6 часа от х.Равнец през Жълтец до заслон Ботев, тоест по зимнат пътека. Това в хубаво слънчево зимно време каквото беше преди 13 дена.
Оттогава сигурно още педя сняг е трупнало.
След хижата баира ще ви изкара въздуха, после идва боровата горичка където е здраво газене и после идва лесното само дето идва със силен вятър по билото и заледявания като онова стръмното място след Петолъчката, заради което снегоходките със шипове са задължителни.
Общо взето ако след 2:30часа след като тръгнете от хижата, връх Кочмара ви дойде от юг, то значи темпото ви е добро и ще стигнете за 6 часа до заслона.Ако часовете до Кочмара са повече смятате колко ще се удължи.
От Кочмара до Петолъчката още 50мин.
От Петолъчката до разклона до Жълтец още 1:20часа.
От Жълтец до заслона още 1:10 часа.
Това е общо с почивките.
Ако качвате Ботев вероятно ще ви трябват котки.
На качване може и да стане със снегоходките ако шиповерте им не са изтъркани от ходене по камъните, но сутрин рано е такъв лед, че даже котките не се забиват на места.
Ако е наваляло пък малко сняг снегът затепва шиповете на снегоходките а отдолу ледът приплъзва и при този стръмен наклон асансьора може да ви свали за отрицателно време до заслона.
На слизане от Ботев си е по-добре да сте с котки.
Зимната към Левски не Ви я препоръчвам на връщане.
Многото сняг в гората над х.Левски е най-малкия ви проблем.
Това да не е Мусаленската пътека, че да е отъпкана.
За това много стръмно слизане със сигурност трябват котки и пикел.
В лошо време ще е супер гадно за пишман турист, защото там пътя трябва да се избира внимателно пък като не виждаш нищо хич няма да е добре.
Там не се ходи точно от кол до кол защото някои колове са така разположени че ако тръгнеш от кола право към следващия ще последва свободен полет-5-10-15 метра.
Няколко метра преди кола вляво или вдясно в зависимост от терена.
Минавал съм я на качване със сняг на петна и лятото на слизане и като си я представя как ще е със много сняг или пък заледено, доброволно без пикел и котки не бих минал по нея особено на слизане. По думите ви съдя, че сте горе долу на моя стаж зимни туристи и акъла който мога да ви дам е да се върнете откъдето сте дошли.
Ако не трябва да се връщате в Карлово имате един куп варианти които са безопасни откъм пребиване в посока връх Ботев, Параджика и надолу край заслоните, х.Тъжа и надолу.....
..........някои минават и по следите на ратрака, но по следите му надолу към Калофер не съм минавал и не знам как е.Ако някой е ходил да каже откъде се минава и как е.
Това е отговора на въпроса ти. Прочети внимателно цялото мнение. Има разлика в двете пътеки като условия - от Левски към Жълтец е по стръмно според мен. При положение, че горе може да е фирновано без котки и пикел ще е много рисковано. Това е моето мнение, но аз нямам много опит в зимните преходи.
Чет Фев 26, 2015 5:37 pm
Stefak
Чукча не читатель,чукча писатель.
Следейки ти вече поредицата от въпроси като че ли нямаш и най бегла представа от терена и релефа за който говорим.
Айде стига толкова ,че го обърнахме на чат.Ако имаш други въпроси пиши ми на ЛС.
Чет Фев 26, 2015 5:39 pm
hanastasov
Имам представа, но винаги е по-добре да питам като имам съмнения (не зная всички пътеки наизуст). Винаги е по-добре да питам и да ми потвърсдят при такива съмнения.
Благодаря много за инфото, в крайна сметка май само ще се разходим докъдето позволяват условията /
Да на Жълтец си събират две ЗКМ.
Едната от х.Левски където коловете започват след кошарата,другата от Петолъчката/х.Равнец,Карлово/.
Двете пътеки се събират в подножието на Жълтец на около 2100 м.н.в., а не горе
Чет Фев 26, 2015 5:51 pm
Mariana1000
Според мен от х. Левски по зимната до Жълтец може без пикел, даже не трябва. По-скоро щеки, че много стръмно качване е там и после слизането за коленете е още по-гадно. Така че пикела идва малко излишен, но котките наистина са задължителни.
И не си купувайте GPS, а котки и компас, ако се развали времето се върнете обратно, пазете си пръстите да не измръзнат и да знаете, че ходенията и опитът учат, а не съветите от форума, които даже са противоположни понякога, така че тръгвайте смело и се учете от грешките си
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 1 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети