ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос за метеорологична станция на Малък Мечит

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Въпрос за метеорологична станция на Малък Мечит
Автор Съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Въпрос за метеорологична станция на Малък Мечит Отговорете с цитат
Наскоро една позната ми спомена , че си спомняла как като деца , когато ги водили на екскурзионни към Мечитите , на Малък Мечит , ( който и от няколкото възможни да би бил ) имало метеорологична станция .
Някой друг да има спомени такива и да си спомня ( ако наистина е имало такава ) , каква е била тази станция , че ми стана интересно ?
Чет Фев 19, 2015 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Дъждомер да не е било (тенекиените конструкции с фуния)?

Чет Фев 19, 2015 10:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dobrifin

Помислих го и аз това , че има останали и други дъждомери в района , но жената си спомня само , че било със заграждения нещото си там и имало човек , който бил на смяна . Било около 84-85 г. и хижар горе бил бай Нено (бай Ненчо) . Струва ми се да не се е заблудила пък да е било на хижата това нящо ...
Брех м..му , загадка Think
Чет Фев 19, 2015 10:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Малък Мечит сега са едни скалички на ок 2170м., които са в края на една поляна. Викат и Ровинта. Мястото е много подходящо за метеостанция, ако е имало такава. То е сравнително спокойно - от него нагоре започват ветрилниците и виелиците. Мястото също така е широчко, равно и сравнително близо до хижа /Мечит/, лесно достъпно дори при много сняг зимата, лавинобезопасно, на удобна надморска височина е /близо до 2000м./, което е от значение за замерванията.
Може и да е имало. Аз не съм чувал.

Чет Фев 19, 2015 11:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Има резон и да е била на "сегашният" Very Happy Малък Мечит ( който иначе , ама ич не мяза и на връх даже според мене ) , поляната е голяма , място има ... , а дано прочете темата някой , който има спомени от тези години и да внесе малко яснота по въпроса Smile
Чет Фев 19, 2015 11:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Малък Мечит последно го видях така, миналото лято:

Хубаво място за какво ли не, защо не и за метеорологична станция. Не съм чувал обаче там да е имало такава.
Чет Фев 19, 2015 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dobrifin

Ей го на и от тази неделя

Интересен връх Laughing
Чет Фев 19, 2015 11:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

И на Генщабните топографски карти от ранните 80 години са отбелязани като Малък Мечит, което е в подкрепа на спомена на твоята позната.

Чет Фев 19, 2015 11:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Появи се още един , който има спомени от въпросните години (редовен участник на форумните сбирки , но все не му остава време да се регистрира във форума) Laughing
Ще си позволя да го цитирам :
Аз съм бил за пръв път на Мечит през 1982 година и също си спомням на Малък Мечит някакви антени и една много дълга тел, имаше и две палатки и няколко човека. Тела сякаш беше вързан между два маркировъчни кола и точно на слизане блясна една светкавица и се чу свистящ звук от тела, вероятно падна в него ебектричеството, много се изплаших, бях тогава с баща си и на 13 години. Хижаря май се казваше Ушагелов, или нещо подобно, по това време .
Пет Фев 20, 2015 10:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vandu

да не би да е нещо подобно ?

Пет Фев 20, 2015 1:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

vandu написа:
да не би да е нещо подобно ?

Не , това е дъждомер .
Очертава се да е било на поляната - Малък Мечит с кота 2171 , излезе още един спомен за този район .
Пет Фев 20, 2015 1:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

dobrifin написа:
Появи се още един , който има спомени от въпросните години (редовен участник на форумните сбирки , но все не му остава време да се регистрира във форума) Laughing
Ще си позволя да го цитирам :
Аз съм бил за пръв път на Мечит през 1982 година и също си спомням на Малък Мечит някакви антени и една много дълга тел, имаше и две палатки и няколко човека. Тела сякаш беше вързан между два маркировъчни кола и точно на слизане блясна една светкавица и се чу свистящ звук от тела, вероятно падна в него ебектричеството, много се изплаших, бях тогава с баща си и на 13 години. Хижаря май се казваше Ушагелов, или нещо подобно, по това време .

Ушагелов го помним у нас, но останалото някак ни е убегнало...
Пет Фев 20, 2015 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.